„Zanedlouho se z uprchlíků stanou čeští občané.“ Takže noví voliči koalice, pane Ondřeji Koláři? Okamura už toho má dost

15.05.2022 9:17 | Rozhovor

„Vláda nechtěla odpovědět na moje otázky, co se týče dopadů na české občany, a nevyvrátila obavy našich občanů,“ shrnul Tomio Okamura úterní a středeční scény v Poslanecké sněmovně. Místo toho podle něj ministři označili otázky občanů za xenofobní a fašistické. Podle Okamury to ukazuje na bezradnost vlády, která by měla odstoupit.

„Zanedlouho se z uprchlíků stanou čeští občané.“ Takže noví voliči koalice, pane Ondřeji Koláři? Okamura už toho má dost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Souhlasíte s trvalým umístěním vojsk jiných členských států NATO na území ČR?

4%
95%
hlasovalo: 47751 lidí

Velký rozruch ve sněmovně vzbudila vaše řeč týkající se vládní strategie ohledně uprchlíků z Ukrajiny. Ministři kvůli tomu dokonce opustili jednání Sněmovny, čímž se zasedání Sněmovny přerušilo… Prý jste je urážel a šířil jste nenávist…

Nikoho jsem neurážel a neřekl jsem žádnou nepravdu, jak se teď snaží zoufale zdůvodnit svoje selhání vládní ministři. Pravda je nenávist? Když to stručně shrnu, tak vláda nechtěla odpovědět na moje otázky, co se týče dopadů na české občany, a nevyvrátila obavy našich občanů ohledně zhoršení dostupnosti zdravotní péče, zhoršení kvality výuky ve školách, ohledně ohrožení našich občanů na pracovním trhu, způsobené přílivem levné pracovní síly z Ukrajiny, a vláda nevyvrátila obavy občanů ze zhoršení bezpečnosti a situace na trhu nájemního bydlení, kde strmě stouply ceny pro české občany v důsledku migrace. To byly moje otázky na premiéra a na ministry.

Vrcholem bylo, že zástupci vládní koalice Petra Fialy (ODS) zcela nesmyslně označili tyto palčivé otázky od tisíců občanů za xenofobní a fašistické, aniž by nabídli občanům nějaká řešení. Ministři Fialovy vlády psychicky nezvládli moje vystoupení a přerušili na sílu schůzi Sněmovny poté, co jsem vyjmenoval všechny problémy, které sužují a hrozí našim občanům v souvislosti se statisíci ukrajinskými migranty. Svědčí to o velké bezradnosti. Občané přitom na mnou položené otázky požadují od vlády odpovědi.

Co si tedy myslíte o vládní strategii?

Jeden z vládních poslanců se už tento týden prořekl, jaká je vládní strategie ohledně ukrajinských migrantů vůči českým občanům. Řekl to v televizi Prima poslanec vládní TOP 09 Ondřej Kolář, který řekl: „Budeme muset smazat rozdíl mezi příchozími a našimi občany. Zanedlouho se z uprchlíků stanou také čeští občané.“

Takže noví voliči Fialovy vládní koalice, které klesá důvěra našich občanů? Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda i Vít Rakušan, předseda hnutí STAN a ministr vnitra, a premiér Fiala říkali, že máme brát všechny migranty. Takže to je strategie vlády. 400 tisíc nových Ukrajinců. Několik set tisíc Ukrajinců už tady žilo. Takže teď to jasně vypadá, že každý desátý občan České republiky bude Ukrajinec! To nesmíme připustit!

Po majdanském puči proběhl na Ukrajině průzkum, ve kterém více než 70 % Ukrajinců řeklo, že pokud by měli možnost, emigrují na Západ. To byl jeden z hlavních důvodů, proč se fakticky zadrhly všechny hovory o vstupu Ukrajiny do Evropské unie. Teď jim vláda otevřela brány dokořán.

A jak to bude vypadat pro naše občany s dostupností zdravotní péče, pro naše děti v přetíženém školství a se situací na pracovním trhu? A kdy si Fialova vláda konečně udělá čas na pomoc českým občanům se zdražováním energií, potravin, bydlení a pohonných hmot? Myslím, že vláda by měla podat demisi.

Na co konkrétně jste se premiéra a ministrů ve Sněmovně ptal?

Předložil jsem vládě několik otázek a poznámek, které se tohoto týkají. Jen připomínám, že na to, že vláda situaci neřeší, upozorňují i hejtmani krajů. A dokonce i primátor z vládních Pirátů! Zpět k té strategii. Například vláda chce zrušit povinné zdravotní prohlídky ukrajinských dětí před nástupem do základních, středních a vysokých škol. Přitom se v souvislosti s Ukrajinou hovoří o riziku zavlečení chorob typu dětské obrny, tuberkulózy, spalniček, AIDS a dalších do České republiky. Vláda chce ohrožovat zdraví českých občanů jen proto, aby se zalíbila Washingtonu, Bruselu a Kyjevu?

