Prodejní herci a útok z USA. Zdeněk Zbořil nejen k tématu Babiš. A varuje: Němci chtěli zlikvidovat Čechy, pozor

06.05.2019 8:00

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Jágra nepřekřičí! „Škopky pomyjí, které se snaží zpoza rohu různí bídáci vylévat na Jágrovu hlavu. Je to ubohé, ale alespoň víme, s kým vlastně u nás doma žijeme,“ komentuje bouři na sociálních sítích v souvislosti s účastí slavného hokejisty v delegaci, která provázela prezidenta do Číny, politolog Zdeněk Zbořil. „Jestli si myslí, že Jágr při svých příjmech musí ‚podlézat čínskému diktátorovi‘…“ Zbořil se vyjadřuje k nálezu Ústavního soudu, který dal za pravdu hoteliérovi z Ostravy, a hovoří také o matném lesku, který dodali demonstracím posledních dnů expremiéři Bohuslav Sobotka a Mirek Topolánek. A že má vůči červené kšiltovce Andreje Babiše výhrady profesor z USA? „Dříve se podobnému říkalo ‚sovětské zkušenosti‘.“

Prodejní herci a útok z USA. Zdeněk Zbořil nejen k tématu Babiš. A varuje: Němci chtěli zlikvidovat Čechy, pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Možná že kritiky tak mimořádné osobnosti vzrušuje i to číslo 68, které po celém světě proslavil Jaromír Jágr. Proto ty škopky pomyjí, které se snaží zpoza rohu různí bídáci vylévat na Jágrovu hlavu. Je to ubohé, ale alespoň víme, s kým vlastně u nás doma žijeme. O pravdě a lásce po třiceti letech to opravdu není,“ předesílá ke smršti kritiky, která se snesla na hlavu slavného hokejisty. Za to, že se účastnil návštěvy českého prezidenta v Číně a stal se také ambasadorem čínského hokeje, na něm nenechali nit suchou.

Anketa

Zaslouží si Jaromír Jágr od Zemana vyšší státní vyznamenání, než jaké dosud má?

hlasovalo: 12364 lidí

Kritiku si neodpustil ani režisér Jan Hřebejk. „Mám v úctě Nedvěda i Jágra. Ale je smutné, že ti, kteří své ohromné slávy a bohatství dosáhli právě na svobodném, demokratickém Západě, pomáhají normalizovat podlézavý politický kurz směrem k čínské diktatuře. Navíc po boku opravdových kreatur,“ poznamenal na svém Twitteru. „Pan režisér a nyní i zvolený zastupitel má svoje typické publikum, jehož vkusu se snaží vyhovět. Ale jestli si myslí, že Jágr při svých příjmech musí ‚podlézat čínskému diktátorovi‘, tak to určitě není pravda. Snad by se pan Hřebejk mohl porozhlédnout ve svém oboru a zjistit si, zda nepodlézali v roce 2007 už i Ivan Passer a Miloš Forman jako druhý režisér a co-producer kazašského miliardového filmu Nomád věčnému kazašskému prezidentovi Nursultanu Nazarbajevovi. I to slovo kreatura by si mohl nechat pro někoho jiného. Zná jistě víc takových lidí, kteří by si toto pojmenování zasloužili než jiní,“ reagoval politolog.

Jágr, který se v Číně setkal i s hlavou státu Si Ťin-pchingem, uvedl, že byl vychován k uznávání autorit a tomu, aby si vážil lidí. Za pozvání byl rád. „Těžko si ale představit, že by zejména oba Jágrovi dědečkové, kterým komunisté zabavili statky a půdu a oba zavřeli do vězení, vychovávali někoho z rodiny, aby uznával tyrany. Předkové se musejí obracet v hrobě, jestliže se k něčemu takovému hlásí nejmladší z rodu Jágrů. A svou přítomností coby živoucí hokejová legenda před světem vrhá klamavé pozlátko na čínského prezidenta,“ podotkl komentátor Jiří Leschtina na serveru iRozhlas.cz. „Pan Leschtina má o čínských režimech jistě dost informací od paní prof. Lomové, sinoložky, která ale v posledních letech do ČLR už často nejezdí. Je jí bližší politický režim na Tchajwanu, a tak jistě ví, jak se k ČLR zachovat, i kdyby tam byla náhodou pozvána. Ale i novinářské CV pana Leschtiny je zajímavé, a tak jeho hodnocení ‚klamavého pozlátka‘ můžeme věřit, ale také nemusíme,“ uvedl Zbořil.

