Paní Němcová, toto je trestný čin. Zdeněk Zbořil o Foldynovi, Rusech či o Robertu Zárubovi

14.05.2018 4:48

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „Proč by se s nimi pan Foldyna neměl scházet? Snad to ta naše podivná demokracie přežije,“ komentuje setkání místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny s Nočními vlky politolog Zdeněk Zbořil. A že by se měl Foldyna omluvit za konflikt s aktivistou? Ať si sociální demokraté prý raději hledí vyjednávání o koalici. „S ‚kalouskováním‘ nebo ‚němcováním‘, které předvádějí (myslíme tím využívání jakékoli příležitosti k útoku na Andreje Babiše nebo Miloše Zemana), to nevyhrají,“ uvedl Zbořil. K sestavování vlády také podotkl: „Možná pan prezident počítá s neúspěchem a vytvořením nějaké nové vlády a la Rusnok II, jak si myslí někteří komentátoři.“

Paní Němcová, toto je trestný čin. Zdeněk Zbořil o Foldynovi, Rusech či o Robertu Zárubovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

Desítky motorkářů z ruského nacionalistického klubu Noční vlci a jejich příznivců se v uplynulém týdnu sjely v Průhonicích u Prahy. Pak zamířili na pražské Olšanské hřbitovy, kde uctili památku ruských vojáků padlých za druhé světové války. Setkal se s nimi i poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. „Jezdit na motorkách po atraktivních místech naší planety je dnes velkou módou. Bez ohledu na to, jaké oběti svému koníčku tzv. motorkáři přinášejí. Protože jsem jezdil na motocyklu a skútru skoro třicet let, i když na podstatně méně výkonných a přitažlivých, než jsou ty dnešní, mám pro ně pochopení,“ komentuje Zdeněk Zbořil. „Když jsem viděl pana Foldynu, nebo třeba paní Pokornou Jermanovou, v pověstné ‚kůži‘, jen jsem jim tiše záviděl. Už bych se dnes vyjet neodvážil, i když můj dávný přítel, pan dr. Kubíček, má zastoupení Harleye v Praze a jel, pokud se nemýlím, dvakrát nebo třikrát Paříž–Dakar. Nikdy by mne nenapadlo tohle spojovat s politikou. Stejně jako když pan plk. Komorous vyrazil se svými přáteli na Grossglockner. Dělat z Nočních vlků něco jako dragounskou jízdu je ale přece jen trochu zpozdilé. Američtí Dragouni ukazují zaostalým Středoevropanům, jak jsou vojáčtí a chlapáčtí. Noční vlci jezdí navštěvovat hroby obětí druhé světové války a nemyslím si, že jim to V. V. Putin nařídil. To bych spíš hledal politickou motivaci u těch Dragounů… Tak proč by se s nimi pan Foldyna neměl scházet? Snad to ta naše podivná demokracie přežije,“ dodal.

Anketa

Měla by ČR posílat víc vojáků na zahraniční mise?

8%
92%
hlasovalo: 17823 lidí


Celé setkání mělo poněkud bouřlivý průběh. Jaroslav Foldyna se na místě dostal do střetu s aktivistou Martinem Uhlířem. „Nerespektujete základní lidské hodnoty, jezdíte na západních strojích,“ láteřil Uhlíř, který také směrem k těm, kdo provázeli Noční vlky, tvrdil, že podporují tyrana. Foldyna sděloval, že přijel uctít památku ruských vojáků. Skutečnost, že se oba dostali až do příliš těsné blízkosti, která vypadala na možný začátek potyčky, vysvětlil Foldyna pro ParlamentníListy.cz takto: „Chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay.“ Navíc padla z obou stran řada vulgárních výroků. Hovořilo se i o tom, že měl pan Foldyna na aktivistu prskat. Martina Uhlíře později na Olšanských hřbitovech odvedli policejní těžkooděnci, protože se při strkanici pustil i do nich. „Pana Uhlíře znám jen z mediálních výstupů a nechce se mi ani věřit, že je tak zlostný, vulgární a jednoduchý. Když mi dovolíte parafrázovat jednu z hezkých metafor Tomáše Halíka, přece si ‚nebudeme špinit ústa‘ řečmi o panu Uhlířovi. Patří do jiného světa a možná že je mu líto, že mnozí s jemu podobným názory zemřeli v druhé světové válce na ruských pláních,“ uvedl Zbořil.

