„Jen si hrajte s hladem. Děsím se, jak zavírají oči.“ Vidlákovo poslední varování

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
13.12.2023 13:35 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN „Ohánět se tržními principy, když máte několikanásobně dražší energie, všechno se zdražuje, ale mzdy nerostou, na tohle už dojelo tolik politiků, vlád i impérií... Mnozí z nich to dotáhli až na popraviště, a ještě pod šibenicí nechápali, co udělali špatně.“ Daniel Sterzik, moravský zemědělec a bloger zvaný Vidlák, ParlamentnímListům.cz předložil ty nejhorší scénáře, kam může vést propad životní úrovně. Kupodivu kritizoval Evropu i za nedostatečnou mobilizaci průmyslu proti Rusku. Zejména však předložil varování před situacemi v historii, kdy naštvané masy smetly systém. „Říkají o mně, že jsem dezolát a dezinformátor, ale já se nejvíc děsím právě toho, že zavírají oči před tím, co se doopravdy děje a až jim to dojde, tak už bude pozdě,“ sdělil.

„Jen si hrajte s hladem. Děsím se, jak zavírají oči.“ Vidlákovo poslední varování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protesty odborů proti vládnímu konsolidačnímu balíčku

Ministr dopravy Martin Kupka jménem vlády pohrozil supermarketům, že v případě, že dle svého dřívějšího slibu nesníží ceny, přijdou na řadu pokuty a podobná opatření. To vám zřejmě udělalo radost? Kupka to za to schytal, že takové řeči si pravicový politik nesmí dovolit, protože trh...

Jo, podobně tržně se chovala rakouská vláda za První světové války... Ceny neustále stoupaly, využívali toho různí spekulanti, kteří ožebračovali obyvatelstvo, vláda na takové blbosti, jako bídu, neměla čas, protože musela bojovat ve svaté válce proti Rusku, pro rakouské hodnoty nebyla žádná česká oběť dost velká... a skončilo to tak, že habsburská monarchie zmizela z dějin. A bylo úplně jedno, že před válkou to byla docela normální parlamentní demokracie. Císařpána byste sice v Parlamentních listech kritizovat nesměl, ale k vládě byste si mohl dovolit stejné titulky, jaké tu máte dneska. 

Tehdy státní zásahy také odporovaly tržním principům. Ale o tržních principech se dá diskutovat jen s plným žaludkem. Když v něm začíná kručet, když upadáte do dluhů, když je vysoká inflace a budoucnost je nejistá, tak se diskutuje nikoliv o volném trhu, ale o tom, kdo slibuje, že to napraví. Ve Výmarské republice by mohli vyprávět... 

Uvědomuje si mezi našimi zastánci svatého trhu někdo, že přesně tahle situace s inflací a drahotou značně posílila prestiž komunistické Internacionále? A že tehdy do dezolátních dělníků na manifestacích klidně stříleli, ale nepomohlo to? Ohánět se tržními principy, když máte několikanásobně dražší energie, všechno se zdražuje, ale mzdy nerostou, na tohle už dojelo tolik politiků, vlád i impérií... Mnozí z nich to dotáhli až na popraviště a ještě pod šibenicí nechápali, co udělali špatně. 

Daniel Sterzik, zvaný Vidlák

Jak dlouho lidi budou věřit ve volný trh, který jim dělá tohle? Pak přijde nějaký blbec, který neví, že volný trh je svatý a udělá plánované hospodářství... Zpravidla u toho zaznívá potlesk celého národa... 

Vy jste nedávno překvapivě napsal, že je možné, že bude velká válka: Na Ukrajině to hoří, či spíš dohořívá, Tchaj-wan začíná bublat, v Jižní Americe taky problémy... A v takovém prostředí by měla vláda zakročit proti keťasům, kteří zdražují potraviny a energie. A že vláda, která to neudělá, je skutečná Pátá kolona. Volně vás parafrázuji. To asi leckoho překvapilo, že vy, starý „chcimír“, strašíte válkou?

Já jsem už jednou válkou strašil... Před dvěma roky v tuto dobu jsem začal tvrdit, že pro válku na Ukrajině jsou splněny všechny podmínky. Většina mých kolegů blogerů a analytiků tehdy nevěřila, že by to mohlo nastat. Já jsem si myslel, že Rusko Ukrajinu hladce převálcuje a nebude mít důvod se pak zastavit. Nikdy by mě nenapadlo, že Rusové kromě Ukrajiny ještě zničí evropské hospodářství, zničí prakticky všechny evropské zbraně a udělají to tak, aby Západ uvěřil v jejich slabost a nezavedl válečné hospodářství. 

Proto nás dneska ničí keťasové a jejich nenažranost, která je tak velká, že obětují všechno pozitivní, co Západ světu dal. Nezavedli jsme válečné hospodářství, nekoupili jsme ty správné zbraně na obranu, neudělali jsme nic pro to, abychom tady rozjeli výrobu dronů, neposílili jsme energetiku a průmysl jde před očima do kytek. 

Před dvěma roky si Rus troufnul na Západ, který měl všechno. Troufnul si s ním na dlouhou a těžkou válku. Odvážil se na něj, i když byla Ukrajina mnohem lépe vyzbrojená, než bych si kdy pomyslel. Putin samozřejmě neriskoval a válečnou výrobu rozjel. K tomu dokázal ustát sankce mnohem lépe, než ty stejné sankce ustává Západ, dokázal se domluvit s globálním Jihem, Čínou, KLDR a Íránem. Ruská armáda má dneska víc mužů, než měla tehdy před dvěma roky. Teď to přiznávají i západní analytici. Putin neotočil kouzelným prstenem, Rusko je prostě silné. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bravo!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseDivoký pes Dingo , 13.12.2023 16:32:26

|  10 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…