Další otázkou je situace ve školství, kdy hrozí, že zde budou třídy, kdy děti hovořící českým jazykem budou v menšině. Upozornil na to ředitel Základní školy Chelčického v Praze. Další věcí je kvalita výuky. Jak je možné učit děti v tak velkém počtu za stejného počtu pedagogů, a navíc, když mnohé z těch dětí neumí česky? Taky mám informaci, že ve školkách nebude dost míst pro mladší děti. Ten problém kapacity mateřských škol existuje dlouhodobě; například v roce 2018 odmítly školky přijmout podle údajů školní inspekce každé třetí dítě, přičemž více než třetina z nich byla mladší tří let.

Oblast zdravotnictví je také velký problém. Logicky při velkém množství ukrajinských pacientů navíc nebudou lékaři stíhat péči o pacienty české. Co se týče pracovních příležitostí pro naše nízkopříjmové občany v manuálních profesích, ti se obávají, že je budou ti Ukrajinci vytlačovat. Je tu hrozba pronikání kriminálních živlů z Ukrajiny. Vláda tyto problémy odmítá řešit.

Je tu také ta humanitární dávka, kterou Fialova vláda dává, 5000 korun měsíčně na osobu a opakovaně. Ale na Slovensku ta dávka je v přepočtu cca 1700 korun měsíčně na dospělého, v Polsku jednorázová dávka 1580 korun, podobně v Maďarsku. Česká vláda tak úmyslně nalákala do naší republiky více migrantů, než by jich jinak přišlo, včetně těch nepřizpůsobivých. Připomínám, že průzkum agentury STEM říká, že 70 % obyvatel má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. My v SPD jejich obavy sdílíme a proto vytváříme na vládu tlak. Ale je to, jako když hrách na zeď hází. Doufám, že občané vyjádří svoji nespokojenost v zářijových komunálních a senátních volbách.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jaké řešení problému s ukrajinskými uprchlíky tedy navrhuje SPD?

SPD jasně říká, že potřeba je pomáhat přiměřeně a pouze na nezbytně nutnou dobu – a jen skutečným válečným uprchlíkům, ne ekonomickým migrantům a boháčům v mercedesech. A po ukončení toho konfliktu ať se vrátí zpátky budovat svoji zemi. Vláda mluví o integraci. Premiér Fiala říká, že počítá s tím, že tady většina migrantů zůstane. Já říkám, že by se integrovat neměli, protože bychom měli počítat s tím, že se vrátí domů. Na většině území Ukrajiny válka neprobíhá, čile se obchoduje, jezdí tam na návštěvu světoví politici. Podle mého názoru lze zajistit pro mnoho uprchlíků bezpečné ubytování přímo na Ukrajině právě třeba pod patronací OSN. A nemluvím o nějakém stanovém městečku. Lze přece vybrat celá bezpečná města a tam pomoci s budováním bytů a infrastruktury.

Vidíme tu bohaté Ukrajince v luxusních autech, a ti podle všeho také dostávají od vlády pomoc, místo aby prodali tedy ta svá milionová auta, která mají mnohem dražší, než má většina lidí v České republice. Jakým způsobem vláda rozlišuje válečného uprchlíka od ekonomického migranta?

Vláda úplně „zapomněla“ na pomoc našim občanům. Ani se nedivím lidem, že Fialově vládě přezdívají „ukrajinská vláda“ a že premiéra Fialu přezdívají „ukrajinský premiér“. Tisíce lidí mi píše, že je pro ně Fialova vláda tou nejhorší od roku 1989.

Velký rozruch vzbuzují v posledních dnech romští uprchlíci z Ukrajiny, kteří obsadili parky před nádražími a nikdo neví, kam tyto velké skupiny umístit. Co by podle vás měla vláda dělat s touto specifickou skupinou?

Ano, občané se ptají, kde tedy budou ty konkrétní lokace pro umístění těch nepřizpůsobivých romských ukrajinských uprchlíků. „Dle zkušeností z posledních dní ukrajinští romští migranti po vyzvednutí dávek odjíždějí mimo město a patrně i mimo republiku,“ informoval mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Vláda Petra Fialy a ministr vnitra Vít Rakušan ze STAN udělali z České republiky „nejlepší bankomat“ na světě. Bohužel z peněz nás všech.

