Predátor Babiš luxuje nápady i voliče. Prakticky všem, analyzuje sociolog čísla z průzkumů

12.04.2014 10:44

POLITOLOGOVÉ Predátor, který prohání líné kapry v politickém rybníčku a odčerpává voliče ostatním politickým stranám, tak hodnotí odborníci šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Novému hnutí ANO, které vpadlo do politiky jako kometa, totiž stále roste podpora voličů.

Predátor Babiš luxuje nápady i voliče. Prakticky všem, analyzuje sociolog čísla z průzkumů
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Andrej Babiš

„Z jisté fascinace hnutím ANO, které se projevilo takovým raketovým nástupem, se dalo normálně předpokládat, že jak rychle voliče nabyli, tak je rychle pozbydou. Ale to se tentokrát neukazuje,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz sociolog Jan Hartl. ANO je podle něj v tuto chvíli na vzestupu, ani ne proto, co samo koná, ale díky tomu, jak jsou ostatní politici nesrozumitelní, působí pasivně a bez nápadu.

Podle posledních volebních průzkumů by ANO získalo sedmadvacet procent hlasů, což představuje od volebního výsledku v říjnových sněmovních volbách nárůst zhruba o deset procent. Na rozdíl od vítězné sociální demokracie, která zaostává na druhém místě. Čím to je? „My jsme tentýž výsledek publikovali už dřív. Zatímco je sociální demokracie omezena na své voliče ve volbách, a nikoho dalšího se jí nepodařilo přitáhnout, hnutí ANO má jako středová formace a relativně dynamický subjekt výhodu, že může získávat příznivce z obou stran politického spektra, zklamané voliče ODS, TOP 09, neukotvené ze středu, ale také někdejší voliče sociální demokracie, a současně si podržet i svoje voliče. Takže je takový univerzální příjemce,“ vysvětlil sociolog. Sbírá voliče prakticky všem, s výjimkou komunistů.

Prohání líné kapry v rybníce

Andreje Babiše a jeho hnutí volili v předčasných volbách i zklamaní pravicoví voliči, především podnikatelé. Mnozí z nich ho podpořili i veřejně. Vydrželo jim to dodnes? „Ti se drží, dokonce v našich datech ANO ještě získávalo,“ potvrdil Hartl. Vidí to jako průnik dvou motivů: jednak, že ANO v zásadě zatím nic nekazí a jeví jistou akceschopnosti, zejména se to odráží v hodnocení šéfa hnutí Babiše, který prý působí tak, že ostatní líné kapry v rybníce prohání. A druhou výhodou podle sociologa je to, že Andrej Babiš jednoduše a přímočaře komunikuje, což je vždycky ku prospěchu popularity hnutí nebo politika, když má schopnost říkat věci stručně a jasně.

Překvapivě se na druhou stranu ukazuje, že někteří původní voliči hnutí ANO opouštějí. Ale nepřecházejí podle výzkumů k jiným stranám, obvykle se prý uchylují do skupiny těch, kteří by k volbám vůbec nešli. „Samozřejmě, část lidí, u nichž byla základem protestní volba, odpadá, část může oscilovat mezi Úsvitem a hnutím ANO, ale podstatná je při získávání voličů vlastnost univerzálního příjemce,“ je přesvědčen Jan Hartl. Ale jsou voliči ANO ukotveni stejně jako voliči zavedených politických stran?

„Oni si s sebou nesou částečně kritický protestní náboj a ten představuje relativně pevnou motivaci. Oproti tomu motivace sociální demokracie je taková vlažná. Oni mají potenciál získat velmi mnoho stoupenců, ale je to taková „obliba, neobliba“ typu: oni mi nevadí. Ale nemusí to stačit, aby k volbám přišli,“ poukázal sociolog na to, že ČSSD má relativně široký okruh pasivních příznivců. Kdežto hnutí ANO si ve srovnání se sociální demokracií pořád drží aktivní náboj. „Jako by jeho příznivci očekávali změnu a chtěli se na tom aktivně podílet. Ale mnoho příznivců sociální demokracie působí jako sympatizující diváci,“ poznamenal Hartl.

