Zdeněk Zbořil: Ožírání se v politice. Lezení do zadku jiného, než je ten čínský. Vydejte nám zbraně, dali jsme si na ně, křičeli lidé

29.03.2016 6:51

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V souvislosti se sebevražednými atentáty v Bruselu tvrdí politolog Zdeněk Zbořil, že evropským politikům se nedají věřit ani smutné tváře. Při hodnocení středečního projevu Andreje Babiše ve Sněmovně si všímá toho, co předsedu hnutí ANO odlišuje od ostatních politiků. Bez komentáře nenechává ani divadlo, které politici a příznivci skomírající TOP 09 rozpoutali kolem návštěvy čínského prezidenta v České republice, a to, že premiér ignoruje usnesení Sněmovny.

Zdeněk Zbořil: Ožírání se v politice. Lezení do zadku jiného, než je ten čínský. Vydejte nám zbraně, dali jsme si na ně, křičeli lidé
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Zdeněk Zbořil

Teroristickými útoky na letišti a v metru Bruselu začíná politolog Zdeněk Zbořil pravidelné ohlédnutí za uplynulým týdnem. „Souhlasím s panem generálem Šedivým, že by Evropská komise měla podat demisi. Nebo alespoň její předseda. Té ostudy a arogance jsme si snad už užili dost. Oni nežijí v Evropě, natož aby jí vládli. Pohybují se maximálně v nějaké tele nebo foto-realitě. Proto milují ty panoramatické fotografie ze všech možných summitů. Nebo se před kamerami projdou po ulicích a náměstích, kde se zabíjelo. Věřit se už jim nedají ani ty smutné tváře. Jakmile jsou mimo objektivy kamer, hned se jejich výraz změní. Jsou nejen neschopní, ale i hloupí a odporně líní. Zase budou přemýšlet jen o tom, jak výrazný má být nápis varující před rakovinou na cigaretách. Ani alespoň rámcovou dohodu s přezbrojeným NATO však neumějí sjednat a zřejmě o tom ani neuvažují,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Minimálně dva z atentátníků, bratři Bakraouiovi, byli belgickými občany, i když původem z islámského prostředí. V souvislosti s takřka rok trvající migrační vlnou se proto zastánci i odpůrci přijímání uprchlíků znovu mohou dohadovat, zda mezi imigrací z Blízkého východu či severní Afriky a terorismem v Evropě je přímá úměra. „Vždycky v dějinách lidstva, když došlo k relativnímu přelidnění, větší hustotě obyvatelstva na omezeném prostoru, docházelo ke konfliktům a zabíjení. Jen se proto nacházely vznešené důvody – osvobozování Svatého hrobu, šíření křesťanství, starost o výklad monopolu Bible, jinde Koránu a tak dále. Už Čingischán táhl a vítězil tam, kde jeho zvědové uměli vnést zmatek do měst a do obcí požáry. Potom jsme se naučili vyvolávat morové rány a šířit infekce. Zdá se, že se toho od středověku mnoho nezměnilo. Jen jsme se naučili o tom nemluvit,“ vysvětluje politolog.

Boj se zlem, a ani s blbostí se nemá vzdávat

V lednu minulého roku po útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo v Paříži, který si vyžádal 12 mrtvých, manifestovali světoví politici své odhodlání bojovat s terorismem. Ale z jejich strany u tohoto symbolického gesta zůstalo. Listopadové série útoků v Paříži si vyžádaly více než 130 obětí, před týdnem v Bruselu jich bylo minimálně 35. Evropa jako by už měla vzít na vědomí, že sebevražedné útoky jsou nedílnou součástí života jejích obyvatel, že už nejsou výjimkou, ale pravidlem. „To by na vědomí vzít neměla, ačkoli jsme mediálně přesvědčováni, že tomu tak bude. Boj se zlem, a ani s blbostí se nemá vzdávat,“ tvrdí Zdeněk Zbořil.