Chudáka Foglara zneužívali za okupace…

Aktivista Martin Uhlíř zaujal bezpečnostní složky znovu o pár dní později v sobotu, a to na akci Svět knihy, kdy ho musela vyvést ochranka. U stánku nakladatelství Olympia se Uhlíř nechtěl smířit s tím, že knihy prezidenta Miloše Zemana leží vedle těch od Jaroslava Foglara. Nejdříve je otáčel, aby nebyl vidět obličej hlavy státu, a nakonec musel být vyveden. Na výzvy zaměstnanců z nakladatelství, aby takového chování zanechal a jejich stánek opustil, totiž nereagoval a stále křičel, že vlastizrádce přece nemůže být vedle Foglara. „Chudáka Foglara za okupace zneužívali Němci, po roce 1948 komunisti. Přesto neztratil úctu těch, kteří umějí rozlišovat mezi tím, co udělal dobrého, a tím, co třeba ani dělat nechtěl. S prezidentem Zemanem to je a jistě bude podobně. Lidé si ho budou vážit pro to, co udělal dobře, a budou ho odsuzovat, protože si budou myslet, že se dopustil věcí, které každá doba bude soudit a rozsuzovat jinak. Na tom nic nezmění ani pan Uhlíř,“ reagoval Zbořil.

Incident mezi Martinem Uhlířem a Jaroslavem Foldynou má svou dohru. A to nejen politickou. Kromě Foldynových rozhořčených kritiků, kteří mu vyčítají vůbec účast na už zmiňované akci, se věnovaly situaci Lidové noviny a zjišťovaly s ohledem na Foldynovu reakci pro ParlamentníListy.cz názor například u spolku, který dlouhodobě hájí práva sexuálních menšin a je pravidelným pořadatelem „pochodu hrdosti“ Prague Pride. „Neurvalým chováním pana Foldyny jsme zmateni. Pokud to měl být jeho coming out, jsme rádi, že Česká republika má veřejně vyoutovaného politika,“ uvedla tisková mluvčí Prague Pride Bohdana Rambousková pro Lidové noviny. Podle Rambouskové se zdá, že Foldyna nemá ve své orientaci jasno. „Proto ho zveme k využití naší LGBT poradny Sbarvouven.cz, kde mu s jeho náhlým coming outem a vhodným chováním k ostatním lidem rádi pomůžeme,“ navrhla  Rambousková. „Lidovým novinám se asi nedostává zajímavějších témat a rozhlížejí se po něčem podobném, čemu se věnují třeba Blesk nebo Aha. Paní Rambousková je vlastně ale zajímavá. Trochu nerozumím tomu, kdo má jít ‚s barvou ven‘, zda ona, nebo pan Foldyna. A také, o jakou orientaci jí vlastně jde. Zatím se mi zdá, že ten její humor je trochu těžkopádný,“ komentuje Zbořil.

