Rozhodnuto. Dvojí zlo. Profesor vyhlédl výsledek války

15.03.2022 13:21 | Analýza

„V tuto chvíli se ale zdá, že gordický uzel v podobě sporu o členství Ukrajiny v NATO byl již rozetnut. Geopolitická situace na východě Evropy se změnila.“ Politolog Oskar Krejčí, znalec geopolitiky, analyzuje aktuální dění. Profesor Krejčí také říká: „Penězotoky směrem k projektu Green Dealu byly již v unii natočeny, a ti, ke kterým směřují, se jen tak nevzdají.“

Rozhodnuto. Dvojí zlo. Profesor vyhlédl výsledek války
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu humanitární bezletové zóny nad Ukrajinou

V pondělním článku pro Argument jste se vyhnul stanovisku Číny k válce na Ukrajině. Jaký je nyní podle vás reálný vztah Ruska a Číny? Čína se zdržuje jakékoliv podpory invaze, ale čeká se ekonomická pomoc Rusku.

Poradce prezidenta USA pro otázky národní bezpečnosti Jake Sullivan a Jang Ťie-čch', což je člen politbyra KS Číny, pokládaný za jednoho z architektů zahraniční politiky Pekingu, se sešli v Římě už v pondělí. Pokud vím, představitel USA kladl při jednání důraz na problematiku Ukrajiny, čínský poukazoval na škodlivost sankcí. Čínské stanovisko je od začátku bojů na Ukrajině neměnné, přičemž obsahuje dvě teze: Vyřešit problém co nejrychleji diplomatickou cestou a důraz na princip, že každý stát má stejný nárok na bezpečnost. Ta druhá teze skrývá porozumění pro ruské obavy z rozšiřování NATO na východ.
Čína je v tomto konfliktu ve výhodnější pozici než kterákoliv jiná velmoc. Poskytuje humanitární pomoc Ukrajině a zároveň požaduje vysvětlení, proč Pentagon řídí americké biologické laboratoře na Ukrajině. A sází na vlastní ekonomický růst v chaotickém světě: Za první dva měsíce hlásí Čína meziroční růst průmyslu o 7,5 %.



Co říkáte návštěvě českého a polského premiéra v Kyjevě? Jaké budou její výsledky?

Je to gesto a k politice gesta patří. K zastavení bojů by tato návštěva mohla přispět jen tehdy, kdyby zmínění premiéři po rozhovorech s Kyjevem navázali jednání s Moskvou. Pak by se gesto změnilo v příspěvek k míru. Jenže z pozice vyjednávače se Praha vyautovala už před řadou měsíců. A Kyjev by neměl zapomínat, že kromě otazníků kolem východní hranice Ukrajiny by někdo mohl připomenout otazníky kolem hranice západní.
 
Hnutí STAN ve svém usnesení žádá permanentní přítomnost vojsk NATO u nás. Jak hodnotit tento požadavek? Dočkáme se toho?

Ruský útok na Ukrajinu otevřel cestu dosud skrývaným požadavkům zastánců silových řešení problémů. Zvýšení výdajů na zbrojení a rozmístění vojsk NATO, přesněji řečeno vojsk USA, k tomu patří. Rozhodně si nemyslím, že zvýšení počtu základen jako potenciálních cílů vojenských útoků zvýší bezpečnost Česka. Tu může zvýšit jen umná diplomacie, nikoliv zvyšování napětí.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…