Marketér Jakub Horák dokonce vidí i tyto souvislosti: „V podstatě si myslím, že starej pán dělá, co může, ale pokud se dneska ukázalo, že Jarda Jágr tam není jen kvůli tomu, že ‚byl jsem od mala vychován, že člověk má uznávat autority‘, ale že firma jeho fotra zpevňovala hráze v prezidentský oboře v Lánech za 68 (sic!) milionů a teď ho za tu zakázku vyšetřuje policie, tak to je opravdu smutný,“ říká Horák. „Asi opravdu jen ‚marketér‘, který otci slavného hokejisty říká ‚fotr‘. Asi mu to ‚marketérování‘ moc nejde,“ poznamenal Zbořil.

Vulgarity? Vypovídá to o morální úrovni

Spolupracovník CNN a dříve taktéž zpravodaj ČT v Číně Tomáš Etzler Jágrovo angažmá v Číně označil za „absolutní selhání a nedostatek lidské slušnosti, osobní integrity a charakteru“. Dodal, že jde o „nejhorší prostituci“. „Jsem proto v šoku a naprosto zklamán, že se po skvělých týmech, ve kterých hrál, spojil s týmem gaunerů, kteří porušují české zákony a českou ústavu, kteří slouží Rusku a Číně. Jsem v šoku, že ho ti gauneři přesvědčili, aby spolupracoval s jedním z nejbrutálnějších a nejvražednějších režimů na světě,“ obviňuje spolupracovník americké CNN ty, kdo Jágra k cestě do říše středu přesvědčili. „Peníze to nevysvětlí. Tohle je absolutní selhání a nedostatek lidské slušnosti, osobní integrity a charakteru,“ říká Etzler a dodává další označení pro slavného hokejistu: „Nejhorší prostituce. Od údajně věřícího člověka. Naprostá stoka.“

„To je dost jednoduché. Slova i vulgarity, kterými pan Etzler častuje nejen Jaromíra Jágra, ale i vysoké ústavní činitele ČR (podle jeho slov gaunery), vypovídají spíše o povaze osobnosti a morální úrovni pana ‚pracujícího pro CNN‘ (a vzhledem k jeho delšímu pobytu v ČLR  zřejmě i pro jiného zaměstnavatele). Holt, koho chleba jíš, toho píseň zpívej! Ale Jaromíra Jágra to nepřekřičí,“ říká Zbořil.

I herec Jakub Štáfek se pro týdeník 5+2 vyjádřil k hokejistovi Jaromíru Jágrovi. Podle jeho slov toho sice slavná česká „68“ dokázala moc, ale zároveň je strašně prodejná. Vyčetl mu například reklamu na Vodňanské kuře. „Doufám, že mu to pan Štáfek nezávidí a vysvětlí také mnoha svým kolegům, kterou reklamu mají dělat a kterou nikoli. Zda brát role v porno-reklamě nebo raději v TV Noe. A vysvětlí jim, co pro herce a herečky znamená slovo prodejnost a neprodejnost,“ podotýká politolog.

Velmi podrážděně reagoval premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci při uvedení Marie Benešové do čela resortu spravedlnosti. „Vy tady vytváříte tu atmosféru. Ty nesmysly. Všichni, co se ochomýtnou kolem prezidenta Zemana, teď Jarda Jágr je na řadě, tak všichni jsou prašiví? Vy to tady děláte,“ rozčílil se Babiš. „Samozřejmě i malé děti vědí, že nejde o Jágra, ale o Zemana a Babiše a trochu o předvolební kampaň. Tedy snahu vyvolat okolo politiky napětí. Jen abyste se nepřepočítali, je známé varování z historických  politických kruhů, ale je také pravda, že málokdo tomu mnohokrát v minulosti uvěřil,“ komentuje Zbořil.