A kdy konečně ministr Rakušan přestane zatajovat, do jakých konkrétních měst a obcí umístí velké skupiny až 1500 romských migrantů, které tady chce Fialova „ukrajinská“ vláda nechat? Občané z celé republiky nám zděšeně píšou, jelikož nechtějí mít v blízkosti žádné nepřizpůsobivé lidi. Za hnutí SPD říkám, že tady žádné další nepřizpůsobivé lidi nechceme! Připomínám, že vládní koalice naposledy před 14 dny zamítla návrh zákona od SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Vláda Petra Fialy nepřizpůsobivé podporuje.

Hnutí SPD předkládá návrh zákona, který má zaručit českým občanům a firmám levnější elektřinu. Jak?

Ano, víme, jak ukončit předražování energií. Stručně řečeno chceme, aby se vyvážely na energetickou burzu do EU až přebytky elektřiny, nikoliv aby to bylo, jako je tomu dnes, kdy tady levně vyrábíme elektřinu a místo toho, aby si ji občané a naše podniky mohli přímo koupit, tak nejprve ji vyvážíme na západoevropskou burzu, kde nám ji zdraží až o 4000 %, a my si ji pak draze vykupujeme zpátky! Šílený systém EU, který tady toleruje vláda Petra Fialy a fungoval i za Andreje Babiše.

Cílem zákona z pera SPD je, aby dodavatelé elektřiny měli povinnost dodávat elektřinu spotřebitelům (fyzickým i právnickým osobám) výhradně za cenu odpovídající jejím výrobním nákladům v rámci tzv. „sociálního tarifu“, případně za cenu stanovenou nařízením vlády. Návrh zákona pevně definuje povinnosti osob zastupujících stát v orgánech energetických společností se státní majetkovou účastí hájit zájmy státu, včetně hlavních cílů energetické politiky státu a v souladu s péčí řádného hospodáře.

Návrh zákona dále stanoví nástroje státní energetické politiky, kterými jsou v první řadě povinnost dodavatelů elektřiny s majetkovou účastí státu dodávat elektřinu přednostně a přímo jejím distributorům na území České republiky alespoň v množství předpokládaném pro spotřebitele, a to za cenu, která neobsahuje nepřiměřený zisk korporace. Tímto způsobem se vynechá její přeprodej na zahraniční trh a zpětný prodej do České republiky za vyšší cenu či tvorba ceny podle komoditní burzy v zahraničí. Podle našeho názoru by se měly do zahraničí vyvážet pouze přebytky energie.

Jsem zvědavý, jaké stanovisko vláda k našemu návrhu zákona zaujme. Předpokládám, že negativní, protože vládě Petra Fialy vůbec nejde o naše občany, ale jen o sebe a o to, co naslibovali v Bruselu a ve Washingtonu.

Mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny jste svolali i kvůli rostoucím cenám potravin, ale i tu nakonec vládní koalice zmařila…

Demoblok opět odmítl schválit program schůze Sněmovny a diskutovat naše návrhy řešení. Současná vláda přitom neřeší drakonicky rostoucí ceny potravin. Prezident Agrární komory Jan Doležal upozornil, že základní potraviny mohou zdražit o více než 50 %, a varuje před tím, že pokud veřejné instituce nezačnou situaci aktivněji řešit, hrozí, že se kvůli tomu některé příjmové skupiny propadnou do potravinové a existenční chudoby. Podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové letos potraviny zdraží až o 30 %!

Hnutí SPD požaduje snížení daní či zastropování cen základních potravin, energií a pohonných hmot po vzoru Polska a Maďarska. Mnoha občanům kvůli zdražování reálně hrozí pád do dluhové či existenční pasti.

Česko zasáhla pravá inflační smršť, zdražování je největší od roku 1993. Pádivá inflace poškodí i střední třídu, třeba jízdné na vlak zdraží o 20 %, důchodcům ale o 140 %, upozornil ekonom Lukáš Kovanda. Vepřové za měsíc zdražilo o 25 %! Dubnová míra inflace v meziměsíčním pohledu, tak meziročně překonala veškerá očekávání. Meziročně činí 14,2 %, takže je nejvýraznější od prosince roku 1993. Závratná je na dubnové poměry také meziměsíční dynamika inflace. Meziměsíčně inflace činí 1,8 %. Vláda Petra Fialy ale proti zdražování takřka nic nedělá – nese přitom plnou odpovědnost za současnou situaci jak kolem zdražování, tak i kolem dopadů migrace na české občany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

18:10 Výmysly Víta Rakušana. Lež, co se zjistí až za dva roky, rozebírá právník Rajchl

Vláda z obav o stabilitu vlády toleruje lži ministra Rakušana o migračním paktu. ParlamentnímListům.…