To snad Babiš ani nemyslí vážně. Znalec hovoří o velkém divadlu, žvanění a ukazuje, proč ANO na svého šéfa nakonec doplatí

25.10.2014 15:19

POLITOLOGOVÉ Ideové a programové směřování ANO pestré koalice uzavírané po volbách na radnicích v republice spíš ještě rozostří. I to si myslí politolog Lukáš Jelínek. To, že hnutí nemá čitelný směr, se prý může z dlouhodobého hlediska projevit jako strategická chyba.

To snad Babiš ani nemyslí vážně. Znalec hovoří o velkém divadlu, žvanění a ukazuje, proč ANO na svého šéfa nakonec doplatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tak tedy na zdraví

Jelínek pochybuje také o tom, jak vážně myslí Andrej Babiš založení nového think-tanku: „Mám dojem, že křehkou věc jako je vytváření intelektuálního zázemí, chápe pan Babiš spíše jako marketing a divadlo.“

Skvělé výsledky voleb ANO 2011 neznamenají, že by se hnutí posunulo v cestě za jeho ideovým ukotvením. Právě naopak. „Podívejte se, jak pestré koalice vytváří. Ačkoli je běžně pokládáno za novou pravici, která přebírá hlasy tradičních pravicových stran jako je ODS nebo TOP 09, v mnohých městech neměla problém usednout do rady s komunistickou stranou atd. Tento postup ideové a programové směřování ještě více rozostří,“ komentoval situaci politolog Lukáš Jelínek. Pestré komunální koalice nepřispějí k tomu, aby bylo hnutí vnímáno jako čitelný a jednoznačně směřující tým. Zároveň ale politolog dodává: „Kdybychom šli od radnice k radnici, jistěže ale najdeme důvody, proč se spojili s jinými stranami. Ostatní jsou například vnímány jako korupční nebo klientelistické a proto si hnutí vybralo jiného partnera, třeba i nečekaného. Jsem havířovský rodák a rozumím tomu, proč tam bude vládnout KSČM s hnutím ANO a hnutím Pro Havířov.“

Komunální volby příliš o ideologii nevypovídají ani u velkých politických stran natož u hnutí. To, že volby jsou proces, který příliš programově ANO neposunul, si myslí i politolog Jan Bureš. „Pozoroval jsem programy ANO a byla to spíš snaha posbírat praktické problémy a témata tak, aby se hnutí trefilo do momentální nálady občanů. Objevovala se témata jako korupce a doprava,“ uvedl Bureš. „Ideový profil strany se spíše projevuje v Poslanecké sněmovně, ale ani tam nevidím žádnou větší profilaci. Je pravdou, že politici za ANO, pokud se k nějakým věcem vyjadřují, vystupují spíš jako příznivci pravicových liberálních hodnot, na druhé straně ale existuje určitá snaha Andreje Babiše zejména jako ministra financí nespořit pouze výdaje státního rozpočtu. Vždyť například odsouhlasil výdaje na valorizaci důchodů. Prohlašuje také, že stát se má o občany starat a to není typická liberální hodnota,“ dodal.

To, že hnutí nedeklaruje jasný politický směr, se může časem projevit jako problém, ale zatím je to spíš vábnička na voliče, která přitahuje k ANO pozornost veřejnosti a láká fanoušky. „Myslím si, že je to strategická chyba v dlouhodobém horizontu. Na komunální úrovni samozřejmě budou mít lidé pochopení, já jen říkám, že uzavírání koalic s nejrůznějšími stranami rozostřuje ideové zakotvení. Mnohem důležitější ale je, jak ANO bude dál budovat svůj program a k jakým hodnotám se bude hlásit v rámci celostátní nebo evropské politiky, tam si myslím, že má největší dluh,“ uvedl Jelínek. „Bude to ale běh na dlouhou trať,“ dodal s tím, že Andrej Babiš zatím těží z toho, že v současné atmosféře volič upřednostňuje manažerská řešení a řešení, která se tváří apoliticky, takže z tohoto pohledu mu politika ANO prochází. „Přesto si myslím, že je to něco, co je v dlouhodobém horizontu škodlivé a že na to hnutí ANO doplatí. Jednoho dne si voliči uvědomí, že součástí přehledné a srozumitelné politiky je i to, že jednotlivé formace budou postupovat v souladu s nějakým vlastním hodnotovým zakotvením,“ doplnil Jelínek.