Zároveň se podivuje nad tím, že NATO například nemá vypracovanou strategii války proti městské guerille, o kterou dnes jde. „Chce bránit východní hranice Ukrajiny, a to ještě snad, nebo útočit v Zakavkazsku, ale pan generální tajemník NATO nám říká, že Evropská unie se má bránit sama, přestože si NATO také tak trochu platí. To čekají, až se lidé v Evropě budou sami spontánně ozbrojovat? Možná, že ani nevědí, že tak už činí. Ve střední Evropě máme zvláštní zkušenost. Naši nepříliš vzdálení předkové, kteří se báli nacistického Německa, na svých protiválečných demonstracích skandovali: ‚Vydejte nám zbraně, dali jsme si na ně!‘ Skončili jako ‚sedláci u Chlumce‘. Snad evropští politici znají tu sportovní hlášku Nedáš, dostaneš!“ doufá politický analytik.

Na Ukrajině by tvrdili, že Putin způsobil i výbuch sopky na Islandu

Šéf ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany Oleksandr Turčynov vidí v teroristických útocích v Belgii ruskou stopu. „Krvavý teror rozpoutaný na východě země a teroristické útoky v Turecku, Paříži a Bruselu – mají stejné režiséry,“ citují Turčynova ukrajinská média. „Na Ukrajině by tvrdili, že Putin způsobil i výbuch sopky na Kamčatce nebo na Islandu. To jsou nápady hodné u nás pana Bělobrádka a jeho chřadnoucí KDU-ČSL, Jaromíra Štětiny a vševědoucích Petry Procházkové a Karla Schwarzenberga. Kdyby to nebylo tak nebezpečné, mohli bychom se jim smát. Ale protože víme, že už tolikrát neříkali pravdu, měli bychom být pozornější. Aby jednou ještě nevyhlásili válku Číně. Tu by ta naše čacká vojska nedobyla, i kdyby jim veleli zde vzpomenutí znalci vyhlašování a vedení válek,“ poznamenává Zdeněk Zbořil.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Politickou scénou v Česku hýbala mimořádná schůze Poslanecké sněmovny ke kauze Čapí hnízdo a hodinu a půl trvající projev, který v jejím úvodu přednesl Andrej Babiš. „Pro mne bylo nejzajímavější, a netýká se to jen Andreje Babiše, že mluvil jako správce svěřeného statku, který není hrdý, že něco má, ale že s tím hospodaří. S něčím podobným jsem se mnoho dlouhých let nesetkal. Jak vědí praktikující ekonomové, nebo třeba sedláci, není důležité vlastnit, ale moci majetek spravovat a rozmnožovat. Kabelky z Pařížské ulice v Praze, šaty z Paříže, žraloci v domácím akváriu, letecké výpravy k mořím soukromými letadly do nejrůznějších koutů světa jsou jistě lákavé, zejména pro ženy a rodiny mnoha politiků. Ale ti si je nesmějí pořizovat za každou cenu,“ upozorňuje politolog.

Děvkaři si hrají na donchuány jako v minulosti český a americký prezident

Připomíná, že prvořadé je investovat do statků, které bohatství – materiální i duchovní – rozmnožují, teprve potom je možné si dopřávat luxusu a snobských espézetek na svých Ferrari. „A ještě jednou věcí byl pan Babiš ve svém projevu zajímavý a lišil se od svých předchůdců: zájmem a starostí o rodinu. V silně promiskuitní obci politiků patří (u nás i v zahranič k dobrému tónu hrát si na donchuána, i když jde jen o obyčejného děvkaře. Vzpomeňme českého i amerického prezidenta! Také popíjení – jak se zjemňuje ožírání se – se sluší k představě českého politického bonvivána. To je prostředí náchylné k neřestem. Milenky pánů politiků jsou často degradovány na úroveň ‚tanečnic‘, o kterých se mezi lidem v podhradí říká, že šlapou za národní mančaft,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Zatímco premiér Bohuslav Sobotka tvrdil, že schůze nezměnila jeho názor na tuto kauzu, předseda TOP 09 Miroslav Kalousek hovořil o Andreji Babišovi jako o usvědčeném lháři, který se usvědčil sám, a na sociálních sítích o prvních dvou mužích vlády napsal, že jako kašpaři mluví oba. „Nezabývejme se sprosťárnami našich poslanců, ale důležité je, že nejen pan Sobotka, ale i mnozí další vědí, že v Akci B nejde jen o likvidaci účetní, nebo fyzickou Čapího hnízda, ale zejména o rozložení koalice a svržení – Gottwald říkal obrození – koaliční vlády. Pánové Kalousek a Fiala sice tvrdí, že nechtějí být ani vyšetřovateli, ani soudci, ale už se cítí být katy. Takže snad se sluší připomenout jim to Benešovo z února 1948: Pánové, abyste se nepřepočítali!“ domnívá se politolog.

