„Až to zabalí…“ Před Václavákem slova o Česku. Těžký kalibr

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
13.09.2023 4:40 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Pokud to protektoři zabalí, všichni ti Řezníčkové a Taberyové prostě „zůstanou v kasárnách“. Tak uvažuje před sobotní demonstrací na Václavském náměstí o možné změně poměrů v Česku moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, zvaný Vidlák, když situaci připodobňuje k listopadu 1989. ParlamentnímListům.cz však také řekl, že po případném pádu Fialovy vlády může přijít „těžký kalibr“. A co vůbec od Václaváku čekat a co ne?

„Až to zabalí…“ Před Václavákem slova o Česku. Těžký kalibr
Foto: Facebook Jan Fišera
Popisek: Demonstrace Česko proti bídě na Václavském náměstí

Napsal jste, že v mnoha okolních zemích posilují euroskeptické či konzervativní strany. A že až se to sesype jinde, padne i náš establishment, jako tomu bylo v roce 1989. Co říct na námitku, že zatímco Jakeše s Biľakem hodil Gorbačov přes palubu, tak zde máme pořád štědře dotované pomocné struktury, které drží „status quo“? Dotované mnohými domácími podnikateli, zahraničními zdroji… 

V roce 1989 se to sesypalo jednoduše proto, že Gorbačov se rozhodl, že sovětská vojska zůstanou v kasárnách, i kdyby o ně soudruh Biľak na kolenou prosil. A když pak mocný šéf STB Lorenc řekl, že také nezasáhne, bylo vymalováno. Sovětská vojska byla vyzbrojená. Lidové milice nevypověděly poslušnost. Na rozstřílení demonstrantů na Václaváku tady bylo munice i zbraní víc než dost.

To samé platí i dneska. Dnešní podpůrné struktury režimu mají také dost své soft munice. Mají dost peněz a nevypověděly poslušnost svým pánům. Ale pokud to protektoři zabalí, všichni ti Řezníčkové a Taberyové prostě „zůstanou v kasárnách“. Jak to Gorbi tenkrát zabalil, tak to zabalili všichni. Nikdo už neměl odvahu si vybojovat kus moci. Američané už hodili přes palubu svoje režimy ve Vietnamu, Afghánistánu, Iráku... Kde berou naše elity jistotu, že zrovna v České republice to bude jinak? 

Navíc... nejsem si tak úplně jist, kolik domácích podnikatelů skutečně dotuje henty podpůrné struktury tohoto režimu... Jestli to totiž takhle půjde dál, tak prostě nebudou mít z čeho režim dotovat.

Těmi podnikateli jsem měl na mysli ty, kteří se těší na Green Deal. Ty, kteří nechtějí nic riskovat ve vztahu k Západu. Ty, kteří nechtějí nic měnit na způsobu cenotvorby elektřiny. Proč by tyto mocné struktury měly měnit názor?

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Dokud tahle parta, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusedezolátka , 13.09.2023 6:21:21
bude ovládat mediální prostor a sociální sítě na kterých frčí omladina, dokud bude mít pod palcem školy skrze ohebné kolegy učitele a neziskovkáře, dokud bude mít za sebou Ústavní soud a podaří se jí prosadit korespondenční volby... a hlavně , jak vidlák píše, dokud nás USA budou držet pod palcem (nebo spíš botou)....můžeme se scházet na náměstích jak chceme. Šance je, aby lídři opozičních stran vytáhli hlavy ze svých samolibých pr... a našli společnou řeč v zásadních otázkách a vyšachovali trojské koně mezi sebou, dále, pokusili se získat alespoň část onoho mediálního prostoru.

|  16 |  1

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…