Potíže Petra Kellnera: USA, Čína a Zeman. Erik Best tuší, kam se ukloní a my s ním

02.04.2019 4:43

Děje se něco kolem gigantu PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera? Deník N této společnosti v posledních dnech věnoval několik obsáhlých článků. ParlamentníListy.cz se zeptaly politického analytika Erika Besta, jak celou věc vidí a co všechno se může stát. Podle něho může přijít významný obrat od Číny směrem k Americe.

Potíže Petra Kellnera: USA, Čína a Zeman. Erik Best tuší, kam se ukloní a my s ním
Foto: Hans Štembera
Popisek: Erik Best, americký novinář

V samotných článcích, které Deník N o podnikání nejbohatšího Čecha vydal, není podle Erika Besta skoro žádná nová informace, ale načasování je prý pochopitelné. A to vzhledem k tomu, jaká je situace ohledně čínského velvyslance. Mluvilo se o tom minulý týden na sjezdu KDU-ČSL, kde se usnesli, že to není možné. Dále je to kauza kolem Huawei. 

Anketa

Kdo dělá nejlépe zahraniční politiku?

hlasovalo: 12527 lidí

„Z tohoto hlediska, co hodlá dělat PPF, je, co se týče byznysu, nejdůležitější momentální otázka. Do toho možná přijde nákup celé skupiny TV Nova Kellnerem. Klíčové je, co bude znamenat Huawei pro PPF a český byznys.“

Něco jiného naopak Bestovi v textu Deníku N chybělo. „Jde o otázky, zda PPF mění svou strategii kvůli tomu, co se děje právě ve věcech Huawei, Moneta, která Kellnerovi nedopadla podle jeho přání, a možný nákup TV Nova,“ konstatuje.

Obsáhlý materiál zmíněného deníku přinesl i závěr, že česká zahraniční politika kvůli silné orientaci na Čínu de facto slouží skupině PPF, a nikoli zájmům státu. S tím Erik Best souhlasí jen částečně. 

„Je to spíš zajímavé z novinářského hlediska. Faktický vliv PPF není až tak velký. Prezident je sice trochu na straně Číny, ale oficiální zahraniční politiku a její směřování podporuje. Totéž s Ruskem. Jezdí do Ruska, prosazuje spolupráci s ním, ale samotná česká politika je totožná s tím, co chce Evropská unie. Takže ano, Kellner má vliv, ale spíš je to otázka do budoucna, zda tam nějaký větší vliv ještě bude, či nebude. Klidně bychom mohli argumentovat tím, že Německo má vůči Číně ještě příznivější politiku než Česká republika,“ podotýká.

Politický analytik si nemyslí, že by stran Deníku N šlo o tak závažný útok na PPF, jak by se mohlo zdát. „V těch článcích, přestože jsou dlouhé, není skoro žádná nová informace. Že prezident podporuje PPF, víme. Že jezdí a znovu pojede do Číny, také víme. Překvapivější spíš je to, co tam chybí. Čínský velvyslanec měl v pátek článek v MF Dnes, kde velice zřetelně a jasně napsal, abychom se nevměšovali do jejich politiky a dodržovali politiku jedné Číny. To bylo ten samý den, kdy se psalo o tom, že paní ministryně Nováková vykázala diplomata Tchaj-wanu z jednání, kterého se účastnili Číňané,“ sděluje Best ParlamentnímListům.cz.

„Skoro to vidím tak, že Kellner chápe svou zranitelnou pozici a Číňané mu v tom příliš nepomáhají, protože když jejich velvyslanec vydá takové tvrdé stanovisko a všude v novinách je, že paní Nováková víceméně svým krokem jednala ve prospěch velvyslance Číny, a Babiš už jednou řekl, že neplánuje kdykoli víc s tímto čínským velvyslancem mluvit, tak ty vztahy nejsou moc dobré. Kellner je v nepříjemné situaci a umím si představit, že nákup Novy je snahou se z toho trošku dostat. Dodávám, že tento závěr je moje analýza, nemám to potvrzené,“ říká pro ParlamentníListy.cz.