Předseda ODS má se svými ráznými požadavky zpoždění

Týž den upozornil ve vysílání České televize předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák, že si všichni určitě všímají určitého sblížení mezi šéfem hnutí ANO a prezidentem, takže by to v případě vyslovení nedůvěry této vládě mohlo dopadnout tak, že by se Andrej Babiš mohl stát premiérem. „Mohlo to být záměrné přeřeknutí, které může mít souvislost s jednáním pana Babiše na Hradě či pana předsedy vlády s prezidentem. Navíc jsem četl názor komentátora, který si posteskl, že pan Fiala se opozdil se svými ráznými požadavky den dva za vývojem situace. A protože už Švejk věděl, že situace se na bojišti mění každou chvíli a kdo se opozdí jako Napoleon u Waterloo o pět minut, je v koncích s celou svou slávou, mohu konstatovat, že šlo o poznámku velmi prozíravou. A to pan Sklenák nepřipomněl, jaké se v případě takové události otevírají možnosti prezidentu republiky k vyřešení vládní nebo dokonce ústavní krize,“ podotýká Zdeněk Zbořil.

Velikonoční svátky neznamenaly především v Praze klid a pohodu proto, že v pondělí dorazil do Česka poprvé v historii prezident Číny Si Ťin-pching. Už několik dní předtím se na cestě vedoucí z pražského letiště objevily české a čínské vlajky i billboardy s nápisem „Vítejte v České republice“. To nemohl přenést přes srdce starosta Prahy 6 Ondřej Kolář, exporadce Karla Schwarzenberga a také syn bývalého diplomata Petra Koláře, jenž byl pro změnu poradcem Václava Havla. „Lezeme jim do zadnice,“ po schwarzenbergovsku zhodnotil „vyzdobenou“ metropoli Ondřej Kolář. Když někdo v noci na pátek odřízl ze sloupu veřejného osvětlení čínskou vlajku, tak to starosta „šestky“ okomentoval příslovím, jak se do lesa volá, tak se z lesa ozývá.

Rodina starosty a bývalého diplomata ví o lezení do zadku své

V noci na sobotu zase někdo desítky čínských vlajek poškodil barvou. „Plnou politickou a morální odpovědnost za tyto vandalské činy nese jednoznačně a jedině TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 vyslovil veřejně pro vandalismus pochopení,“ prohlásil mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček. Naopak Kolářův stranický šéf Miroslav Kalousek to nebral jako projev vandalismu a pro čin vyjádřil jisté pochopení. Na slova prezidentova mluvčího politik s největší názorovou pružností reagovat nechtěl, svůj slovník však ani tak nezapřel. „Nelze po mně spravedlivě chtít, abych reagoval na vyjádření pomýleného spratka. Pokud by se chtěl vyjádřit sám pan prezident, velmi rád to okomentuji,“ vybral si hlavu státu za sobě důstojného soupeře Miroslav Kalousek, který za tři měsíce od zvolení předsedou TOP 09 přiblížil stranu hranici nevolitelnosti, o čemž svědčí 5,5 procent z březnového průzkumu CVVM.

„To ‚lezení do zadnice‘, o kterém mluví pan starosta Prahy 6, je, bohužel, takový ‚český úděl‘. Snad bychom se ale mohli rozpomenout, kdo, kolikrát a do kterého zadku zalezl. Konečně i rodina pana Koláře o tom ví své. Předpokládám proto, že nikoho v Praze 6 nevzruší, že bylo poničeno na padesát čínských vlajek, státních symbolů země, se kterou udržujeme diplomatické styky, je členskou zemí OSN a stálým členem Rady bezpečnosti. Stejně tak málokoho vzruší, když na slova prezidentova mluvčího, že jde o provokaci TOP 09 prostřednictvím pana starosty této městské části, nás způsobem sobě vlastním informoval pan Kalousek, věřící a jistě i uctívající vážnost velikonočních svátků, výkřikem, že pan Ovčáček je ‚spratek‘. Takže křesťanskou výzvu o lásce k bližnímu asi v TOP 09 zas tak vážně neberou,“ vyvozuje Zdeněk Zbořil závěr z Kalouskovy kultivované mluvy.

