„Já v té vládě dělat nehodlám.“ Peksa žádá Zemana o víc tolerance. STAN? Vyvinulo se to jinak

13.11.2021 23:57 | Rozhovor

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Přestože pirátští vyjednávači odvedli podle jejich europoslance Mikuláše Peksy skvělou práci, není s výsledky jednání o vládě příliš spokojen. „Programové prohlášení mi připadá velmi vágní, chybí v něm konkrétní závazky a hodně bodů, které byly v našem původním pirátsko-staňáckém programu,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. Peksa rovněž odmítl, že by Piráti měli po volbách příliš velké nároky a zdůraznil, že chce zapojit i hlasy těch voličů, kteří nebudou mít v chystané vládě zastoupení.

„Já v té vládě dělat nehodlám.“ Peksa žádá Zemana o víc tolerance. STAN? Vyvinulo se to jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Jak se vám zamlouvá vládní vyjednávání za Piráty a celkově ve vládní pětikoalici, která se nyní formuje?

Ta pětikoalice konečně umožnila zveřejnění programového prohlášení. Já jsem si ho pečlivě přečetl a musím říci, že nejsem úplně nadšen. Dá se říci, že jsem čekal od případné pirátské účasti ve vládě více, v mnoha ohledech mi to programové prohlášení připadá velmi vágní, chybí v něm konkrétní závazky a hodně bodů, které byly v našem původním pirátsko-staňáckém programu, se tam ne úplně dobře propsalo. Takže když to shrnu, skutečně s těmi výhledy nejsem spokojen.

Jak je to možné, kde se stala chyba?

Programové prohlášení je důsledkem vyjednávání dvou poměrně rozdílných koalic. Jedna je hodně konzervativní a v té druhé jsou liberální Piráti. Pochopitelně je skutečně těžké najít nějaký společný základ, a přestože naprosto souhlasím s tím, že naši vyjednávači odvedli výbornou práci a propsali tam maximum toho, co bylo možné, tak musím konstatovat, že vzhledem k odlišným východiskům to z mého pohledu skutečně není příliš radostné.

Když o tom takhle mluvíte a podíváte se na volby zpětně, byla spolupráce se Starosty vhodným krokem? 

Já osobně jsem byl zpočátku spíše jejím kritikem, pak jsem vlastně hlasoval pro koaliční smlouvu jako takovou. Koaliční smlouva, kterou jsme měli dohodnutou se STAN, obsahovala poměrně dobré body, které se týkaly pirátských liberálních témat. Typicky v oblasti legalizace, v oblasti autorského práva, stejnopohlavních svazků, tam byly poměrně dobré věci. Asi bych to udělal znovu. Bohužel ten text tak, jak se vyvinul při vyjednávání s konzervativní koalicí, už mě neuspokojuje tak, jako mě uspokojil ten původní.

Ministrem zahraničí by za Piráty mohl být Jan Lipavský. Jak se vám to jako europoslanci líbí? Ozývá se kritika kvůli jeho nedostatku zkušeností a podobně.

My s Honzou Lipavským dlouhodobě spolupracujeme v rámci pirátského evropsko-zahraničně-obranného týmu, takže moje hodnocení jeho práce je určitě dobré a věřím, že budeme schopni dobře spolupracovat i do budoucna.

Našel byste lepšího kandidáta?

Skromně řeknu, že já to v této vládě rozhodně dělat nehodlám, takže to nechám na něm.

Slýcháme, že by Lipavský mohl vadit prezidentu Miloši Zemanovi, který by mohl odmítnout ho jmenovat ministrem a na tom by mohl Lipavský skončit. Sdílíte tyto obavy?

Upřímně řečeno, myslím, že prezident by měl být ke vznikající vládě tolerantnější a nekádrovat příliš ministry. Česko je parlamentní systém s parlamentní demokracií, a pokud uvnitř Poslanecké sněmovny existuje nějaká většina, která se dohodla na vládě a představila nějaké kandidáty na ministry, tak věřím, že pan prezident by to v duchu Ústavy a tradic měl respektovat.

Když jsme zmínili prezidenta, jak vnímáte, co se kolem jeho zdravotního stavu dělo v posledních týdnech včetně snahy o aktivaci článku 66 Ústavy, což by ho zbavilo pravomocí pro neschopnost vykonávat svůj úřad?

Můj pohled na věc je takový, že pan prezident už má skutečně velké obtíže svoji ústavní roli vykonávat tak, jak Ústava předpokládá, takže asi chápu, že debata o použití článku 66 vznikla, odkud pochází a kam směřuje.

Jak si vykládáte, že pirátka Olga Richterová byla zvolena jako místopředsedkyně Sněmovny až napodruhé?

Vnímám, že koaliční většina, která se nyní formuje, je z velké části tvořena konzervativními poslanci a konzervativními stranami a že liberálně smýšlející místopředsedkyně Sněmovny jim logicky a přirozeně vadí. Není to překvapení a vnímám, že při tajné volbě ji část poslanců nepodpořila. Pak si je pravděpodobně nějakým způsobem umravnila stranická vedení příslušných konzervativních stran.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…