„Kradení dětí“? Nejen Norsko, ale i Česko. Senátorka Chalánková má úkoly pro Marii Benešovou

02.05.2019 9:41

ROZHOVOR „Co se mezi mladými muži při ochutnávce vína v Boršicích odehrálo, vědí nejlépe oni sami,“ říká senátorka Jitka Chalánková k mediálně propíranému konfliktu, kterého se účastnil poslanec Dominik Feri. Načasování výměny ministra spravedlnosti Jana Kněžínka za Marii Benešovou považuje Jitka Chalánková za nešťastné, s Marií Benešovou bude chtít řešit situaci českých dětí, které jejich matce, Evě Michalákové, odebral norský Barnevernet. K útokům na Srí Lance senátorka dodává, že křesťané jsou dnes jednou z nejvíce pronásledovaných skupin na světě. Závěr rozhovoru se stočil na téma rodiny. EU prý v novém programovacím období vůbec neřeší otázku rodiny, nýbrž pouze genderové programy, podporu mnohých nově definovaných pseudopráv a plnou zaměstnanost.

„Kradení dětí“? Nejen Norsko, ale i Česko. Senátorka Chalánková má úkoly pro Marii Benešovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalá místopředsedkyně TOP 09 Jitka Chalánková

Na Moravě došlo k napadení poslance Dominika Feriho dvěma muži, údajně pro nesoulad v politických názorech. Feri sám potvrdil, že s jedním z mužů měl na stejném místě spor již před několika lety. Je fyzická konfrontace projevem úpadku české politické kultury?

Myslím, že tenhle incident vystihla Policie České republiky označením, že se jedná o ojedinělou lokální záležitost související s předmětem akce. Nevím, zda ještě probíhá další vyšetřování, to musíme počkat na eventuální výsledek.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

Jsem ráda jako lékařka, že pan poslanec Feri je v dobrém zdravotním stavu a bez komplikací.

 Jak podotkla některá média, část veřejnosti vypadá, že má z útoku radost, a Ferimu nadává. Je to projevem politické vyhraněnosti, či může jít o rasismus? Mohl být Feri napaden pro své liberální postoje?

Osobně jsem incident nijak nekomentovala, opravdu jsem ráda, že se pan poslanec Feri těší dobrému zdraví. Co se mezi mladými muži při ochutnávce vína v Boršicích odehrálo, vědí nejlépe oni sami. Snad tam byly nějaké výhrady k nevyžádaným informacím na Facebooku.

Lze urážky směrem k Ferimu a schvalování útoku na něj srovnat například s tím, čemu na sociálních sítích dlouhodobě čelí prezident Zeman?

Obecně mne šokuje, že se lidé dokážou až tak nenávistně na sítích vyjadřovat. Při osobním setkání pak komunikace vypadá mnohdy jinak.

Měli by autoři nenávistných a výhrůžných příspěvků směrem k poslanci Ferimu být vyšetřováni policií? Nedávno k podobnému postupu došlo ve věci příspěvků schvalujících terorismus na Novém Zélandu.

Terorismus na Novém Zélandu jako čin šílence byl celosvětově odsouzen. Vyjádření hlubokého odmítání a soustrasti přišlo i od vedení katolické církve, nepochybuji, že i od všech křesťanů. Spirála násilí vede jen k další eskalaci násilí. Události na Srí Lance ukázaly brutalitu atentátů na křesťany. Sociální sítě jen zesilují nenávist a komplikují dialog. A berou klid k zamyšlení, co dál. Osobně jsem žádné výhrůžky směrem k panu poslanci Ferimu nezachytila, proto se k nim nemohu vyjádřit.

Nyní k ministerské rošádě. Jana Kněžínka na pozici ministra spravedlnosti nahradí Marie Benešová. Vnímáte tento krok jako snahu Andreje Babiše a Miloše Zemana ovládnout justici?

Výměna pana ministra Kněžínka, který rezignoval, za paní ministryni Benešovou je opravdu nešťastně načasovaná. Výměna ministrů je plně v kompetenci premiéra, to samozřejmě ano. Nicméně to načasování je nešťastné.

Výměna přišla doslova den poté, co policie navrhla Andreje Babiše a spol. obžalovat v kauze Čapí hnízdo. Vidíte v tom souvislost?

