Politolog zhrozen Babišovým sněmovním výstupem: Plácá beze smyslu, jako Jakeš

20.02.2014 17:51

POLITOLOGOVÉ Jakoby přišel do sněmovny rovnou z hospody čtvrté cenové skupiny a ne z největšího zemědělsko-potravinářsko-chemického impéria Agrofert. Tak hodnotí politici i odborníci vystoupení dnes jednoho z nejvlivnějších politiků v České republice, vicepremiéra a ministra financí a úspěšného podnikatele Andreje Babiše.

Politolog zhrozen Babišovým sněmovním výstupem: Plácá beze smyslu, jako Jakeš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš u řečnického pultíku

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

„Jeho poměrně emoční vystoupení obnáší jednotlivé výkřiky bez souvislé myšlenky, projev nevede k ničemu konkrétnímu. Připomíná Milouše Jakeše, který byl schopen spojit otázku zemědělství, počasí a stavu peněženky populárních pěvkyň,“ přirovnává politolog Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy řeč současného vicepremiéra a předsedy hnutí ANO k již legendárnímu projevu bývalého generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše před pádem totality.

„Ve vystoupení Andreje Babiše ve sněmovně nezaznělo moc z něho, z jeho cílů, bylo tam málo o ministrovi financí, o Ministerstvu financí, o finanční politice tohoto státu,“ řekl ParlametnímListům.cz politolog. Poukázal na to, že hnutí ANO oslovuje voliče středu a napravo od středu, tedy voliče citlivé, přemýšlivé, s pamětí, kteří se o politiku zajímají. „A ti nejsou hloupí, chtějí konstruktivní přístup. Pokud Babiš svoji rétoriku nezmění, je otázka, kdy mu přestanou věřit a zda se nestane také tím pověstným kůlem v plotě,“ varuje Kubáček před osudem Jakeše. Emocionální vystupování podle něj nepřinese Babišovi žádné body ani dlouhodobou popularitu, protože ti, co ho budou brát vážně, budou chtít, aby to, co říká, i doložil. Budou chtít vidět nějaké důkazy a především výsledky. Jestli bude v podobných eskapádách pokračovat, začne se prý jen shazovat a získá nálepku mluvky.

Některé výroky by mohly být předmětem žaloby na ochranu osobnosti

Podle právníků by ho mohli dokonce někteří současní nebo bývalí politici úspěšně žalovat kvůli ochraně osobnosti. „V trestním řízení chrání poslance imunita, ale v civilním řízení by ho mohli poškození žalovat. Pan Kalousek i další, které pan Babiš ostouzí, mají právo na ochranu osobnosti, pokud ty výroky přerostou únosnou míru,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz advokát Jaroslav Ortman. Takové útoky na politické soupeře podle něj do politiky nepatří, protože to zbytečně vyostřuje situaci. „Národ to polarizuje, zvyšuje to nedůvěru k politikům. Podívejte, co se dnes děje na Ukrajině, tam to končí v rozpadu státu,“ poukázal právník na dramatické boje v Kyjevě.

Už je po volbách, styl vystupování už by měl změnit

Babišovi voliči oceňovali, že bouchl do stolu, slíbil konec politiky v podobě, jaká tu byla, a řekl, že tohle se nesmí dít a opakovat. „Ale hlavně ho volili proto, aby zkrotil úřednickou hydru nekrytých výdajů a státního dluhu. Nevolili ho proto, aby takovým pivním způsobem a populismem nejhrubšího zrna fungoval, působil a oblažoval národ neopodstatněnými komentáři. Lidé jsou tím věčným hádáním, vzájemným ostouzením a politikařením otráveni, obyčejný občan si něco takového nemůže dovolit říci, protože by měl na krku několik trestních oznámení. A odmítají takové jednání i u politiků, protože ničemu nepomáhá, naopak to deklasuje politiku, jejíž už je Babiš součástí,“ hodnotí Jan Kubáček Babišův styl jako velmi krátkozraký, protože populistické řeči, kritické výkřiky a urážky, které mu pomohly v kampani, už dnes nikdo neočekává. „Je dlouho po volbách, on už je jako člen vlády v úplně jiné roli. Lidé už ho budou poměřovat za to, co dokázal na Ministerstvu financí, jaké výsledky mají jeho ministři, jak se chová hnutí ANO ve sněmovně, jestli nastala změna a ekonomický růst. A to nedokáže zakrýt žádným emocionálním vyjádřením,“ upozornil.

