Zbořil sleduje velké zatýkání a radí lidem: Potrestejte je všechny

13.06.2013 13:53

POLITOLOGOVÉ Vpád policejních zakuklenců na řadu míst v Praze, mimo jiné i na Úřad vlády a odvedení několika vlivných politiků či lidí s politikou a hlavně stranou ODS spojených, vyvolává od první informace řadu otázek. Objevují se i první reakce a výzvy k tomu, aby v důsledku toho vláda odstoupila. Co o tom míní politologové?

Zbořil sleduje velké zatýkání a radí lidem: Potrestejte je všechny
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Zprávou dneška je jednoznačně to, že elitní policisté spustili nebývale rozsáhlé zatýkání politiků a špiček státní správy. Zasahovali na Úřadu vlády i dalších místech, včetně sídel minimálně dvou lobbistů. Podle informací, se kterými přišla MfD, byla zadržena ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, ředitel Správy hmotných rezerv Ondrej Páleník a politici ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa. Podle serveru Česká pozice měl být premiér Petr Nečas v nemocnici (mluvčí vlády to však posléze vyvrátil), a tak kolem celé vypjaté a dosud nevídané akce panuje ticho. Příčiny zátahu se dosud neví, ze strany politiků ale zaznívají výzvy k tomu, aby současná vláda padla. ParlamentníListy.cz proto oslovily v těchto souvislostech tři politology.

Všichni předeslali, že mají jen velmi kusé informace – nicméně to, co by mělo v nejbližším čase v důsledku vývoje událostí nastat, je podle nich jednoznačné.

„Je to tak závažná věc, že je třeba, aby se k ní někdo oficiálně vyjádřil, sdělil důvody, proč se tak stalo. Pokud by byla pravda, že se premiér uchýlil do nemocnice, měla by vystoupit policie či dozorující státní zastupitelství a říci veřejnosti, proč se rozhodly k tak zásadnímu zákroku,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz politolog Jiří Pehe.

Politický tah konkurence před volbami?

Anketa

Měl by premiér Nečas rezignovat?

78%
9%
hlasovalo: 3468 lidí
Podle něj v případě, že se ukáže, že jde o nějaká vážná korupční obvinění, skutečně by to mělo znamenat pád vlády. Logicky se však nabízí i otázka, zda nemůže jít rok před volbami o nějaký politický tah konkurentů, jak z opozice, tak třeba i koaličních partnerů. Nebývale rozsáhlý zásah policie totiž míří hlavně směrem k ODS a k lidem s touto stranou spojovaným.

„To podezření vzniká vcelku logicky, ale jsem přesvědčen, že pokud k tomu, čeho jsme od čtvrtečního rána svědky, došlo, že má policie i státní zástupce v ruce velmi silné důkazy, které tyto pochybnosti vyvrátí. Neumím si představit, že by tomu tak nebylo a věřím, že o politický boj v tomto případě, jak se snad brzy potvrdí, nejde,“ konstatoval dále Jiří Pehe.

Zřejmě bude nutná rekonstrukce vlády, míní Zbořil

I politolog Zdeněk Zbořil byl ve svém komentáři opatrný proto, že zatím nejsou o případu žádné oficiální detailnější informace. „Pokud se ale ukáže, že to je vše pravda, tak jde o tak razantní zásah do způsobu vládnutí a dohod, že to bude vše skutečně asi vyžadovat požadavek jisté rekonstrukce vlády. Nejde totiž jen o to, že se jedná o případné provinění či pochybení jedné strany, jak to v tuto chvíli vypadá – vina by měla padnout, alespoň u voličů – také na ty, kteří s tou stranou jsou v jedné koalici a společně vládnou či vládli,“ myslí si Zbořil.

Puč? Ne, to je prý silné slovo…

Podle něj, pokud se informace, které dosud přinesla média, ukáží jako pravdivé, přesahuje tato aféra v plné síle kauzu Davida Ratha.

„Mířit totiž do okolí premiéra, to je velmi silná událost, která se dá považovat za přelomovou,“ doplnil Zdeněk Zbořil. Podle něj navíc může jít i o snahu nějaké skryté změny, která by však nemusela být občanům odtajněna. Ba naopak, z jejich strany by mohl narůst tlak a přesvědčení, pod vlivem okolností zveřejněných informací, že k ní muselo dojít.  Před slovem, které se v souvislosti s prvními informacemi, objevilo poměrně rychle na sociálních sítích ze strany veřejnosti, tedy PUČ, však Zbořil varuje.

„To je velmi silný výraz, který by odpovídal událostem kolem roku 1989, proto bych ho nepoužil. Tím spíše, že skutečně nevíme, oč konkrétně jde,“ uzavřel svůj komentář pro ParlamentníListy.cz.  Dodal však, že jde o natolik závažnou událost, že by k ní neměl mlčet ani prezident Miloš Zeman. 

Zde je nutno doplnit, že se po poledni tiskový odbor Kanceláře prezidenta stručně k událostem vyjádřil. "Vzhledem k situaci na Úřadu vlády České republiky přijme prezident republiky Miloš Zeman v pátek dne 14. června 2013 na Pražském hradě ministra spravedlnosti Pavla Blažka a nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana," uvedla Hana Burianová. Detailnější vyjádření hlavy státu se tak dá očekávat nejdříve zítra, tedy v pátek.

Poprvé zásah mimo rezorty

Podle politoložky Vladimíry Dvořákové je třeba si všimnout zatím pouze jediného faktu. Alespoň do doby, než se veřejnost i ostatní politici dozví detaily. „Zatím se vždy zasahovalo v rámci určitého rezortu, a to je v pořádku. Tentokrát poprvé jde o zásah, který se rezortům vymyká, i když na druhou stranu je třeba i Úřad vlády místem, kde se řada smluv, vztahujících se k rezortům, podepisuje. Přesto v tom vidím zatím hlavně tu výjimečnost. Jak se vše bude dále vyvíjet si ale netroufám vůbec odhadnout a sama jsem zvědavá na to, jaké další informace se kolem celé této události objeví,“ sdělila profesorka politologie z pražské VŠE. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…