ČSSD se už před pondělním srazem Nočních vlků od Foldynovy účasti distancovala. Předseda Jan Hamáček tehdy uvedl, že jde o Foldynovu soukromou iniciativu. Poté, co byl známý průběh, Hamáček žádal od Foldyny omluvu. „Tohle prostě Jaroslav Foldyna přehnal, jako místopředseda strany se musí kontrolovat a měl by se za své chování omluvit,“ napsal na Facebooku předseda ČSSD. Foldyna vyjádřil politování nad tím, že uvedl Hamáčka pod tlak, ale vzkázal, že se neomluví. Jeho prý policie nesebrala. „Jestli je pan Hamáček pod tlakem Ms. Rambouskové, tak mu to nezávidím. Ale snad by se ČSSD měla spíše věnovat svým problémům při sestavování koaliční vlády. Možná že bez ohledu na všechny triumfální řeči to s tou vládou ještě není jisté a stranické referendum nebo rozhádané vedení strany bude mít potíže, se kterými se dosud nepočítalo. S ‚kalouskováním‘ nebo ‚němcováním‘, které předvádějí (myslíme tím využívání jakékoli příležitosti k útoku na Andreje Babiše nebo Miloše Zemana), to nevyhrají,“ uvedl Zbořil. „Požadování omluvy je jakýsi český politický folklór. Každá lumpárna se dá omluvit a jede se dál močálem černým... Když si pana Foldynu zvolili a když měl ve volbách do PS PČR takový úspěch, tak by ho měli respektovat. Žádná omluva ho nezmění. Naopak bude důvěryhodnější, než když bude přes noc měnit své přátele jako třeba pan Chovanec. Předpokládám ale, že pan Hamáček  je ‚pod tlakem‘, ale ze zcela jiných důvodů, než je uměle vyvolaný incident okolo pana místopředsedy Foldyny,“ dodal.

Útoky na Zemana jsou monotónní

Místopředseda ČSSD by měl podle poslankyně ODS Miroslavy Němcové ctít, že jsme součástí demokratického světa, například NATO a Evropské unie, a že to jsou naši nejbližší spojenci. „Svým počínáním je pan Foldyna vlastně takovým nejbližším pobočníkem, takovým pretoriánem Miloše Zemana, který kormidlo české politiky otáčí směrem k Rusku,“ řekla bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny, která považuje Noční vlky za „Putinovo vojsko“ a domnívá se také, že by se přístup prezidenta Miloše Zemana s odkazem na jeho vyjádření v souvislosti s Novičokem měl dostat na pořad Poslanecké sněmovny. „Paní Němcová zřejmě stále ještě trpí, že od ní před lety Miloš Zeman ‚nepřijal‘ její stojedničku a ona se nestala ministerskou předsedkyní. Nebo dokonce nemohla kandidovat na prezidentku. Její útoky proti Miloši Zemanovi jsou monotónní a asi si není vědoma toho, že mnozí, kteří by rádi prezidenta veřejně kritizovali, tak nečiní, protože nechtějí stát s ní na stejné straně barikády,“ uvedl politolog. „Pokud považuje Noční vlky za Putinovo vojsko, ať se zajede někam podívat, jak dnešní armáda RF bojuje. Ať se podívá na mapu RF, aby pochopila, jak se od dob SSSR tato země geograficky změnila. Pokud chce papouškovat nekonečné lži o Novičoku, mohla by si přečíst odbornou stať Jana Schneidra na České pozici a uvědomit si, že podpora agresivní války je i v ČR trestným činem, navíc nepromlčitelným,“ dodal.

Perličkou je, že jako politické zúčtování s Ruskem mnozí pojali i čtvrteční hokejové utkání Česko–Rusko na mistrovství světa. Že v čase debaty kolem Novičoku, ruských vlků a hybridní války vůbec nebude hokejový zápas jen sportovní záležitostí, naznačovali mnozí již před zápasem. Lapidárně to shrnul bývalý novinář Jan Rejžek, který vše pojal tak, že čeští hokejisté pomstí všechny české „proputinovce“. Aktuální přenos České televize byl oživen názory komentátora Roberta Záruby. Po jednom úspěšném zákroku českého obránce u mantinelu redaktor České televize hlásil do éteru: „Radko Gudas dal jasně najevo, že podél mantinelu dnes Noční vlci jezdit nebudou.“ Jeho glosa okamžitě vyvolala na sociálních sítích živý ohlas. „Pomstychtivost pana Rejžka je pověstná. Zejména jedná-li se o mrtvé. Ale pokud jde o ČT, já byl svědkem, že nám zprostředkovala vynikající sportovní podívanou s radostným koncem. Myslím si, že pan Záruba je jeden z našich nejlepších sportovních novinářů, dokonce vzdělaný a vtipný na rozdíl od některých jeho kolegů z jiných redakcí. Vtípek s nočními jezdci mohl doplnit třeba tím, že rodilý Rus Jaškin porazil Rusy, ale snad se pro to ruský hokejista s českým pasem zlobit nebude. Nočním vlkům to jistě vadit také nebude. Možná ale se nějaký jiný sportovní novinář bude zamýšlet nad etymologií jména Gudas, které nevypadá, jako by bylo převzato ze Starých pověstí českých nebo z Gebauerova slovníku staré češtiny,“ uvedl Zbořil.

