„Zemana volili méně inteligentní lidé? Nebezpečná teze, tak začíná fašismus. Hovado a gauner.“ Senátor Veleba zúčtoval s novinářem

10.02.2017 9:46

ROZHOVOR „Trump si může vybrat, buď by pokračoval v neslané, nemastné politice svých předchůdců – zejména Obamy, nebo začne plnit volební sliby,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor a předseda Strany práv občanů Jan Veleba. Podle něj budou s Trumpovou politikou mít problémy hlavně tzv. korektní politici Evropské unie, protože se ukazuje, že Evropané souhlasí s tím, co americký prezident prosazuje ve Spojených státech. Svoji roli plní razantněji a oproti svým předchůdcům umí účinně vyžít své pravomoci.

„Zemana volili méně inteligentní lidé? Nebezpečná teze, tak začíná fašismus. Hovado a gauner.“ Senátor Veleba zúčtoval s novinářem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jan Veleba

Jak hodnotíte dočasné kroky prezidenta Donalda Trumpa? A zákaz vstupu lidem ze sedmi muslimských zemí?

Hodnotím je tak, že je tu konec éry takzvaných korektních politiků, což nebylo nic jiného, než neustálé otupování. Zkrátka a dobře u hájení zájmů Spojených států ve vztahu k terorismu, k určitým částem světa Donald Trump postupuje, řekl bych, podle zdravého rozumu. A to, že podle průzkumů veřejného mínění jeho kroky pozitivně hodnotí přes padesát procent populace, mu zkrátka dává za pravdu.

Ty země nebyly vybrány náhodně a nemám po ruce čísla, ale domnívám se, že odpovídají statistice teroristických činů na území Spojených států amerických a z těchto zemí jsou zaznamenané útoky. Podle mne nejsou vybrány náhodně. Trump si může vybrat, buď by pokračoval v neslané, nemastné politice předchůdců – zejména Obamy, nebo začne plnit volební sliby. V předvolební kampani výrazně ovlivnil voliče a teď prostě nedělá nic jiného, než že plní, co slíbil a hájí zájmy bez obalu, nic nebalí do frází. Je to nezvyklé, ale jde o návrat k realistické politice. S tím budou mít problémy takzvaní korektní politici Evropské unie, protože příklady samozřejmě táhnou a požadavky občanů Evropské unie konvenují s tím, co Trump dělá ve Spojených státech.

Pavel Novotný, bulvární novinář, publicista a podnikatel se v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nechal slyšet, že „Donaldovo opatření vnímá úplně stejně, jako podobná opatření dalších populistů, tedy je to čistě zištná akce, která má donutit plebs uvěřit, že prezident jedná v národním zájmu“. Jde podle vás o účelové chování Trumpa?

Pavel Novotný v žádném případě není kompetentní takto jednostranně hodnotit prezidenta Spojených států amerických, který byl zvolen obrovskou masou lidí. Novotný je excentrický novinář, sluníčkář a já jeho názory neberu vážně. On se bude vždy vymezovat. Donald Trump by byl populista, kdyby to, co sliboval ve volební kampani, neplnil. Tam by mohl být nazván populistou, což se většinou říká o politicích, kteří mají jiný názor, než je názor oficiálního establishmentu. Jenže u Trumpa je to jiné, on dělá, co říkal ve volební kampani, a navíc nemá na začátku prezidentské éry důvod dělat něco jen pro to, že to Američané chtějí slyšet. Plní, co řekl a většina ho podporuje. Podle britských průzkumů s tím souhlasí i obyvatelé většiny evropských zemí, proto budou mít tzv. korektní politici Evropské unie problémy. Nejde o populismus, ale reakci na reálnou situaci, která je ve světě.

Nicméně srovnání chování prezidentů Trump – Zeman jsem už slyšela vícekrát. Co podle vás mají oba prezidenti společného a v čem se naopak liší?

