Babišova posila Kleslová poodhaluje soukromí „velkého šéfa": Manželka, děti, soucit. A dopisy, které mu chodily

01.04.2014 9:50

Místostarostka Prahy 10 Radmila Kleslová nedávno přestoupila z ČSSD do hnutí ANO, kde se stala předsedkyní pražské organizace. Důvodem jejího přesunu je prý především fakt, že osobně zná Andreje Babiše a ví, jaký je člověk. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz prozradila některé zajímavosti z jeho soukromí, ale rovněž promluvila o tom, co jí vadilo na ČSSD, jíž byla dlouholetou členkou.

 Babišova posila Kleslová poodhaluje soukromí „velkého šéfa": Manželka, děti, soucit. A dopisy, které mu chodily
Foto: Archiv RK
Popisek: Radmila Kleslová

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Má první otázka směřuje k posunu od sociální demokracie k hnutí ANO – plánovala jste to dlouho? Kdy jste si řekla, že u ČSSD to již není to nejlepší?

Nikdy jsem si neřekla, že to v sociální demokracii není nejlepší. U mě nenastal ten posun, že by mně v ČSSD něco vadilo, nebo že by mi někdo ubližoval, nebo že bych se bála o ztrátu pozic a šla jako politický turista do jiné strany. To vůbec takto nebylo. Mnoha sociálních demokratů i předsedy si velmi vážím, za to, co dělali a dělají. Můj posun byl v tom, že já jsem šla pouze a výhradně za panem Babišem. S panem Babišem spolupracuji léta, znám ho, znám jeho pohnutky, proč to hnutí založil. On se se mnou o tom několikrát bavil, radil se se mnou. Věděla jsem, že chce něco udělat s poměry v České republice. On, který to neměl vůbec zapotřebí. Když jsem mu tehdy vysvětlovala, co ho všechno čeká, aby ty své ideály uhájil, řekl mi jednu větu, kterou si dodnes pamatuji: „Ale, doktorko, kdo to má udělat, když ne já. Přeci proti korupci, která se tu děje, se nemůže postavit nějaký úředník z ministerstva. Toho vyhodí a rodina bude bez živitele. To přeci musí udělat člověk, který má prostředky. A to jsem já. A já to prostě musím udělat. Já chci, aby tady žily moje děti. Já tady žiju, já nemám žádné offshorové firmy, já tady platím daně.“

Ačkoliv je tvrdý byznysmen, je to člověk i neobyčejně sociální. Peníze posílá žadatelům cíleně, dával mi přečíst dopisy od lidí, které měl schované. Bylo mi z toho až zle, jaké mohou mít někteří problémy – a i on z toho byl špatný a těm lidem pomáhal. Viděla jsem ho na těch všech mítincích, co byl – on je mezi obyčejnými lidmi šťastný, má je moc rád, baví se s nimi, chce jim pomoct. Není to žádná póza. Znám ho 13 let, vím, že to není posun mediální, on zkrátka takový je. A já jsem šla za ním, šla jsem mu pomoct. Právě proto, že jsem věděla, že on je natolik vytížený, že nemůže odfiltrovat některé ty lidi, kteří do politiky nejdou s čistými úmysly.

Radili jsme se spolu, ne sice o věcech stranických, to on respektoval, že jsem v sociální demokracii, ale spíše jsem mu radila jako právník. Když byly volby, tak v ČSSD věděli, že mám k panu Babišovi blízko, promluvila jsem si o tom s členy pražské organizace i s předsedou strany a on řekl, že mě chápe. Říkala jsem mu, že chci jít pomoct tomu hnutí, že ČSSD mě nepotřebuje, neboť je tu již desetiletí, ale ANO struktury ještě nemá dobudované. Andreji Babišovi se ve volbách povedlo něco famózního, právě proto, že ty struktury začíná tvořit. V sociální demokracii můj postoj respektovali a rozhodně to není vnímáno jako nějaké přeběhnutí. Sociální demokracie je navíc koaliční partner hnutí ANO.

