„Děsivé.“ Drulák není jediný, kdo ztratil místo. Po vyhraném soudu promluvil o dalším případu

31.03.2024 19:32 | Rozhovor

„Je vidět, že tato kauza je pro spoustu lidí důležitá a dává jim naději,“ okomentoval profesor Petr Drulák rozhodnutí soudu, podle kterého je jeho výpověď neplatná. Zmínil třeba Miroslava Ševčíka nebo učitelku Bednářovou. Ale pak jsou tu další, například autor knihy o Rusku, docent Téra. „Sešli se tam na něho a bylo zřejmé, že ho pozvali proto, aby vynesli rozsudek nad autorem té knihy. Bylo to naprosto děsivé a ten člověk už svoje místo nemá,“ sdělil Drulák pro ParlamentníListy.cz.

„Děsivé.“ Drulák není jediný, kdo ztratil místo. Po vyhraném soudu promluvil o dalším případu
Foto: Ministerstvo zahraničních věcí České republiky
Popisek: Petr Drulák

Ve středu jste definitivně vyhrál soud o vaše propuštění z Ústavu mezinárodních vztahů. Vnímáte to jako dostatečné zadostiučinění?

Ano, mám radost a zadostiučinění to nepochybně je. Hlavně jsou pro mě důležité reakce lidí, které dostávám. Je vidět, že tato kauza je pro spoustu lidí důležitá a dává jim naději, že když se páchá tento typ nespravedlnosti ve snaze někoho umlčet, má smysl se bránit. Tento moment považuji za hrozně důležitý. Lidé vidí, že se Fialově pětikoalici nepodařilo úplně zničit právní stát a existují mechanismy, kde se lze ubránit. Jeden pán mi napsal, že to považuje i za svoje vítězství, protože je to vítězství spravedlnosti. Jsou to velmi emocionální reakce, které mě velmi těší a ukazují, jak ta kauza byla důležitá nejenom pro mě.

Co to pro vás nyní bude znamenat prakticky? Vrátíte se do Ústavu mezinárodních vztahů k práci?

Očekávám, že mě ústav kontaktuje a seznámí mě se svojí představou o mém pracovním zapojení. Když jsem opět jejich zaměstnancem, je na zaměstnavateli, aby podal návrh, jak by podmínky měly vypadat, a podle toho se budu rozhodovat. Do doby, než od nich dostanu nějaký návrh, nemohu ani o ničem spekulovat. Nevím, jak současné vedení ústavu uvažuje, protože je jiné proti tomu, které mě vyhodilo.

Po vyhraném soudu jste ve středu řekl, že máte z výsledku radost i proto, že to dává naději lidem, kteří čelí nebo mohou čelit podobnému problému. Bylo zde něco srovnatelného s vaším případem?

Je zde spousta lidí, kteří se nechají zastrašit. Například v akademické sféře je běžné, že si lidé dávají obrovský pozor na to, co řeknou před kolegy a před studenty, protože se nechtějí dostávat do problémů. Pak tu máme několik kauz lidí, kteří o své postavení přišli z důvodů projevu názorů. Například děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík, který čelí odvolání ze své funkce. Všichni si také pamatujeme případ nešťastné paní učitelky Bednářové, která vedla diskusi se studenty o Ukrajině, byla vyhozena a nemůže najít zaměstnání. Dokonce byla trestně stíhaná. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…