Ideová profilace není čitelná, ale ani důležitá

Podle Bureše je lidem jedno, s kým ANO vytvořilo koalice. Volební období potrvá čtyři roky a voliči budou vnímat spíš to, zda politici udělali něco ve prospěch měst a obcí, zda například přilákali investory nebo zlikvidovali korupci. „U ANO není ideová profilace čitelná, ale ani důležitá a to umožňuje, aby uzavírali koalice s různými stranami. Voliči to nevadí a myslím si, že je voličům ANO jedno, s kým v koalici budou. Na komunální úrovni není ideová profilace významná,“ konstatoval Bureš. ANO se nevymezilo před volbami, nemá žádného nepřítele, s který nelze spolupracovat. V podstatě jako jediný, s kým odmítli spolupracovat byla TOP 09, ale pouze v Praze a ne ve zbytku republiky.

„Navíc i v Praze se domnívám, že voliči spíš uvěří interpretaci Andreje Babiše, že to byl pan Kalousek a Schwarzenberg, kteří se vymezili proti ANO. Proto mají po volbách unikátní příležitost uzavírat koalice s kýmko-li,“ doplnil s tím, že voličům vadí apriorní zášť nebo nevraživost mezi politickými stranami i vymezení vůči komunistům. „Když Andrej Babiš prohlásil, že pokud jde o slušné lidi, tak se nebrání koalicím s komunisty, spíš mu to politické body přinese. Je to velmi racionální a tolerantní postoj, který by měl nakonec převážit v celé společnosti. Není dobré se vymezovat proti všem komunistům, jakoby byli všichni zločinci,“ dodal Bureš.

Na pražském Žofíně 23. října zahájil činnost think-tank vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Institut pro politiku a společnost, jak zní oficiální název myšlenkového centra, má podle Babiše mimo jiné vychovávat nové politiky, kteří by se mohli zapojit do hnutí. Cílem má být podle zakladatelů rovněž diskuse napříč společenskými vrstvami, debata o českých národních zájmech a vytváření prostoru pro politiky nové generace. „Naše hnutí je stále obviňováno, že jsme nějací populisti bez programu. Naše hodnoty a cíle jsou definovány, akorát jsme je nestihli dát na papír,“ řekl novinářům ke vzniku institutu Babiš. „Institut má sloužit k tomu, abychom vychovávali kvazi politiky v rámci našeho hnutí, mladou generaci," doplnil vicepremiér.

Nevím, jak moc to pan Babiš myslí vážně

Politolog Jelínek se domnívá, že k definování programu ANO think-tank přispět může, přesto má určité pochybnosti. „Je to správný krok, ale na druhou stranu nevím, jak moc to pan Babiš myslí vážně a jestli to od něj není jen marketingový tah. Čtvrteční představení jsem sice pozorně nesledoval, ale myslím si, že to bylo spíš divadlo pro oči než rozjezd intelektuálního centra. Když si uvědomíme, že nějaký think-tank má blízko ke každé z českých politických stran snad s výjimkou Úsvitu, tak jsem si nevšiml, že by někdo svůj rozjezd prezentoval v takto velkém stylu. Mám dojem, že křehkou věc jako je vytváření intelektuálního zázemí, chápe pan Babiš spíše jako marketing a divadlo. Teď jde jen o to, zda institut bude plnit deklarovanou roli nebo zda jde o zástěrku sloužící k tomu, aby se mohlo říci: „Podívejte se, my na intelektuálním zázemí také pracujeme,““ dodal.

Politolog Bureš upozorňuje na to, že i hnutí ANO si uvědomuje, že by mělo rozpracovat politický program a v tom smyslu je potřeba zahájit v ANO intelektuální debatu o potřebách české společnosti. „Založení institutu je pochopitelný krok. Problém vidím jinde. I jiné politické strany se pokoušely zakládat intelektuální think-tanky, má ho ODS, má ho ČSSD, ale na praktickou politiku stran, má intelektuální debata, která se odehrává v jejich akademiích, poměrně malý vliv, což je škoda. Půjde o to, do jaké míry budou schopní analýzy používat v běžném životě a rozhodování,“ reagoval Bureš.

