„Hra s Vrběticemi! Byl soud.“ Diplomat: Zahráváme si. Necháme zisk Německu? O toto jde

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
19.04.2021 16:36 | Rozhovor

ROZHOVOR V případě zničení skladu ve Vrběticích proběhl soud a všichni byli osvobozeni. Je česká policie tak neschopná, že nenašla ani stín cizího zavinění? ptá se někdejší velvyslanec Jaromír Novotný. Kauzu považuje za hru o Dukovany a připomíná výši našeho exportu do Ruska. Chceme snad s Ruskem obchodovat jen přes Německo? diví se diplomat, který byl u vstupu České republiky do NATO.

„Hra s Vrběticemi! Byl soud.“ Diplomat: Zahráváme si. Necháme zisk Německu? O toto jde
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Novotný

V kauze údajného zapojení ruských agentů do výbuchu skladu ve Vrběticích zatím oficiálně víme, že existuje ,,důvodné podezření“, že tomu tak bylo. Z týdeníku Respekt jsme se dozvěděli, že agenti měli být do skladu údajně objednáni, ale přímý důkaz, že tomu tak bylo, nemáme. Premiér Babiš říká, že dokument BIS bude chtít nechat odtajnit. Přesto jde o věc tajných služeb, takže jakýkoliv exaktní důkaz logicky očekávat nemůžeme. Jak to vnímáte vy?

Já to považuji především za zpravodajskou hru. Protože ten výbuch se datuje do roku 2014 – a v červenci 2016 proběhl ve Zlíně soud, kde byli obžalováni možní viníci této tragické události, včetně dotyčných firem – a všichni byli nakonec osvobozeni. Je proto těžké uvěřit tomu, že by jak soud, tak předtím česká policie, která vše dva roky vyšetřovala, byla natolik neschopná a nedůsledná, že by neodhalila byť jen stín možnosti cizího zavinění.

Vy jste vše nazval zpravodajskou hrou. Otázka je, o co se hraje?

Já jsem přesvědčen, že o zakázku století – a sice o stavbu jaderné elektrárny Dukovany. Všimněte si, jaký šrumec nastal po tom, co ministr Havlíček oznámil, že bezpečnostní dotazník by měl vyplnit i ruský Rosatom. O tu zakázku se ucházeli čtyři vážní uchazeči, takže teď bude o jednoho méně, protože Rosatom je podle dnešního vyjádření vicepremiéra Hamáčka ze hry. Čili šlo o to zkompromitovat Rusko a tím ho vyřadit z výběrového řízení.

Vy byste tedy ponechal Rusy v tom tendru a žádné bezpečnostní nebezpečí podle vás nehrozí?

Já bych je samozřejmě ponechal, protože veškerá jaderná energetika u nás, to jest Temelín a Dukovany, to je ruský systém a ruské palivo, které nám Rusové bez problémů dodávají už 30 let. Kdyby nás tak strašně toužili ohrozit, tak by to už dávno udělali a ten přísun paliva či náhradních dílů utnuli. Ale oni hlavně nechtějí ztratit punc důvěryhodného obchodního partnera, čili ty zájmy jsou zde primárně ekonomické.

Když se vrátím k tomu výbuchu ve Vrběticích. Mělo jít údajně o sklady zbraní, určených k exportu na Ukrajinu a do Sýrie. Ale vyvážet zbraně do těchto zemí nelze...

No právě, já si vůbec nedokážu představit, že by česká firma dostala licenci na vývoz do těchto zemí, protože je zde zákon o vývozu zbraní – a podle něj není možné zbraně dodávat do míst, kde probíhají ozbrojené konflikty. Navíc je tu ještě ta informace, že adresátem měli být Islamisté, to považuji už vysloveně za pohádku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…