Plán pravice na ochromení Babiše: Profesorka Dvořáková dodává zásadní věc

19.04.2014 9:27

POLITOLOGOVÉ Andrej Babiš disponuje dostatkem peněz. Navíc je nejpopulárnějším politikem, jeho hnutí ANO je v čele pelotonu předvolebních preferencí, což se pochopitelně nelíbí jeho politickým konkurentům. Proto vymýšlí, jak jeho moc zmenšit. ODS volá po finančním limitu na předvolební kampaně, Topka připravuje petici k Evropské komisi, jejímž cílem je omezit politikům možnost vlastnictví médií. I zde je motivace jasná. Andrej Babiš koupil loni v září vlivnou Mafru, která vydává MfD a LN. Tyto návrhy pravicových stran pro Parlamentní listy.cz okomentovali politologové Vladimíra Dvořáková a Pavel Šaradín.

Plán pravice na ochromení Babiše: Profesorka Dvořáková dodává zásadní věc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Dostali jsme se do fáze, kdy by limity byly správným krokem. Zvýšila by se důvěra veřejnosti a vytvořily se rovnější podmínky pro strany. Nebylo by možné si koupit volební úspěch masivní investicí," sdělil v médiích předseda ODS Petr Fiala.

Podle Vladimíry Dvořákové peníze vše nevyřeší. „Samozřejmě se s nimi kampaň dělá lépe. Záleží ale také na tom, zda strana dokáže nastolit témata, která jsou vnímána voliči jako podstatná. Důležitou roli hraje i osobnost lídra, zda ji určitá část společnosti vyhledává a jestli dokáže vystihnout pocity společnosti,“ vysvětlila pro ParlamentníListy.cz Vladimíra Dvořáková. 

Jedním z důvodů je, že strany nemají peníze

Limity volebních kampaní však považuje politoložka za věc důležitou. „Překvapuje mě, že s tím přichází zrovna ODS. Protože u nich byla vždycky představa, že si lidé můžou dělat se svými penězi, co chtějí. A pokud někomu dají peníze na kampaň, nechť se utratí,“ konstatovala.

„Pro limity předvolebních kampaní jsem, ale musí to být doprovozeno jednou základní věcí, která se dělá velice těžko. A to je transparentnost výdajů na politickou kampaň. To je klíčové. Limity bez transparentnosti jsou nesmyslné,“ upozornila. 

I její kolega politolog Pavel Šaradín považuje principiálně limity za správnou věc. „Druhým důvodem volání po limitech je to, že strany nemají peníze," zmínil.  

ANO neuspělo jen díky Babišovi. Sbíralo protestní hlasy

Vysvětluje i důvody volebního úspěchu hnutí ANO. „Průzkumy nám ukazují, že lidé se nerozhodovali pro Andreje Babiše. Ale spíše pro protest. Jestli tedy ODS a jiné strany reagují na jméno Babiš, jdou částečně špatným směrem. Spíše by měly polemizovat s tou nepolitickou politikou, s tím hnutím a momentem toho protestu," uvedl pro ParlamentníListy.cz Šaradín.

Politoložka Dvořáková se také vyjádřila k nezávislosti médií a motivům politiků, ale i jiných vlivných lidí, je vlastnit. „Některým politikům vlastnícím média může stačit, že proti nim nebude dělaná kampaň,“ domnívala se a vzpomíná, jakou antikampaň dělaly Lidové noviny a MF Dnes (tehdy je Babiš ještě nevlastnil) před prvním kolem prezidentských voleb proti tehdy hlavnímu favoritovi Janu Fischerovi. „Ale Babiš tím, že koupil Lidovky a Mladou frontu, zabránil tvrdým útokům proti sobě,“ řekla.

Soukup, Bakala, Babiš - hledejte nezávislé stanovisko

Problém s vlastnictvím médií se podle ní zdaleka netýká jen politiků. „Ale i mediálních agentur, které pro někoho pracují a zároveň mají média. Třeba ta pana Soukupa vlastní týdeníky Euro a Týden,“ upozorňuje. Nebo poukazuje na kauzu OKD. „Tady je spor Babiš - Bakala. Jestli tam dávat státní dotace, nebo ne. Hospodářské noviny vlastní pan Bakala, pan Babiš MF Dnes a Lidové noviny. Hledejte nezávislé stanovisko,“ povzdechla si.

Neplatí podle ní jednoduchá představa, že noviny budou psát oslavné články na vlastníka. „To je nesmysl. Ale jenom některé věci se nepustí, na rozdíl od nějaké menší kritiky,“ sdělila. Všímá si třeba, jak týdeníky Euro a Týden vytvářely mediální obraz státní zástupkyně Bradáčové při stíhání politických kauz. „Z mého hlediska to také nebylo úplně objektivní zpravodajství. Ale nikdo si neuvědomil nějaké propojení. Ale jsou ve vlastnictví mediálních agentur, lidí, kteří jsou napojení na různé skupiny,“ objasnila pro ParlamentníListy.cz.

Spíše než regulace můžou pomoci čtenáři

„Takže nelze všechno házet na Mafru. Jde o problém obecný, který hodně souvisí s vlastnictvím, ale i etikou. V USA jsou noviny, které jsou spíše na straně demokratů, nebo republikánů. Ale nikdy se nestane, aby novináři psali s takovou strukturou kampaně jako u nás. Že se pár dní před volbami pustí nějaká bomba, o které se ví už delší dobu. Ale použije se až v době, kdy bude mít maximální dopad s politickým efektem,“ vypozorovala.

Spíš než nějaká regulace tuto situaci podle ní mohou změnit čtenáři. „V momentě, kdy jim to začne vadit, se to stane kontraproduktivní, a bude se to muset změnit. Pokud sama společnost nezačne toto chování sankcionovat, jakékoliv regulace a zákazy nepomohou. I když neříkám, že některé věci nemohou být upraveny,“ domnívá se Vladimíra Dvořáková.

Politika vlastněná politikem - ohrožení demokracie

TOP 09 přesto chystá petici, která vyzývá Evropskou komisi, aby omezila vlastnictví médií spojené s politikou. „V tom vidím ohrožení demokracie. Andrej Babiš je pro nás v tomto jednou z inspirací," uvedl místopředseda Topky Marek Ženíšek.

„Co se týče podobné regulace - pokud v tom předtím nějaký z úřadů neshledal porušení soutěže - jsem poměrně skeptický. Jestli to ten člověk necítí sám jako problém, mít politickou stranu a vlastnit média, nic s tím nenaděláme. Vždycky se to dá nějak obejít," uvádí na závěr Šaradín.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…