Koaliční partneři Andreje Babiše jsou nešikovní, umožňují mu tu hru hrát

Političtí analytici se shodují, že hnutí ANO nemusí narůstat popularita dlouhodoběji. „Nyní je takové mezidobí, v situaci, kdy k těm ostatním vládním stranám existuje vlažný stav, by teď hnutí ANO stačilo, aby stabilizovalo svoji podporu. Ona se bude kvalitativně proměňovat, od toho, kdy dostali apriorní důvěru, budou za nějaký čas lidé posuzovat, co se jim skutečně podařilo,“ míní sociolog.

Bude těžké si tak vysokou podporu dlouhodobě udržet, záleží na tom, jak bude vláda pracovat jako celek. Zatím však dochází mezi vládními stranami ke střetům a napětí, které vyplývají z toho, že se úspěšný a dravý podnikatel zřejmě nedokáže vyrovnat s tím, že nevládne všem ministerstvům. Jeho vliv je sice velký, ale naráží občas na odpor koaličních partnerů i premiéra, přesto se snaží si z mocné pozice hlídače státní pokladny přivlastnit co nejvíc kompetencí. „Je dlužno říci, že koaliční partneři jsou tak nešikovní, že mu umožňují tuhle hru hrát,“ konstatoval sociolog Jan Hartl.

Ale politolog Jan Bureš upozorňuje, že vláda zatím neuskutečnila žádné sliby, což je pochopitelné vzhledem k tomu, že zatím funguje asi dva měsíce. Proto je přesvědčen, že popularita Andreje Babiše vychází zatím z jeho rétoriky. „Dává najevo, že mu jde hlavně o nápravu stavu, kdy stát neefektivně hospodaří s penězi daňových poplatníků. Vidím za tím spíš naději, ne ztotožnění se se vším, co dělá. Daří se mu sugerovat lidem, že státní finance jsou ve velmi špatném stavu a že on to chce napravit,“ konstatoval politolog, že ministr financí zatím nic zásadního nezkazil, takže mu toho nelze moc vytýkat.

Důvěra klesne, když nedojde ke skutečným změnám

Popularita vicepremiéra a ministra financí může vydržet do chvíle, dokud ovliči nebudou nespokojeni, že navzdory slibům nedochází ke změnám. „Je vnímáno jako pozitivní, že ministr financí chce šetřit, protože tvrdí, že se peníze často rozhazují neefektivním způsobem, ale na příští rok připravuje státní rozpočet se stomiliardovým deficitem. To mě trochu překvapilo, znamená to, že akceptuje dosavadní trend zadlužování a dluh nesnižuje. Asi je nějaká realita, že to jinak nejde, ale když se dlouhodobě začne ukazovat, že stát neumí nějak výrazněji šetřit, že daňové zatížení obyvatelstva neklesne, že stále budou schodky rozpočtu kolem sta miliard ročně, veřejnost přestane tu Babišovu rétoriku vnímat tak pozitivně, když uvidí, že ke skutečným změnám nedochází,“ je přesvědčen politolog, že by v takovém případě šla popularita hnutí ANO prudce dolů.

Sociální demokraté si začínají stěžovat, že si Andrej Babiš přisvojuje jejich nápady. Tento týden například veřejně prohlásil, že chce očesat provozní náklady zdravotních pojišťoven, což se nepochybně setká s pozitivním ohlasem veřejnosti. Ministr zdravotnictví na to reagoval slovy, že je rád, že se ministr financí ztotožnil s jeho návrhem na snížení nákladů zdravotních pojišťoven, který poslal do připomínkového řízení. Všechny vládní návrhy zákonů musí totiž projít připomínkovým kolečkem, vyjadřují se k němu například ostatní ministerstva, odbory, podnikatelské svazy apod. Takže to vypadá, že Andrej Babiš vydává nápady jiných ministrů, které mohou přinést politické body, za své. „Může to dělat, protože může spoléhat na to, že lidé neznají detaily, jak se tvoří agenda, že návrh vznikl na jiném ministerstvu a on ho dostal jako pracovní materiál. Když to Babiš vytáhne na světlo jako svoje téma, veřejnost to ocení, protože nezná pozadí,“ konstatoval Jan Bureš.