„Nejsou jen chybující, ale něco horšího...“

Hotel v Ostravě odmítl ubytovat občany Ruské federace, pokud nepodepíšou, že nesouhlasí s anexí Krymu. Po letech dohadování na soudech, kdy věc každý posuzoval trochu jinak, se záležitost dostala až k Ústavnímu soudu. Připomeňme, že podnikatel pokutu, i kdyby to měla být koruna, jednoznačně odmítal zaplatit. Ústavní soud dal za pravdu hoteliérovi. Celou záležitost tak znovu musí otevřít Nejvyšší správní soud. „České soudnictví nepožívá dobré pověsti a tentokrát se na stranu, která si jeho různých institucí neváží, přidali i kritici zdánlivě nedotknutelného Ústavního soudu. Možná jsou o tom ctihodní soudci nesprávně informováni, ale může se jim stát, že při cestách vlakem nebo letadlem se také jich bude moci někdo zeptat, zda souhlasili s invazí armád Varšavské smlouvy do ČSSR v roce 1968. Kdysi se kvůli tomu vyhazovalo ze zaměstnání, nebo dokonce to bylo na překážku přijetí do pracovního poměru. Až si něco podobného usmyslí RegioJet, ČD nebo ČSA, nebo taxikáři AAA, třeba jim dojde, čeho se dopustili a proč jsou vděčným objektem vtipkování a pomluv. Nejsou totiž jen chybující, ale jsou něco horšího – jsou směšní,“ komentuje politolog.

A co vyjádření, které použil Ústavní soud, když přirovnal humanistický odkaz ztělesněný v doktoru Galénovi v Čapkově Bílé nemoci s dotyčným podnikatelem? Padlo totiž zdůvodnění, že doktor Galén také nezastával názor, že „pacient jako pacient“, ale snažil se svou činností „aktivně ovlivnit politické dění, a proto podmiňoval vydání svého léku zastavením války“. V už zmiňovaném hotelu chtěli projevit svůj názor na protiprávní anexi, a tak působit i na ostatní lidi, kteří se podílejí na politickém životě. „To je velmi extravagantní exkurz Ústavního soudu do dějin české literatury. Čapek píše svoje poslední hry v situaci bezprostředního ohrožení Československa a jeho očekávané likvidace včetně germanizace jeho obyvatelstva. Není nic nebezpečnějšího než si přizpůsobovat popis a výklad historických událostí současnosti. Nemluvě už o tom, že argument ruské anexe Autonomní republiky Krym na úkor Ukrajiny nemá opodstatnění. Co když budou příště v ostravském hotelu požadovat podpis k souhlasu s předáním Krymu Krymskému chanátu nebo Zlaté hordě? Její chánové tam vládli téměř o 600 let déle než ruští carové a ukrajinští tajemníci KSSS,“ říká Zbořil.

Vyjádření přinesl i šéfredaktor Mladé fronty Jaroslav Plesl. „Soudce Šimíček podkopal důvěru v demokratický stát jako málokdo před ním. Předpokládám, že teď lze také ignorovat zákazy kouření a zákaz prodeje o státních svátcích, neboť to jde snadno zdůvodnit politickým postojem na základě vyššího mravního principu,“ tvrdí. A dodává svůj scénář, který by byl pro Ústavní soud zajímavý: „V Rusku žije zhruba 200 000 Romů. Jsem zvědav, co se stane, až se jeden z nich bude chtít ubytovat v ostravském hotelu Brioni...“ Zbořil k tomu přidává svůj komentář: „To je jen jeden z mnoha příkladů toho, jak se může jedna chyba malé soudcovské většiny stát předmětem posměchu. A jak už víme, směšnost může být větší vadou na kráse než demonstrace za ‚nezávislost justice‘. A hlavně ‚všude zachvacuje davy‘ a šíří se  rychleji, než agenti BIS mohou zaregistrovat, i kdyby si něco vypůjčili z arzenálu Huawei.“

