Právě půl roku Babiš mění českou politiku. Přinesl jí skutečně evropský střih, chválí analytik

26.04.2014 8:36

POLITOLOGOVÉ V sobotu uplynulo právě šest měsíců od voleb, které katapultovaly do nejvyšších pater české politiky Andreje Babiše a jeho hnutí ANO. Jak uskupení, které chtělo změnit českou politiku, své ambice naplnilo a co nového přinesl sám Andrej Babiš, si redaktor ParlamentníchListů.cz povídal s analytikem Jiřím Bystřickým.

Právě půl roku Babiš mění českou politiku. Přinesl jí skutečně evropský střih, chválí analytik
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Babiš na akci hovořil mimo jiné o tom, jak shání peníze jako ministr financí

Zároveň si v těchto dnech připomínáme tři měsíce od jmenování vlády Bohuslava Sobotky, která vzešla z říjnových voleb a stala se prvním kabinetem v samostatné české historii, ve kterém spolu působily dvě srovnatelně silné strany.

Podle Bystřického je zcela nepochybně dominantní osobností vlády právě ministr financí Andrej Babiš. „Podařilo se mu to stáhnout na sebe, tu vládu táhne a víceméně řídí,“ myslí si. Premiér Bohuslav Sobotka podle něj projevuje dostatek politické inteligence.

„Z podnikatele, od něhož nikdo nevěděl, co čekat, se stal politik civilizovaného formátu,“ říká analytik. Babiš podle něj v poslední době prokazuje, že je schopen uvažovat i v celoevropském kontextu, což doposud prakticky neexistovalo. Nyní se prý zdá, že dokázal svým příkladem inspirovat i premiéra Sobotku. „Sociální demokracie, pokud si chce zachránit zadek, tak musí začít hrát se stejnými kartami jako Babiš, protože hrozí, že za rok bude premiér Babiš, a ne jejich kandidát,“ poznamenal k tomu Bystřický.

Podle něj se navíc oběma pánům celkem daří. Babiš i Sobotka se prý dnes prezentují mnohem lépe než předtím Miroslav Kalousek, nemluvě o Petru Nečasovi, kterého by v této souvislosti analytik raději vůbec nehodnotil.

A k tomu uvedl doposud přehlížený příklad. „Mohli jsme to sledovat například v týdnu v debatě předsedů stran k Evropské unii. Rozproudila se tam debata o tom, jak se diskutovalo o Lisabonské smlouvě a o přístupových dohodách. A pan Babiš ty politiky poslouchal a pak jim řekl, že dokud si sami nezajistíme, abychom mohli pořádně čerpat peníze z Evropské unie, tak je ta debata bezpředmětná. A to je neobyčejně reálné stanovisko,“ ilustroval analytik Babišův novátorský přístup.  

I tento detail podle něj ukazuje, že Babiš začal úplně jinak než doposud pojímat funkci ministra financí. Podle Bystřického Babišovo ministrování velmi připomíná způsob, jakým pracuje ministr financí v Německu. Může to prý být způsobeno Babišovými obchodními aktivitami v Německu, ale Bystřický oceňuje, že tento způsob vykonávání ministerské funkce je oproti dosavadním zvyklostem přínosnějším.

„Když si vezmeme české ministry financí už od Ivana Kočárníka, tak Babiš se z nich ze všech chová nejvíce realisticky. Mně to velmi připomíná chování německého ministra financí. Rovnou k věci, k penězům, a to ostatní jej nezajímá. Svým způsobem je to logické, protože Andrej Babiš má firmy v Německu, které mu velmi slušně vydělávají, takže se začal chovat jako německý typ politika,“ myslí si Bystřický, který sám působí v Německu.

Síla ministra financí je podle Bystřického zejména ve sledování různých podivných finančních toků. „Řadu věcí velmi dobře hlídá a jde tomu po krku velmi dobře,“ dělí se o své poznatky. „Je tady spousta firem a spousta lidí, kteří jsou totálně zprofanovaní a neschopní,“ připomíná.

Jako příklad uvedl ráznost, s jakou se ministr pustil do „vymetání“ společnosti ČEZ. „Nikde v Evropě žádná polostátní firma nefunguje takto. Dá se říct, že právě tam je začátek toho začarovaného kruhu,“ myslí si analytik. „Před ním jsme tu měli Kalouska, který o ekonomii neví vůbec nic,“ shrnul posléze podstatu změny.

Finta od Klause

Expert si navíc povšiml podstatné změny v chování Andreje Babiše od doby, kdy před volbami ve vestibulech pražského metra rozdával koblihy. „On a jeho lidé teď sedí na místech, kudy tečou peníze, a na jeho chování je to velmi znát,“ říká. „Před volbami to byl podnikatel, který chtěl stát řídit jako firmu a neustále o tom i mluvil. Dnes už přes něj ty peníze tečou, takže to už nepotřebuje říkat,“ dodává Bystřický.