Vy tedy šéfujete pražské organizaci hnutí ANO. Když bychom se nyní podívali na blížící se komunální volby, jaké budete mít priority?

Anketa

Který člen vlády je zatím vaším největším oblíbencem? (Restart hlasování 9.6.2014)

18%
52%
1%
10%
3%
hlasovalo: 11206 lidí

Stala jsem se skutečně předsedkyní „Prahy“. Všichni předsedové, kteří byli na tom zasedání, mě odsouhlasili. Já jsem do toho šla trochu s obavami, mediálně se říkaly různé věci. Ale byla jsem příjemně překvapená, že v tom hnutí jsou velmi kvalitní lidé, kteří spolupracují s předsedy. Myslím, že za měsíc jsme udělali obrovský kus práce. Byly tam různé skupiny, jdoucí za jinými lidmi, ale jsem si jistá, že nyní je jedna skupina, která táhne za jeden provaz. Ta Praha je jednotná – lidé na předsednických postech jsou čestní a myslí to opravdu upřímně. Chtějí do těch voleb jít  a dát do nich úplně všechno. Nyní pracujeme na programu, jednotlivé obvodní organizace kopírující městské části se zamýšlejí nad svými prioritami – každá městská část má jiné problémy. Potom budeme pracovat s těmi jednotlivými prioritami, budeme k nim přiřazovat priority hlavního města Prahy, které jsou zas trochu jiné.

Jednou z hlavních priorit je umístění dětí do mateřských škol, zřízení jeslí. I když já osobně jsem odpůrce jeslí, někteří z nás se bez nich neobejdou. Potřebujeme je a my chceme umožnit to, aby pokud možno co nejvíce dětí bylo umístěno do školky. Ve školkách vnímáme převis a uvědomujeme si, že za rok, za dva bude tento převis v základních školách.

Na radnici mám zároveň na starost bezpečnost, projekt „Bezpečná ulice“. Bezpečnost je velmi důležitá pro seniory, maminky s dětmi - pro mě jako pro matku je důležitá informace, že když jde moje dítě do školy, že se mu nic nestane. Takže my zde třeba máme městské strážníky, dopoledne stojí na přechodech, kontrolují herny v blízkosti škol, na radnici dělám kurzy sebeobrany pro seniory. To byste nevěřili, jak jsou senioři šikovní a jaký mají zájem. Kurzy jsou i pro děvčata ve věku 15-25 let, která jsou rovněž ohroženou skupinou. Neučí se jen sebeobranu, ale i myšlení, jak reagovat. Mám soubor přednášek, jak chránit svůj majetek, ta je určená pro domy. Spolupracuje se mnou i Policie ČR, které musím velmi poděkovat. Chceme zkrátka udělat bezpečnou Prahu.

Dalším z takových bodů je regulace hazardu. Já jsem pro regulaci, nejsem pro úplné zrušení heren. Domnívám se, že v momentě, kdy nějaký takovýto druh činnosti úplně vymýtíte, tak se začne dělat načerno. Začnou se dělat jiné způsoby. Už víme, že kde se zrušily herny, začaly se okamžitě dělat vědomostní soutěže. Jsem pro velmi přísná pravidla, v návaznosti na úřady. Chtěla bych, aby se ti, co by v těch hernách hráli, museli zaregistrovat, mít kartu, bylo by to propojeno s úřadem práce. Ve chvíli, kdy by tento člověk byl na dávkách, musely by ho herny vypnout. Není možné, aby někdo zneužíval dávky. Hazard nikdy nevymýtíme. My ho jenom dáme do rukou skupině, která ho bude dělat mimo zákon, mimo rámec, který my nezkontrolujeme.

