Politologové žasnou nad ČSSD. Proč, proboha, toho Zavadila nasazují do Prahy?

17.08.2013 16:02

POLITOLOGOVÉ Politologové Petr Just a a Josef Mlejnek kroutí hlavou nad jménem Jaroslav Zavadil, jehož si ČSSD zvolila za svého lídra pražské sněmovní kandidátky. Mlejnek ale upozornil, že Praha je specifický region, kde i dvacet procent může straně přinést víc mandátů, než třeba na Karlovarsku. Just míní, že volba odborářského bosse je sice krok zpátky, ale má i jednu výhodu - je prý mediálně známý. A to se také počítá.

Politologové žasnou nad ČSSD. Proč, proboha, toho Zavadila nasazují do Prahy?
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident Miloš Zeman přijjal radu Českomoravské konfederace odborových svazů

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil zřejmě povede kandidátku ČSSD v Praze. Vyplývá to z jednání pátečního grémia strany. Vše ale musí ještě potvrdit předsednictvo.

Zavadil se objevil mezi možnými lídry kandidátky pražské ČSSD již v červenci. Ještě minulý týden však krajský výkonný výbor oslovil předsedu strany Bohuslava Sobotku, aby místo jižní Moravy kandidoval v Praze. Ten to ovšem odmítl. Uvnitř pražské ČSSD se také mluvilo o tom, že by se do Prahy přesunul jihomoravský poslanec Jeroným Tejc, ale ani tato varianta se zřejmě neuskuteční.

V Praze Zavadila čeká souboj s předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem či bývalým šéfem Ústavu pro studium totalitních režimů Danielem Hermanem, který nejspíš povede v hlavním městě lidovce. ODS zatím svého lídra v Praze neurčila. Nejvíce se v této souvislosti mluví o šéfce sněmovny Miroslavě Němcové či bývalém primátorovi Bohuslavu Svobodovi. Komunisty pak v Praze nejspíše povede místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Zavadil již médiím řekl, že pokud bude zvolen do sněmovny, což je z pozice lídra prakticky jistota, v listopadu bude abdikovat na svou pozici předsedy ČMKOS.

Jenže jak se na jeho šance dívají politologové? A je zrovna Zavadil tím správným „koněm"?

Just: Jsem překvapený. To na Dienstbiera zapomněli?

„Já jsem touto nominací docela překvapený, neboť si myslím, že Zavadilova kandidatura žádným zázrakem není. Rozhodně nepřidá sociální demokracii voliče navíc - to spíše udělají v Praze a ve větších regionech voliči středolevicového, nebo liberálnějšího ražení,“ zmínil k tomu pro ParlamentníListy.cz politolog Petr Just.

„Jediná výhoda, kterou pan Zavadil nese, je asi to, že je mediálně známý. Ale ani to v Praze nepostačí. Jeho jméno by bylo vhodnější někde v regionech severočeského, či severomoravského kraje,“ uvedl dále.

Podivil se také nad tím, že právě na Jiřího Dienstbiera se tady pozapomnělo.

„On totiž bodoval u komunálních voleb, kdy dokázal pro ČSSD získat víc hlasů, než všichni lídři předtím. Pan Zavadil je ale krok zpátky ve směru opouštění středu a zaměřování se na skutečně levicové voliče. Jenže těch na druhou stranu v Praze nikdy nebylo tolik, jako voličů středových, nebo pravicových. Proto si myslím, že to není úplně vhodný krok a trošku jsem sám překvapený, proč to ČSSD udělala,“ pronesl dále Just.

Nechtějí nést riziko

Kandidatura Zavadila je ale podle něj spíše odrazem toho, že se zrovna v Praze nikomu nechce jít do rizika. „Sociální demokracie je v Praze tradičně slabší a oni si tím samozřejmě nechtějí zkazit pověst. Možná Zavadil nemá v tomto ohledu o co moc přijít, takže mu nevadí do toho jít,“ připomněl.

