Šance TOPky po kauze Šiška: Prý je to zlé, až smrtící

04.10.2012 14:08

POLITOLOGOVÉ Pár dnů před krajskými volbami se TOP 09 snaží zachránit ze svých uvadajících nadějí, co se dá. Po zatýkání na MPSV vydává rezignaci ministra Jaromíra Drábka za čestný čin, který přispívá ke zlepšení politické kultury v zemi. Oslovení politologové jsou ale přesvědčeni, že šlo jen o východisko z nouze a takovouto argumentaci nebude nikdo brát vážně.

Šance TOPky po kauze Šiška: Prý je to zlé, až smrtící
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek

Rezignaci ministra Jaromíra Drábka, jednoho z pilířů reformního snažení TOP 09, se jeho strana nyní snaží obrátit ve své plus. První místopředseda Miroslav Kalousek uvedl, že Drábek svým rozhodnutím převzal odpovědnost za politickou kulturu v zemi. Další místopředseda Marek Ženíšek zapochyboval, že by v takové situaci někdo reagoval obdobně. Poslanec Stanislav Polčák prohlásil, že TOP 09 může být hrdá na to, že když někteří její členové pochybí, tak odstupují.

„Myslím, že tohle nikdo nebude brát vážně. To je styl ministra Kalouska , který nikoho nemůže přesvědčit. Pokud má ministr za svého prvního náměstka nejbližšího přítele, nějaké pochybnosti mít musel, protože na to byl několikrát upozorňován. Takže jeho rezignace není akt politické kultury, ale je to východisko z nouze. Něco musel udělat, aby tak strašně nepoškodil stranu, jak hrozilo,“ tvrdí pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

Jakápak čest, jde o záchranu image a volebních šancí

„To je teorie, kterou si vytvořili, aby ji prezentovali veřejnosti. Co mám reakce ze svého okolí, tak tomu nikdo nemůže věřit, takovému nesmyslu. Jsou to pokusy o záchranu image a volebních šancí TOP 09. Mluvit v souvislosti s Drábkovou rezignací o čestnosti, tak to nemá s žádnou ctí nic společného. Je to pokus odvrátit nejhorší důsledky pro TOP 09,“ dodává Rudolf Kučera.

„Kdyby chtěl pan Drábek udělat krok ve prospěch české politické kultury, tak ještě několik hodin před svým odstoupením nevyhlašuje, že nemá důvod odcházet a že odejde až v okamžiku prokázání viny panu Šiškovi. To znamená, že pan Drábek byl nucen změnit svůj postoj během několika hodin. A nevěřím tomu, že by tak učinil sám od sebe,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Lukáš Jelínek.

Drábkova rezignace nás posouvá k západním demokraciím

„Spíš si myslím, že byl podroben silnému koaličnímu tlaku i zevnitř TOP 09, jejích regionálních organizací a také tlaku ze strany partnerských Starostů a nezávislých, protože víme, že vztahy mezi TOP 09 a Starosty procházejí od léta určitou krizí, že Starostové jsou velice citliví na jakékoli kauzy, které se TOP 09 týkají a jakým způsobem jsou řešeny,“ připomíná Lukáš Jelínek.

„Jaromíra Drábka rozhodně nikdo k ničemu netlačil, bylo to jeho naprosto svobodné rozhodnutí,“ oponuje předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík. „Jaromír Drábek je odpovědný a čestný člověk a vzal to odpovědně jako chlap, protože nesl za svého podřízeného objektivně politickou odpovědnost. Tím, že náš ministr takto vyvodí odpovědnost, se dostáváme někam od Ruska blíže ke standardním západním demokraciím,“ podotýká Petr Gazdík.

Konečně se korupční kauzy začínají vyšetřovat

Předseda STAN rovněž odmítá, že by v souvislosti s rezignací ministra Drábka a blížícími se volbami vypukla v řadách TOP 09 a STAN panika. „To, že se tady takové věci děly i dříve, je  každému jasné. To, že se teď konečně vyšetřují, že si policie tu a tam přijde pro Davida Ratha, tu pro náměstka Šišku, vede k tomu, že by každý vysoce postavený úředník nebo politik měl mít strach z toho, že když bude nepoctivý, tak může dopadnout podobně. To je velmi pozitivní změna,“ upozorňuje Petr Gazdík.

Za pozitivní novum považuje právě to, že Jaromír Drábek jako politik, byť se sám ničeho nedopustil, vzal na sebe politickou odpovědnost za svého úředníka, kterého přivedl na ministerstvo. „Skandály byly, jsou a budou. Otázkou je, jak k nim politici přistupují. A já myslím, že se tu politická kultura tím, co Jaromír Drábek udělal, poměrně zvýšila,“ oceňuje předseda Starostů, že politik TOP 09 se nedržel ministerského křesla zuby nehty.

Lidé budou volit starosty, které znají jako dobré správce svých obcí

Proslýchá se, že TOP 09 chce u voličů vsadit i na to, že bude poukazovat na rychlou Drábkovu rezignaci a konfrontovat ji s postupem ministra za ODS Alexandra Vondry v kauze ProMoPro.  „Připomínat případ Alexandra Vondry je možné, na druhou stranu je znám z ODS také případ pana Drobila, který odešel relativně rychle poté, co se provalila kauza jeho poradce Knetiga. Ale hlavně se domnívám, že vyhlídky TOP 09 v krajských i senátních volbách jsou natolik slabé, že jakýkoli krok před volbami nebude mít žádný velký dopad, protože v nich bude hrát druhé housle,“ konstatuje Lukáš Jelínek.

Podle Petra Gazdíka nejsou krajské volby jenom o celostátní politice, ale i o jednotlivých krajích. „Myslím, že naši inteligentní voliči budou spíše volit ty starosty a lidi, které znají ze svého okolí jako dobré správce svých obcí, a až na druhém místě bude vliv celostátní politiky nebo Jaromíra Drábka. Jestli si ale někdo myslí, že nejvíce prospěšné bude českým zemím, když tu budou znovu vládnout komunisté, tak je to svobodný názor. A já jsem strašně rád, že ho někdo může svobodně vyjádřit, byť s ním nesouhlasím,“ přiznává předseda hnutí Starostové.

Přečíst si asociální záměry TOP 09, tak by ji nikdo nevolil

Průzkumy preferencí před krajskými volbami nejsou pro TOP 09 a STAN příliš příznivé, klesá i voličská podpora v celostátních průzkumech. „V posledních volbách jim pomohla podpora přelétavých voličů, kterých je u nás obrovské množství. Co já vím, tak téměř nikdo nečetl volební program TOP 09. Kdyby si někdo přečetl ty asociální záměry TOP 09, tak by ji téměř nikdo nevolil. Opírala se o přelétavé voliče, kteří zase mohou odlétnout jinam,“ domnívá se politolog Rudolf Kučera.

Politolog Lukáš Jelínek si nemyslí, že by TOP 09 klesla v průzkumech pod pětiprocentní hranici, ale obhájit výsledek z roku 2010 v příštích volbách považuje pro Topku za nesmírně obtížné. „Jednak drhne vztah se Starosty, jednak Karel Schwarzenberg dává najevo, že je na odchodu, ať uspěje, nebo spíš neuspěje v prezidentské volbě. TOP 09 tak bude představovat hlavně pan Kalousek, možná pan Drábek. To je pro vlažné nebo nerozhodnuté voliče kombinace doslova smrtící, což se na slábnoucím postavení TOP 09 také projeví,“ dodává Lukáš Jelínek.


 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…