Mají jednoznačně společné prvky v tom, že oba dva dovedou bez ohledu na to, co k tomu kdo řekne – a zejména, co tomu řeknou média – vyslovit svůj názor. Tento názor je právě často odlišný od názoru oficiálního establishmentu, setrvávají v něm a v podstatě ho nemění. Tím se oba odlišují od drtivé většiny politických lídrů jak v Evropské unii, tak ve Spojených státech. Co je odlišuje, je jenom jejich pozice v tom smyslu, že americký prezident má rozsáhlou výkonnou pravomoc, kdežto český prezident má jinou roli. Může ovlivňovat dění pouze nepřímo, to znamená silou svého hlasu a jeho pozice je posílena přímou volbou více jak padesáti procent voličů. Trump má pravomoci přímé a k překvapení všech je dokonale a rychle využívá. Prostě jde o sled dekretů rychle jdoucích za sebou a je vidět, že má kolem sebe schopný tým. Jeho kroky jsou připravené, promyšlené a svoji roli plní razantnějším způsobem, čímž oproti předchůdcům nesrovnatelně účinněji využívá své pravomoci.

I přes padesátiprocentní podporu Američanů Trumpovi, o které hovoříte, začal působit v prezidentském úřadu za protestů a demonstrací odpůrců. Čím jsou podle vás způsobeny?

Jak stačím sledovat zprávy z různých médií, tak jsou způsobeny tím, že Trump touto svojí politikou překvapuje a narušuje za prvé zvyklosti americké politiky, za druhé začíná obava určitých kapitálových kruhů, jestli třeba bude preferovat americkou výrobu. Slíbil navrátit Američanům pracovní místa tím, že některé výroby se vrátí do Spojených států. Slíbil, že podpoří automobilový průmysl, podpoří všechny technologie a investice, které budou využívat u plynovodů, ropovodů, americké oceli... To samozřejmě musí logicky vadit segmentu velkého kapitálu, kde je jediným kritériem zisk, což znamená, že svoje výroby mají nastěhované a přemístěné za levnou pracovní silou. Trump na tyto dovozy zvýší clo. Logicky to musí vytvářet pnutí v protekcionistické politice.

Jiná věc je, že lze z České republiky situaci jen obtížně posoudit. Když si pustíte Českou televizi, o Trumpovi se v podstatě nedozvíte pozitivní informaci. Dám příklad. Minulý týden proběhla zpráva, že v souvislosti s dekretem o zahájení stavby zdi mezi Mexikem a Spojenými státy americkými je k ochraně připraveno mexické územní vojsko. Osobně jsem v Českém rozhlase slyšel reportáž, kde zvukově citovali mluvčího prezidenta Mexika, jež to velmi ostře dementoval. Takže se zdá, že média to ještě interpretují zveličené a je otázkou času, kdy to postupně utichne. Neumím si představit, že by prezidentovi největší světové velmoci spojenci okopávali kotníky. To je neúnosné.

Pavel Novotný také označil nejen prezidenta Zemana za „jitrnici“, ale také pochyboval o inteligenci jeho voličů. Navíc hlavu státu kritizoval za to, že neříká věci, které si doopravdy myslí. Co vy na to?

Pokud vidí do Zemanovy hlavy, tak k tomu nemám žádný komentář, ale velmi nebezpečná je jeho teze, že prezidenta volí méně inteligentní lidé. Takhle začíná fašismus, to je idea fašismu, která začala u méněcenné rasy. Podle tzv. norimberských zákonů Češi patřili mezi národy, které lze poárijštit. Směrem na východ Evropy šlo o rasy, které měly být zotročeny a židé zcela vyhubeni. O tom nehodlám s Novotným polemizovat.

Zeman je velmi výrazná osobnost a nejen teď, když je prezidentem, byl takový vždycky. Už když vedl sociální demokracii a byl předsedou vlády, mluvil podobně. On je ten poslední, který potřebuje říkat něco jiného, než co si myslí. Zkrátka a dobře, ať řekne cokoliv, jeho reakce jsou přiměřené. Zeman rád provokuje, ale já osobně to pokládám za nesmysl, protože on se vyjadřuje podobně nebo stejným stylem i k zahraniční politice. A tam nemá své voliče. Prostě jeho styl je naprosto stejný. Jsem přesvědčen, že vždy řekl, co si skutečně myslí, i když je někdy nepříjemné to poslouchat. Nemá zapotřebí se podbízet lidem tak, jako třeba většina stran ve volební kampani.