Voliči očekávají, že vicepremiér a ministr financí udrží své nervy na uzdě

Když Andrej Babiš prohlásil, že z politiků se stal organizovaný zločin, podle Kubáčka zapomíná, že už volební kampaň skončila a že veřejnost už od něj neočekává obviňování politiků bez jakýchkoli důkazů, většinou jen na základě pomluv a fám. „Lidé od něj jako od významného politika očekávají profesionalitu, že udrží nervy a své vystupování na uzdě,“ řekl Kubáček ParlamentnímListům.cz. Měl na mysli především poslední vystoupení Andreje Babiše v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě, v němž obvinil šéf hnutí ANO řadu současných i bývalých politiků z různých zločinů, spojil různé kauzy, například gripeny nebo Kapsch s bývalým premiérem Mirkem Topolánkem, i když vznikly mnohem dříve, za vlády ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody. 

Sám byl vlivným lobbistou a patřil k blízkým přátelům Standy Grosse

Když majitel Agrofertu obviňuje Kalouska, Topolánka, Řebíčka a řadu dalších politiků, lidé mohou čekat, že je policie začne stíhat, protože by přece zodpovědný politik něco takového neříkal, kdyby neměl nějaké důkazy v ruce. „Když nepřijde s konkrétními důkazy, začnou mu voliči připomínat, že za to `dvacetiletí té špíny, nestability a korupce`, jak minulé období sám nazývá, došel k miliardovým částkám. Začnou mu připomínat, že patřil mezi velice vlivné lobbisty ve sněmovně, že se neštítil vyjednávat s kýmkoli, že patřil k blízkým přátelům Stanislava Grosse a celé tehdejší mocenské skupiny. A může se mu to velice rychle vrátit a samozřejmě to jeho kredit poškodí,“ prohlásil politolog.

Kalousek – symbol korupce, Roman – česká gorila

Šéf hnutí ANO obvinil například svého předchůdce v čele financí Miroslava Kalouska. „Právě on byl pro nás vždycky symbol korupce. On nás vypaloval v 90. letech, kdy se to učil na Ministerstvu obrany. Finále měla být ekologická zakázka s Martinem Romanem, českou gorilou,“ tvrdil Babiš. Ale tyto výroky se mu hned ve sněmovně vrátily, když se ho poslanec za ODS Marek Benda zeptal, kolikrát takové výpalné zaplatil, případně kolikrát to odmítl a kde o tom podal trestní oznámení.

Andrej Babiš poukázal na jeden z posledních případů, který se prý Kalouskovi „povedl“, a to na navýšení základního kapitálu společnosti Explosia. „Šest dní před koncem vlády 250 miliony vyfutroval firmu, aby nějací jeho kámoši mohli dělat nějaký byznys ve zbrojařině,“ kritizoval před Poslaneckou sněmovnou ministr financí.

Proč vznikl spor kolem společnosti Explosia

Podle Kalouska Babiš zapomíná, že už je po volební kampani. „Na hloupé, dávno vyvrácené lži a pomluvy nemíním v Poslanecké sněmovně reagovat,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Ale k výrokům o Explosii uvedl, že šlo o zvýšení základního jmění státní akciové společnosti, což prý byl nezbytný krok pro stabilizaci firmy do doby, než bude moci být zprivatizována. „A společnost je státní proto, že ji Babiš zprivatizoval společně se Synthesií, a když zjistil, že Explosia je pro něj ztrátová, dohodl se se svým kamarádem Stanislavem Grossem, který mu zařídil, že si od něj státu koupí Explosii za přemrštěnou cenu – o 95 milionů dráž, než to mělo stát. To byl obrovský tunel Babiš – Gross,“ konstatoval místopředseda TOP 09 ParlamentnímListům.cz. A od té doby se prý stát s touto akciovkou trápí.

