Zeman před odboráři zahájil svou kampaň za znovuzvolení, soudí politolog

27.04.2014 8:31

POLITOLOGOVÉ Prezident Miloš Zeman vstupuje do oblasti, která byla dosud vyhrazena výhradně vládě a premiérovi. Čím dál víc se zapojuje do sociálního dialogu a může tak nahrávat kritice některých politických oponentů, že je prezidentem jen jedné – té levicové části politického spektra.

Zeman před odboráři zahájil svou kampaň za znovuzvolení, soudí politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman na sjezdu ČMKOS

„Z toho, že se zúčastnil sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů z titulu prezidentské funkce, by se nedalo asi nic vyvozovat, ale tím, že podporuje určitý typ politiky, odbory, zejména jejich návrhy, vstupuje do role, kterou dosud v našem systému téměř výhradně hrál premiér,“ potvrdil ParlamentnímListům.cz politolog Petr Sokol. A dodal, že pro vstupování do sociálního dialogu je jednoznačně vláda, která je také jednou stranou té tripatity, nikoli prezident jako další součást výkonné moci.

Ale voliči od prezidenta, speciálně Miloše Zemana, podle politologa Lukáše Jelínka očekávají, že se bude věnovat jejich každodenním starostem. „Myslím, že je to věc, které by od vrcholného reprezentanta exekutivy mohla být přirozená, zvlášť když je to člověk, který se hlásí k levicovému táboru. Je tedy celkem pochopitelné, že se Miloš Zeman rychle a vášnivě pouští do těchto témat,“ řekl ParlamentnímListům.cz Jelínek.

Hlava státu má podle Jelínka zájem o komunikaci s odbory i zaměstnavateli

I když ústavní pravomoci hlavy státu nejsou nijak zvlášť velké, může podle politologa Jelínka vykonávat nějakou koordinační roli, může apelovat, předkládat témata, pokládat otázky. „To je přesně to, co by prezident mohl dělat nad rámec svých oficiálních povinností,“ prohlásil Jelínek. Z tohoto hlediska má současná hlava státu zájem o komunikaci jak s odbory, tak se zaměstnavateli.

Zeman vyzval odbory k jednotě

Prezident Miloš Zeman dal podnět k úvahám o roli hlavy státu, když vystoupil v sobotu na šestém sjezdu Českomoravské konfederace odborových svazů a podpořil návrh Bohuslava Sobotky na zvýšení minimální mzdy v lednu příštího roku. Zároveň si neodpustil rýpnutí do bývalého premiéra Petra Nečase kvůli tomu, že zvýšení minimální mzdy bránil. I podle ekonomů by ovšem v době propadu české ekonomiky vedlo zvýšení minimální mzdy k dalšímu růstu nezaměstnanosti. Zeman na sjezdu vyzval odbory k jednotě a kritizoval klesající počet odborových svazů i jejich členů. Dokonce označil za chybu nedávné vystoupení odborového svazu mladoboleslavské automobilky Škoda ze svazu Kovo.

Prezidenta podporují i představitelé Svazu průmyslu a dopravy

Politolog Lukáš Jelínek nesouhlasí s názory, že se prezident staví jen na jednu stranu. „On při svých zahraničních cestách dává velký prostor podnikatelům, podnikatelským misím, snaží se jim pomáhat otvírat cesty k obchodováníl, podporuje tak vytváření pracovních míst pro zaměstnance,“ upozorňuje na dobré vztahy prezidenta s představiteli Svazu průmyslu a dopravy ČR, které podle Jelínka Miloš Zeman také podporuje. „Neřekl bych, že prezident podporuje podnikatele, spíš bych řekl, že představitelé Svazu průmyslu a dopravy podporují prezidenta,“ oponuje Petr Sokol.

Miloš Zeman by měl táhnout s vládou za jeden provaz

V této chvíli nikdo na prezidentovy aktivity žárlit nebude, je přesvědčen Lukáš Jelínek. Ale platí to prý jen do určitého okamžiku, než by Zeman vstoupil do nějakého skutečně palčivého sporu, ať už v nějaké konkrétní společnosti nebo na tripartitě. „Kdyby se postavil v nějakém konfliktu na jednu nebo druhou stranu, mohlo by to být vnímáno velmi kriticky, mohlo by to snižovat prestiž jeho prezidentského úřadu,“ připustil politolog. A stejně tak by se to mohlo stát, kdyby se prezident vyjadřoval k nějakým otázkám tripartity v rozporu s názorem vlády.

„Předpokládá se, že on jako vrcholný reprezentant exekutivy bude táhnout s vládou za jeden provaz, nebude dělat svoji vlastní politiku. Dokud tam bude nějaká synergie, tak je to v pořádku. Ale pokud bude Miloš Zeman kritizovat na půdě tripartity opatření vlády nebo tam začne vytvářet nějaká spojenectví proti vládě, vznikne problém,“ uvádí příklady, kdy by se mohl dostat prezident do kolize. „Ale k tomu ještě nedošlo, aktivita, kterou Miloš Zeman vyvíjí, je akceptována zaměstnavateli i vládou,“ konstatoval Lukáš Jelínek.

Pomalu se blíží další prezidentské volby

Petr Sokol soudí, že v proodborové aktivitě Miloše Zemana hraje roli ještě jedna věc. „A to je fakt, že se pomalu blíží další prezidentské volby. Miloš Zeman se snaží získat podporu odborářů, kteří sympatizují s levicovými řešeními. Já v tom vidím také počátek volební kampaně, protože předpokládám, že Miloš Zeman chce svůj mandát obhájit,“ shrnul politolog důvody, které mohou vést prezidenta k vyjádření podpory odborům.

Hlava státu už přemýšlí, co tady po ní jednou zbyde

Jisté je, že přímo volený prezident, pokud bude chtít pokračovat na Hradě v dalším volebním období, musí dbát o svou popularitu u voličů. A populistická témata, jako je zvýšení minimální mzdy nebo majetková přiznání, u velké části veřejnosti vždycky zabírají. I Lukáš Jelínek nevylučuje, že tu může být určitá souvislost. „Ovšem Miloš Zeman by tuto aktivitu vyvíjel stejně, i kdyby nebyl volen občany, ale Parlamentem, protože to je jeho styl,“ je přesvědčen Jelínek. Ale na této aktivitě, ale i třeba na té, kterou vyvíjí prezident v posledních dnech v zahraniční politice, je podle něj vidět, že Miloš Zeman chce v historii po sobě zanechat pomníky.

„Už je přece jen na vrcholu své politické kariéry, už má tendenci bilancovat nebo uzavírat své politické působení. A myslím, že mu záleží na tom, aby, když jednoho dne odejde, měla Česká republika jeho zásluhou nějakou prestiž a aby jeho zásluhou byla Česká republika lépe sociálně stmelená,“ vysvětlil politolog, že snaha zapojovat se více do sociálního dialogu souvisí jednak s levicovostí Miloše Zemana, s tím, že chce být aktivním prezidentem, ale i s tím, že pomýšlí na to, co tady po něm jednoho dne zbyde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…