Klasické strany považují lidé za odporné a nepřijatelné

To, že ANO vystupuje způsobem chytrých manažerů, kteří dokáží bravurně řešit a dohlédnout na jakýko-li problém, jim zatím přihrává rekordní počty hlasů. Nevystupují jako politici a to má u veřejnosti úspěch. Nabízí se proto otázka, zda vůbec Andrej Babiš bude chtít vytvářet z ANO někdy klasickou politickou stranu. „Možná si pan Babiš opravdu myslí, že jediný program je: být poctivý, nekrást a rozkrývat nepravosti a to je vlastně všechno. Pokud to takto pan Babiš myslí, v tom okamžiku vlastně nechápu, proč zakládá nějaký think-tank. Proto říkám, že nevím, nakolik to myslí vážně. Myslím si, že i kdyby tento institut fungoval na 200 procent, že pan Babiš se dál bude tvářit jako nepolitik, který vlastně žádný program nepotřebuje,“ komentuje Jelínek. Dokud bude Babišův apolitický šarm na veřejnost působit, bude se ho snažit podle politologa Bureše ANO preferovat. „Je to důvod, proč mu lidé hlasy dávají. Nepovažují ho za součást stranického spektra, které v podstatě považují za odporné a nepřijatelné. Strany jsou příliš zkorumpované, nejsou schopné nabídnout alternativu, jsou poznamenány personálními a osobními konflikty,“ vysvětluje Bureš.

Bureš: Velmi riskuje tím, že v lidech vyvolal naději na změnu

Volič zatím stále nahlíží na politické strany skepticky a kriticky. Když se objevilo hnutí, které zdůrazňuje nestranický rozměr politiky a to, že mu jde o řešení praktických problémů, voliči se toho chopili a začali myšlenku podporovat. Podle politologů může být ale nevyhraněnost časem nevýhodou, protože logicky i jeho hnutí bude postupně nahlíženo jako součást politického režimu a systému. „I když stále budou říkat, že nejsou strana a že Babiš není politik, budou tak vnímáni, protože začnou hrát v politice určitou roli, získají pozice starostů, poslanců a lidé je začnou hodnotit jako ostatní politiky,“ uvedl Bureš a dodal: „Lidé budou vnímat, zda posouvají zem dopředu nebo zda jde pouze o žvanění, které nemá žádný dopad na reálný život země. Babiš velmi riskuje tím, že v lidech vyvolal naději na změnu a pokud se mu nepodaří alespoň něco z toho splnit, skončí úplně stejně jako všichni ostatní před ním. Přijde zase někdo jiný, kdo postaví kritiku jinak a zase začnou důvěřovat jemu nebo se vrátí ke standardním politickým stranám a vyhodnotí, že politické strany jsou lepší než Babiš.“

Podle politologa Jelínka nemá zatím ANO ani našlápnuto k fungování ve stylu standardních politických stran. „Ne a myslím si, že k tomu má hodně daleko. Jednou z hlavních překážek k tomu, aby se jednalo o standardní stranu je pan Babiš,“ reagoval Jelínek. „Kdyby se skutečně chtělo ANO stát standardním účastníkem politického boje, mělo by podporovat a naslouchat svému novému institutu a podpořit zákon o politickém vzdělávání a politických nadacích. Hodilo by se jim i evropské zakotvení. Pokud v rámci Evropského parlamentu spolupracují s liberální frakcí, měli by se jí držet a přejímat od nich rady a postřehy, aby se liberální způsob politiky zrcadlil i ve směřování ANO v českém politickém prostředí,“ dodal.

ANO může mít blízko k politické straně, ale nesmí se stát obětí ideologie

Politolog Bureš se naopak domnívá, že jen málo chybí k tomu, aby se z ANO stala postupně politická strana. „K tomu, abyste byli standardní politickou stranou, musíte mít regionální struktury a organizace. Musíte dodržovat stanovy a mít vyprofilovaný program, dlouhodobě se účastnit voleb a získávat pozice. Z tohoto pohledu vidím asi tři problémy. ANO zatím nedodržuje stanovy, nesvolalo ustanovující sněm a mají provizorní strukturu. Měli by co nejrychleji svolat sněm nebo sjezd, na kterém by řádně zvolili vedení a začít dodržovat vnitrostranická pravidla, hlavně stanovy. Druhá věc je vyprofilovaný politický program, který by neměl být jen o konkrétních cílech, ale také o obecných hodnotách. Třetí věc je získávání pozic na krajích a v komunální politice,“ dodal s tím, že strana se stává stranou, když je její život předvídatelný. Také je podle Bureše důležité, aby politici vystupovali na veřejnosti stejně, pokud jde o základní hodnoty. „Samozřejmě nesmí se to přehánět, jinak by skončili jako Topka nebo ODS, kteří podřídili názory jen racionalitě, v některých tématech jsou příliš zabednění a zahledění do sebe a veřejnost pak názory nevnímá jako zajímavé. Nesmí se stát obětí ideologie,“ dodal politolog Bureš.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…