Jak jsem řekla, nešťastné načasování. Ovšem doba, po kterou kauzu šetřila Policie ČR je rovněž neskutečně dlouhá. Státní zástupci jsou součástí exekutivy. Ale zvýšená ostražitost a sledování dalších kroků bude samozřejmě namístě.

Osoba Marie Benešové je dlouhodobě spojena s prezidentem Milošem Zemanem, proslulý je jeho výrok, že kdyby měl 16 Marií Benešových, bylo by jich ve vládě 16. Právě tato spřízněnost je trnem v oku kritikům. Na druhou stranu Benešovou oceňují některé opoziční figury, například Hana Marvanová, pro její postup v kauze H-System. Bude Benešová schopna nezávislého rozhodování?

Paní nastupující ministryně byla poradkyní pana prezidenta pro oblast justice. Za sebe a především případ paní Michalákové v Norsku (obdobně jako další případy, které jako petiční výbor sledujeme) přivítám, když bude možno ministryni přímo interpelovat v této věci. Případ nekončí a opravdu ukazuje potřebnost politické intervence za české občany v Norsku. Příkladem mohou být Poláci, kteří uprchlíkům z Norska (prchajícím před Barnevernem) poskytují azyl. Mám před sebou na stole hodně námětů pro oblast soudnictví, se kterými chci paní ministryni oslovit. Systém Barnevernetu, obdobně jako činnost britských SS (Social Services, sociálních služeb), prostupuje do výkonu sociálně-právní ochrany dětí i v České republice. Eva Michaláková a její příběh, podobně jako slovenská Maxinka, ukazují hrůzy systému, kdy úředníci určují na základě neprokázaných obvinění, ale podle tabulek a předpisů, komu budou odebírány děti. Kromě byznysu jde o totalitní praktiky, proti kterým je vyhlédnutý jedinec zcela bezmocný. Opravdu je co řešit i v České republice.

Hrozí podle vás, že Marie Benešová vymění nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana?

Tak paní ministryně se nechala slyšet, že nejvyššího státního zástupce nehodlá kosit. Nicméně někteří zainteresovaní mají výhrady i k výkonu funkce nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Asi by skutečně mělo nekompromisně platit právo obviněného na zákonného soudce, nikoliv vybraného státními zástupci. Pokud tedy chce hovořit o právním státu. Zachytila jsem však pouze návrhy k určitému časovému omezení výkonu funkce nejvyššího státního zástupce. 

Anketa

Radní ČRo Vítězslav Jandák řekl, že Jiřímu Černému jednu ,,flákne", až ho potká. Vadí vám to?

7%
93%
hlasovalo: 11161 lidí

Na Srí Lance došlo během Velikonoc k několika koordinovaným teroristickým útokům namířeným proti křesťanům, zemřelo při nich přes 200 lidí. Zhoršuje se bezpečnostní situace ve světě? A jsou křesťané pronásledovanou skupinou?

Křesťané jsou jednou z nejvíce pronásledovaných skupin na světě. Paradoxem je, že v Evropě se zastání a pomoci moc nedočkají. Kostely jsou ničeny, křesťané na Srí Lance byli zmasakrováni právě při oslavě největších křesťanských svátků. Bylo mi ctí, že jsem se mohla v sobotu 27. dubna 2019 zúčastnit již 19. ročníku křesťanského Pochodu pro život a rodinu. Přijelo na 10 000 mužů, žen a dětí. Cílem letošního ročníku bylo upozornění na potřebu podpořit rodiny, kde očekávají neplánovaně třetí děti a dále upozornit, že peníze u Evropské unie v novém programovacím období rozdělují do oblastí podpory úředníci bez kontroly volených zástupců. A zde podpora rodiny nebyla definována vůbec, pouze genderové programy, podpora mnohých nově definovaných pseudopráv a plná zaměstnanost.

Tak ale podporu rodiny chápat nelze a jsem ráda, že se nám spolu s poslanci výboru pro sociální politiku PSP ČR podařilo formou usnesení na tento problém upozornit. Stejně tak je třeba sledovat zacílení fondů EHP, tzv. norských fondů. Vždyť smyslem voleb je být zvolen a pak za směřování peněz daňových poplatníků zodpovídat. A nenechat takové rozhodování v rukou úřadů bez možnosti se k tomu vyjádřit. Jistě, budou se ohánět strategiemi a akčními plány. Ale ty vznikly stejně tak na úřadech a schválila je vláda. Nikoliv Parlament. To se podle mne musí změnit zcela zásadně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…