„Albánci, Rusáci, Ukrajinci, Čečenci. Kruté mafie v Česku.“ Já je vyšetřoval…

22.05.2022 5:22 | Rozhovor

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz měly možnost pohovořit s mužem, který se dlouhé roky zabýval postsovětskými mafiemi na našem území. Hodnost, postavení, útvar a jméno jsme slíbili anonymizovat. Jinak by rozhovor nevnikl.

„Albánci, Rusáci, Ukrajinci, Čečenci. Kruté mafie v Česku.“ Já je vyšetřoval…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milion chvilek zorganizovalo protest před ruskou ambasádou v reakci na poslední zprávy o výbuchu ve Vrběticích

Jak jste s východoevropskými mafiemi přišel poprvé do kontaktu?

S východoevropskými zločineckými skupinami jsem se poprvé setkal někdy v polovině 90. let, v době, kdy se otevřely hranice a začalo volné podnikání. Jednalo se o lidi z bývalých postsovětských republik.

Můžete čtenářům rozdělit tyto skupiny dle států?

Anketa

Jste ochotni alespoň částečně omezit topení, ježdění autem či užívání klimatizace, abyste pomohli Ukrajině proti Putinovi?

2%
97%
hlasovalo: 35898 lidí
Osobně mám zkušenosti s ruskou, ukrajinskou, čečenskou a albánskou mafií.

Jaké skupiny byly nejvíc nebezpečné a s jakými aktivitami si je spojujete?

Nevím, jestli se dá říct, kdo byl více či méně nebezpečný, každopádně všichni se vyznačovali jednoznačnou hierarchickou a militantní strukturou a disciplinovaností. Šlo o lidi z kriminálního prostředí, kteří si našli své působiště v České republice a používali praktiky jako ve svých domovských zemích. Nikdy nespolupracovali s policií a všechno si řešili ve své komunitě. Jejich praktiky si spojuji převážně s kuplířstvím, drogami, obchodem se zbraněmi, vydíráním podnikatelů, výpalným apod. Pamatuji se na případ vydírání podnikatelů, kterým kombinačkami trhali nehty, nebo na obchod s výbušninami Semtex.   

Jak se proti nim z hlediska policie bojovalo?

Velmi špatně.

Proč?

Z toho důvodu, který jsem naznačil. Byla to uzavřená skupina lidí, kteří měli vojenskou strukturu, jasnou hierarchii, uznávali subordinaci a věděli, že veškerá pochybení si s nimi vyřídí uvnitř svými vlastními, specifickými a krutými prostředky, tudíž jakákoliv spolupráce byla nemožná a potenciální svědci se báli.

Jak byste hodnotil vývoj jejich aktivit na našem území?

V 90. letech šlo o překotné období plné chaosu a nových věcí – proto také tyto zločinecké skupiny využívaly tohoto prostředí ke svým aktivitám. Oni používali metody, které si dovezli ze svých zemí, z jiného prostředí, a ty zde uplatňovatili. Postupem času na to policie uměla lépe reagovat, naše represivní složky používaly čím dál víc technické prostředky k dokumentaci trestné činnosti. A aktivity těchto zločineckých struktur se postupně přesouvaly z té obecné kriminality do oblasti hospodářské, což logicky souvisí i s rozvojem podnikání v České republice.  

Šlo o aktivity v rámci těchto skupin, nebo na nich participovali i Češi?

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Žádný cizinec nebyl přímo členem těchto zločineckých struktur, ale samozřejmě při páchání trestné činnosti využívali i Čechy.

Jak byste srovnal devadesátky a současnost, když hovoříme o tomto tématu?

V devadesátkách se otevřely hranice, padla železná opona a přes naše území volně migrovali cizinci a využívali našeho prostředí, na kterém parazitovali. Tehdy se u nás teprve rodilo tržní hospodářství, všichni si zvykali na nové prostředí a podmínky. Dnes je v tomto ohledu situace zcela odlišná. Je tady jakýsi ustálený systém, vše se děje na základě nějakých pravidel.

Podobnost vidím pouze v  obrovském přílivu cizinců, který je dnes způsoben válkou na Ukrajině. Ti lidé se budou muset do našeho prostředí nějak etablovat. Snad bude jediným společným pouze velká migrace; a to ostatní, co bylo v devadesátkách, že se České republice vyhne. Já si to bohužel nemyslím, ale to ukáže teprve čas.

Jaká nejhorší či nejtvrdší mafie z těch jmenovaných byla?

Asi nejde sestavit žebříček. Každá měla své teritorium a trestnou činnost, kterou se zabývala. Albánci měli kokain a drogy, Ukrajinci výpalné od svých lidí. Ale všichni používali násilí a vyhrožování jako prostředek k uhájení teritoria a k získání peněz. Pamatuji se na konflikt dvou mafiánských skupin na Moravě, po kterém policie sbírala mrtvé po vyřizování vzájemných sporů střelnými zbraněmi včetně automatických. Zločinecké skupiny z bývalých postsovětských republik měly stejný nebo podobný způsob páchání trestné činnosti a používaly stejné nebo podobné praktiky založené na násilí.

Případ, na který si dodnes pamatujete?

Pamatuji se na mrtvé lidi, které jsme nalezli u cesty po střetu dvou mafiánských skupin, fyzicky týraného podnikatele kvůli výpalnému, obchod se samopaly AK47 a se semtexem, ženy nucené k prostituci nebo obchod s průmyslovými diamanty. Bylo toho opravdu hodně.

O tématu zločinu v devadesátkách podrobně píše bývalý kriminalista Karel Tichý. Čelil nejen Radovanu Krejčířovi a Františku Mrázkovi. Knihu lze objednat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…