Nejspíš nás čeká menšinová vláda. Babiš je žralok, všichni se děsí osudu ČSSD a lidovců, shodují se experti

25.10.2017 20:26

POLITOLOGOVÉ Andrej Babiš zatím marně hledá koaličního partnera. Od voleb však zatím neuběhlo příliš mnoho času a zdá se, že se budeme muset obrnit trpělivostí, než se objeví nějaké výsledky povolebního vyjednávání. Politolog Jan Kubáček ParlamentnímListům.cz prozradil, že nějakou vládu očekává nejdříve do Vánoc, spíše však až někdy začátkem příštího roku. Stejně jako Vlastimil Tlustý tipují, že nejspíše půjde o menšinovou vládu. Do koalice s ním se ostatní nepohrnou. „Uvědomují si totiž, že Andrej Babiš je žralok. Podívejme, jak dopadli sociální demokraté a lidovci v přímé spolupráci ve vládě,“ řekl Kubáček. Výhodné je to teď pro prezidenta. „Je to pro něj dar z nebe,“ konstatoval Tlustý.

Nejspíš nás čeká menšinová vláda. Babiš je žralok, všichni se děsí osudu ČSSD a lidovců, shodují se experti
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Andrej Babiš na půdě ČVUT

S výjimkou Okamurovy SPD zatím všechny strany, které pronikly do Poslanecké sněmovny, zůstávají pevně zabarikádované v předvolebních protibabišovských úkrytech. Snaží se snad donutit šéfa hnutí ANO vytvořit vládu s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury doufaje, že se tím zdiskredituje? „Pro některé strany – TOP 09, ODS – je to symbolické, aby Babiš hledal podporu u Okamury či komunistů. Přesto se přikláním k tomu, že vznikne jednobarevná menšinová vláda Andreje Babiše se spolupracujícími osobnostmi typu Jana Švejnara,“ domníval se politolog Jan Kubáček. Andrej Babiš teď podle něj nikam nepospíchá, protože potřebuje ukázat, že obešel všechny politické strany a dal jim nabídky, které se neodmítají. „A které ony přesto odmítly. Pak bude říkat, že ten problém není věcný či principiální a je to opět snaha Andreje Babiše vytlačit ze systému, z politiky. Jak se jednání nebudou posouvat, čas bude ubíhat, bude využívat tlaku veřejného mínění, který bude čím dál větší. Právě ve směru všech politických stran, proč už nedají šanci Andreji Babišovi, když vyhrál volby. Ať tedy prokáže, co umí,“ uvedl. 
 
Očekává, že pak se začne vyjednávat o jednorázové podpoře vládě Andreje Babiše. „Může být dvojího typu. Buď že někteří poslanci či subjekty zvednou ruku pro tuto vládu a dají jí jednorázovou důvěru, nebo někteří poslanci odejdou ze sálu Poslanecké sněmovny. Tím sníží kvórum a vlastně jí vyjádří podporu nepřímo,“ vysvětlil a připomněl, že něco podobného udělali občanští demokraté v době, kdy se stal premiérem Miloš Zeman. „Opustili tehdy Poslaneckou sněmovnu a lidovci zvedli ruku na jednorázovou podporu vlády Miloše Zemana,“ řekl politolog, který by si vsadil na to, že podobnou variantu můžeme očekávat i nyní. „Celá řada stran teď potřebuje klid na vnitřní konsolidaci. Sociální demokraté, komunisti, lidovci. Potřebují si i vydiskutovat směr, kterým se budou vydávat. Což mám na mysli občanské demokraty, Piráty i částečně Tomia Okamuru,“ vysvětlil. Pro všechny je podle jeho názoru tato varianta výhodná, protože mohou tak i kontrolovat Babiše v čase toho menšinového mandátu a zároveň i proto, že nemusejí riskovat přímé soužití s Andrejem Babišem ve vládě. „Uvědomují si totiž, že Andrej Babiš je žralok. Podívejme, jak dopadli sociální demokraté a lidovci v přímé spolupráci ve vládě. Teď to bude ještě drsnější, protože teď bude Andrej Babiš premiérem. To znamená, že bude ještě náročnější, ofenzivnější a některé subjekty by to mohlo stát doslova budoucnost,“ domníval se s tím, že je pro ně lepší být konstruktivní opozicí a využít čas k obměně politické a volební strategie do budoucna. 
 
