„Řeknu to Sobotkovi do očí, když neuteče z naší schůze jako minule.“ Sociální demokrat z jihu vypěnil. Jde o Zimolu i dění ve straně

28.05.2017 11:56

ROZHOVOR „Tady přeci nejde o Jiřího Zimolu, tady jde o privatizaci České strany sociálně demokratické pány Sobotka, Chovanec a spol,“ říká v souvislosti s vyškrtnutím bývalého hejtmana Jiřího Zimoly z kandidátky předseda místní organizace ČSSD v Týně nad Vltavou David Slepička a mluví o bezprecedentním zneužití postavení ve vedení demokratické strany. Právě Slepička byl pro odstoupení Bohuslava Sobotky už po krajských volbách. „Možná by se vrcholné vedení ČSSD mělo zamyslet nad tím, jak je možné, že v jižních Čechách je někdo pod značkou ČSSD schopen vyhrát troje volby za sebou, zatímco Sobotka a spol prohráli, co se dalo,“ říká Slepička.

„Řeknu to Sobotkovi do očí, když neuteče z naší schůze jako minule.“ Sociální demokrat z jihu vypěnil. Jde o Zimolu i dění ve straně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka při úvodním slovu na 38. sjezdu ČSSD

Bohuslav Sobotka pozval v pátek zástupce jihočeských sociálních demokratů do Prahy na jednání grémia. Co z tohoto setkání vzešlo?

Výzva členů nejužšího vedení strany – to je politického grémia - členům jihočeské ČSSD ve smyslu – vy plaťte členské poplatky, makejte na volbách, rozhodovat o kandidátkách budeme my, ČSSD je naše a vy, řadoví členové, jste naprosto bezvýznamní a váš názor nás naprosto nezajímá.

A jak jednání probíhalo?

To se musíte zeptat těch, kteří tam byli. Osobně mám pouze informaci, že se tato schůzka uskutečnila a to až týden po hlasování o vyškrtnutí Jiřího Zimoly členy předsednictva ČSSD z návrhu kandidátky ČSSD pro nadcházející parlamentní volby, který vycházel z členské základny jihočeské ČSSD .

Co bude tedy následovat? Vrátil se už Jiří Zimola ze zahraničí?

To nevím. A není to jedno? Tady přeci nejde o Jiřího Zimolu, tady jde o privatizaci České strany sociálně demokratické pány Sobotka, Chovanec a spol. Jedná se o bezprecedentní zneužití postavení ve vedení demokratické strany a popření práva členů jihočeské ČSSD, kterým bylo znemožněno hlasovat o návrhu vzešlém z místních úrovní členské základny v primárních volbách. Mimochodem ani jeden člen politického grémia, předsedu Sobotku nevyjímaje, primárními volbami neprošel.

V pondělí má zasednout krajské vedení strany. Proslýchá se, že by se měl zúčastnit i někdo z vedení ČSSD. Je to tak? A kdo by měl přijet?

Ano, kdo přijede z Prahy, netuším a mnohem více mě zajímá, jak rozhodnutí předsednictva a grémia obhájí v situaci, kdy na kandidátce Středočeského kraje zůstává ministryně Valachová, která řídila MŠMT tak, že tam zasahovala Policie ČR a její blízká a dlouholetá přítelkyně a spolupracovnice je ve vazbě. Rád si poslechnu i vysvětlení, co vede předsednictvo k tomu, že spojení předsedy Sobotky s panem Pokorným, kauza OKD či fatální chyby předsedy Sobotky ve výběru jak koaličního partnera, tak ministrů za ČSSD neshledali jako možné ohrožení pro výsledek ČSSD v nadcházejících parlamentních volbách.

Mluví se o tom, že jestli se pan Zimola na kandidátku nevrátí, mohla by vzniknout nová strana. Je to pravda? A už má tento nápad konkrétnější obrysy?

My, členové jihočeské ČSSD, jsme sociální demokraté, zde strana nevznikala na základě klientelistických vazeb. Vždy jsme si stáli za sociálně demokratickým programem, který však stávající vedení strany svými prioritami mnohdy popírá a byť se rádo zaštiťuje potřebou diskuse, sami vidíte, jak to vypadá v reálu – „kdo nejde s námi, jde proti nám“. A to považuji za historicky prověřenou mylnou cestu. O tom, že jihočeská ČSSD se sociálně demokratickému programu nezpronevěřila, také svědčí naše volební výsledky. Možná by se vrcholné vedení ČSSD spíše mělo zamyslet nad tím, jak je možné, že v jižních Čechách je někdo pod značkou ČSSD schopen vyhrát troje volby za sebou, zatímco Sobotka a spol prohráli, co se dalo.

Existuje podle vašich informací i možnost, že by Jiří Zimola kandidoval za nějakou už existující stranu?

To se musíte zeptat Jiřího Zimoly. Já osobně jsem neměl nikdy důvod pochybovat, že je Jiří Zimola sociální demokrat.

Vy jste byl jedním z těch, kteří kritizovali Bohuslava Sobotku už po krajských volbách, které pro ČSSD celorepublikově rozhodně nebyly velkým úspěchem, požadoval jste jeho odstoupení. Co byste mu teď vzkázal?

Nemám potřebu vzkazovat něco panu Sobotkovi. Pokud přijede a neuteče z naší schůze tak, jak tomu bylo na krajské konferenci minule, rád mu to řeknu do očí.

Berete vyškrtnutí bývalého hejtmana jako pomstu?

Dle mého nejde o pomstu, ale o strach – strach pánů Sobotky, Chovance a spol., že by někdo mohl narušit jejich křehkou optickou většinu v ČSSD. Tu většinu opírající se o hlasy delegátů sjezdu, nikoliv o hlasy všech členů. Vždyť i přes jejich pečlivost ve výběru delegátů posledního sjezdu získal premiér a předseda ve volbě bez protikandidáta něco málo přes 60% a 1. místopředseda dopadl ještě hůř.

Na druhou stranu, co říkáte na celou tu kauzu kolem Jiřího Zimoly, výstavby chalupy na Lipně a hlavně odměny pro pana Bláhu? To přece nikdo schvalovat nemůže.....

Kéž by si každý politik v této zemi dokázal stoupnout před média a celou záležitost vyargumentovat jako Jiří Zimola. Proč jsou odměny například v ČEZ, podléhající vládě, ještě vyšší?

Věříte, že ještě existuje možnost domluvy s celostátním vedením ČSSD?

Tady přeci nejde o domluvy či dohody, tady jde o princip. ČSSD byla stranou demokratickou, nebyla ani politickou firmou jako hnutí ANO, ani klubem vyvolených jako TOP 09, její síla tkvěla v členské základně, od jejichž názorů se odvíjel jak program, tak sestavování kandidátek. A co se děje v ČSSD nyní ? Místní organizace rozhodnou, funkcionáři strany změní – tu program, tu kandidátky. Vše si jistě vyhodnotí voliči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…