Tohle prý bude pro TOP 09 větší průšvih než s Hudečkem, je v rozvalinách. A ČSSD porazí ANO a Babiše čeká strmý pád, říká analytik Haas

16.10.2014 13:51

ROZHOVOR Podle politického analytika Tomáše Haase, který byl poradcem prezidenta Klause i premiérů Topolánka a Fischera, ODS ve volbách relativně uspěla. Předpokládá, že ČSSD zvítězí v druhém kole senátních voleb a že standardní politické strany překonají svou krizi. Budoucnost TOP 09 ale nevidí příliš dobře, zvláště když je rozvrácená ve své základně v Praze.

Tohle prý bude pro TOP 09 větší průšvih než s Hudečkem, je v rozvalinách. A ČSSD porazí ANO a Babiše čeká strmý pád, říká analytik Haas
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Zlín, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 6100 lidí

Jak hodnotíte komunální volby?

Pro mě je nejdůležitější věc je, že ODS přes poškozenou značku dopadla vcelku pozitivně. ODS už se začíná odpoutávat ode dna. Nemá ale zdaleka vyhráno. Politika je o důvěře. Kandidáti ODS se dokázali prosadit tam, kde je lidé znají a věří jim. Sebelepší program voliči nepřijmou za svůj, když jim ho předkládají lidé, kterým nedůvěřují. V některých městech a obcích byli kandidáti ODS velmi úspěšní, nad očekávání. Ukazuje se, že kurs, který byl nastaven na únorovém kongresu a potvrzen na kongresu v září, je správný. ODS ale stále není dostatečně otevřená veřejnosti. Když ODS nevyprala své špinavé prádlo, vyprala ho za ni média.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Pelhřimov, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 4225 lidí

Změna ODS musí viditelná. Nejenom výsledky, ale celý ten proces. ODS se zlepšuje. Ale měla by být daleko pozitivnější a asertivnější. Není dobré mluvit o tom, že ODS udělá tlustou čáru za minulostí. Minulost ODS nejsou jenom skandály a průšvihy. Minulostí ODS jsou také celá devadesátá léta, vše, co se tu vybudovalo a udělalo. ODS nemůže zavřít za minulostí dveře a říct, že „ode dneška jsme noví“. ODS je strana, která prošla krizí. Veřejnost by měla vidět, že se strana reformuje. ODS musí stavět na důvěře. Tam, kde má problémy, o nich musí otevřeně mluvit. Ale celkově jsem optimista.

Anketa

Kdybyste bydleli ve volebním obvodu Praha 5, kterého kandidáta byste volili ve 2. kole senátních voleb? Případně, bydlíte-li tam, koho budete volit?

hlasovalo: 5239 lidí

A co říkáte úspěchu ANO?

Příliš strmý vzestup bude mít za následek strmý pád. Ta strana nemá program, je to uměle budovaná protestní strana založená na negaci, která nepřináší řešení. Říkají jen „prostě to uděláme, prostě to zařídíme, prostě to postavíme“, ale fakticky neříkají, co udělají konkrétního a jak toho dosáhnou. To není program. Voliči budou zklamaní. Není to strana pro budoucnost. Nabízí pouze svého lídra a neurčité sny typu „země, kde se nekrade, země kde se neplýtvá, země, kde se nechybuje“. Toto nemůže mít dlouhodobě úspěch.

A TOP 09 asi zrovna neuspěla?

Ta možná svůj cíl měla, ale definitivně ho ztrácí. V Praze je v rozkladu. Co může nabídnout kromě charismatu předsedy Schwarzenberga a politického řemeslníka Kalouska? Na to, aby mohli říkat, že jsou konzervativní stranou, nejsou dost konzervativní. Nejsou ani dost liberální, aby mohli být liberální stranou. Nejsou dost levicoví, aby byli levicí, nejsou dost pravicoví, aby byli pravicí. Jejich sen, že nahradí na pravici ODS a budou dominantní pravicovou stranou, se jim vzdaluje. Do této pozice se vrací ODS. Když se TOP 09 nerozhodne, čím vlastně je, tak jejich voliči nebudou mít důvod, aby jí zůstali věrní.

A jak si vysvětlujete úspěch ANO a relativní neúspěch TOP 09 v Praze? Praha byla vždy baštou Topky.

Praha je specifická. Neúspěch Topky v Praze, která pro ně byla vlajkovou lodí, je citelný. Měli zde primátora, mnoho zastupitelů a to vše najednou ztrácí. A koho teď postaví v Praze jako primátora? Pana Nouzu? Někoho, koho veřejnost nezná. O politiku se dost zajímám, ale přiznám se, že o něm nic nevím. Copak o něm ví běžný občan? To bude větší průšvih než s Hudečkem. Hudeček měl aspoň z počátku velkou podporu pražské Topky. Jsem zvědav, jak dlouho bude mít podporu Nouza. Pro Topku je pražská organizace základním kamenem. Nedokážu si představit, jak by mohla být v budoucnu úspěšná bez pražské organizace. Ale ta je v rozvalinách.

Ve volbách poměrně uspěli i lidovci...

Konečně dochází na jejich heslo „klidná síla“. Ona to není velká síla, ale je klidná a je stabilní. To je jejich deviza. Oni mají své stálé voliče a v době nejistot přitahují voliče, kteří nemají jistoty.

A jak hodnotíte výsledky ČSSD?

Jejich výsledky jsou tristní. Problémem ČSSD je, že jsou vnitřně rozpolceni, jejich sliby můžou ztrácet důvěryhodnost. Ale dlouhodobě si myslím, že se jim voliči vrátí, protože to je standardní politická strana jako ODS. Voliči, kteří dnes volí ANO či protestní strany, se k nim vrátí. Myslím si, že ODS i ČSSD svou krizi přežijí. Je to krize standardních politických stran. To se projevilo v těchto volbách.

Co říkáte výsledku Svobodných?

Ti mají vše, co by strana měla mít, kromě toho, že nejsou praktickou stranou. Mají ideologii, mají nadšené členy, mají příznivce, mají už i své voličské jádro. Ačkoli jejich ideologii považuji za správnou, tak je podávána ve formě vysokoškolské přednášky. Oslovují malou část voličů. Ne, že by voliči s jejich myšlenkami nesouhlasili, ale prostě jim nerozumí. Již před dvěma roky jsem jim vyčítal, že nejsou politickou stranou, ale diskusním klubem pravicových intelektuálů a studentů ekonomie. To už neplatí zcela, ale tyto aspekty je limitují. Potřebují ještě hodně pracovat na tom, aby byli současně ideově pevní, ale i dostatečně pragmatičtí, aby mohli řešit každodenní všední otázky. Zlepšují se. Věřím jim.

Jak odhadujete výsledek druhého kola, respektive celých senátních voleb?

Věřím, že v druhém kole ve většině obvodů zvítězí sociální demokraté. Doufám, že ODS získá jedno nebo dvě senátorská křesla, ale úplně bych na to nevsadil, i když bych si to přál. Pokud jde o kandidáty ANO, tak ANO vzbuzuje příliš mnoho emocí a ve druhém kole ti favorité moc úspěchů nemají, protože se proti nim spojí oponenti. To je problém dvoukolových voleb.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…