Pokažené výplaty sociálních dávek: Muž, kterého napadl Kalousek, promlouvá o Drábkovi

08.01.2014 11:23

Ten, kdo je závislý na sociálních dávkách, v těchto týdnech asi neprožívá právě klidné období. Jejich výplata se zpožďuje a je dost možné, že se to bude opakovat i minimálně v dalším měsíci. V souvislosti s tím se mluví o řadě sporů - jejichž podstatou je počítačový software k výplatě dávek, MPSV a dodavatelská firma. Případ je složitější, ovšem na základní otázky se proto ParlamentníListy.cz zeptaly ředitele OKsystemu Martina Procházky.

 Pokažené výplaty sociálních dávek: Muž, kterého napadl Kalousek, promlouvá o Drábkovi
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Na úřadech práce mají napilno

Anketa

Která partaj od voleb nejvíce zklamala své voliče?

83%
3%
1%
2%
4%
4%
hlasovalo: 9207 lidí

To, zda jsou odpovědi i jistou nadějí do budoucna, nechť posoudí čtenář sám.

Jak vám je, když sledujete dění kolem výplaty sociálních dávek teď v posledních dnech?
Celou situaci si beru osobně a záleží mi na tom, abychom složitý proces zpětného přechodu na naše aplikace co nejvíce usnadnili. Úkol je to nesnadný. Zároveň platí, že jiná řešení jsou buď právně nepřípustná anebo by vyvolaly řádově víc potíží. Převládají u mě dva pocity – zadostiučinění a zodpovědnost. Zadostiučinění, že nám antimonopolní úřad dal po 19 měsících za pravdu a že se MPSV na nás znovu obrátilo jako na svého klíčového dodavatele. Zodpovědnost za to, aby příjemci dávek dostali své peníze včas.

Překvapilo mě, že Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže trvalo tak dlouho, než rozhodl. První rozhodnutí dokonce vydal až poté, co jej k tomu přiměl správní soud. Stát mohl ušetřit stovky milionů, které byly vyplaceny na základě protizákonně uzavřených smluv.

Nevím, zda jste viděl nedělní Partii na Primě, kde se k problematice informačních systémů na výplatu dávek vyjadřoval pan Kalousek a zmiňoval monopol, nebezpečí oligarchizace a zneužívání orgánů činných v trestním řízení. Jak se k tomu stavíte? I pokud byste pořad neviděl, předpokládám, že ta slova nezazněla asi poprvé…
Odpovím spíše obecně, abych se snad někoho nedotkl. Politici, když se něco nepodaří jim nebo jejich spolustraníkům, hledají viníky jinde. Aby se příště ještě našel někdo, kdo je bude znovu volit. Za poslední dva roky, od začátku roku 2012, se kolem společnosti OKsystem vyrojilo mnoho nepravd a mediálních útoků. Byli jsme prý monopolní, nikdy jsme neprošli výběrovým řízením, jsme drazí. Každé z těchto tvrzení mohu průkazně vyvrátit. V neděli jsem se tak dozvěděl, že jsem oligarcha a že mám snad pod palcem i policii. To už nemá smysl komentovat.

Bývalý ministr Jaromír Drábek stokrát tvrdil, že ušetřil, ačkoli promarnil 1,4 miliardy Kč. Tvrdil, že český OKsystem měl monopol a místo toho vytvořil skutečný monopol pro zahraniční společnost s malou přidanou hodnotou a obrovským navýšením nákladů. A to, že jsem nepřijal nabídku k účasti v trestném činu, se interpretuje jako zneužívání policie. Každý rozumný člověk si o tom udělá názor sám…

Vraťme se tedy ale k té podstatě, která se týká velké části nezainteresovaných lidí závislých na sociálních dávkách – tedy tomu, co jim, podle vás, nabízí šanci, že je budou dostávat opět včas? A od kdy se na to mohou reálně těšit? (Jaké podmínky, nebo okolnosti musejí nastat?)
Po letech bezproblémového provozu našich aplikací si odvažuji tvrdit, že spolu se zaměstnanci úřadů práce vše zvládneme ke spokojenosti klientů. Pokud dojde k problémům, měly by být jen ojedinělé. Naše aplikace jsou již teď v plném provozu. V agendách hmotné nouze, sociálních služeb, zaměstnanosti a osob zdravotně postižených převádíme data ze systémů Fujitsu. Státní sociální podpora, a to je polovina dávek a finanční objem téměř 40 mld. Kč ročně, funguje dál beze změny, celou dobu v naší aplikaci, tam žádné problémy nebudou. Z krajů a okresů k nám přicházejí samé příznivé zprávy. Věřím, že koncem ledna a v únoru už na úřadech práce poběží vše bez potíží.

