„Pokud bude ANO vládnout s ODS, hrozí výprodej státu a konec jistot pro normální lidi,“ varuje před volbami Birke

04.10.2021 20:02 | Rozhovor

„ČSSD jasně říká, že náklady na covidovou krizi nesmí zaplatit běžní občané, zaměstnanci a důchodci. Ale naopak, že hlavní díl musí přinést nejbohatší skupiny, velké firmy, banky a technologičtí giganti.,“ říká Jan Birke, lídr ČSSD v Královéhradeckém kraji.

„Pokud bude ANO vládnout s ODS, hrozí výprodej státu a konec jistot pro normální lidi,“ varuje před volbami Birke
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD)

Souhlasíte s tím, že následky vypořádávaní s pandemií budou jedním z klíčových témat těchto voleb?  
 
ČSSD jasně říká, že náklady na covidovou krizi nesmí zaplatit běžní občané, zaměstnanci a důchodci. Ale naopak, že hlavní díl musí přinést nejbohatší skupiny, velké firmy, banky a technologičtí giganti. Protože reálně hrozí, že hnutí ANO dohodne vládu s pravicovou ODS, celá zátěž by padla na normální lidi v podobě dražších potravin, zvýšení věku pro odchod do důchodu na 67 let, zrušení proplácení prvních tří dní nemocenské atd. Vládu Kalouskovy pravice si pamatujeme všichni. A ODS k tomu ještě přidá další privatizaci státního majetku a výprodej státu, počínaje Českými dráhami a Českou poštou a konče Budvarem, jak už dnes i nepokrytě přiznává.  
 
 
Jste krajským lídrem sociální demokracie v Královéhradeckém kraji pro volby do Poslanecké sněmovny. Co podle vašeho názoru tyto volby rozhodne?
 

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí
Já doufám, že budou rozhodovat politické programy a to, jak kdo splnil to, k čemu se před čtyřmi lety zavázal. Protože v tomto má ČSSD čistý stůl: zvýšili jsme zásadně důchody, rodičovskou, obnovili proplácení nemocenské v prvních třech dnech nemoci a hlavně jsme v průběhu covidové pandemie prokázali, že v kritických chvílích se umíme semknout, pracovat od rána do noci a věci účinně řešit. 
 
A co je v těchto volbách klíčové pro Královéhradecký kraj? V čem může centrální vláda více pomoci? 
 
Především s dostavbou dálnice D11, s obchvaty Jaroměře a Náchoda. To je klíčová stavba, na kterou čekají desetitisíce občanů našeho kraje. A dále je nutné opravit po více než padesáti letech vodohospodářskou soustavu z polické křídové pánve až do Hradce Králové. To jsou velké úkoly a o ty se budu maximálně zasazovat. 
 
Jak představitelé koalice SPOLU, tak i premiér Babiš opakovaně hovoří o tom, že chtějí do země přivézt asi 300 000 zahraničních dělníků z Ukrajiny a dalších zemí. Co si o tomhle jejich společném nápadu myslíte? 
 
Jsem zásadně proti. Cesta není v dovozu stovek tisíc levných zahraničních dělníků a s tím související zvyšování kriminality cizinců v naší zemi, ale v pořádných mzdách pro české zaměstnance. ČSSD razí myšlenku zvýšeného tlaku na platy a mzdy. Pokud má být v Německu minimální mzda 12 euro na hodinu, bylo by fér, aby v České republice firmy lidem platily alespoň polovinu této částky. 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

4:43 A dost. Ladislav Větvička se vrátil do ČR a ukázal na zlo

Proč jsou lidé v Gruzii či na Ukrajině šťastnější než tady? Bloger a spisovatel Ladislav Větvička si…