Ministři ANO přišli na úřady se seznamy, koho vyhodit

Nezačíná se Andrej Babiš, který chce řídit stát jako firmu, chovat v politice podobně dravě a bezohledně jako v byznysu? „Neřekl bych, že vykrádání myšlenek je něco nového, to se v politice dělalo,“ připomněl Jan Bureš. Babiš podle něj přichází z odlišného prostředí podnikání, kde se musí dělat strategické plánování, které musí být založeno na velmi solidní analýze. „Myslím, že tohle umí, a umí si najít poradce a další lidi, kteří dokáží plánovat různé kroky dopředu. Už když vláda začala pracovat, začalo se spekulovat, že ministři ANO přišli na své úřady s přesnými seznamy, které lidi je třeba odvolat a které tam dosadit. To ukazovalo na to, že se dobře připravili na vládní agendu,“ prohlásil.

Poukázal na to, že je to zcela odlišné od fungování Věcí veřejných, jejich politici se rozhodovali spíš emotivně. „Racionalita a schopnost analýzy tam byla spíš omezenál. U Babiše bych to nepodceňoval, ale možná by to mělo vést i standardní politické strany k tomu, aby si i ony začaly budovat odborné týmy, které jim budou schopny dávat analýzy a promyšlené koncepce, co v politice prosazovat a jak,“ radí politolog zavedeným stranám, jak by měly jejich různé komise pracovat.

Narodil se nejpopulárnější politik Andrej Babiš s takovým talentem pro politiku, nebo své kroky na veřejnosti řídí jeho šikovní američtí poradci? „Za každým úspěchem jednotlivce je další skupina lidí. Vypadá, že umí dobře prodávat různé názory a strategie, že je sólista, ale myslím, že hnutí rozhoduje v kolektivních orgánech a má týmy, které jim radí,“ ujišťuje Jan Bureš. I když se mu zdá, že ministři ANO rozhodují samostatně. „Ale otázka je, zda například kroky ministryně spravedlnosti Válkové, které se mohou zdát kontroverzní, jsou výsledkem analýzy hnutí ANO, nebo jde o rozhodnutí jen jejího nejužšího týmu,“ přemýšlí politolog, zda hnutí ANO a jeho šéf stojí za vším, co jeho ministryně v úřadu dělá.

V nepodstatných věcech umí i ustoupit

Nikdo nedokáže odhadnout, kam až povede expanze ctižádostivého miliardáře, který stále tvrdí, že není politikem. Jde mu o vyvolání předčasných voleb, které by mohl vyhrát? Nebo se jen snaží získat větší vliv, aby mohl prosazovat kroky, které slíbil? Může se mu jeho útočná strategie i vůči vládním partnerům dlouhodobě vyplatit? „Myslím, že může a nemusí ohrozit fungování vlády. Babiš je vyjednavač, obchodník, ví, že když dojde ve vládě ke konfliktu, musí zvažovat plusy a minusy, které mu ty konflikty přináší,“ soudí Jan Bureš, že může jít o promyšlenou strategii.

Babiš podle něj zatím ukázal, že ve věcech, které nepovažoval za úplně klíčové, umí ustoupit. „Právě proto, aby získal vyšší hodnotu, aby zůstala zachována vláda, aby nebyl napadán za to, že ji rozložil. Protože platí, přestože je sólista, že jeho zájmem je úspěch celé vlády, i když samozřejmě mu jde především o úspěch ANO a jeho osobní, protože kdyby vláda padla, navíc jeho vinou, tak je to výrazně poškodí i v očích voličů,“ je přesvědčen politolog. I když šlo ANO do voleb s negativistickým programem, ve chvíli, kdy se jeho představitelé ocitli ve vládních křeslech, je jim jasné, že nemohou vystačit s negativní politikou, že musí prosadit něco pozitivního, proto budou usilovat o to, aby se vláda ve svém základním formátu udržela a byla schopna prosadit reformy, které slíbila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…