Byl jste někdy v přímém kontaktu s úředníky za okénky, kde se o sociální dávky žádá – před dvěma lety, kdy skutečně procházeli nebývalou zátěží, a nyní, kdy nesporně prožívají asi také velmi těžké chvilky?
Je předčasné mluvit o těžkých chvilkách. Vždy na začátku roku je na úřadech práce plno. Přicházejí lidé, kteří ztratili v závěru předchozího roku práci. Úředníci z úřadů práce zaevidovali do našich informačních systémů za 2 dny více než 11 tisíc nových uchazečů o zaměstnání. Zadání uchazeče je prý třikrát rychlejší než u předchozího programu. Zadaná data se neztrácejí. Obsluha našich programů je intuitivní, pracovníci a pracovnice úřadů práce se buď rozpomněli na způsob ovládání, nebo se to velmi rychle naučili, často ještě před účastí na školení.

Na úřady práce samozřejmě zavítám, a to spolu s vedením generálního ředitelství Úřadu práce ČR. Tento týden v našem konferenčním sále probíhá každý den školení, kterých se účastním a mám tak přímou vazbu z úřadů práce. Průběžné informace dostávám i z technické podpory po telefonu a od dalších našich specialistů.

OKsystem a kauza v kostce

OKsystem, jehož je Martin Procházka ředitelem, je česká společnost, která působí na trhu v oboru informačních technologií od roku 1990. Dodává software, technologie i služby a je řešitelem a poskytovatelem rozsáhlých aplikačních programových systémů s vícevrstvou architekturou a architekturou klient/server pro internet a intranet. Klíčové pro ni byly zakázky pro Ministerstvo práce  a sociálních věcí (MPSV).

Jak však mimo jiné uvádí Wikipedie, v roce 2011 ale MPSV pod vedením ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) začalo v šibeničním termínu několika měsíců nahrazovat některé aplikace od OKsystemu programy dodané firmou Fujitsu. Mezi subdodavateli přitom figurovaly i firmy s vazbou přímo na ministra Drábka, jednu firmu vlastnil otec tehdejší poslankyně VV Kristýny Kočí. S nasazováním aplikací byly velké problémy, podle informatiků úřadů práce systém prakticky nefungoval. Ministr uvedl jako viníka OKsystem kvůli špatné migraci dat a označil jej za neseriózního dodavatele. OKsystem uvedl, že migrace, kterou původně MPSV ani nepožadovalo, proběhla v pořádku a tvrzení ministra označilo za pomluvu. A tak se firma dostala do sporu se svým klíčovým zákazníkem. Celá kauza pokračovala i v roce 2012, kdy OKsystem podal stížnost k antimonopolnímu úřadu, neboť celá zakázka byla přidělena na základě rámcové smlouvy na nákup licencí firmy Microsoft podepsané ještě tehdejším ministrem vnitra Ivanem Langerem.

Začátkem října 2012 byl poté zatčen Drábkův první náměstek Vladimír Šiška a ředitel odboru informatiky Milan Hojer za podezření na nabídnutí stomilionového úplatku v podobě přidělení zakázky společnosti OKsystem, a to za podmínky stažení žaloby. Krátce na to Drábek slíbil, že do konce října podá demisi. Podle informací v médiích totiž oba úředníci nabízeli OKsystemu novou předraženou zakázku výměnou za stažení stížnosti. (Zdroj: Wikipedie)

reklama

autor: Alena Hechtová

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

4:44 Babiš byl asi unesen, podstrčili dvojníka. Režisér Rychlík pro PL

„To mne vede k domněnce, že ten Andrej Babiš, podepsaný vlastnoručně pod dopisem plédujícím za podpo…