Poničení čínských vlajek nedopadne jako přimalování tykadel

Ironicky dodává, že poničení čínských státních vlajek bude zřejmě kompenzováno umístěním mobilního billboardu s nápisem „Tady jsou doma tito pánové / These gentlemen are at home here“ a podobiznami Václava Havla a dalajlámy, o což se postaral Spolek pro postavení sochy Václava Havla s „pomocí pana starosty Prahy 6 Mgr. Ondřeje Koláře“, jak bylo uvedeno v tiskové zprávě. „Pražské soudy, státní zastupitelství a zřejmě ani Policie ČR, které stále ještě považují stržení a zašantročení prezidentské standarty – také státního symbolu, tentokrát ČR – za přestupek, asi nebudou spěchat se svým vyšetřováním a posouzením tohoto činu.  Pokud se ovšem nebude soudit v Olomouci. Tam by mohli ti, kteří budou rozhodovat, dojít k závěru jako v případě pana Smetany, který to dotáhl v trestu za tykadla na plakátu Ivana Langera až skoro na rok natvrdo, soudit podobně. Dokonce i toho, kdo případný trestný čin podporuje a propaguje, viz paragrafy 355 a 356 trestního zákoníku,“ zmiňuje politolog.

„Jen by mne tak na okraj zajímalo, zda se na setkání s čínskými byznysmeny objeví nám dobře známí ‚transformátoři‘ z devadesátých let minulého století a kdo z nich se odváží po topolánkovsku vetknout tibetskou vlajku do klopy. Takový ‚kouř‘ v provedení ODS jsme přece dali ČLR při olympijských hrách v Pekingu před osmi lety,“ připomíná Zdeněk Zbořil. Návštěva České republiky je jedinou zastávkou prezidenta Si Ťin-pchinga na jeho cestě do USA; navíc s ním přiletěla velmi početná delegace včetně desítek čínských podnikatelů. „Je to samozřejmě návštěva velmi významná, ale nečekejme od ní nic jiného než rozšíření obchodních styků mezi našimi nesouměřitelnými zeměmi. A jak víme, Číňané, ať již jsou občany ČLR, žijí a podnikají v jihovýchodní Asii, Africe, v Ruské federaci a na Ukrajině, jsou zdatnými obchodníky. Navíc jsou bohatí a nejde jim jen o Prahu a Karlovy Vary, ale o celou Evropu,“ míní politický analytik.

Odsoudit Bartoše za sobotní slova dá žalobci i soudci pořádnou práci

Během sobotní demonstrace proti islamizaci, na níž se sešlo několik set účastníků a zasahovat museli i těžkooděnci, zadržela policie na Václavském náměstí v Praze předsedu Národní demokracie Adama B. Bartoše. Ten ve své řeči varoval před důsledky smlouvy mezi EU a Tureckem, protože se migranti budou moci dál šířit do Evropy. „To už není jenom nějaká liknavost nebo neschopnost vlády, to už je vědomé budování rozvratu země. To je vlastizrada. To je vlastizrada, která musí být potrestána trestem nejvyšším,“ prohlásil. Bezprostředně po těchto slovech ho policisté zadrželi a odvedli pryč. „U velké části veřejnosti, a zejména v Praze, nepožívá pan Bartoš dobré pověsti kvůli svým radikálním názorům a textům, které byly považovány až za antisemitské,“ začíná Zdeněk Zbořil, jinak také odborník na extremismus, svůj komentář k této události.

Připomíná také, že Adam B. Bartoš byl nedávno účastníkem řízení, v němž čelil obvinění za hanobení národa a podněcování rasové nenávisti. „Pokud by měl být ale obžalován a souzen za výrok ‚To už není jenom nějaká liknavost nebo neschopnost vlády, to už je vědomé budování rozvratu země. To je vlastizrada. To je vlastizrada, která musí být potrestána trestem nejvyšším‘, pak se obávám, že to dá státnímu zastupitelství a příslušnému soudnímu dvoru velkou práci jej odsoudit, jak si zřejmě přejí jen někteří občané a velká většina politiků. Proto zřejmě byl jen vyslechnut a hledá se, zda nepřiložit tento záznam jako důkaz k nějakému již vyšetřovanému nebo v odvolacím řízení projednávanému trestnému činu, viz zájem Ministerstva vnitra o výrok příslušného soudu v případu tzv. šibenic,“ myslí si politolog.

