„Stop islam,“ napsal a platí za to 60 tisíc Kč. Je tu nový vývoj. Pokutujte si mě dál, říká a mluví o sledování

28.11.2017 9:45

ROZHOVOR Vyvěsil na sociální síti nápis: „V naší restauraci pro imigranty nevaříme. STOP ISLAM“, a tak musí zaplatit pokutu 60 tisíc korun, kterou mu udělila Česká státní inspekce kvůli diskriminaci. Nepomohlo ani odvolání, ale Tomáš Ševčík, majitel pizzerie Grand Italia v Hrušovanech nad Jevišovkou se vzdát nehodlá. Pokutu sice zaplatí, zároveň však chystá žalobu. A stejný nápis míní na sociální síti vyvěsit znovu. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, že není možné, abychom se báli vyjádřit názor k migraci, a znovu opakuje, že v jeho restauraci obslouží každého bez ohledu na národnost.

„Stop islam,“ napsal a platí za to 60 tisíc Kč. Je tu nový vývoj. Pokutujte si mě dál, říká a mluví o sledování
Foto: archiv
Popisek: Tomáš Ševčík

Dostali jste rozhodnutí, že musíte pokutu zaplatit. Je to tak?

Dvakrát jsme se proti pokutě odvolali a minulý týden přišel rozsudek, že ji musíme zaplatit, takže budeme podávat žalobu na Českou obchodní inspekci.

Co v té žalobě bude? Půjde o překročení jejich pravomocí, jak jste zmiňoval minule?

Anketa

ČSSD plánuje zrušit kvóty pro ženy na svých kandidátkách. Je to dobře?

8%
2%
hlasovalo: 6840 lidí

Žalobu bude sestavovat můj právník, takže konečnou podobu ještě nemáme, ale jde přesně o to. Žalobu podáme asi do třiceti dnů.

Pokutu jste dostal za vyjádření názoru na sociální síti Facebook, kde jste vyvěsil nápis, že imigranty neobsluhujete. Udělal jste od té doby něco podobného?

Ne, ale chystám se v pátek a úplně stejný banner dám na Facebook. Ještě k tomu připíši, že je to dva roky, co jsem dostal pokutu, a za svým názorem proti migraci si stejně pořád stojím, ať mě klidně pokutují dál. V dnešní době aby se člověk bál říci názor k něčemu, co se právě děje.

Stále avšak platí, že ve vaší restauraci obsloužíte kohokoliv bez ohledu na národnost?

Samozřejmě.

Objevily se k celé situaci nějaké další reakce?

Někteří sluníčkáři komentují, že máme hnusnou polévku, označují nás za fašisty a tak dále, ale vždy si takové výroky vyžádají odezvu normálních lidí.

Každopádně, vy nejdříve musíte danou pokutu zaplatit, a pak teprve podávat žalobu. Je to tak?

Ano.

Na sociální síti vám lidí nabízejí podporu i ve formě finančních příspěvků právě na zaplacení pokuty, využijete jejich nabídek?

Situace je složitá, museli bychom udělat sbírku a nechat ji schválit, protože nelze jen tak přijmout peníze. Mnoho lidí nám chtělo přispět, také známí chtěli přidat něco jako podporu, i když jsem nechtěl, ale legálně to není možné. Spousta lidí psalo a volalo, že přispějí pět set, tisíc korun, raději jsem odmítal, abych se nedostal do problémů kvůli pár tisícům.

Zvažujete, že sbírku uspořádáte?

Je to možné. Pokud nám po pátku dají zase další pokutu, která může být ještě vyšší, protože mohou jít, myslím, až do půl milionu korun, a počítám, že pokuty se budou stupňovat, zvážíme to, aby pro nás nebyly likvidační.

Poslední dobou se u nás staly nepříjemné události, u nichž se mluví o rasismu. Tajemník klubu SPD Staník měl ve Sněmovně říci, že „Židi a buzeranti patří do plynu“. V Praze byl zmlácen a ponížen černoch. A děti v Teplicích čelily nenávistným výlevům za to, že na jejich školním fotu byly arabské a romské tváře. Jde o projevy nemocné společnosti? Nebo je to výraz toho, že lidé už mají migrační krize a proudících lidí dost?

Těžko říci, každý to vnímá jinak. Čím více je těch problémů ve společnosti způsobované migrační krizí, tím více to lidé vnímají, ne každý problémy unese a chová se normálně. Výroky k třídě dětí jsou od jedinců, na Facebooku jsem také viděl vyjádření, ať jdou do plynu a podobně. Je těžké říci, jak je každý jedinec mentálně naladěný a současné dění má navíc vliv na jiné vnímání lidí. Začali si všímat. Když se podíváte, jak žijí, tak většina vydělává patnáct tisíc a najednou slyší, jak se do neziskových organizací tlačí miliardy. Těch důvodů je velmi mnoho, zatím se nás tolik nedotýkají, ale každý vidí svoji rodinu. Ze smrti svých blízkých začínají mít strach a v některých případech jsou zlí, protože se bojí.

