Takto prý dopadne TOP 09

16.10.2012 9:15

POLITOLOGOVÉ Budoucnost TOP 09 politologové nijak nadějně nevidí. Spolupráce TOP 09 a Starostů je podle nich krátkodobě prospěšná, ale střednědobě neudržitelná. TOP 09 je podle názoru odborníků uskupením bez solidních kořenů na regionální a krajské úrovni, takže ji čeká osud US-DEU nebo ODA. Brzký konec přitom přisuzují nejen Topce, ale i celé vládě. Vláda bez podpory občanů vládnout nemůže.

Takto prý dopadne TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek a šéf STAN Petr Gazdík

Úspěch to není, shodují se politologové nad volebními výsledky TOP 09 a Starostů. „Spolupráce TOP 09 a Starostů je krátkodobě prospěšná, ale střednědobě neudržitelná,“  prohlásil politolog Ladislav Mrklas. Neúspěch TOP 09 a Starostů v krajských a senátních volbách bude podle něj komplikovat vzájemnou spolupráci. „Hlasy volající po uvolnění vazeb se ozývaly a zdá se, že ještě zesílí,“ řekl ParlamentnímListům.cz.

Stranu zakladatele Miroslava Kalouska přirovnal k Unii svobody. „TOP 09 se vydává cestou Unie svobody, která byla zabetonována na celostátní úrovni, všude jinde šla od porážky k porážce, šlo o stranu omezené skupiny společenské elity, které chyběla celostátní základna na úrovni regionální i komunální,“ řekl Mrklas. Proto také v krajských volbách byli v rámci společné kandidátky úspěšnější Starostové a nezávislí.

V Liberci starostové vyhráli, když šli do voleb bez TOP 09

„Atraktivnější pro voliče byli Starostové a nezávislí,“ potvrzuje politolog Tomáš Lebeda, ale to by podle něj nemělo být důvodem k rychlému osamostatnění starostů. „Bylo by to krátkozraké, protože v příštích volbách to může být jinak,“ míní Lebeda. Z některých regionů se totiž ozývají kritické hlasy, že skandály TOP 09 negativně ovlivnily volby. V Libereckém kraji, kde šli starostové do voleb samostatně pod názvem Starostové pro Liberecký kraj, dokonce vyhráli, TOP 09 zcela propadla a do zastupitelstva se vůbec nedostala.

Vláda už dál nemá smysl, když nemá podporu veřejnosti

„Starostové těžili z toho, že zlost voličů se soustředila na TOP 09, její ministři Miroslav Kalousek a Jaromír Drábek vzbuzují největší odpor,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Rudolf Kučera. TOP 09 na tom podle jeho slov „bude čím dál tím hůř“. „Bude způsobovat stále větší problémy, vláda se už prostě nedá zachránit na delší dobu, už nemá dál smysl,“ dodává politolog. Žádná vláda se podle něj nedá udržet, když nemá podporu veřejnosti. „Jak může mít podporu, když mluví o úsporách, ale přitom každý týden je někdo z politiky zatčen pro velkou zpronevěru veřejných peněz,“ dodává Kučera s odvoláním na obvinění a zadržení prvního náměstka ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Šišky těsně před volbami.

Nelze spolupracovat s podvodníky a neušpinit se

Budoucnost TOP 09 politologové nijak nadějně nevidí. „Mnoho lidí stranu volilo kvůli Karlu Schwarzenbergovi, který byl pro mnoho voličů úctyhodnou osobou. Ale to už je pryč, protože nelze spolupracovat s podvodníky a neušpinit se. Už bude spojován s Kalousky a Drábky,“ konstatuje Kučera. Doplatí na to podle politologa sám v prezidentských volbách. Kučera je přesvědčen, že Schwarzenberg nemá politickou budoucnost, i když se snaží dostat na pozici místopředsedy Evropské lidové strany, protože zřejmě už nedoufá v úspěch v přímé volbě prezidenta. „Moc šancí v Evropě nemá, když neuspěje v domácí politice,“ míní Kučera.

Liberec byl ojedinělý, protestní hlasy nešly komunistům

Politolog Ladislav Mrklas odmítá spekulace, že by starostové bez TOP 09 dopadli ve volbách lépe, stejně jako v Libereckém kraji. „V tomto případě rozhodly dlouhodobé problémy obou zavedených stran v Libereckém kraji. Na Liberecku se ukázal fenomén, že protestní hlasy nebyly odvedeny ke komunistům, ale k jiným alternativám – dvěma subjektům, které se tady dokázaly postavit zavedeným politickým stranám,“ upozornil. Kromě starostů pro Liberecký kraj totiž uspěla ještě Změna pro Liberecký kraj. „Něco podobného jsme jinde neviděli, buď podobná alternativa jinde vznikla před čtyřmi lety, ale nechovala se jako skutečná alternativa, například Koalice pro Karlovarský kraj nebo Severočeši.cz, nebo neměla jasné lídry a jasné poselství,“ vysvětluje, proč úspěch nových uskupení byl v Libereckém kraji ojedinělý.

Spojenectví TOP 09 a STAN skončí jako Čtyřkoalice kvůli odlišnosti obou stran

Politologové jsou většinou přesvědčeni, že dříve či později se spojenectví TOP 09 a STAN rozpadne. „Starostové a nezávislí, ať už s TOP 09, nebo bez ní, budou spíš uskupením na komunální a regionální úrovni. Ale rozpad spolupráce by určitě poškodil víc TOP 09,“ soudí Mrklas. Osobnosti TOP 09 – Kalousek i Drábek – jsou podle něj neoblíbené, do popředí se dostává pro veřejnost mnohem přijatelnější Gazdík, který může pro uskupení sbírat body. „Ale dopadne to jako v případě spolupráce KDU-ČSL a Unie svobody v rámci Čtyřkoalice, která měla jasný cíl, ale skončila kvůli odlišnému charakteru obou stran,“ říká politolog.

Gazdík: Rádi bychom se víc emancipovali vůči TOP 09

Starostové a nezávislí ve volbách uspěli, v některých krajích na kandidátkách „přeskákali“ kolegy z TOP 09 a získali tak větší část z celkem 44 zastupitelských křesel v krajích, kde kandidovali společně. Také jejich dva společní kandidáti, kteří postupují do druhého kola senátních voleb, jsou z líhně Starostů a nezávislých. „My na to nehrajeme, s TOP 09 spolupracujeme jako partnerské uskupení, je jedno, kolik kdo z nás má zastupitelů,“ tvrdí ParlamentnímListům.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a starostů Petr Gazdík. Přesto nepopírá, že po podzimních volbách vzrostlo Starostům a nezávislým sebevědomí a při jednání o spolupráci s TOP 09 budou žádat rovnoprávnější podmínky. „Rádi bychom se víc emancipovali vůči TOP 09,“ připustil ParlamentnímListům.cz Gazdík.

Starostům a nezávislým totiž dobíhá smlouva o spolupráci s TOP 09, která je uzavřena do konce roku 2012, a v listopadu začnou jednat o jejím dalším pokračování. I z regionů se začínají ozývat požadavky, aby se nová smlouva upravila ve prospěch starostů.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…