Bývalý ODSák a podnikatel: Všechno krachuje, dělá se na černo, kradou se dotace. Začal jsem pracovat rukama

12.03.2014 12:20

Ve firmě měl obrat 30 milionů korun, dnes je na nule. Podnikatel ve stavebnictví a politik Ivo Jelínek (SNK Evropští demokraté) kdysi předával svěrací kazajku místostarostovi Rožnova pod Radhoštěm Václavu Mikuškovi (KDU-ČSL) jako výraz nesouhlasu s místní politikou. V kritice pokračuje a aktuálně vyzýval k odstoupení starostku města Markétu Blinkovou (ODS). O tom, proč dnes pracují živnostníci na černo i o komunální a republikové politice poskytl rozhovor ParlamentnímListům.cz.

 Bývalý ODSák a podnikatel: Všechno krachuje, dělá se na černo, kradou se dotace. Začal jsem pracovat rukama
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ivo Jelínek

Anketa

Jste rádi, že jsme členy Evropské unie?

22%
78%
hlasovalo: 22144 lidí

Jak se krize ve stavebnictví dotýká drobných podnikatelů?

Dost, přímo existenčně. Měl jsem obchod stavebnin, který jsem momentálně zavřel, protože firma se dostala do existenčních problémů. Prodeje poklesly, vůbec se nestaví, vládne obrovský útlum. Myslím si, že to, co se o téhle problematice dostává do médií, je ještě pořád zkreslené. Situace je daleko horší. Nemluví se o tom, jak špatně jsou na tom menší firmy, tak jako mám já.

Kdo byli Vaši odběratelé, pro koho jste pracovali?

Dělali jsme hlavně pro soukromníky, jenže výstavba domů poklesla a upadá. Byla doba, kdy jsme prodávali 30 komínů ročně, teď jeden nebo dva. Dřív jsme dělali domky v okolí, teď už staví jen velmi bohatí lidé. Většina malých firem má existenční problémy a jednotliví živnostníci také. Všichni dělají pod cenou.

Dá se to nějak překonat?

Nedá. Zastavil se přísun peněz a firmy se dostávají do platební neschopnosti. Řetězec se zastavil, nejsme schopní dál platit a rozprodáváme majetek. Omezujeme počet zaměstnanců i já sám pracuji teď manuálně. Jiná možnost jak ušetřit není.

Anketa

Který pravicový politik je nejlepší?

56%
15%
4%
14%
hlasovalo: 9219 lidí

Čím si tenhle stav vysvětlujete jako podnikatel i jako politik, který je v republikové radě a zastupitelstvu města Rožnova za SNK ED?

Poplatky na sociální a zdravotní pojištění jsou vysoké, některé i největší v Evropě. To je největší problém pro malé firmy, které nejsou schopné pokrýt náklady na zaměstnance. Malé podnikání nikdo nepodporuje. Dnes se všichni zaměřují na evropské dotace, ale to je příležitost jen pro velké společnosti a malý živnostník si na tyto peníze nesáhne. Případně pracují jako subdodavatelé, ale pak zase nedostanou zaplaceno a rozjíždí se kolotoč platební neschopnosti. Dotace z Evropské unie jsou stejně podvod. Když se dělá za dotace, tak jsou ceny o sto procent vyšší než v běžné praxi. Každý si řekne: „Když je to z dotací, tak je vykrademe.“

Jak by měla vláda podpořit podle Vás drobné živnostníky?

Hovoří se o tom už tak dlouho, že si myslím, že je pozdě. Situace je taková, že nemají šanci. Většina živnostníků dělá na černo. Když lidé vidí, jak se stát chová, tak podnikatelé ani nebudou odvádět daně. A jestli politici hovoří o tom, že chtějí zpřísnit pravidla a vybírat daně? Stejně je nevyberou, protože je nikdo nevykáže a nezaplatí.

Takže si myslíte, že budou živnostníci nařízení obcházet, aby přežili?

Přesně tak, nemají na to. My jsme měli 30 milionů obrat, dnes jsme na nule. Situace se odráží i v politice. Odhodlanost mladších vrstev, která byla tak před pěti lety, je pryč. Mladí lidé se v politice špinit nechtějí.

V nové vládě tedy nevidíte naději, že by se něco zlepšilo?

Situace už je tak špatná, že ani nová vláda nic nezmění. Koalice, která existuje, je vůči sobě tak svázaná, že nikdo neprosadí své zájmy. Mají odlišné programy a nedokáží dělat to, co slibovali. Velký problém jsou restituce. Já to vnímám i tady v Rožnově.

Koalice v Rožnově se rozhodla uvolnit poměrně velkou částku ve prospěch místní fary. O jaké peníze vlastně šlo?

Celkem 450 tisíc korun. Každý je překvapený, že město dává peníze církvi, když mají dostat finance v restituci. Navíc, nejdříve to bylo prezentováno jako peníze k výročí 250 let místní farnosti. To mě zkrátka zaráží. My, jako opozice, jsme napadali hlavně systém poskytnutí této částky, protože víme, jak se těžko neziskovým organizacím přes město získávají peníze například z grantů.

Přímo z Rožnova stavíte kandidáta do evropských voleb, Radoslava Vlka, který dlouhodobě pracuje v místním Valašském muzeu v přírodě jako náměstek. Čím může být pro veřejnost jako kandidát zajímavý?

Je to zkušený člověk, který pro Rožnov pracoval dlouhá léta a je to osobnost. Já jsem členem republikové rady SNK ED a dokážeme ho prosadit na dobrou pozici. Kandidátka se finišuje a měla by být hotová do konce příštího týdne. I když jsme menší strana, máme čistý štít.

Vy jste byl kdysi i člen ODS a předseda místní organizace v Rožnově. Jaká to byla doba?

Když Petr Nečas zjistil, že se snažíme dělat politiku jinak, tak se začal připravovat na to, že naši organizaci zruší. Přestoupil do Vsetína a znenadání nás zrušili. Ani mě, jako předsedovi, do dnešního dne nepřišlo nějaké vyjádření, proč nás výkonná rada v Praze zrušila.

Vy už jste dvakrát požadoval odvolání starostky Rožnova, proč?

Nelíbí se mi její jednání v řadě věcí, její chování k občanům, výběr zakázek, nákupy. Existuje tady řada postupů, které nejsou standardní. Stěžovali si mi i někteří místní úředníci, kteří vedení dělali poskoky a měli strach něco říct. Koalici se naše kritika nelíbí, ale myslím si, že díky našemu působení se situace zlepšila. Každopádně získat informace o dění na radnici je pro nás velmi problematické.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

4:44 Přijedou a diví se: „Co máte ze života? Pořád pracujete.“ Řeší migraci už od 2015. Byla u všeho

Přesně před týdnem oficiálně odstartovala koalice Přísaha a Motoristé sobě svou kampaň do eurovoleb.…