„Havířov bez migrantů“, dala na billboard. Teď primátorka ČSSD těm, kdo na ni křičí: Víte, co jsme si tady užili? Jak k nám jezdili, strašili lidi

17.09.2018 4:41

ROZHOVOR „Ne, nejsem xenofobní. Naši občané byli zastrašováni SPD a my reagujeme i tímto billboardem.“ Primátorka Havířova Jana Feberová, která vzbudila velký rozruch billboardem s nápisem Havířov bez migrantů, vysvětluje, že jde o reakci ČSSD na kampaň SPD před volbami do Poslanecké sněmovny. Zároveň takto dávají občanům informaci o jejich stanovisku v otázce nelegální migrace. Sama podporuje současnou migrační politiku české vlády i účast sociálních demokratů v koalici. Lituje pouze toho, že expremiér Bohuslav Sobotka neodešel z pozice předsedy vlády dřív.

„Havířov bez migrantů“, dala na billboard. Teď primátorka ČSSD těm, kdo na ni křičí: Víte, co jsme si tady užili? Jak k nám jezdili, strašili lidi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předvolební billboard ČSSD: Havířov bez migrantů!

O vašem předvolebním billboardu mluví celá republika. Spekuluje se o tom, proč Havířov bez migrantů, koho tím myslíte a z jakého důvodu je součástí kampaně primátorky za ČSSD tak ostré vyjádření. Navíc v Havířově-Dolní Suché je v činnosti uprchlický tábor, který využívá asi stovka běženců a pro další ministerstvo pronajalo 20 bytů. Jak to tedy myslíte s Havířovem bez migrantů? 

Anketa

Kdyby si někdo v ČR na své náklady chtěl vzít domů sirotka ze Sýrie, měl by k tomu dostat možnost?

8%
92%
hlasovalo: 14721 lidí

Řeknu vám to úplně jednoduše. Letošní kampaň jsme si připravovali sami i s hesly. Asi je to jiné než v minulosti, kdy ČSSD měla obecná hesla typu: dostupné bydlení. Šli jsme konkrétně k problémům Havířova. Když byly volby do Poslanecké sněmovny, užili jsme si s havířovskými členy SPD a panem poslancem Volným půl roku nepředstavitelných útoků na zastupitelstvu. Docházeli tam a obviňovali nás, že jsme zapojeni do nějakého tajného programu Havířov 2017 a že souhlasíme s přijetím asi šesti tisíc migrantů do Havířova. Takto situaci prezentovali a zastrašovali občany. Nechali podepisovat petiční archy proti údajnému přijímání migrantů. Samozřejmě jsme do žádného programu zapojeni nebyli a migranty přijímat nechtěli. Po volbách to ztichlo a byl klid.  

Pro úplnost doplňuji, že máme na prvním místě v programu, že nechceme migranty, a to ve smyslu uprchlíky. Jistě, máme pobytové azylové zařízení, které tady funguje, ale do té doby, než SPD spustila předvolební kampaň do Poslanecké sněmovny, nikdo ani nevěděl, že ve městě něco takového je.
Zařízení se nachází v Dolní Suché, takže mimo centrum. Pak jsou tu také zvlášť byty IAS. Měla jsem jednání se zástupci Ministerstva vnitra a chtěla jsem z těchto bytů dostat azylanty do zařízení v Dolní Suché, ať nejsou na Šumbarku mezi našimi občany. To se podařilo, ministerstvo koupilo v Dolní Suché další budovu s tím, že ji budou rekonstruovat. Podotýkám, že ve zmiňované lokalitě nám tito azylanti nedělají žádný problém. Děti chodí do školy, jen řešíme jazykovou bariéru.

Naši občané byli zastrašováni SPD a my reagujeme i tímto billboardem. Navíc vláda se vyjadřuje jasně, že nesouhlasí s kvótami a že nechtějí migranty. My jsme s nimi zajedno. Pokud by se vláda rozhodla jinak, budeme muset jako město, které má azylové zařízení, nějakým způsobem reagovat. Určitě tady ale nelegální migranty nechceme.

Máte teď nějaké signály o tom, že by vláda měla zájem umístit ve vašem městě další migranty?

Nemáme. Vláda se jasně vyjádřila, že nepřijme žádného uprchlíka.

Jistě, jedna věc je, co říká premiér Andrej Babiš do médií, ale realita může být jiná…

Nemáme žádné signály. Jsem v kontaktu s Ministerstvem vnitra, se správou uprchlických zařízení a od nich víme, že nám nebudou počty azylantů navyšovat.

Primátorka Havířova Jana Feberová. Foto: Daniela Černá

Proč se v kampani tedy vracíte k migrantům, a to hned v bodu číslo jedna a k záležitostem před volbami do Poslanecké sněmovny? 

Abychom dali našim občanům jasné stanovisko v otázce nelegálních migrantů.

I v této chvíli si SPD stěžuje, že jim vykrádáte program...

(Smích)

Ocituji vám, co píše například paní Darja Tomaniecová na Facebooku: „Tak já jsem zmatená. Před rokem na zastupitelstvu tvrdila, že v Havířově migranty nemáme, a teď tohle? No není to jediná věc, kterou si paní primátorka do voleb půjčila od SPD. Před třemi měsíci jsme zveřejnili, že chceme v Havířově prosadit výstavbu aquaparku a hle... Najednou i tohle téma má ČSSD na billboardech. ČSSD už neví, co ukrást, tak krade nápady a volební témata. Co si necháte ukrást vy, rozhodnete ve volbách.“ Co vy na to?