Co se týče dalšího, věnujeme se i problematice dopravy v Praze. Domnívám se například, že zde v městské části jsme odvedli kus práce. Nechali jsme si udělat studii, jak by měla být doprava řešena. Zeptali jsme se občanů, zda si přejí parkovací zóny, bylo to padesát na padesát. Občané se jednoznačně nevyjádřili, zda ty zóny chtějí. My bychom to chtěli řešit jinými způsoby než ostatní radnice, dle potřebnosti v jednotlivých ulicích. Bohužel pan Hudeček před rokem sdělil, že bude jednotná koncepce pro parkovací zóny, dodnes není nic. My prostě máme studii, máme svoje návrhy, ale nic se neděje. Situaci bychom chtěli řešit komplexně. Já osobně nepovažuji za správné, že existuje modrá zóna, kde si rezidenti zaplatí a nikdo jiný si tam nesmí stoupnout. Vím, že jsou případy, že si někdo koupí kartu na Praze 3 a pracuje na Praze 7, takže celý den na Praze 3 nestojí – a ten člověk z Prahy 7 přijede na Prahu 3 a zase tam nemůže stát. Ale je tam třeba přitom volno. Já bych byla pro to, aby to platilo třeba od čtyř odpoledne do šesti do rána, aby tam mohli parkovat i jiní motoristé, kteří tam přijedou, protože tam pracují. V tom já vidím zbytečný problém.

Další, co nás zajímá, je chodníkový program. Co občanům vadí? Občanům vadí, jestliže si poraní nohu, když jdou po chodníku.

Chceme se snažit, aby ten občan viděl, že tu jsme, chceme pro toho občana udělat co nejvíc, co jde a co nejvíc, co můžeme. Já bych chtěla udělat i nějaké další věci, ale leckdy, což si členové hnutí neuvědomují, to dané neřeší komunální politika. Chceme pochopitelně dobudovat okruh kolem Prahy, což je obrovský problém, ale to už je věc na ministra dopravy, na vládu. My budeme iniciovat dobudování okruhu, ale musíme říct, že jsme na to malí páni, že to nemůžeme udělat.

Co považuji za důležité v Praze, je startovací bydlení pro mladé. Máme program, kdy bychom chtěli na dobu určitou poskytnout malé byty mladým, kteří začínají. Musíme podporovat mládež, vzdělané lidi. Chceme udělat malometrážní byty pro lidi, kteří už nemají na to platit vysoké nájmy. Jsou senioři, kteří zůstali sami, mají stometrové byty, chceme jim nabídnout, že se mohou přestěhovat do malého bytu, jenž finančně zvládnou a můžou jiným občanům přenechat byt větší. To považuji za součást sociální politiky.

Praha je velmi krásné město – je nutné podporovat cestovní ruch a podnikatele, kteří jsou na něj napojeni. A to zase souvisí s bezpečností, dopravou, ale i těmi chodníky, aby si ten turista nezlomil nohu. Souvisí to i s kriminalitou. Já v naší městské části velmi dobře spolupracuji se složkami městské i státní policie. Nyní se třeba chystám na akci, kterou jsem organizovala loni a budu ji připravovat i letos, kdy ve spojení s policisty, hasiči i hygieniky, s živnostenským či sociálním odborem vytvoříme skupinu a v pět hodin ráno vyjedeme na ubytovny. Paní doktorka z hygienické stanice mi říkala, že to je úžasné, neboť ona sama se tam bojí jít, takhle když jde s policií, tak se nebojí. Byla to otázka dvou hodin, zadrželo se několik osob, které byly v celostátním pátrání, zadrželi jsme osoby, které zde byly nelegálně. Byla to úžasná akce, do které se zapojily všechny složky, plynule jsme přešli do heren, zkontrolovali jsme, jestli v barech nenalévají mladistvým. Přešli jsme také do sběrných dvorů, kde jsme našli neuvěřitelné věci. Řekla bych, že nám tady v městské části kriminalita klesá, neboť těmito akcemi pro ně nejsme „bezpeční“.