Demonstrace? Pokračování akce Antibabiš

Minulý týden jsme byli svědky protestů za nezávislost justice. V Praze vyšly do ulic tisíce lidí, spílali současnému premiérovi Andreji Babišovi. Přinesli si i transparent, na němž je Babiš vypodobněn jako smrtka, která kosí českou spravedlnost. Demonstrace proběhly v dalších desítkách měst. Dnes se budou opakovat. „Paní ministryně ve svém sobotním interview komentovala protesty proti její osobě organizované ještě před rozhodnutím prezidenta republiky jmenovat ji ministryní spravedlnosti, že to byly protesty proti tomu, co někdo předpokládá, ačkoliv ona ještě nic neudělala. Dodejme, že v době, kdy ještě ani nebyla jmenována. Ve skutečnosti to bylo jen pokračování akce Antibabiš a o paní Benešovou zase tak nešlo. Přehlédla to opět, a dnes už příkladně ČT, která nás informovala o ‚tisících demonstrantů po celé republice‘,“ reagoval Zbořil.

„Prý jich bylo v Praze 15–25 tisíc (nevíme, zda se počítali i přihlížející zahraniční turisté), v Brně a Ostravě mluvila o šesti nebo čtyřech stovkách. Pokud to nebyl jen obvyklý televizní omyl, anebo záměrná dezinformace, proti které vystupují různí redaktoři a hosté v samotné ČT, pak už jen tato podivná zpráva budila pozornost. A po ní už nebylo třeba toto zpravodajství dále považovat za nezbytné z hlediska ochrany našeho duševního zdraví,“ dodal.

Sobotka s Topolánkem dodali matný lesk

Pondělního protestu v Praze se zúčastnil i expremiér Bohuslav Sobotka. Média si všímala i toho, že se přidal ke skandování: „Spravedlivou justici.“ „Nejen pan Sobotka, ale i pan Topolánek dodali celé demonstraci matného lesku. Měl jsem dojem, že právě tito dva bývalí předsedové vlád mají obavy o ‚spravedlivou justici‘, už kvůli strachu o osud Zdeňka Bakaly, Marka Dalíka, a třeba i o budoucnost pana dr. Ratha. A také zda nepůjde o budoucnost ‚soudcovské mafie‘. Proto se ani nemůžeme divit, že tuto demonstraci komentoval i mnoha tituly a funkcemi obdařený europoslanec Pospíšil, i když víme, že to příliš na slávě takovýmto demonstracím nepřidá,“ dodal.

Lidem, kteří protestují, vadí změna na postu ministra spravedlnosti, tvrdí, že Marie Benešová není nezávislá ani nebojuje proti korupci. Nová ministryně už se v rozhovoru pro Lidové noviny nechala slyšet, že dosavadní čtyřstupňový systém soudů a státních zastupitelství by nahradil třístupňový. Vypadly by tak vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. „Tuto změnu, o které paní Benešová mluví, bychom měli studovat a vidět v horizontu nejméně dvou období jakékoliv vlády. Mělo by to být také předmětem diskusí a úvah odborníků, a nikoli heslem na transparentech manifestantů. Mnohem zajímavější bude, rozhodne-li se paní ministryně ptát, jak bylo naloženo s kritikou ČR z řad EU institucí, proč se dosud nesplnil ani jeden bod z 16článkového antikorupčního dokumentu, a pokud vím, dosud se na něj nereagovalo ani v jindy upovídané Poslanecké sněmovně,“ podotýká politolog.

