Sobotka to pokazil. Žije ze dne na den. Erik Best odhaluje, co se semlelo mezi premiérem a Zemanem, jde i o Babiše a Zaorálka

27.02.2017 12:44

Jakých velkých chyb se v poslední době dopustil premiér Bohuslav Sobotka? Na toto téma se v komentáři pro ParlamentníListy.cz zamýšlí novinář a politický analytik Erik Best, který je proslulý množstvím zákulisních informací. Značné přešlapy podle něho předseda vlády udělal k oběma zásadním postavám české politické scény, Miloši Zemanovi i Andreji Babišovi.

Sobotka to pokazil. Žije ze dne na den. Erik Best odhaluje, co se semlelo mezi premiérem a Zemanem, jde i o Babiše a Zaorálka
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Může ještě ČSSD vyhrát volby, jak řekl Sobotkův poradce a expremiér Špidla? Co si myslet o premiérově ostřejším slovníku, větší razanci či prohlášení, že by mohli na vládní úrovni spolupracovat s komunisty? Situaci v sociální demokracii rozebral Erik Best i na základě těchto otázek.

„Vypadá to, že ČSSD nejdřív udělá krok dopředu a pak krok zpátky. Příkladem je předminulý týden, který pro sociální demokraty začal úspěšně. Zaútočili na Babiše, což zabralo. Jenže později vzali zpátečku, Babiš byl ze všech stran kritizován, Sobotka mluvil o prověřování u daňové správy, jenže potom přišel s návrhem daňové progrese, se kterou skoro nikdo nesouhlasí a všechno tím přebil,“ soudí analytik.

Dlouhodobým problémem ČSSD podle něho je, že nemá koordinovaný postup ve svém jednání. „U Babiše to velice dobře funguje, on skáče od jednoho tématu k druhému, ale u Sobotky to nezafungovalo. Stejně jako u policejní reorganizace přišel Sobotka nebo ČSSD s něčím, co upekli na poslední chvíli, teď myslím progresivní zdanění. Nikdo, ani v rámci vlastní strany, o tom nevěděl. Za normálních okolností by šlo o zajímavý návrh a většina voličů by progresi uvítala. Místo toho šlo o další přešlap,“ myslí si Best.

Anketa

Chcete, aby se Tomáš Prouza stal ministrem?

3%
97%
hlasovalo: 7288 lidí

„Jak jsem už říkal před časem, Sobotka žije ze dne na den. Chce přežít sjezd, být znovuzvolen,“ uvádí s tím, že dál zatím prý šéf vlády nepřemýšlí. „Návrh na zavedení daňové progrese padl kvůli sjezdu. Až bude Sobotka zvolen, začne přemýšlet o dalších krocích, další etapě. Do té doby klidně může návrhy změnit, to u něho není žádný problém,“ popisuje Erik Best.

Nejde ale o špatnou taktiku, pokračuje politický analytik. „Pouze je špatně provedená. Sobotka měl Babiše na lopatkách, ale pak přišel s něčím dalším a všichni se sesypali s kritikou na sociální demokracii za nový návrh o daních. Místo toho měl Sobotka pokračovat ohledně dluhopisů a dát tomu víc času. Předseda ČSSD měl počkat týden nebo dva a dál na Babiše tlačit ohledně dluhopisů,“ konstatuje.

Prezident Miloš Zeman dal minulý čtvrtek premiéru Sobotkovi najevo, že novým ministrem průmyslu rozhodně nejmenuje dosavadního státního tajemníka pro EU Tomáše Prouzu. Aspoň si to myslí Erik Best. Soudí tak i podle zjevně jiného průběhu setkání, než si sám předseda vlády plánoval.

Úřad vlády totiž ohlásil, že začátek přijetí Bohuslava Sobotky u prezidenta bude ve čtvrtek v 16:15 a už po půl hodině, v 16:45, dojde na prohlášení pro média na druhém hradním nádvoří. Jenže Sobotka vyšel z Hradu před novináře až kolem půl šesté.

Ze stránek Úřadu vlády ČR:

Byl průběh schůzky dramatický? „Rozkopal Zeman Sobotkovi bábovičku v podobě Prouzy?“ Už nyní se objevily informace, že premiér měl jen jediný návrh na Mládkova náhradníka, totiž právě Prouzu. A když mu patrně Zeman řekl jasné ne, nezbylo Sobotkovi než říci, že bude resort průmyslu zatím řídit sám.

„Podle mě šel Sobotka na Hrad s jediným návrhem a narazil na zeď. Zeman po něm možná něco chtěl a týkalo se to sjezdu sociální demokracie. Klidně mohlo jít o to, aby se prvním místopředsedou místo Chovance stal Zaorálek. Pokud je pravda, že se ministr zahraničí poslední dobou přibližuje prezidentovi, mohl ten chtít pro něho podporu. Každopádně ta schůzka na Hradě určitě nedopadla podle Sobotkových představ,“ má analytik Best jasno.

K tomu všemu muselo prý premiéra rozpálit doběla, když Andrej Babiš na sněmu hnutí ANO hovořil o záměru snížit daně všem, kdo berou méně než 113 tisíc měsíčně, a těm, kdo berou nad tuto částku, se daně měnit nebudou. „Tohle opravdu Sobotku rozvztekalo. Jenže se dalo očekávat, že Babiš s něčím takovým přijde, když ČSSD otevřela téma daní. To se přímo nabízelo. Neříkám ale, že to Babiš řekl dobře, jenže horší problém má Sobotka, když jeho vlastní názory následně nepodpoří spřátelení analytici, komentátoři a politologové. Dokonce i Lukáš Jelínek, který je s ČSSD spojený, Sobotkovy návrhy ohledně daňové progrese kritizoval. V Americe za časů Obamy něco prezident řekl a pak smečka jeho podporovatelů to téma uchopila, podporovala a obhajovala a Obama o tom už skoro nemusel mluvit. Pro sociální demokraty je velký problém, když Sobotka něco řekne a ani analytici přímo spojení s jeho stranou takový návrh nepodpoří. Znamená to, že mezi nimi existuje obrovská komunikační chyba,“ odhaluje.

Závěrem se dostal k zamyšlení, jaká bude Zemanova pozice, pokud oznámí záměr podruhé kandidovat. ČSSD prý bude nejspíš nucena ve vlastním zájmu současnou hlavu státu podporovat.

„Teoreticky je možné, že by prezident udělal něco, čím by si volby mohl prohrát, ale není to pravděpodobné. I tím prohlášením o stokorunovém poplatku v nemocnici nemusel Zeman voliče ztratit. Pokud by některé levicové naštval, může zase získat lidi z pravice. To není, jako když Trump řekne nějaký totální nesmysl, to není Zemanův případ. Nakonec ho možná bude podporovat ve volbách přímo ČSSD. Je to sice spekulace, ale pokud by to tak bylo, bude mít o to lepší pozici a za další ho pak ani Sobotka nebude moci kritizovat, což doteď dělal docela často,“ uzavírá pro ParlamentníListy.cz Erik Best.

reklama

autor: Radim Panenka

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…