„My jsme ji dokázali stabilizovat a jistě se ji podaří zprivatizovat. A tím jsme Babiše rozčílili. Doufám, že ji prodáme nějakému odpovědnějšímu vlastníkovi, než je pan Babiš,“ poznamenal Kalousek, protože podezřívá majitele Agrofertu, že poté, co firmu státu draho prodal, chtěl si ji pak levně v konkursu koupit zpátky. „Tak to se mu nepovede. Státní firma byla sanována tím, že jsme navýšili základní jmění o 250 milionů korun, stát pochopitelně o žádné peníze nepřijde, protože se to bude privatizovat i s tímto navýšením. Je to krok, který zabránil Babišovi, aby si Explosii levně koupil,“ tvrdí exministr financí.

Veřejnost bude chtít vidět výsledky, nejen kritiku

Podle Kubáčka si šéf hnutí ANO zahrává s ohněm. V podstatě si prý opozice nemohla přát nic lepšího než nastartovat pravidelnou Babišovu dávku emocí. „Je to pro něj nebezpečné, protože když se to bude pravidelně opakovat, lidé si zvyknou, že je emocionální mluvka, který za obsah svých slov neručí. A hrozí mu to, co je pro politika nejkritičtější, že ho jeho vystoupení začnou dobíhat. Ať už v prosazení, naplnění slibů, naplnění časových lhůt, případně doložení jeho vyjádření, a to se může stát velice rychle,“ varuje politolog, že si Babiš jen s kritikou dlouho nevystačí.

Lidé si podle něj řeknou: Dobře, kritizoval jsi, ale teď už jsi toho součástí, tak to udělej jinak. Polovina lidí, kteří jsou Babišovi nakloněni, budou očekávat nápravu mávnutím proutku, a když se to nestane, budou zklamáni a budou to brát jako jeho selhání a zapojení do toho jakoby pokřiveného establishmentu. „A druhá skupina takové jednání odmítne, protože podle ní není hodno ministra financí, faktického premiéra a předsedy jednoho z nejsilnějších politických subjektů na politické scéně,“ soudí politolog. A lidé prý nemají rádi hulváty, navíc hulváty bez důkazů a výsledků.

Advokát: Takové výroky do politiky nepatří

Advokát a bývalý politik Levého bloku Jaroslav Ortman Babišovo vystoupení ve sněmovně zaznamenal. „Morálně je to podle mne neúnosné, já jsem zažil noblesní politiku v 90. letech. Co se děje teď, je zvrhlost,“ hodnotí stále se zhoršující politickou kulturu. Nově nastupující politici vždycky slibují, že budou lepší než ti předešlí, ale pak jsou podle něj ještě horší. „I v politice platí, že by měla být jakási pokora. Protože politický soupeř není nepřítel. Jakmile dospějí do stadia: Bijme nepřítele hlava nehlava, bijme Němce papežence, jak říkali husité, v té chvíli následuje vendeta. A tak to vypadat nemá,“ je přesvědčen známý právník.

Lidi nemají rádi hulváty, navíc bez důkazů a výsledků

Politolog Jan Kubáček varuje, že pokud bude Andrej Babiš v podobném stylu pokračovat, může ho to nesmírně poškodit. „Vytvoří stereotyp, že se neštítí jakéhokoli vystoupení, jakéhokoli nekrytého vyjádření bez argumentů a bez důkazů. Když se tohle povědomí ustálí, stane se všeobecně rozšířeným a nálepky mluvky se už nezbaví, nepodaří se mu zlepšit si reputaci,“ varuje šéfa ANO politolog. Lidé ho dosud považovali za kompetentní osobnost, která dokáže říkat nepříjemné věci, ale hlavně rozhodovat a nést za to plnou odpovědnost. Nečekají, že jim bude někdo pořád říkat, že je všechno špatně, chtějí vidět zásadní změnu.

Andrej Babiš si proto podle politologa musí uvědomit, že jeho vystoupení jako vicepremiéra a ministra financí sledují i politici a média v zahraničí. Česká veřejnost to sleduje o to citlivěji, že Babiš používá čechoslovakismy, je emoční, často poukazuje na slovenské úspěchy. „Musí to zvažovat na lékárenských vahách, protože lidé říkají: Jsi v české vládě, máš odpovědnost vůči České republice,“ upozornil Kubáček na další handicap slovenského miliardáře, který teď vládne v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…