Zbořil: Dejte pozor, příští volby mohou rozdávat stop i zelenou. A může být hůř

29.06.2013 6:03

POLITOLOG Pád vlády Petra Nečase a jasné rýsování vlády nové, složené z odborníků (nebo alespoň takto dopředu prezentované) budí v mnoha lidech radost, či alespoň naději, že se vše obrací dobrý směrem. Jenomže jako vše, může mít tato naděje háčky? Pojmenovává je politolog Zdeněk Zbořil.

Zbořil: Dejte pozor, příští volby mohou rozdávat stop i zelenou. A může být hůř
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Lidi si možná myslí, že se něco změnilo a mají k tomu, nutno dodat, přece jen několik pádných argumentů. Předsedu vlády máme ekonoma, další lidé, o kterých se v souvislosti s novou vládou hovoří, ovládají cizí jazyky a to nejen na nějaké pasivní úrovni – takže je to opravdu jistý posun k lepšímu. Já osobně bych se tedy přikláněl k tomu, aby se volby uskutečnily v řádném termínu a k nim je dovedla vláda, která v těchto dnech vzniká,“ řekl Zbořil ParlamentnímListům.cz.

Podle něj to, co nyní někteří lidé (i strany) prožívají v jisté euforii toho, že zvítězí „ti správní“ s sebou nese jedno velké riziko. „Málokdo si uvědomuje nebo připouští fakt, že i ty předčasné volby, pokud by se uskutečnily, by nemusely vůbec dopadnout tak, jak ukazují průzkumy veřejného mínění. To už přece Česko zažilo například v době, kdy ČSSD šéfoval Jiří Paroubek. Lidé u nás volí pod vlivem emocí, nikoli rozumem, a proto by prostě ty předčasné volby mohly přinést z mého pohledu ještě větší rozčarování. I proto, že si od nich mnozí tolik slibují,“ varoval dál politolog Zdeněk Zbořil.  Zmínil se také o tom, že i v posledních hodinách vedená poněkud „záhadná kampaň“ sociálních demokratů, které se prý  nedá zcela jasně rozumět, může ČSSD naopak i u voličů ublížit.

Další rozdělení společnosti? Možné to je - kvůli názorům na volby

Jak doplnil, zřejmě budeme v nejbližších měsících i svědky dalšího rozdělování názorů společnosti. „Bude se v nich drolit, poněvadž jedna část občanů si bude myslet, že by správným řešením byly předčasné volby, druhá bude doufat to, že Česku prospěje vláda odborníků až do doby, kdy ji vystřídá v řádném termínu zvolená vláda. To, že nakonec dojde ale třeba i k předčasným volbám, samozřejmě vyloučit nelze a může se to stát. Stačí, když vláda Jiřího Rusnoka nezíská podporu v parlamentu,“ domnívá se politolog.

Poměrně zřetelně pak varuje před unáhlenými závěry, z nichž by vyplývalo, že v Česku budou brzy vládnout hlavně sociální demokraté, kteří vše napraví a uvedou na správnou cestu. „Oni tu svoji roli v opozici nyní hrají tak, jak vidíme a slyšíme. Jenomže, jakmile by vyšli na jeviště, do záře reflektorů, řekneme-li si to obrazně, budou pod drobnohledem a vše najednou může získat zcela jiný rozměr, který by mohl dokonce posílit už tak velkou nedůvěru lidí v politiku. Ti už stále otevřeněji volají totiž potom, aby z ní zmizely všechny ty postavy, které se v politice zakonzervovaly po celých 23 let, napáchali řadu škod a zdá se, že s nimi nelze možno pohnout směrem ven. Není třeba dodávat, že se dají najít takřka ve všech stranách,“ pokračoval dále Zdeněk Zbořil.

Sympatie k dosavadním stranám se rozdrolí, naději mají ty nové

Podle něj se dá očekávat od nových voleb – a to bez ohledu na to, zda se uskuteční v řádném či předčasném termínu – hlavně to, že opravdu dojde k dalšímu drobení sympatií Čechů k velkým stranám, které byly dosud hlavními politickými hráči. Varuje, že to však nemusí být zcela šťastné. Zcela jistě to totiž bude nahrávat body nově vznikajícím politickým hnutím a stranám – jako je například Úsvit současného senátora Tomia Okamury či ANO 2011 Andreje Babiše.

„Tyto strany by s velkou pravděpodobností mohly získat podporu a sympatie voličů, kteří dosud dávali hlas ČSSD a dokonce i komunistům,“ uzavřel svůj náhled na možný budoucí vývoj událostí pro ParlamentníListy.cz politolog.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…