Odborník vidí do hlav v ČSSD: Sobotka si o post premiéra prostě musel říct

28.06.2013 18:18

POLITOLOGOVÉ Z role nezúčastněného pozorovatele, který jen dokola požaduje předčasné volby, se sociální demokracie aktivně vložila do boje, jenž se rozpoutal po demisi Nečasovy vlády. Její předseda Bohuslav Sobotka přišel s prohlášením, že je ochoten přijmout při druhém prezidentském pokusu jmenování premiérem a s menšinovým kabinetem dovládnout do voleb.

Odborník vidí do hlav v ČSSD: Sobotka si o post premiéra prostě musel říct
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Obrat o sto osmdesát stupňů předvedl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, když v rozhovoru pro iDNES.cz prohlásil, že jeho strana bude mít v případě druhého prezidentova pokusu o jmenování premiéra a sestavení vlády zájem o nominaci. Až dosud sociální demokracie něco takového zcela odmítala. Toto Sobotkovo prohlášení může prezident Miloš Zeman stěží ignorovat už jen proto, že značná část jeho voličů se rekrutovala ze sympatizantů ČSSD.

„Myslím si, že Miloš Zeman by před touto iniciativou sociálních demokratů nemohl couvnout. V opačném případě by si u svých voličů určitě uškodil, protože sotva může zpochybňovat legitimní právo sociálních demokratů jako nejsilnější parlamentní strany říct si o sestavení vlády. Ale nepochybuji o tom, že by té příležitosti Miloš Zeman využil k zesměšnění Bohuslava Sobotky a připomenutí toho, že mu tuhle šanci už jednou nabízel a Sobotka odmítl,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Sociální demokracie by se ocitla mimo hru

Pro druhý pokus jmenování premiéra se až dosud prezidentu Zemanovi nabízely dvě varianty. Znovu vsadit na vládu odborníků, zřejmě opět s Jiřím Rusnokem v čele, nebo do premiérského křesla pustit šéfku sněmovny Miroslavu Němcovou, která třímá v ruce archy se sto jedním podpisem. „Oba dva kroky může prezident udělat a ani jeden by nebyl pro sociální demokracii výhodný,“ naznačuje politolog, že ČSSD musela s nějakou novou iniciativou přijít.

Zájmem sociální demokracie totiž bylo zabránit dalšímu Rusnokovu nebo jinému odbornickému kabinetu, protože by to byla vláda, která by se patrně snažila profilovat levicově. „To znamená, že by veřejnost získala dojem, že je tady levicová vláda, proti ní by se ve sněmovně postavila pravicová opozice ODS a TOP 09 a sociální demokracie by byla do značné míry mimo hru. Ta nastalá situace jakési alternativní nebo druholigové levicové vlády a pravicové opozice by mohla sociální demokracii před volbami poškodit,“ domnívá se Lukáš Jelínek.

Šéf poslanců TOP 09 nemá s nominací Sobotky problém

„Předpokládám proto, že si pan Sobotka a jeho kolegové uvědomili, že sice asi nebudou sami schopni získat v Poslanecké sněmovně pro svou vládu důvěru, ale pořád bude mnohem výhodnější být tím, kdo má v rukou otěže, kdo ovlivňuje situaci, než čekat, co se odehraje někde mezi Zemanovým Hradem, Rusnokovou Strakovkou a pravicovou opozicí ve sněmovně,“ vysvětluje Lukáš Jelínek, co mohlo vést ČSSD ke změně názoru.

„Pokud by byl prezidentem nominován na premiéra pan Sobotka, tak on je předseda nejsilnější strany zastoupené v Poslanecké sněmovně, a to je naprosto legitimní. Jestli ta vláda získá, nebo nezíská důvěru ve sněmovně, to je věc druhá, nicméně takový pokus by byl legitimní a nenarušoval by zavedené ústavní zvyklosti. To vláda, která vznikne po jmenování pana Rusnoka premiérem, nemá jediného poslance, není schopna získat důvěru sněmovny a zjevně to není vláda odborníků, ale přátel a sponzorů SPOZ,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Gazdík, šéf poslanců TOP 09.

Kandidátka na premiérku považuje krok ČSSD za nesmysl

Při pohledu na možné Sobotkovo jmenování a vládu ČSSD panuje ve druhé nejsilnější straně dosavadní koalice naprostá shoda. „Měli bychom k tomu jiný přístup než k cizorodému tělesu, které vystupuje spíše jako invazní komando než jako vláda, která vychází z Poslanecké sněmovny,“ konstatoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek pro lidovky.cz s tím, že ale ani takováto vláda by důvěru nezískala.

Méně smířlivě se na překvapivý krok sociální demokracie dívá místopředsedkyně ODS a koaliční nominantka na premiérský post Miroslava Němcová, která ho pro deník Právo označila za nesmysl. „Rozuměla bych tomu, kdyby přišli a měli sto jednoho poslance. Ale takhle je to Rusnokova vláda číslo dvě, která si jde předem pro vyslovení nedůvěry. Je to špatně, nic to neřeší,“ upozornila šéfka sněmovny Miroslava Němcová.

Pokud má pravicová koalice sebevědomí, na třetí pokus si počká

Sociální demokracie se tímto tahem pokouší dotlačit ODS a TOP 09 k rozpuštění sněmovny, a tím i k předčasným volbám. „Nahlodat by je to mohlo, protože s touhle variantou, že by si sociální demokraté řekli o svoji vlastní vládu, tady nikdo moc nepočítal. Na druhou stranu, pokud by byla ta dosluhující pravicová koalice hodně sebevědomá, tak by mohla předpokládat, že Sobotkova vláda také nezíská důvěru ve sněmovně a pro ni se otevře šance, aby sestavila nějakou svoji vládu, která by už byla jmenována na návrh předsedkyně sněmovny,“ podotýká politolog Lukáš Jelínek.

Upozorňuje však na to, že by k tomu mohlo dojít třeba až na přelomu roku, kdy už by rozpouštění sněmovny nebylo pro ČSSD až tak atraktivní a stejně tak by s přibývajícím časem mohlo být znejistěno sestavování nějaké pravicové koalice. „Klidně by se pak mohlo stát, že by do voleb dovládla nějaká menšinová sociálně demokratická vláda,“ připouští pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek, že by se dosavadní koalice resuscitace nečasovské vlády už také nemusela do konce volebního období dočkat.

Strach ze Sobotky TOP 09 nemá a rozpustit sněmovnu se kvůli tomu nechystá

TOP 09 ale ústy předsedy svého poslaneckého klubu Petra Gazdíka tvrdí, že pro ni vyjádření šéfa ČSSD nic neznamená. „Já rozumím tomu, že sociální demokraté mají obrovské vnitřní problémy, že se panu Sobotkovi strana vlivem činnosti pana prezidenta rozpadá pod rukama. Nicméně vyčkáme dalšího vývoje. Rozhodně bych teď z toho nevyvozoval závěr, že bychom kvůli tomu rozpouštěli sněmovnu, že bychom se lekli toho, že Bohuslav Sobotka bude premiérem,“ směje se Petr Gazdík s tím, že by to byl legitimní postup a že to předsedovi Sobotkovi přeje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…