Předčasné volby: ČSSD ještě netuší, jak velký má průšvih. A vyděšený Kalousek...

28.06.2013 8:58

POLITOLOGOVÉ Vláda Jiřího Rusnoka uškodí nejvíce sociálním demokratům a předčasné volby hned tak nebudou. To jsou závěry politických analytiků. „Čím kratší dobu bude mít Rusnokova vláda k vládnutí, tím lépe pro sociální demokracii,“ prohlásil politolog Petr Just. Naopak pro ODS bude výhodné, pokud naopak bude vládnout až do řádných voleb, protože se budou moci proti levicové vládě jako opozice daleko lépe vymezovat a sbírat body.

Předčasné volby: ČSSD ještě netuší, jak velký má průšvih. A vyděšený Kalousek...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek a Bohuslav Sobotka v OVM diskutovali o zbavení imunity Vlasty Parkanové

Ke stejnému závěru, že sociální demokracie se má bát nejvíc, došel i politolog Sokol. „Sociální demokracie svoji příležitost do značné míry ztratila tím, že byla jmenována levicová vláda a prezident Miloš Zeman teď každý den bude ukazovat, že existuje levice v podobě jeho lidí v Rusnokově vládě. Každý den jejího vládnutí bude pro ČSSD negativní, bude ji oslabovat, bude jí narůstat levicová konkurence,“ je přesvědčen Sokol.

Podle něj se tak z volebního vítěze může stát někdo, kdo tak dobře neuspěje. Sociální demokracii by prý jedině mohlo pomoci, kdyby v potenciálním druhém pokusu byla jmenována premiérkou Miroslava Němcová a znovu vznikla pravostředová koalice, vůči níž by se mohli sociální demokraté lépe vymezovat a nabrat zpátky body, které s Rusnokovou vládou ztratí. „Ale celkově pro ně není ta situace příliš výhodná. Proto by chtěli předčasné volby nejlépe už v září,“ řekl Sokol ParlamentnímListům.cz.

Odliv od ČSSD k Zemanovi už začal

Delší vládnutí Rusnokova kabinetu může být nebezpečné pro sociální demokracii i kvůli tomu, že některé její osobnosti mohou odcházet k Zemanovi. „Myslím, že tenhle odliv už začal, po Zemanově prezidentské volbě už někteří sociální demokraté začali odcházet,“ připustil Just. Riziko pro ČSSD vidí i v minimálně nepřímém napojení Rusnokovy vlády na SPOZ. „I když někteří budoucí ministři nejsou přímo členy SPOZ, ale jsou jejími sympatizanty, zasedají v jejich odborných komisích, veřejně se objevují po boku Miloše Zemana, takže ta vazba je víc než zřetelná,“ uvádí Petr Just. A jestli mají nebo nemají členskou legitimaci, je podle něj podružné.

Pokud jsou někteří stále členy ČSSD a budou vstupovat do Rusnokovy vlády jako třeba Marie Benešová, je tendence je v ČSSD vylučovat. Proto politolog předpokládá, že se strany dostanou do pozice rivalů na levé části spektra a budou si ubírat hlasy. „Právě proto je důležité načasování voleb, jestli zastihnou SPOZ v nějaké konsolidované podobě nebo ještě úplně ne,“ poznamenal, protože strana Zemanovců ještě prý není v současné době připravena pro volby.

„Řada jejích lídrů odešla se Zemanem na Hrad,  noví funkcionáři nejsou veřejnosti příliš známí, proto pro SPOZ bude lépe, čím budou volby později, aby se mohla konsolidovat a lépe čelit sociální demokracii .Ne s ambicí ji dohnat, ale ubrat jí nějaká procenta, která z ní budou dělat strategickou stranu, o kterou by se sociální demokracie musela chtě nechtě opírat,“ vysvětlil Petr Just, co je cílem Zemanovců.

