Svoboda na detox ODS sám nestačí. Kleptokracie vítězí

06.12.2011 23:07

POLITOLOGOVÉ Personální šachy zažil v minulém týdnu pražský magistrát. Odpadli tradiční lídři a řadoví, dosud bezejmenní zastupitelé povýšili do postů radních. Na malou chvilku to vypadalo, že by dokonce Bohuslav Svoboda mohl pod tíhou tvorby nové koalice přepustit primátorství v Praze bankéři Zdeňku Tůmovi (TOP09), ale nestalo se tak. Svoboda revoluci přežil a citelně posílen začal gyrosovou metodou odřezávat jednotlivce i struktury, které prostřednictvím pražské ODS dlouhodobě uplatňovaly svůj vliv na město. Pro svou detoxikační kúru získal navíc podporu premiéra Petra Nečase. O víkendu Svoboda dokonce naznačil, že se chce stát členem úzkého vedení celorepublikové ODS.

Svoboda na detox ODS sám nestačí. Kleptokracie vítězí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprimátor Prahy Bohuslav Svoboda

Může Bohuslav Svoboda se svou image "čistého" a "důvěryhodného" politika přinést významnější body ODS jako takové? Mohou voliči ODS díky jeho osobě částečně zapomenout na jména Janoušek, Hrdlička, Řebíček apod.? Je funkce pražského primátora a pražského politika jako taková natolik zásadní, aby ze Svobodových kladných bodů mohla profitovat celá modrá strana? V pravidelné anketě jsme se ptali politologů.

Další názory českých politologů na aktuální politické témata ZDE

Trinity už vzala za své

S funkcí se už rozloučil předseda pražské ODS Boris Šťastný, šéf zastupitelského klubu Rudolf Blažek či šéf dopravního podniku Martin Dvořák. A tím personální kolotoč nekončí.

Čtěte také:

"Samozřejmě musejí být poměrně rychle vyřešeny problémy ve všech sektorech, kde jsou, Odmítám ale lidem v různých funkcích vzkazovat přes média něco, co ještě není na stole. To by nebylo seriózní," uvedl pro Týden Svoboda.

Související:

Kmotry nezamaže

Pro ODS by bylo podle Lukáše Novotného z UJAK nejlepší, pokud by se primátor Svoboda dokázal prosadit, a to nejlépe nikoli primárně na celorepublikové úrovni, ale zejména v Praze. „Zde by totiž obroda ODS mimořádně prospěla a přispěla by k očištění pověsti strany," soudí Novotný.

Politolog však na druhou stranu nepřeceňuje dosud Svobodův význam, protože bojuje skutečně se silnými protivníky, které odstranit od faktického vlivu na pražskou politiku bude prý nesmírně těžké. „Není možné si myslet, že Svoboda zamaže jména jako Janoušek, Hrdlička, Hřebíček ad. Může k tomu snad jen napomoci a jistě se tak bude dít za značné pomoci voličů a jejich krátkodobé paměti," uzavřel Novotný.

Jan Bureš vidí ve Svobodovi jistou naději pro ODS, ale připomíná, že strana se Svobodou v čele prohrála komunální volby. Primátor je podle politologa částečně ve vleku událostí.

"Pokud bude pokračovat současný vládní kabinet stylem, který předvádí, a pokud vláda nepřesvědčí občany, že to myslí vážně zejména s bojem proti korupci, tak nepomůže ani Svoboda," soudí Bureš.

Hodně prý bude záležet také na tom, jak se doc. Svobodovi podaří opravdu odstřihnout různé podnikatele, napojené na pražskou radnici, a na tom, s jakými spojenci se v boji proti nim bude muset nakonec spojit. Bureš ale pochybuje, že by Svobodovo renomé mělo přesah.

"Myslím, že Svoboda opět může ODS pomoci hlavně v Praze, ale pochybuji, že ji více pomůže mimo pražský region," uzavřel úvahu politolog. 

Zašel příliš daleko

Podle Zdeňka Zbořila může tažení docenta Svobody přinést ODS politické body, za předpokladu, že se potrefení nebudou chtít mstít.

"Jak je u nás dobrým zvykem, pokud mu opět někdo zpoza rohu "nechrstne na hlavu škopek pomejí" (slovy J.S.Machara)," varuje Zbořil. Svoboda podle Zbořila v protikorupční výpravě prý zašel nejen dál než celé Věci Veřejné, kteří to měly v programu, "ale také dál než velká část koaliční vlády, která na svůj protikorupční program zapomněla, když se objevila možnost rozvíjet dnes už tradiční "kleptokracii," soudí politolog.

Nebývalá pozornost

Josef Mlejnek z FSV  předpokládá, že by si preferenčně občanští demokraté mohli polepšit, neboť " třetí pražská defenestrace" se těšila mimořádné mediální pozornosti a Svoboda byl prezentován jako vítěz.

Podrobnosti zde:

Není zas až tak silný, aby otočil kormidlo sám

Opatrný je v úsudku nad potenciálním profitem ODS ze Svobodova vydobytého renomé politolog Miroslav Mareš z Masarykovy univerzity. „Myslím si, že nějaké hlubší očistě ODS by vyšvihnutí Bohuslava Svobody muselo být jedním z vícero očistných kroků, který by strana musela podstoupit. Samotný Svoboda zatím není natolik známý, aby sám o sobě byl symbolem nějaké "nové ODS"," naznačuje Mareš, že ODS letos a v loňském roce poškodily aféry kolem ministra Martina Kocourka, Pavla Drobila a Alexandra Vondry natolik, že jeden člověk image těžko narovná. 

Bylo by to fajn

Ve většině šetření korupce skóruje Praha dlouhodobě pod tradičními referenčními metropolemi Varšava, Budapešť, Bratislava. O Berlíně, Mnichově nebo Vídni ani nemluvě. "Vzhledem k tomu, že politické strany jsou prolezlé klientelismem a korupcí na lokální úrovni stejně nebo
spíše více než na úrovni národní, dává jistou logiku, že jejich obroda či očista by měla a mohla proběhnout primárně na lokální úrovni," vychází z logiky Karel B Müller z VŠE. Očistou však podle politologa není vymýcení korupce či klientelismu, ale jeho zahnání do kouta a nástup dominance liberální kultury formálních pravidel.

"Pokud komunální úroveň přinese onen "spillover"(přelití pozn. red.) efekt na centrální úroveň?
Bylo by to jistě fajn, ale jisté to není. V případě posílení liberálního křídla na úkor klientelistického křídla v pražského ODS však nesmíme zapomínat, že ke zlomu došlo za podpory a v součinnosti s centrální úrovní a premiérem Nečasem," připomíná politolog.

KAM DÁL:


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Pavel Kozdera

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…