„Zanedlouho se z uprchlíků stanou čeští občané.“ Takže noví voliči koalice, pane Ondřeji Koláři? Okamura už toho má dost

15.05.2022 9:17 | Rozhovor

„Vláda nechtěla odpovědět na moje otázky, co se týče dopadů na české občany, a nevyvrátila obavy našich občanů,“ shrnul Tomio Okamura úterní a středeční scény v Poslanecké sněmovně. Místo toho podle něj ministři označili otázky občanů za xenofobní a fašistické. Podle Okamury to ukazuje na bezradnost vlády, která by měla odstoupit.

„Zanedlouho se z uprchlíků stanou čeští občané.“ Takže noví voliči koalice, pane Ondřeji Koláři? Okamura už toho má dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Velký rozruch ve sněmovně vzbudila vaše řeč týkající se vládní strategie ohledně uprchlíků z Ukrajiny. Ministři kvůli tomu dokonce opustili jednání Sněmovny, čímž se zasedání Sněmovny přerušilo… Prý jste je urážel a šířil jste nenávist…

Nikoho jsem neurážel a neřekl jsem žádnou nepravdu, jak se teď snaží zoufale zdůvodnit svoje selhání vládní ministři. Pravda je nenávist? Když to stručně shrnu, tak vláda nechtěla odpovědět na moje otázky, co se týče dopadů na české občany, a nevyvrátila obavy našich občanů ohledně zhoršení dostupnosti zdravotní péče, zhoršení kvality výuky ve školách, ohledně ohrožení našich občanů na pracovním trhu, způsobené přílivem levné pracovní síly z Ukrajiny, a vláda nevyvrátila obavy občanů ze zhoršení bezpečnosti a situace na trhu nájemního bydlení, kde strmě stouply ceny pro české občany v důsledku migrace. To byly moje otázky na premiéra a na ministry.

Vrcholem bylo, že zástupci vládní koalice Petra Fialy (ODS) zcela nesmyslně označili tyto palčivé otázky od tisíců občanů za xenofobní a fašistické, aniž by nabídli občanům nějaká řešení. Ministři Fialovy vlády psychicky nezvládli moje vystoupení a přerušili na sílu schůzi Sněmovny poté, co jsem vyjmenoval všechny problémy, které sužují a hrozí našim občanům v souvislosti se statisíci ukrajinskými migranty. Svědčí to o velké bezradnosti. Občané přitom na mnou položené otázky požadují od vlády odpovědi.

Co si tedy myslíte o vládní strategii?

Jeden z vládních poslanců se už tento týden prořekl, jaká je vládní strategie ohledně ukrajinských migrantů vůči českým občanům. Řekl to v televizi Prima poslanec vládní TOP 09 Ondřej Kolář, který řekl: „Budeme muset smazat rozdíl mezi příchozími a našimi občany. Zanedlouho se z uprchlíků stanou také čeští občané.“

Takže noví voliči Fialovy vládní koalice, které klesá důvěra našich občanů? Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda i Vít Rakušan, předseda hnutí STAN a ministr vnitra, a premiér Fiala říkali, že máme brát všechny migranty. Takže to je strategie vlády. 400 tisíc nových Ukrajinců. Několik set tisíc Ukrajinců už tady žilo. Takže teď to jasně vypadá, že každý desátý občan České republiky bude Ukrajinec! To nesmíme připustit!

Po majdanském puči proběhl na Ukrajině průzkum, ve kterém více než 70 % Ukrajinců řeklo, že pokud by měli možnost, emigrují na Západ. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se fakticky zadrhly všechny hovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Teď jim vláda otevřela brány dokořán.

A jak to bude vypadat pro naše občany s dostupností zdravotní péče, pro naše děti v přetíženém školství a se situací na pracovním trhu? A kdy si Fialova vláda konečně udělá čas na pomoc českým občanům se zdražováním energií, potravin, bydlení a pohonných hmot? Myslím, že vláda by měla podat demisi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…