Prosím vás, paní Darja Tomaniecová byla členkou ANO, pak přešla ke komunistům a teď kandiduje ani nevím za koho… Upozorňuje na sebe na každém zastupitelstvu.

Pravda ale je, že řešení nelegální migrace a postoj k ní byla a je nosné téma SPD a vy přijdete s plakátem Havířov bez migrantů.

Už jsem říkala, proč jsme to udělali. Potřebovali jsme občany uklidnit, aby nebyli zastrašováni, aby pochopili, že azylové zařízení, které tu máme, je nastaveno jinak. Jsou tady umísťováni prověření lidé přes Ministerstvo vnitra a správu uprchlických zařízení, než se sem vůbec dostanou jako žadatelé o azyl. V okamžiku, kdy dostanou status azylanta, jsou postoupeni jinam. Lidé by toto měli slyšet, pochopit a vědět, že se ničeho nemusejí bát.
Já jsem sama bydlela ještě před pár lety na Šumbarku, učila jsem na místním učilišti. Vůbec jsem netušila, že jsou tu byty pro azylanty. Samozřejmě že jsem potkávala různé lidi, ale když chodíte po ulicích, vidíte spoustu cizinců a nepátráte po tom, odkud někdo je.

Ještě jsem nedořekla to, že jsme v minulosti zástupce SPD pozvali na schůzku, kde byli přítomni ředitel správy uprchlických zařízení, jeho právník z Prahy, ředitel našeho pobytového azylového zařízení, ředitel krajské a městské policie. V okamžiku, kdy začal pan Volný mluvit, všem bylo jasné, že má mylné představy o pojmech: migrant, nelegální migrant, ekonomický migrant. Dostal od všech zdarma školení.
Když přišel na zastupitelstvo pan Okamura, chrlil na mě jednu otázku za druhou, řekl, že neodejde, než zodpovím všechny otázky. Vše jsem zodpověděla. Opravdu jsem si s nimi užila dost. Já jsem ani netušila, že se něčeho takového tady dožiju… Ale dobře.



Vy říkáte, že SPD strašila občany, ale teď se naopak objevuje kritika, že občany strašíte vy. Jeden příklad za všechny: Martin Rozumek, ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům, psal v deníku Referendum na vaši adresu: „Zřejmě si neuvědomila, že většinu migrantů v Havířově a na Severní Moravě tvoří občané EU, zejména Slováci a Poláci, kteří mají v komunálních volbách volební právo, takže jejich favoritkou se zřejmě nestane.“ Co k tomu říci?

Ten billboard není žádná kalkulace vůči občanům. Jen jsme chtěli dát najevo svůj postoj. Kdo nás bude chtít volit, bude, kdo nebude chtít, vybere si někoho jiného. Myslím si, že v koalici s ANO a KDU-ČSL jsme udělali dost práce. Když se někdo projede Havířovem, uvidí to. Když jsme přišli na úřad, bylo vyčerpáno z investičních prostředků šest procent, my jsme rozjeli řadu důležitých akcí. Udělali jsme toho hodně a za práci se stydět nemusíme. Je na voličích, komu dají hlas. 

Ještě poslední argument, prý je vaše heslo xenofobní. Jste xenofobní?

(Smích). Ne, nejsem xenofobní. Navíc jsem nekonfliktní typ. Kdo mě zná, tak to ví. Pokud se setkám s normálním člověkem, umím se s ním bavit. To není o politických stranách, ale o lidech.

Vy máte na radnici koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL, což kopíruje sestavu minulé vlády. Rozloučila jste se před časem s komunisty, naopak Andrej Babiš je přizval k podpoře. Lze srovnávat spolupráci politických stran na komunální úrovni a celostátní úrovni? Nebo nemá členství v politické straně, jak často slýcháme, v regionu příliš velký význam?

V Havířově vždycky fungovala koalice ČSSD s KSČM, pak si ale KSČM udělala koalici s ANO, později se vrátila, ale spolupráce už nebyla dobrá. Současná koalice funguje dobře, jsou rozdílné názory, ale prosazujeme věci pro občany. V komunální politice to tak funguje. Nejsme tu pro vládu, nejsme tu pro jiná města, ale pro naše občany.

Předvolební plakáty ČSSD a hnutí ANO v Havířově. Foto: Daniela Černá

Předpokládám, že vám tedy nevadí podpora komunistů ani na vládní úrovni, že?

Ne, nevadí.

Udělala dobře ČSSD, že šla do vlády s Andrejem Babišem?

Přemýšlela jsem nad tím dost. Ale kdybychom nešli do vlády, jako bychom nebyli. Když jsme my i tady na radnici působili v opozici, byli jsme do počtu. Říkala jsem si, že když vládu podpoříme, uplatní se naši rozumní lidé, třeba náš poslanec Hanzel. Je důležité, aby o ČSSD bylo slyšet.

ČSSD se teď v preferencích moc nedaří, neuvažovala jste o tom, že byste odešla?

Neměním názory, neměním stanoviska, nikdy bych nešla do jiné strany. Určitě ne.

A co osobnost lídra? Je pozitivní změnou, že Bohuslava Sobotku vystřídal Jan Hamáček?

Změna je pozitivní. Myslím si, že pan Sobotka hodně ČSSD uškodil. Vážím si toho, že vše zvládl, vždyť do politiky nastupoval jako mladý, ale co se týká těch kauz… Možná by udělal lépe, kdyby odešel dřív.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

19:48 Opravdoví „dezoláti“ jsou v současné hrůzovládě. Černocký o Fialovi a notičkách od CIA

„Rozčarování z EU narůstá. Volby třeba na Slovensku anebo v Nizozemsku to jasně prokazují,“ říká pub…