Chceme se také zabývat vytěsněním prostituce z centra Prahy. Je to složité, ale chceme, aby se občané v Praze cítili dobře. Ti lidé si to zaslouží. Nechceme, aby se o Praze psalo jako o městě, kde se krade. Mé dceři na Štědrý den ukradli na Václavském náměstí peněženku se všemi penězi, doklady. Chci, aby se občané nebáli bát vyjít do ulic, což je tedy pravdou, že je spíše otázka na Policii ČR.

U nás na Praze 10 máme u městské policie rozpis, ve kterém je uvedeno, který strážník má na starost jakou oblast – lidé, když se u nás rozmohlo vykrádání vilek, tak měli spojení přímo na svého strážníka, který o tom věděl a kterému lidé volali. To je náš cíl – aby každý dům měl „vyvěšeného“ svého strážníka, který bude vědět, kdo v tom domě fetuje, kdo v tom domě krade, kdo naopak ne a kdo bude mít povědomost o tom obvodu. Zkrátka aby to fungovalo jako za první republiky, klasický pochůzkář.

Já mám na starosti také kulturu, takže dělám akce pro seniory. To je skupina, která je velmi ohrožená. Ti lidé jsou nemocní, nemohou se nijak bránit. A nevěřil byste, jak jsou vděční. Praha 10 pořádá akci Seniorský talent – ti senioři na to trénují celý rok. Loni vyhrál 92letý pán, který když zazpíval, tak to bylo tak emotivní! Vždy to hodnotí porota, například i z karlínského divadla. Senioři si to zaslouží. Teď jsme měli v neděli květinový ples, každý senior dostal kytičku – a bylo úplně plno.

Miluji také dělat akce pro děti – Praha 10 pořádá i Dětský talent, kde se zapojují školy. Poté v domě na Vinohradech děláme finále, které nám tradičně sponzorsky moderuje Leoš Mareš, dá tomu neuvěřitelný nádech. Dělá to jako v televizi. Pro něj je každé to dítě hvězda. V porotě zasedá například rocker Pepa Vojtek z Kabátů, režisérka Irena Pavlásková a další. Všichni to dělají zdarma, pro děti.  Máme vždy problém vybrat. Kromě prvních tří cen máme spoustu zvláštních ocenění, abychom někoho nepoškodili.

V té komunální politice toho dělám tady na radnici hodně jako místostarostka, založila jsem spoustu tradic. Budu v tom pokračovat i jako členka klubu ANO. Těm, kteří mi říkají, že jsem přešla do jiné strany, tak odpovídám, že se nemíním vymezovat. Dělá se to pro lidi, kteří zde žijí.

Koupili jsme také Čapkovu vilu. My musíme budovat v našich spoluobčanech sounáležitost, sounáležitost s Prahou 10. V té vile leží vše, jako by to Karel Čapek opustil včera.

Zároveň se snažíme v dětech rozvíjet uvědomění sebe samých, snažíme se je dostat od počítačů ke sportu, sportovními aktivitami, které bývají zakončeny turnaji. Máme zde sportovní areál, chceme jej využívat. V tom bych chtěla pokračovat jako politička ANO. Jsem přesvědčena, že ANO je schopné udělat schopnou kandidátku, má mezi sebou velmi kvalitní lidi a kvalitní kandidáty. Jsou to lidé, kteří to přišli dělat srdcem, přišli to dělat, že chtějí pomoci a všichni mají jediného lídra, Andreje Babiše. Ti lidé ctí jeho ideály, jsou to lidé kvalifikovaní – advokáti, inženýři. To, jak se teď říká, že se do hnutí chtějí dostat nejrůznější skupiny, je to pravda. Mně píše řada lidí, současných politiků TOP 09, ODS, VV, že si uvědomili, že u nich to není to pravé a že by v hnutí ANO mohli pomoci. Určitě jsou mezi nimi lidi kvalitní, ale my chceme stavět hlavně na nových tvářích, na lidech, kteří tomu chtějí něco dát. Například na lidech z byznysu, kteří vědí, že musí být efektivní, musí umět. My tam nechceme kariérní politiky přicházející s pocitem, že se neuživí, že jsou nezaměstnatelní, když nebudou na radnicích. Nechceme být nějaký kompilát. Já mám někdy takový pocit, že oni jdou do politiky proto, že by jinak nesehnali práci. Já jsem třeba advokátka, takže jsem se velmi dobře živila předtím, než jsem sem šla a doufám, že se budu dobře živit i potom. Pro mě politika není příjmem, mám příjem dokonce nižší. Politika je zkrátka služba občanům.