 
Pro Babiše je výhodné chodit do osmi obchodů
 
Před volbami se všechny strany předháněly v tom, kdo bude mít silnější výrok proti Babišovi. Není divu, že teď nemohou couvnout. Zdá se, že počítaly po volbách s koalicí proti němu, ale jak výsledky ukázaly, není prakticky možná. „Částečně se nechaly do silných prohlášení vmanipulovat a v momentě, kdy je prohlásily, už toho litovaly. Výsledky jim daly částečně za pravdu, protože se ukázalo, co se stane politickým subjektům, které úzce spolupracují s Andrejem Babišem. Nesou jenom náklady, nemají z toho žádný marketingový bonus a může to ohrozit jejich další fungování. Projevilo se to u obou koaličních politických stran – lidovců a sociální demokracie,“ vypozoroval Jan Kubáček. Tato zkušenost bude podle něj velmi nosná i pro řadu dalších subjektů, které touto cestou nebudou chtít jít. „Spíše podpoří to, co pro ně bude výhodné, a něco za to budou chtít. Pro Andreje Babiše je to také výhodné. Zákony protestního charakteru může prosazovat mnohem lépe s komunisty, okamurovci. Zákony ekonomického charakteru a liberálnější zase s občanskými demokraty, se Starosty a Piráty, konzervativnější zase s občanskými demokraty a lidovci. Je pro něj výhodné chodit do osmi obchodů a vybírat si, co je pro něj nejpraktičtější, než mít několik stran ve vládě a uzavřít si cestu k těm zbývajícím,“ sdělil politolog.
 
„Ostatní strany udělají samozřejmě všechno pro to, aby Babišovi situaci zkomplikovaly. Vymezoval se proti nim na život a na smrt a nemůže očekávat nic jiného od nich. Že mu nic nedarují, je logické. Ale jak mají různé varianty seřazené v hlavě, to si netroufám odhadovat,“ sdělil ParlamentnímListům.cz bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. „Babišovu jednobarevnou vládu tolerovanou komunisty jsem považoval za nejpravděpodobnější výsledek těchto voleb. Proto jsem po zveřejnění výsledků nejdříve spočítal jejich mandáty. Když jsem zjistil, že jich je 93, tak jsem si oddychl. Že jich není 101,“ prozradil. Toto podle něj byla nejpravděpodobnější varianta, na kterou ale nyní není dost hlasů. „Umím si představit, že může být pro ostatní strany obtížné jít do koalice či podpory vlády s vědomím, že v záloze jsou komunisté. Byť jich je málo. Těžko si umím představit, že by třeba Okamura šel do koalice tolerované komunisty,“ konstatoval. Jako pravděpodobné mu v této situaci přijde, že když má Babiš s Okamurou dohromady 100 hlasů, že v zákulisí probíhá hledání zbloudilých duší. „Jednoho, dvou poslanců, kteří by vznik vlády umožnili. Jestli se to může podařit, se neodvažuji odhadnout. Jenom si dovolím tipnout, že tato jednání budou trvat mnohem a mnohem déle, než jsou nějaké tři dny,“ upozornil s tím, že je dost pravděpodobné, že se nakonec najde varianta, kdy bude mít hnutí ANO premiéra. „Může to ale dlouho trvat. To, co sledujeme teď, jsou tanečky. S cílem odpoutat pozornost, ukázat, že je to složité. Aby potom po té dlouhé době se mohl někdo obětovat,“ vysvětlil. 
 