Když zaštítil účastí demonstraci odborářů, tak Sobotkovi šibenice nevadily

Zde je namístě doporučit blog historika Lukáše Cvrčka na iDNES.cz, jenž upozorňuje, že ještě zhruba před rokem pro veřejnost neznámý A. B. Bartoš se vlivem tzv. uprchlické krize stal pro mainstreamové politiky reálným konkurentem, který společně s dalšími antiimigračními aktivisty dokázal mobilizovat veřejnost k jedněm z největších pouličních protestů po roce 1989. „A světe, div se; netrvalo dlouho a policie skutečně našla záminky pro obvinění. U Konvičky to byly několik let staré výroky o muslimech v masokostní moučce, zatímco na Bartoše se vyhrabala rok stará akce v Polné, která přitom před tzv. uprchlickou krizí policii nijak nevadila,“ napsal Lukáš Cvrček, jenž to dává do souvislosti s tím, že si ministři spravedlnosti a vnitra veřejně přes média objednali trestní stíhání nepohodlných politických konkurentů.

Žasne i nad tím, že proces s Bartošem nabral obrátky odpovídající jeho nově nabyté politické důležitosti. Zatím nepravomocné rozhodnutí v první instanci padlo pouhý týden po podání obžaloby, což je na poměry české justice vysloveně expresní tempo. A k jeho sobotnímu zadržení poznamenává, že pokud policii tento „extenzivní výklad“ zákona u státního zástupce a pak u soudu skutečně projde, stanou se vládnoucí politici v podstatě nekritizovatelnými. Připomíná, jak před několika lety odboráři táhli Prahou na demonstraci konanou pod záštitou tehdy ještě opoziční ČSSD s osobní účastí Bohuslava Sobotky pod transparenty hrozícími tehdejšímu prezidentu Klausovi a Nečasově vládě šibenicemi a defenestrací. „Proč jste tehdy nevolali po jejich potrestání a zapsání na seznam extremistů, když vám tolik vadí šibenice, pánové Chovanče a Sobotko?“ položil historik dotaz, na nějž premiér ani ministr vnitra zcela jistě neodpoví.

Premiérovo ignorování Sněmovny odpovídá vážnosti Česka v EU

Zmíněnou dohodou EU s Tureckem se v úterý zabývala i Poslanecká sněmovna, která hlasy i některých koaličních poslanců odmítla zavedení bezvízového styku s Tureckem, který však z oné dohody vyplývá. Premiér Bohuslav Sobotka prohlásil, že dohodu toto usnesení nijak neovlivní, ani to nebude mít zásadnější dopad na vládní politiku. „Slova předsedy vlády odpovídají vážnosti a důležitosti, kterou Česká republika v Evropské unii má. Vzpomeňme si, jak se jednalo ve vládě a Poslanecké sněmovně o Kosovu! Dokonce jen trochu zvýšený hlas tehdejšího ministra zahraničí Karla Schwarzenberga stačil, aby všichni scvakli kufry. Také víme, jak všichni trojčili, když prezident Klaus váhal se svým podpisem Lisabonské smlouvy. Jedna senátorka jej chtěla poslat na psychiatrii, jiní hned soudit za velezradu,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Proto politikům doporučuje, ať si dnes nehrají na kdysi oblíbenou „sdílenou suverenitu“ Cyrila Svobody a takovou „malou českou“ demokracii u nás a za humny. A na závěr doporučuje k přečtení po internetu kolující text, který je sice stručný, ale jasnější víc než lecjaký „závěr summitu“:  

Výborná dohoda, hodná opravdu géniů!

1. Všichni migranti se vrátí do Turecka jako do bezpečné země.

2. Turecko za to dostane balík, ale opravdu balík peněz – 6 miliard eur.

3. Turecku bude umožněn bezvízový styk.

4. Migranty vybaví tureckými pasy a mohou je poslat do EU naprosto legálně.

5. Turci mají peníze a Evropská unie zpátky migranty.

Tak toto… (nevím, jak to nazvat) zplodily chytré hlavy vedoucích představitelů 28 členských států EU.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…