Přitom by šlo o významný posun a nejspíš i změnu orientace PPF z východu na západ. „Málokdo asi tuší, že Novu vlastní jedna z největších amerických společností. Kdyby se Kellner s touto firmou domluvil, znamenalo by to, že má podporu Spojených států. To by mohlo hodně pomoci vybalancovat jeho finanční pozici i pozici orientace byznysu,“ uvažuje Erik Best.

„Předpokládám, že kdyby Novu a celou skupinu v dalších zemích koupil, potřeboval by obsah a televizní pořady, a to může také nabídnout americká společnost. Takže spolupráce by tam byla hlubší. Pak by to vypadalo jako s Babišem, že se najednou otočil a bude se zajímat o Američany. Může jít o záměr, protože jak v tom článku někdo říká, Kellner by se měl rozhodnout, jestli se bude orientovat na západ, nebo na východ. Je kvůli tomu zranitelný, takže by velký nákup od Američanů dával smysl,“ pokračuje analytik.

Zmínil i jeden podstatný detail. „Není tajemství, že jsou vazby mezi Deníkem N a PPF. Nevím, do jaké míry stále existují, ale ten deník má podporu od Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky, a tam jsou lidi s vazbami na PPF. Neříkám, že to hraje nějakou roli, ale existuje to. Podle mě článek, který vyšel o PPF minulý týden v Ekonomu, že si Kellner kupuje Česko, je pro něj škodlivější a navíc to ani není příliš pravdivé. Ano, kupuje, ale neměl také úspěch třeba s Monetou a nevypadá to moc dobře, co se týče Huawei. Všichni poskytovatelé spotřebitelských úvěrů mají potíže, protože Ústavní soud vydal rozhodnutí, které jejich byznysu příliš neprospívá. Dále O2, které Kellner vlastní, dostalo pokutu od Českého telekomunikačního úřadu ohledně smluv, na jejichž základě automaticky O2 prodávalo data zákazníkům. Situace není nijak růžová. V každém případě si nemyslím, že články v Deníku N jsou pro PPF nějak škodlivé,“ má jasno politický analytik.

Kauza kolem údajných bezpečnostních hrozeb ze strany čínské firmy Huawei nedávno rozpoutala i diplomatický incident. Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková měla ze setkání na žádost čínského ambasadora vykázat diplomatického zástupce Tchaj-wanu, za což sklidila ostrou kritiku. Prakticky sborem znělo, že čínský velvyslanec nebude diktovat českému ministrovi, co má dělat. Naopak pražský primátor stejnou věc na podobném setkání odmítl a poté, co čínskému velvyslanci nevyhověl, ten schůzku demonstrativně opustil.

„Myslím, že ten případ Huawei má obrovský význam pro českou politiku. Až na nějaké výjimky tam je shoda a víceméně česká politika podporuje politiku americkou. I když Babiš byl zaskočen a nevěděl, co NÚKIB vydal, zatím to přijal. Je to výjimečné v tom, že skoro všichni to podporují. Takže, kdyby chtěl tuto politiku změnit, což asi pan prezident Zeman chce, bude to velice těžké. Zároveň čínský velvyslanec tlačí víc než kdykoli, ale tlačí do zdi. Tlačí tam, kde moc úspěšný být nemůže. I když paní Nováková toho člověka vykázala, ten čínský velvyslanec bitvu prohrál, protože o tom všichni mluvíme a skoro nikdo ji v tom nepodporuje. Zatímco když to zkusil pan Herman a přijal dalajlámu, bylo to něco úplně jiného. Z tohoto hlediska nedává moc velký smysl, aby Číňané tak tlačili, nemohou být úspěšní. Nechci jim radit, ale nejlepší politika je držet se zpátky a oni to evidentně neumějí,“ dodal Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…