Do debaty o našich vztazích s Ruskem vstoupili poslanci Pirátů účastí na recepci na ruské ambasádě na Den vítězství. Poslankyně Dana Balcarová se vyfotografovala se svým kolegou Mikulášem Peksou, jak si pochutnává na ruském národním jídle, snímek dala na sociální síť a zřejmě to neměla dělat. „Pelmeně... Ruská ambasáda. Slavíme den vítězství nad nacismem,“ podotkla Balcarová ke snímku. Když následovaly kritické komentáře, omluvila se. „Kdo zase od paní/slečny Balcarové žádal nějakou omluvu? Pokud vím, byla v tomto prostředí poprvé a snad jí nebude škodit, když pozná, jak to tam chodí. Včetně těch pelmeňů. Zejména když tam byli pan prezident a představitelé vysokých státních institucí,“ uvedl Zbořil. „Její kritici by jí propříště mohli doporučit, kam bude smět chodit a které ambasádě se oklikou vyhnout. Třeba by jí mohli doporučit návštěvu nějaké oslavy na zastupitelském úřadě KLDR? Když už o té Koreji tak moc nemluvíme. Mohla by tam dostat pověstné korejské kim-či a zeptat se, kde se vlastně Donald Trump a Kim Čong-un setkají. Měla by to z první ruky, a nikoli z ČT. A kdo jí ten seznam bude schvalovat? Někdo od KDU-ČSL nebo STAN? Nebo dokonce  tandem Kalousek–Němcová?“ dodal.

Domníval jsem se, že ta kulhající trojčlenka…

Celostátní výbor i poslanci ANO jednomyslně schválili návrh koaliční smlouvy s ČSSD a programového prohlášení jejich vlády, která by se opírala o podporu KSČM. Sociální demokraté o přijetí dokumentů rozhodnou v referendu, které proběhne od 21. května do 14. června, výsledky budou 15. června. Jenže komunisté mají výhrady. Odmítají rozšiřování české účasti v zahraničních vojenských misích. „Ačkoli jsem se domníval, že ta kulhající koaliční trojčlenka bude rychle rozřešena, zdá se mi nyní, že zejména zásluhou ČSSD se to nedaří. Možná pan prezident počítá s neúspěchem a vytvořením nějaké nové vlády a la Rusnok II, jak si myslí někteří komentátoři,“ uvedl politolog. „Zřejmě se ale za zavřenými dveřmi dnes už hraje o víc než jen o sestavení vlády s důvěrou. To, že Andrej Babiš přišel s argumentem předčasných voleb, je příznačné. Není to ani pro ANO jednoduché, ne-li nemožné, a zřejmě proti němu stojí jinak jednající partner a na jiné úrovni než pan Hamáček a rozhádaná strana, které předsedá,“ dodal.

