To jsme ve válce s Ruskem? Zdeněk Zbořil se s tím nemaže

22.10.2018 7:31 | Zprávy

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Ostuda a potupa pro celou republiku? Kritika šéfa Sněmovny Radka Vondráčka za jeho cestu do Ruska je podle politologa Zdeňka Zbořila pokrytecká: „V době, kdy se jedná s prezidentem Putinem na úrovni hlav států, snaží se nátlaková skupina chovat nejen, jako kdyby ČR neměla s Ruskou federací diplomatické styky, ale jako kdyby jí vyhlásila válku.“ A situace v ČSSD? To už není krize idejí, ale „eschatologická krize neosobnosti. To je stav, kdy je každá rada drahá, nebo dokonce marná“, podotýká politolog, který zároveň doporučuje vyhlásit odteď sto dní hájení sociální demokracie, aby si všichni odpočinuli. Do debaty o fungování Senátu přidává Zbořil s odkazem na spisek Erasma Rotterdamského Jak vychovávat křesťanského vladaře, návrh, aby za službu vlasti nepobírali odměnu.

To jsme ve válce s Ruskem? Zdeněk Zbořil se s tím nemaže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Pan Vondráček je vysoký ústavní činitel, ale není to prezident jako Emmanuel Macron nebo rakouský kancléř či německá kancléřka, kteří Ruské federaci a sami sobě neuzavřeli možnosti komunikace a dosud je stále používají. A pokud se někoho dotklo, že si pan Vondráček myslí, že česká média vyjadřují názory a zaujímají postoje někoho jiného než občanů ČR, pak mohu potvrdit, že si to nemyslí jenom on,“ komentuje cestu předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka do Ruska politolog Zdeněk Zbořil. Vondráček totiž v Moskvě zmínil, že vztahy jsou na nižší úrovni, než by měly být, a také podle zprávy listu Rossijskaja řekl: „Četl jsem mnohé, co se píše v českých médiích. Vězte ale, že mínění většiny českého národa není takové, jak by se mohlo z mediálních informací zdát.“ Nejvíc je ale předseda Poslanecké sněmovny kritizován za to, že jednal s předsedy obou parlamentních komor Vjačeslavem Volodinem a Valentinou Matvijenkovou, kteří jsou na sankčním seznamu Evropské unie a Spojených států. „V současné době žijeme v tak intenzivní válce sankcí proti sankcím, že je těžké zjistit, které ještě platí a které nikoli, které jsou nebo nejsou dodržovány. A také kterými zeměmi a jejich reprezentanty. Zásadně by v době míru mělo platit, že dokud se nezačalo střílet, má se s „politikou sankcí“ zacházet opatrně, protože je to jeden z posledních kroků před vyhlášením války,“ podotýká Zbořil. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…