Pro ČSSD bude nešťastné, pokud se propojí proces s Rathem s volební kampaní nebo volbami

Politologové připouštějí, že by pro sociální demokraty bylo nešťastné, kdyby se do volební kampaně nebo předčasných voleb promítlo soudní jednání s jejich poslancem a bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem, které má začít koncem srpna. Pokud by u soudu zaznělo obvinění, že peníze z korupce byly určeny pro stranu na volby, mohlo by to ČSSD ve volbách poškodit. „Protivníci použijí tento argument stoprocentně v předvolebním boji, budou poukazovat na to, že Rath byl dlouhou dobu jedním z nejviditelnějších a nejsymboličtějších představitelů ČSSD, ale ta hra se bude rozehrávat, i kdyby proces neprobíhal simultánně s kampaní nebo volbami,“ je přesvědčen Just.

Strany přemýšlejí o termínu voleb podle toho, v jaké jsou kondici

Političtí analytici konstatují, že každá strana uvažuje o termínu voleb podle toho, co je pro ni nejlepší. „Záleží na tom, jak se strany cítí fit, v jaké jsou kondici, o co mohou přijít, kdyby byly volby v řádném termínu, a co jim může přinést, kdyby se konaly hned,“ vysvětlil hlavní motivy partají Petr Just. Sociální demokraté jsou prakticky jedinou politickou stranou, která si skutečně přeje, aby se co nejdříve znovu rozdaly karty.

„Má dlouhodobě poměrně stabilní preference, předčasné volby by přišly v době, kdy ještě voliči mají v paměti negativní dozvuky konce Nečasovy vlády, a hlavně by tak byla odstavena jedna z možných konkurencí, která by se mohla ucházet o stejné hlasy jako ČSSD a která by do řádných voleb mohla nabírat sílu,“ upozornil Just na Stranu práv občanů – Zemanovci, která bude nejvíc spoléhat na to, že si přihřeje polívčičku na Rusnokově kabinetu.

Podle lidí, kteří se stanou ministry, politolog usuzuje, že půjde o levicovou vládu, proti které se bude sociální demokracii oponovat velmi těžko. „ČSSD bude trochu ve schizofrenní pozici, bude v opozici, ale vůči vládě, která by jí mohla být programově relativně blízká, a to jí bude hodně limitovat její manévrovací prostor. Naopak těžit z toho budou pravicové strany,“ ujistil ParlamentníListy.cz politolog.

TOP 09 má strach z vlastních voličů

Také pro TOP 09 by podle odborníků mohlo být výhodné, kdyby byly předčasné volby co nejdříve. Protože soupeří s ODS o stejný typ voliče, bylo by pro ni nejlepší využít situaci, dokud je ODS slabá. Přitom právě TOP 09 by mohla být silou, která rozhodne, zda bude rozpuštěna Poslanecká sněmovna. Spolu se sociálními demokraty a komunisty, kterým je v zásadě jedno, kdy volby budou, protože to na jejich výsledek nebude mít žádný vliv, by mohli dát dohromady potřebných 120 hlasů. Proč tedy zatím předčasné volby nechtějí? Možná ze strachu před vlastními voliči.

„Domnívám se, že hlavní motivem je fakt, že pravicoví voliči si nepřejí nástup levice a vyvolání předčasných voleb. Kdyby to TOP 09 udělala bez konzultace s dalšími vládními stranami, hlavně s ODS, výrazně by tím nahrála ODS, která by ji kritizovala za to, že chce levici pustit k vládě dřív, než je to nutné,“ poznamenal politolog Sokol. Pravice teď musí vysvětlit voličům, že sice bude vládnout levicová Zemanova vláda, ale že díky středopravicové většině ve sněmovně může pravice ještě nějakou dobu levicovým návrhům bránit. Ale připouští, že bude složité to vysvětlit.

Víc než o ochranu před trestním právem jde o snahu udržet si mandát

Některá média spekulují o tom, že mnozí politici se předčasným volbám brání v obavách, co přinese policejní vyšetřování v kauze, která vedla k pádu vlády. „Nemyslím si, že tyto úvahy jsou vedeny udržením poslanecké imunity, protože pokud se něco prokáže, těžko by se politické strany před volbami odvážily někoho nevydat. Spíš je důvodem, že poslanci, kteří nemají šanci se po volbách do sněmovny vrátit, jsou skeptičtí k rozpuštění sněmovny, a to napříč stranami, i když vzhledem k preferencím jsou tyto obavy víc na straně pravice,“ namítá politolog, že nejde ani tak o ochranu před trestním právem jako o snahu udržet si mandát.

