"Měli bychom jim rozkopat držky", píše se běžně na romském webu. Totálně zklamaný Jaroslav Foldyna nám o volebním odpoledni naplno sdělil, co si myslí o neziskovkách a nepřizpůsobivých

22.10.2017 13:36

ROZHOVOR Ve vypjaté atmosféře katastrofální porážky ČSSD hovořil s ParlamentnímiListy.cz poslanec Jaroslav Foldyna. Svůj mandát v Ústeckém kraji sice obhájil, ale z politiky, která nejsilnější vládní stranu přivedla na sedm procent, byl zjevně frustrován. A rozhovořil se skutečně nečekaně tvrdě, i na své poměry vyhlášeného rebela sociální demokracie. Mimo jiné obvinil neziskové organizace a servery jako Romea.cz, že utrácejí peníze státu a vyvolávají napětí mezi Romy a majoritní společností, protože na internetu dávají prostor k rasistickým výrokům právě ze strany Romů.

"Měli bychom jim rozkopat držky", píše se běžně na romském webu. Totálně zklamaný Jaroslav Foldyna nám o volebním odpoledni naplno sdělil, co si myslí o neziskovkách a nepřizpůsobivých
Foto: Vít Hassan
Popisek: Jaroslav Foldyna po vyhlášení výsledků voleb

Anketa

Jste spokojeni s výsledky voleb?

43%
57%
hlasovalo: 10176 lidí

Jak se díváte na řešení romské otázky? Romská problematika mi připadá jako začarovaný kruh.

Začarovaný kruh je v tom, že majoritní společnost, která pravidla určovala, je určovala špatně. Dostala Romy do nezáviděníhodné situace. Na jednu stranu je uplácela dávkami a na druhou stranu jim nevytvořila alternativu. Tady za čtyři roky nevznikl zákon o sociálním podniku služeb, kde bychom lidi bez vzdělání a bez kvalifikace zaměstnali. Nemůžu jim vzít dávku a říkat, že jsou flákači, když jim nejsem schopen nabídnout nějakou práci.

Společnost za čtyři roky nebyla schopna a ministerstvo práce a sociálních věcí, ministerstvo spravedlnosti a ministerstvo po místní rozvoj se nedohodlo na sociálním podniku služeb, kde by lidé místo dávky dostávali mzdu, za kterou by mohli žít. Nejde o žádné desetitisíce, to by museli být úplně blbí, aby chodili do práce. Jsme zodpovědní za sociální napětí. Přestali jsme určovat pravidla. Oni si vybrali, co se jim hodí, a to vyvolalo napětí mezi majoritní a romskou společností. To není o Romech, abych byl spravedlivý, to je o nás.

Vidím začarovaný kruh ve vysoké míře nevzdělanosti, což značí samozřejmě nízko kvalifikované profese.

Peníze jsme nedávali do vzdělání romských dětí, které mohou dostat zdarma svačiny, mít zdarma kroužky, knížky, jestliže jsou sociálně slabí a většinou jsou. Tak pojďme udělat opatření, aby se školy k těmto dětem chovaly takto. Zvýhodněme je uvnitř školy. My jsme posílali peníze do rodin a tyto peníze nešly na vzdělání dětí, ale na vlastní aktivity rodiny. Musejí být přímo směrované na ty děti, nikoliv na rodiny.

Tedy motivaci, aby rodiny posílaly děti do školy a ony se dobře učily?

Pro děti ze sociálních skupin, nejen Romy. Dokončíš třídu, já tě budu bonifikovat, dokončíš devítku, střední školu, já ti za to něco dám. Vadí mi servery jako Romea.cz, které utrácejí peníze státu a vyvolávají napětí, protože když se podíváte na jejich servery a čtete diskuse, je tam prostor k naprosto rasistickým výrokům ze strany různých Romů, kteří podněcují a vyjadřují se, že se o Romy starají, ale vlastně jednostranným způsobem otevírají otázky a vytvářejí prostor k jednostranné diskusi. Podívejte se na komentáře k událostem, jako například v Žatci. Diskuse pod články Romea.cz, to si myslím, že je k ničemu.

Vám se nelíbí, že na serveru jsou tolerovány nevhodné komentáře…

Ano, jako „zabijte je“, „měli bychom jim rozkopat držky“… Politika tohoto státu – znovu opakuji – nese odpovědnost za jejich situaci, protože je nevyrovnaná, nevytvořila práva a povinnosti a nevymáhala ty povinnosti po lidech. Dvě generace lidí jsme nevymáhali povinnosti po lidech a nechali jsme je vyrůstat, jak jsme je nechali. Chybí sociální podnik služeb, když nechci dávat dávky zadarmo, musím nabídnout možnost práce a takový zákon nevznikl.

Nazval byste se vlastencem, nebo nacionalistou?

Vlastencem. Vlastenec je člověk, který má úctu ke své historii, symbolům historie, ke svému národu a respektuje ostatní. Nacionalista má úctu k tomuto a nerespektuje ostatní. Já respektuji ostatní.

Jak se díváte na neziskovky?

Některé jsou dobré, ale neumím říci procento. Některé ale existují a žijí z problému. Mě u Romea.cz rozčiluje jednostranný pohled a prostor k negativnímu vyjadřování lidí. Proto mě nasrali. Nevím, co pozitivního a konkrétního pro Romy udělali. Já spolupracuji, nebo kolikrát za mnou byli podobné neziskovky, třeba ze Šluknovského výběžku, a dělám pro ně maximum, protože vím, že pracují.

Řekl jste, že vás „sere Romea.cz“, protože dává prostor k tomu, aby se negativně vyjadřovali na úkor většinové společnosti a bez ohraničení toho, co vlastně říkají.

Oni příspěvky nemažou, nechávají je, a to vytváří pnutí. Většinová společnost je pak čte a jsou na ně naštvaní. Je to zbytečné. Řešení zaměstnávání Romů je sociální podnik služeb, kdy by místo dávek měli dostat práci s odpovídajícím ohodnocením. Několikrát jsme o zákonu jednali, ale ministerstva se nedokázala dohodnout. Řešil by zaměstnávání nekvalifikovaných nebo nízko kvalifikovaných lidí za odpovídající mzdu, aby mohli žít místo braní dávek. Stát uplácí Romy sociálními dávkami, a tím problém jen zvětšuje.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Hassan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…