Největší podporu voličů mezi politickými stranami má stále hnutí ANO s 32,9 procenta. Na druhé místo před Piráty se v porovnání s únorovým volebním modelem dostala ODS s podporou 13,7 procenta. Třetí Piráti posílili mírně na 13,5 procenta. Na čtvrtém místě je hnutí SPD, které ale oslabilo na devět procent. Ze současných sněmovních stran zůstaly pod pěti procenty TOP 09 a hnutí STAN. Vyplývá to z dubnového volebního modelu agentury STEM.  A proč se tak nedaří STAN a TOP 09? „Do stranických útrob těchto volebně neúspěšných stran nevidím, ale zřejmě jejich potenciálním voličům nestačí, že stále jen někomu nadávají  a chtěli by ho kaceřovat. Nezapomínejme ani na KDU-ČSL, která sice ještě nevstoupila do zóny smrti, ale zdá se, že se k ní rychle přibližuje. Vzhledem k tomu, že někteří  bojovní reprezentanti a reprezentantky těchto stran už několikrát mluvili o předčasných volbách, pravděpodobně vylekali své potenciální voliče, kteří se potichu rozhodují mít raději vrabce v hrsti než snít o holubovi na střeše. Řekněme ale, s naší vrozenou nedůvěrou k podobným průzkumům, že se jedná sice o stále stejný elektorát, ale také o jeho pomalou a postupnou restrukturalizaci,“ uvedl Zbořil.

Vypovězení jaderné dohody s Íránem? Zvyšuje napětí

Zásadní událostí uplynulého týdne v zahraniční politice bylo vypovězení jaderné dohody s Íránem ze strany Spojených států. Z Íránu zaznělo: „Smrt Americe!“ Zatímco podle amerického prezidenta Donalda Trumpa je dohoda neúčinná, Evropská unie ji hodlá dodržovat. Česká republika nechce štěpit postoj Evropské unie k odstoupení USA od dohody s Íránem o jeho jaderném programu. Podle ministra zahraničí Martina Stropnického ale Praze v unijním stanovisku chybí konstatování, že Teherán vyvíjí balistické rakety. „Břetislav Tureček publikoval v Lidových novinách relativně rozsáhlou stať, pokud si dobře vzpomínám, na téma proč Západ ztrácí Východ. Týká se to zejména událostí v Sýrii a zápasu o proniknutí, nebo dokonce o ovládnutí tzv. Kaspického bazénu. Je to nejen o proměnách a přeskupování zájmů, ale i o hledání regionálních suverénů nebo třeba jen garantů regionální stability. Kriticky posuzuje zejména politiku EU a klade otázku, zda existuje nějaká zahraničněpolitická koncepce EU nebo zda se jedná jen o utilitární zájmy nejsilnějších států EU,“ komentuje Zbořil.

„Americké porušení smlouvy s Íránem, kterému ohleduplně říkáme odstoupení, samozřejmě už dnes zvyšuje napětí v oblasti a nemusíme se ani dovolávat zlých slov, kterými se íránský a americký prezident častují. Pan MZV Stropnický má jistě lepší informace o vývoji balistických raket než my, ale z jeho reakce na zpravodajství o akci Skripal a spol. víme, že ani ty nemusejí odpovídat realitě. V každém případě americká zahraniční politika uspává akci Korea (zatím se tam nenašla ani kapka ropy, plynu nebo lithia) a vrací se ke svému starobylému zájmu o Írán. Hlavně aby to nedopadlo stejně jako s instalací Ajatolláha Chomejního, když nahradil Spojeným státům dosud nejpřátelštější režim Mohammada Rezy Pahlaví,“ dodal.

Kauza Skripal pokračuje zatím informacemi Respektu o tom, že dvojitý agent byl v kontaktu i s českými bezpečnostními složkami, a to v roce 2012. A jak po čase hodnotit celou záležitost? „Myslím, že už minulý týden jsem tvrdil, že se budeme stále dozvídat něco nového, ale to neznamená, že pravdě se alespoň blížícího. Doufám, že se všichni čeští prozíraví politici omluví prezidentovi a všem, koho podezírali z velezrady. Třeba i Milan Štěch, který byl tak přísný ve své kritice Miloše Zemana a který o celé věci mohl už v roce 2012 také něco vědět. Buď věděl a neřekl. Anebo nevěděl a pak ho ten jeho politický temperament, stejně jako mnohé jiné, zavedl do slepé uličky,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zbořil.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…