A kdo by za čas mohl takříkajíc vyměknout? „Není vyloučeno, že vyměkne zdecimovaná sociální demokracie a těch posledních 15 poslanců se pokusí zachránit vstupem do koalice s Babišem. Když k tomu připočtu, že lidovci mají jednu úžasnou výhodu, že ať jsou v koalici s kýmkoliv a realizují jakýkoliv program, vždycky je jejich voliči z důvodu vyznání zvolí, tak jsou určitě také připraveni vstoupit znovu do vlády s Babišem. Viz třeba vyjádření hejtmana Čunka už před volbami,“ povšiml si. „Nakonec po tanečcích se Babišovi podaří vládu poskládat. Neumím odhadnout, zda politické strany setrvají na požadavku, že on sám nemůže být premiérem. ANO bude mít buď dva koaliční partnery, dva tolerující, jednoho koaličního partnera a zbloudilé duše k tomu. To všechno jsou otevřené varianty,“ uvedl Vlastimil Tlustý.
 
 
Vláda nejdříve na Vánoce
 
Kdy můžeme očekávat nějakou vládu? „Sázím na Vánoce. Má to logiku i k prezidentským volbám, k jejich prvnímu i druhému kolu. Promluví do toho i personální reorganizace. Kdo povede jednotlivé politické strany. Andrej Babiš si v průběhu času vytvořil jednotlivé frakce uvnitř jednotlivých politických stran. Ať je to Jiří Čunek u lidovců, Josef Skála u komunistů. Všude má výrazné osobnosti, které by za určitých ústupků a kompenzací dokázaly prosazovat jednorázové vyjádření podpory vládě za to, že premiér prosadí nějaké priority, a naopak odmítne určitá témata. A vznikne tu širší podpora jednorázové podpory vlády. Odvážnější zvednou ruce, méně odvážní opustí hlasovací sál,“ objasnil Parlamentním.cz Kubáček.
 
Jak je tato situace výhodná pro prezidenta Zemana? „Pro něj je to dar z nebe. Až se teď ukáže, že sestavování vlády není snadné, že to potrvá dlouho, pro současného prezidenta Miloš Zemana je to dokonalá příležitost ukázat, že on z té situace východisko nalezne. Což je v prezidentských volbách obrovské plus. Od příštího týdne už může být každý den v televizi. Každého si zvát, po jednání říkat, že on to dobré řešení nalezne. Bude plouti na vlně celospolečenské nevole nad těmi bídnými politiky, kteří si s tím nevědí rady. To je dokonalá výchozí situace pro něj,“ domníval se Vlastimil Tlustý a podobně to vidí i Jan Kubáček. „Pro prezidenta je to velmi výhodné. Vše, co znamená roztříštěnou mnohobarevnou Poslaneckou sněmovnu a slabšího premiéra je automaticky výhodné pro jakéhokoliv prezidenta. Potvrdilo se to za Václava Havla i Václava Klause, u Miloše Zemana to platí dvojnásob,“ upozornil. Pro Zemana je podle Kubáčka atraktivní, když premiér Babiš bude mít jisté limity a povede menšinovou vládu. A také to, když se politici budou dlouho dohadovat a hledat vládní aranžmá a uspořádání a nesoustředí se na prezidentskou volbu. „Nenasadí vyzyvatele Miloši Zemanovi, který by mohl lovit v jeho táboru voličů. Pro prezidenta Zemana je zajímavé i to, že když v parlamentu bude devět politických stran, dá se očekávat, že se s nimi bude lépe mluvit, lépe udržovat kontakt. Politické strany a jednotlivé frakce v nich budou zvažovat svůj vliv, a tím i chtít komunikovat s prezidentem Zemanem v průběhu času,“ zmínil.
 
Pro prezidenta je podle Kubáčkových slov atraktivní být v určitý čas svorníkem či arbitrem nějakého širšího kompromisu, kdy se dohodnou například na vzniku vlády. „V tu chvíli to může být zajímavé pro středové váhající voliče, kdy uvidí Miloše Zemana v jiné situaci, v jiném modelu chování. Pro ně v důležitém a sympatickém. Jemu to může pomoci ve volbách, protože to mohou být voliči, kteří mohou být tím pověstným jazýčkem na vahách. Dlouhé táhlé vyjednávání však znamená i to, že se média budou zajímat, co na to říká prezident Zeman. Takže vlastně povede prezidentskou kampaň, ale jinou formou. Bude mít objektivní výhodu proti vyzyvatelům, kteří v podhradí nebudou mít takovou mediální pozornost jako Miloš Zeman,“ uzavřel Jan Kubáček.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…