Zemana čeká úspěch, říká Erik Best a rozebírá zničení Sobotkovy vlády Babišem

14.03.2014 7:50

Evropské vlády začaly podléhat americkému tlaku a pozměňují své postoje k dění na Ukrajině. Podle novináře a politického analytika Erika Besta se to české vlády zatím netýká a prezidenta Miloše Zemana už vůbec ne, tomu prý naopak brzy porostou preference. Best se ale zamyslel i nad situací v médiích a nad možnou velkou změnou, která brzy čeká týdeník Reflex.

Zemana čeká úspěch, říká Erik Best a rozebírá zničení Sobotkovy vlády Babišem
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

Jak hodnotíte reakce a výroky českých politiků k ukrajinské krizi? Dá se říci, kdo k tomuto tématu podle vás mluví nejracionálněji a zda je někdo „mimo mísu“?

Bohuslav Sobotka chce podle mě udělat všechno pro to, aby zůstal u pozice západního světa, aniž by ohrožoval obchodní zájmy, což bude čím dál tím těžší, pokud sankce přijdou příští týden. Z tohoto hlediska je to pozice, která je asi nejpřívětivější pro většinu Čechů.

Prezident Zeman je o krůček dál, více méně zůstal u evropské pozice v prvním týdnu. Přirovnal to k roku 1968, ale pak se trošku přirovnal k Rusku, když prohlásil, že nelze uplatňovat dvojí metr na Krym a Kosovo. Jeho pozice jinak není tak odlišná od západních lídrů, mám ale pocit, že sleduje reakce české veřejnosti a malinko podle toho mění své postoje.

Ministr zahraničí Zaorálek je mezi Sobotkou a Zemanem. Jeho jsem ale tolik nesledoval, protože jsem očekával, že neuslyším nic významně rozdílného od toho, co říká premiér. Překvapující byl trochu ministr Jan Mládek ve svém úterním televizním vystoupení (Mládek kritizoval úvahy o sankcích proti Rusku a naznačil, že USA může jít o ovládnutí Ukrajiny nebo v konečném důsledku o rozdrobení Ruska – pozn. red.). Vidím tendenci zvláště na Západě vůbec nemluvit o jádru toho sporu. A tím jádrem je, že Západ už dvacet let tlačí na Rusko a snaží se získat víc spojenců, kteří byli dříve na straně Ruska, což se povedlo v případě České republiky, Maďarska, Polska a baltických států.

Ukrajina je ale tentokrát o něco důležitější, protože tam Rusko má černomořskou flotilu. O tu Ruská federace nemůže přijít, považuje to za zásadní zájem a u nás se o tom tolik nemluví. Tohle je přitom jasné vysvětlení, proč Rusko okupovalo Krym. Mládek mluvil o tom, že Rusko má na Ukrajině zdvojené zájmy a nechce přijít o fabriky. Můžeme debatovat o tom, zda má takhle mluvit ministr, jestli má mluvit pravdu nebo to mají říkat jen analytici. Rusko má pocit ohrožení, a kdyby vojenské základy byly americké, tak Američané by se asi chovali podobně. Podle mě tímhle ministr průmyslu popsal realitu, i když to někdo může považovat za ruskou pozici.

Poslední dobou jste ve svých komentářích věnoval poměrně dost prostoru prezidentu Miloši Zemanovi. Pokud jde o jeho pozici obecně a výhled do budoucna, je u něho podle vás nějaká změna, která by stála za zmínku?

Mám pocit, že pan Zeman pochopil, anebo mu někdo poradil, že se chová trošku nedůstojně jako prezident a musí být opatrnější. Jeho poslední vystupování bylo podstatně lepší než třeba před dvěma měsíci. Je jasné, že se snaží víc vyjít vstříc médiím, vystupuje častěji, nemá tolik urážek, mluví lépe a neopakuje se tolik jako dříve. Zdá se mi, že prezident pochopil, že udělal chybu ve svém vystupování, mělo to negativní vliv a teď to napravuje. Očekávám, že další průzkumy ukážou, že se jeho pozice vylepšila.

V tomto světle je i jeho postoj k Ukrajině, protože dobře odhadl postoj většiny Čechů. Trošku to hraje na obě strany, ale jinak dobře chápe, že tu je dost velká populace, která tu ukrajinskou situaci nevidí tak černobíle jako zvláště americká vláda, ale i evropské vlády, protože tlak ze strany Ameriky funguje a Evropa čím dál víc mluví stejným hlasem jako Washington.

Situaci uvnitř Sobotkovy vlády jsme spolu už probírali několikrát, ale čas běží a brzy nás čekají volby do Evropského parlamentu, na podzim volby komunální… Dá se v tuto chvíli už lépe předpovědět, zda vláda a především premiér tento volební rok přežijí?

Bude to záležet na tom, jak dlouho pan Babiš bude chtít, aby pan Sobotka zůstal. Dokonce už Mitrofanov v Právu píše o spekulacích, že se Babiš spojí se Zemanem do konce roku a zbaví se Sobotky. To načasování nechci rozebírat, to nevím. Ale hodně bude záležet právě na výsledcích voleb, do čehož Andrej Babiš dává, co může a používá k tomu MF Dnes.

Je dost do očí bijící, že MF Dnes propaguje ANO v evropských volbách, ale podle mě to zabere, protože zatím nedělají chyby. Pokud by začaly být výrazněji opět vidět rozepře mezi Haškem a Sobotkou, mohlo by to ČSSD v evropských volbách poškodit a otázkou bude, kdo jmenuje nového komisaře. Určitě ho bude chtít Babiš. Volby do Evropského parlamentu budou podle mě v každém případě pro ČSSD prohrou.

Ukázalo se, že prodejnost všech tištěných deníků klesá. Myslíte, že je na tom některý z deníků tak špatně, že může být v ohrožení?

Nemyslím si. Také jsem se na ta čísla podíval. Většina z nich je v rukou oligarchů a jediné noviny, u kterých to tak není, je Deník, který je na třetím místě. Ten má velký náklad kvůli regionálnímu působení. Až Křetínský Deník koupí, bude pak všechno rozdělené a zůstane otázka, jak dlouho budou oligarchové chtít provozovat ztrátové noviny.

A fakt, že Bakala vlastní Hospodářské noviny, to se nijak moc neprojevuje. HN mají problém vůbec přinášet nějaké zprávy, které dávají smysl. Když dají na první stranu rozhovor s Tonym Blairem jako hlavní zprávu, tak to nevím, kdo si to přečte…

Zmínil jste Daniela Křetínského, který s Patrikem Tkáčem koupil vydavatelství Ringier. Můžeme tam očekávat nějaké změny?

Teď z mé strany půjde o spekulaci, protože to nemám podložené. Očekávám ale radikální změnu směru Reflexu, který jde proti Babišovi, proti Zemanovi a je pro ODS a tak dále. Myslím si, že se pan Křetínský nebude chtít takhle jasně vyhraňovat ani proti Andreji Babišovi, ani proti Miloši Zemanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…