Pokutu jste dostal právě kvůli vyjádření na sociální síti. Je podle vás důvod přistoupit k nějaké regulaci sociálních sítí nebo zpřísnit pravidla toho, co se smí a nesmí říkat v této zemi? Nebo je naopak třeba zasáhnout proti častému blokování kvůli neagresivnímu názoru a jde o omezování svobody slova?

Myslím si, že internet sloužil od začátku k hledání obsahu, ale poslední dobou je nastavený tak, aby obsah každému dával, a vytváří nám tím pohled na věc. Blokované příspěvky, blokování lidí a podobně, sociální síť není médium, aby si tam lidé nesměli napsat, co chtějí, pokud tedy nepřekročí rámec zákona. Pak ať porušení zákona řeší policie, ale ne, že kvůli napsání slova „negr“ o černochovi zablokujeme profil na měsíc. Když se podíváme, kdo je proti migraci, je zablokován, často jen napíší něco nexenofobního nebo vloží nějakou fotku.  Tohle už nemá s demokracií nic společného.

Minule jste mi řekl, že na hodnocení Donalda Trumpa v roli prezidenta je krátká doba. Také jste zmínil citát své kamarádky, která v Americe žije: „Je jedno, jaké h…o nám namažou na chleba, protože nám vždy vymění jen ten chleba“. Zmínil jste, že Donald Trump pravděpodobně nic nezmění. Jak jeho působení hodnotíte teď? 

Je to loutka. Dělá všechno naopak oproti tomu, co říkal před volbami. Je loutka a těžko říct, čím ho drží v hrsti, jestli vyhrožují jeho rodině, nebo se od začátku jedná o hru. Když se podívám na svět, tak všechno řídí korporace a všechno jde mimo nás. Celá Evropská unie je promyšlená a mají plán možná na několik desítek let, ale určitě na deset let dopředu. Vědí, co udělají, jdou si za tím. Stačí vnímat, co říkají a co pak dělají. Podívejte na ČSSD, na billboardy dají bezpečnou zemi, a přitom chtějí, aby zde byli migranti, to je výsměch.

Takže s Donaldem Trumpem se nic nezmění?

Určitě, Američané žijí v hrozné dezinformaci, sami jsou podvedeni, teď jsem tam tři týdny byl a bydlel u kamarádovy sestry. Oni vůbec nevědí, co se děje, kde je Česko, když řeknete Praha, tak tuší, ale zkrátka nevědí, co se děje ve světě, a myslí si, že politika, jakou mají, je v pohodě. Když jsem se jich ptal na útok v Las Vegas na koncertě, vůbec netuší, a ani se o tom nechtějí bavit. Mají to tak dané, jsou pozitivní, chtějí být v pohodě a neřešit takové věci. Poměrně dost peněz přijmou a vydají na poplatcích, na Floridě, kde jsme byli, se mají dobře, ale neřeší budoucnost a ani nemohou. Ta síla je tak obrovská a sledování všude. Jdete do obchodu, chtějí jméno, e-mail a pomalu by chtěli platit jenom kartou, žádnou hotovost. Bylo to zajímavé.

Jak vnímáte největší podnikatelskou delegaci do Ruska v čele s prezidentem Milošem Zemanem? Mnozí ho kritizují, že nás přiklání k Východu, nebo že dokonce „leze Putinovi do zadku“. Je to tak?

Co se týká Zemana, tak moje jediné sympatie má v postoji proti uprchlíkům. To je jediná věc. On byl ve vládě, když se porcoval medvěd a kdesi cosi, rozkrádalo se – a neudělal vůbec nic. Nemám k němu žádný respekt jako k prezidentovi, ale byl jediný, který se postavil proti uprchlíkům a řeší je. Těžko říci, myslím, že vztah s Ruskem je také důležitý. Jestliže leze do zadku Rusku, tak u nás je spousta politiků, kteří lezou do zadku Americe. Jako sankce proti Rusku. Co nám Rusko udělalo? Zabralo Krym? To je jich věc, sankce stojí Evropskou unii denně desítky milionů eur a nikdo to neřeší. Jedná se o vliv Ameriky, protože potřebuje oslabit vztah s Ruskem, zatímco nám sem tlačí geneticky modifikované potraviny. To je největší zlo, co může být. Všechno dokázali zničit, ať je to voda, řepka, najednou se objevil lepek a všichni mají na něco alergii. V Americe se ani nedočtete, kolik masa je v párku.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…