Petr Just je přesvědčen, že motivy TOP 09 je třeba hledat spíš mezi těmi neoficiálními, které strany veřejně nesdělují. „Navenek mluví o tom, že chtějí oddálit předání moci levicové vládě, což teď není stejně moc relevantní vzhledem k tomu, že se vlády ujme, bez ohledu, jestli dostane důvěru nebo ne, vláda levicová. Proto si myslím, že pro TOP by bylo mnohem výhodnější podpořit předčasné volby, protože by z toho mohla vytěžit víc, než kdyby čekala do řádných voleb,“ soudí naopak Just.

Většina poslanců si předčasné volby nepřeje, byl by to pro ně konec v politice

Podobnou nechuť k předčasnému odchodu z poslaneckých lavic budou mít podle Sokola nezařazení poslanci, kteří opustili své strany, poslanci strany LIDEM a poslanci Věcí veřejných. „S malou výjimkou u třetí skupiny platí, že předčasné volby chtít nebudou, protože pro ně by to byl konec účinkování v politice,“ podotkl. I když Věci veřejné proklamují, že si předčasné volby přejí, politolog si myslí, že ve skutečnosti je nechtějí, protože všechny volební průzkumy ukazují, že už se do sněmovny nedostanou. „Ale někteří lídři strany zcela nezakrytě spolubudují stranu pana Okamury, takže mohou přežít na kandidátce nové strany Úsvit přímé demokracie. Ale protože tato strana není příliš známá, také by potřebovali delší dobu na to, aby se představili voličům  Myslím, že i pro jejich reinkarnaci platí, že čím později volby budou, tím lépe,“ říká Sokol.

Mezi pravicovými voliči je šok ze Zemanovy vlády poměrně velký

ODS a TOP 09 mají podle politologa Sokola nelehké dilema. Mezi pravicovými voliči obou stran je šok ze Zemanovy vlády poměrně velký. „Je to karta, s kterou by se dalo jít do předčasných voleb, je otázka jestli ta mobilizace vydrží, pokud volby budou až za rok,“ vysvětlil. Jenže obě vládní strany vidí, že mají dnes docela nízkou podporu, ale říkají si, že díky mobilizaci by se jejich postavení ve volebních preferencích mohlo zlepšit, když budou celý rok v opozici. „Možná se jim podpora zvedne víc, než čekaly. Ale ta volba je pro ně dost složitá,“ připustil politolog.

SPOZ bude ve velké výhodě proti ostatním neparlamentním stranám

Ani pro mimoparlamentní strany, které ze sněmovny buď vypadly nebo se do ní ještě nedostaly, bude SPOZ díky Rusnokově vládě velká konkurence. „Měly společné voliče, kromě svých oslovovaly voliče nespokojené s těmi standardními zavedenými politickými stranami a získávaly je na svou stranu. Teď bude SPOZ ve výhodě, bude mnohem viditelnější v médiích, protože vláda i její členové budou v centru zájmu, budou moci oslovovat veřejnost. Ostatní si budou muset hledat prostor mnohem obtížněji,“ vysvětlil, jakou výhodu poskytl prezident Miloš Zeman straně, která nese jeho jméno a která ho vynesla na Hrad.

Volby budou spíš koncem roku nebo v řádném termínu

Ze všech argumentů pro a proti nakonec došli politologové k závěru, že i když existuje hodně proměnných, které se těžko odhadují, určitě se neuskuteční předčasné volby hned v září nebo říjnu, jak by si přála sociální demokracie. „Řešení si vyžádá delší dobu. Myslím, že se rozhodne mezi volbami koncem roku nebo v řádném termínu na jaře příštího roku,“ míní politolog Sokol. Podle jeho tipu budou volby pravděpodobněji v řádném termínu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…