Babiš podle něj jednoznačně přestal být podnikatelem, a stal se politikem, a to rovnou politikem evropského střihu. A to přesto, že doposud občas rád zdůrazňuje, že není politikem. „Tohle musí změnit tak maximálně do půl roku, to už prostě není dále udržitelné,“ myslí si.

Ve skutečnosti se však prý někdejší šéf Agrofertu dokázal proměnit v politika. „On si držel image podnikatele, který to řeší jen po té praktické stránce. Jenže teď se může stát, že v časovém horizontu roku nebo roku a půl z něj bude premiér. A on si toho je vědom, což dokazuje, že má politickou inteligenci. Takže mu zcela nepochybně dochází i to, že tu svou podnikatelskou roli musí nejpozději do konce roku upozadit,“ uvedl expert.  

Ke změnám u Babiše však podle Bystřického došlo. „Jeho mediální vystupování se podstatně zlepšilo, naučil se už s médii spolupracovat,“ zmínil. Babiš se podle něj naučil v komunikaci s médii i jednu velmi pozoruhodnou fintu, kterou měl velmi zručně ovládat i Václav Klaus. „On dokáže některé otázky úplně ignorovat. Takovému člověku položíte otázku, a on dělá, že ji neslyší a odpovídá k něčemu úplně jinému,“ povšiml si analytik.

Koho okouzlil Babiš

Chování Andreje Babiše v posledním půlroce zaujalo značnou část voličů. Hnutí ANO má díky tomu velmi slušné šance stát se významným politickým hráčem a Andrej Babiš někdy v budoucnu premiérem, což naznačují i průzkumy veřejného mínění.

Bystřický v této souvislosti připomíná, že se zde začíná objevovat velmi významná voličská skupina, kterou by mohl oslovit. „Středopravicový volič bude muset přemýšlet, na koho se obrátit, v podstatě mu bude zbývat jenom Babiš,“ připomíná s tím, že ODS, dosud nejčastější zástupce těchto skupin, je podle něj stále slabší a obhájit účast ve sněmovně i po příštích volbách pro ni může být problém. Problémy má čekat i TOP 09. „Myslím, že ta spadne oproti současnosti nejmíň o polovinu,“ uvedl analytik.

„Já jsem slyšel řadu svých známých z okruhu podnikatelů, kteří ještě po volbách podporovali TOP 09 a litovali, že nedostala více hlasů. Dnes už se od této strany odvracejí a lze říct, že takový názor už neslyším. Spíše se dozvídám, že tito lidé uvažují, jak se angažovat ve prospěch ANO. Takže tento potenciál je tam obrovský,“ přispěl vlastní zkušeností.

Musí postavit stranu

Jenže k tomu Andrej Babiš prý potřebuje své hnutí přebudovat ve stranu s pevnou strukturou, vnitřními mechanismy a funkcionáři, kteří budou mít jasně definovanou odpovědnost. „To, co má teď, je víceméně spolek diletantů,“ poznamenává skepticky k současné podobě Babišova hnutí. „V podstatě to táhne Babiš a tři nebo čtyři lidé okolo něj,“ myslí si. Navíc varuje, že etablované politické strany jsou schopny právě této neukotvenosti využít proti němu.  

„Pro Babiše bude klíčové, aby se mu, řekněme tak do podzimu, podařilo sestavit to, čemu se říká "secretary groupe". Podpůrnou frakci, která bude kopírovat jeho myšlenky a styl. Tak jako to kdysi měl Václav Klaus, když všichni byli klausovci, mluvili stejným jazykem a dokonce napodobovali i jeho gesta. Vždyť taková paní Němcová z toho napodobování žije dodnes,“ zmínil důležitost politického zázemí.

Obává se však, že tuto věc si Babiš neuvědomí. „On si neuvědomuje, že politika stojí na stranách, aparátech a mravenčí práci množství angažovaných lidí v regionech,“ vidí hlavní problém. Babiš podle něj dokáže i díky své průpravě z byznysu některé věci vnímat velmi citlivě, ovšem právě v této věci, ve které se politika od byznysu zásadně liší, mu podstata uniká. Bystřický navíc doplnil, že podle toho, co zaslechl, si prý tento zásadní problém neuvědomují ani Babišovi poradci.

Navíc by mu tu stranu někdo musel „vyrobit“, protože ministr financí a místopředseda vlády na tuto náročnou činnost nepochybně nebude mít čas. Bystřický se pro příklad vrátil do začátku devadesátých let, kdy podobně vytíženému Václavu Klausovi dokázal vybudovat ODS Miroslav Macek. Mezi lidmi, vystupujícími za hnutí ANO. však Bystřický nevidí nikoho, kdo by tuto roli dokázal sehrát.

„Tam bude zádrhel,“ obává se. Přitom bez tohoto kroku podle něj Babiš nemůže pomýšlet na dlouhodobý politický úspěch. „Ale pokud to dokáže, tak je to jasný budoucí premiér. Je jen otázkou času, kdy se tak stane,“ uzavřel analytik Bystřický své úvahy o muži, který během posledního půl roku dokázal převrátit českou politiku.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…