Prostředí EU už zlomilo jiné charaktery…

Hnutí ANO zahájilo kampaň k evropským volbám se sloganem „Česko ochráníme. Tvrdě a nekompromisně.“ Tématy kampaně jsou bezpečnost, životní prostředí a sucho či dvojí kvalita potravin. „Je to sympatické heslo, ale obávám se tvrdit, že je jako politický program splnitelné. Navíc v korupčním prostředí EU, které zlomilo i jiné charaktery, než poslalo do Bruselu ANO 2011. Mne spíše zaujalo, že do EP chce kandidovat česko-vietnamský pan Tran Van Sang. Snad v něm je více vietnamské odvahy, hrdosti a věrnosti konfucianismu, a kdyby se tam dostal, mohl by být užitečnější než p. Telička, Polčák nebo Štětina,“ upozorňuje Zbořil.

Babiš zaujal červenou kšiltovkou s nápisem Silné Česko. Nepopírá, že se nechal inspirovat americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Věří, že ji lidé budou nosit. „U nás se důvěřuje máločemu. Ale je pravda, že se o té čepici mluví. Trump Netrump. To, že čeští nebo spíše pražští kritici Andreje Babiše nemají rádi prezidenta Trumpa, který dosud na rozdíl od jiných amerických prezidentů ještě nevedl žádnou válku, a zdá se, úspěšně uskutečňuje svůj volební program i přes nevůli svých ‚demokratických‘ nepřátel, může být inspirací. Ale, samozřejmě, nikoliv těch lidí, kteří živoří na náměstích a v ulicích česko-moravských měst,“ říká politolog.

Šéf hnutí ANO předal předvolební kšiltovku i Petru Fialovi v Otázkách Václava Moravce. „Čepici jste ukradl Trumpovi, slogan jste ukradl nám. To je váš způsob vládnutí,“ nešetřil Fiala Babiše. Pak vytáhl program nazvaný „Silné Česko 2017“, kterým mával před premiérem, a vyzýval diváky, ať si zapamatují, že ODS má program, zatímco premiér Babiš jen čepice. Ke kšiltovce se pak vrátil i v závěru debaty. „Pane premiére, nevyprávějte tady lidem ty nesmysly. Já si myslím, že si z dnešní debaty občané zapamatují, že ODS má program, zatímco Babiš, to je červená čepice,“ ohradil se předseda ODS.

„Optimismus pana předsedy Fialy je obdivuhodný. Samozřejmě že má ODS literárně koncipovaný politický program, ale má také své tradice a svou historii, a v neposlední řadě vnitrostranické kritiky, kteří odcházejí nebo jsou vylučováni. A jen tak mimochodem, program ODS Silné Česko nebyl příčinou významného vzestupu popularity ODS, která by se v dnešní době mohla soustředit na to, aby příště neprohrála s Piráty, nebo dokonce s SPD,“ reagoval Zbořil. „Možná by přišli i o tu darovanou čepici, i kdyby si ji obarvili namodro. A jak to dopadlo? Přesvědčené nikdo z diskutujících nepřemluvil, aby mu věřili, a ti mlčící zatím nemusejí k tomu nic dodávat. Ani to, že je to už nebaví. A tak uvidíme až po volbách, nejen kdo bude zvolen do EP, ale i kdo k nim nepůjde,“ dodal.

Pobaveně upozornil na reakci ze zahraničí politolog Jiří Pehe, který zveřejnil vyjádření amerického profesora. „O českého premiéra si dělá starosti už i prof. Kirean Williams z USA. Píše: Není nějaká krizová linka pro zneužívání starých lidí v ČR? Obávám se, že někdo nutí tohoto zmateného muže, aby se ponižoval na veřejnosti nošením směšného oděvu,“ napsal Pehe na Twitter. „Pan Pehe často píše a uchází se o svou popularitu mnohem více ve Spojených státech než v ČR. Proto se zřejmě i odvolává na ‚amerického profesora‘. (Dříve se podobnému říkalo ‚sovětské zkušenosti‘.) A ani si neuvědomuje, že Kirean z USA může být dokonce i těm, kteří články pana Peheho sledují, jak říkával pan Načeradec Karla Poláčka, ‚ukradenej‘,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…