Říkala jste, že Andreje Babiše znáte třináct let. On sám se prezentuje jako nekompromisní muž, který bude řešit státní finance. Jak ho ale znáte Vy?

Já ho znám jako velmi tvrdého podnikatele. Znám ho ale také jako člověka, který má velký smysl pro humor, má skvělou rodinu, ve které má obrovské zázemí, i ve svých dětech. Byla jsem překvapená, když jsem s nimi byla jednou po volbách na večeři, tak jeho syn znal všechny poslance a otec ne. To byl asi týden po volbách.

Jeho žena, kromě toho, že je velmi krásná, je také šikovná a má neobyčejný vkus. Interiéry, které dělá, dělá nádherně. I ona sama chodí velmi vkusně oblečená. Nohy má jako Popelka. Já jí vždy říkám: „Všechno, co tobě život nadělil, tak mi ubral. Jak je ten svět nespravedlivý." (smích)

Ještě bych mohla vzpomenout jednu historku. Andrej Babiš je velice skromný člověk, on nic drahého k životu nepotřebuje. Je to už hodně let, kdy jsem dceři koupila telefon, ale bez fotoaparátu. Já jsem pracovala v té době pro Unipetrol jako advokátka, kdy jsem se na jednom jednání setkala s panem Babišem a on vytáhl tři mobily, takové ty za korunu, takové, co měla moje dcera. Ten další kolega mu říká: „Ty, Andreji, ale s takovýmto telefonem se stydí mladá Kleslová chodit do školy.“ A on jako miliardář měl takové telefony... Jemu na tomto vůbec nezáleží. On bere vše, hlavně, aby to bylo účelné.

Jak vás hnutí ANO přijalo?

Předsedové hnutí mě přijali velmi pěkně, máme pěkné vztahy. Rozhodně to, co se říkalo, že hnutí ANO je rozhádané, tak to odmítám. Hnutí ANO je v Praze jednotné. Například dnes děláme bowlingový turnaj, pořádáme turnaj mezi jednotlivými Prahami. Určitě to napomůže ještě většímu stmelení kolektivu, budeme tam řešit i programové otázky. Chceme, abychom byli tým, budeme tým, budeme táhnout za jeden provaz. Nezaznamenala jsem ani jednoho z těch předsedů, který by do toho týmu nezapadal. Každý je na něco jiného. Rozhodně nejde mít dobrý tým jako skupinu individualistů. My jsme ale tým týmových lidí, to považuji za hrozně důležité. Tím, že je každý úplně jiný, tak se v tom kolektivu doplňují. Jsem ráda, že v tom kolektivu jsou neuvěřitelně akční lidé, v těch jednotlivých organizacích jsou velmi hezké vztahy. Nenašla jsem jediného kmotra. Skutečně tam takoví lidé teď nejsou. Budeme se snažit, aby ani nebyli. To hnutí je i takové samoočistné, členové si mezi sebe nechtějí pustit žádné individualisty, lidi, kterým by šlo o osobní prospěch. Nyní chystáme například velkou akci na prvního máje, kdy chceme oslovit široké spektrum obyvatelstva, od dětí po seniory, všichni se do těch příprav zapojují. To hnutí mě hezky přijalo a tvoříme hezký tým.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

13:07 „Hlad bude. Diktatura bude. Bohužel.“ Další, další věci, co Fiala nevidí

VIDLÁKŮV TÝDEN Tržby v maloobchodu klesají či stagnují, žádné zlevnění se nekoná, konstatuje moravsk…