Odborář jako kandidát ale podle jeho soudu není až tak úplně mimo. „I pánové Štěch a Falbr udělali v minulosti za ČSSD poměrně úspěšnou kariéru. Jenže Falbr byl senátorem za Mostecko a Štěch – pokud si dobře vzpomínám - za Pelhřimovsko. No a Zdeněk Škromach má přece také původ ve vedení odborů! Jenže v jiných oblastech je kandidatura takových lidí přirozenější, třeba v regionech, kde se dá očekávat, že struktura obyvatelstva najde v odboráři reprezentanta ´svých zájmů´,“ upozornil Just.

Podobný soud ale pronesl i politolog Josef Mlejnek.

„Já jsem se také podivoval nad tím, že zrovna Zavadila ´nasazují´ do Prahy. V Praze by měl určitě vetší šanci získat hlasy Jiří Dienstbier, on je ale zřejmě odstaven kvůli kritickému vztahu k Miloši Zemanovi. Praha vskutku není pro ČSSD moc příznivý region,“ sdělil ParlamentnímListům.cz Mlejnek.

Na sever, nebo na Moravu...

Rovněž on by Zavadila jakožto odborářského bosse „prodal" do severních Čech, nebo na severní Moravu. „Možná ale, že je jeho kandidatura dána tím, že už vědí, že v Praze je to trochu ztracené hřiště a příliš tady bodovat nebudou,“ podotkl Mlejnek s tím, že je však přirozená věc, když jsou odboráři na kandidátkách levicových stran a to vzhledem k programům stran. Jenže ani jakýkoliv jiný odborářský boss v Praze prý nikdy moc úspěšný nebude.

„Když ale bude kandidovat v regionech, kde sídlí průmysl, je tam hodně lidí živící se manuální prací, tak tam určitě šance jsou, neboť právě odboráři hájí zájmy zaměstnanců,“ zdůraznil.

Nesmí se ale prý zapomenout to, že Praha je sice bašta pravice, ale i tady jsou různé čtvrtě a části, kde žijí lidé s menšími příjmy.

Pozor na sídliště

„Nejlepší výsledek měl třeba Miloš Zeman v prezidentské volbě tam, kde jsou největší panelová sídliště. Jakmile je to chudší oblast a žijí tam lidé s menšími příjmy, což je hodně patrné zvláště na velkých pražských sídlištích, pak tam je i sociologicky více potenciálních levicových voličů,“ připomněl.

Nakonec zdůraznil, že důležitý bude tak jako tak celostátní výsledek.

„Když budou mít sociální demokraté v Praze nějakých dvacet procent, což z hlediska celostátního bude podprůměrné, tak za těch dvacet procent mohou brát více mandátů, než někde v Karlovarském kraji, kde se rozděluje mandátů pět. Takže to je také taktika, neboť asi počítají s tím, že volby v Praze nevyhrají, a z hlediska procentuálního to bude nejhorší výsledek, ovšem bude důležitý součet. Tedy kolik mandátů má kdo v Parlamentu. A dvacet procent v Praze může být pro ČSSD z hlediska počtu poslanců lepší, než třicet procent v Karlovarském kraji,“ dodal Mlejnek.

Každý hlas je dobrý

Politolog Just ale tady upozornil na to, že jako se v Praze bojuje o relativně malý počet levicových voličů, tak stejné je to i v levicových regionech, kde se bojuje o omezený počet pravicových voličů. "Ovšem i tam se předpokládá, že i ODS a TOP 09 nasadí své kandidáty...Takže každý hlas je takzvaně dobrý, i když si v některých regionech budou levicové strany navzájem konkurovat,“ doplnil pak k tématu Just.

Pokud se příští týden Poslanecká sněmovna skutečně rozpustí, pak prezident Miloš Zeman předčasné volby vyhlásí na 25. a 26. říjen. Předčasné volby se budou konat poté, co nejdříve padla vláda expremiéra Petra Nečase a poté sněmovna nevyslovila důvěru vládě Jiřího Rusnoka, kterého Zeman po Nečasově rezignaci pověřil sestavením překlenovací vlády.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…