Pavel Novotný, DiS.

  • Největší miláček čtenářů nejnedůvěryhodnějšího webu v Evropě
  • starosta městské části

K vaší narážce na fašismus. Z úst Novotného v rozhovoru také zaznělo, že „Nezbývá než doufat, že i u nás vychcípá generace důchodců-kverulantů a že pomře alespoň polovina radikálně smýšlejících prvoků z venkova, to bych si moc přál. Aby jednou prezidentovali lidé jako Miroslav Kalousek, či pan Fiala z ODS a lidé jako pan Okamura dělali to, co pro nás židy dělali vždy, tedy sloužili nám a čekali pěkně v rohu, co přilétne od panského stolu.

To je důvod, proč ho nečtu. Protože si chci zachovat dušení zdraví. Dovolím si prohlásit, že tohle může říci jen hovado a gauner. Nemám důvod to komentovat. Kdo si neváží stáří svých rodičů, dědů, je podle mého názoru člověk naprosto vychýlený. Právě z takových myšlenek se zrodil fašismus.

K aktuálnímu dění. Poslední týdny hýbe českými médii opět Andrej Babiš a jeho finance. Jak vnímáte kauzy kolem jeho osoby a jeho přístup?

Já ho sleduji, protože z doby, kdy jsem vedl Českou agrární komoru, byl Agrofert jako velký podnik jejím členem. Znám ho tedy především z této doby a sleduji ho i v politice. Sleduji také názory různých lidí na Andreje Babiše, a jak se vyvíjí. Musím říci, že je tady opravdu snaha – všichni proti Babišovi. Já bych to bral, kdyby se se stejnou intenzitou politici prali a snažili se řešit obdobné problémy tak, jako ty s Babišem. Například solární elektrárny. Nechápu proč, když se zjistilo, co z toho vzešlo a kolik to bude daňové poplatníky stát, proč v tu chvíli nebyl mimořádný bod při zasedání Sněmovny a proč se nehledali viníci. Nikdy se to takto nedělalo a někteří lidé z velkých politických stran se ho snaží zoufale zastavit, což je mimochodem princip, na kterém Trump vyhrál volby. Jednak si myslím, že se jim to nepodaří a jednak mají všichni máslo na hlavě, někteří dokonce tuny másla.

A co Babišův přístup k objeveným skutečnostem? Andrej Babiš nastavil v České republice systém, podle kterého musí podnikatelé i živnostníci hlásit svoje příjmy, ale pokud se jeho, jako veřejné osoby, někdo zeptá na příjmy, odpoví: „Proč bych vám měl sdělovat své příjmy? Sorry jako.“ Je to v pořádku?

Neříkám, že s tím souhlasím. Myslím si, že Babiš je velmi impulzivní člověk a často má nižší schopnost přijímat a vzhledem ke svému postavení uměřeně reagovat na špatné zprávy. Jedná velmi impulzivně. Zatím mu to neškodí a hodně lidem se to líbí. Proč? Protože mluví zcela jiným jazykem, než například premiér Sobotka, který kulantně na všechno odpoví. Jeho odpovědi jsou mnohdy plytké a lidé tomu moc nevěří. Babiš samozřejmě dělá chybu, zatím si to může dovolit a možná je to tak, že špičkoví mediální poradci mu dokonce radí, aby zůstal takový, jaký je. Přijde doba, pokud Babiš zůstane v politice, kdy bude muset korigovat své chování, až přijme plnou zodpovědnost – pokud se mu splní přání, kterým se netají – tedy být předsedou vlády.

Co se týká živnostníků a elektronické evidence tržeb, tak se domnívám, že většina voličů – i když nadávají – ji nebudou odsuzovat a budou souhlasit, protože se mu pravděpodobně podaří zvýšit daňové příjmy. Šedá ekonomika ale není jen mezi živnostníky, je jí prolezlá celá republika a on je první, kdo se s tím nějakým způsobem snaží poprat. Nevím, co má dál v plánu, ale zcela určitě se to nemůže zastavit jen u nějakých menších živnostníků, aby tíhu narovnání férovějších podmínek nesli ti menší. Platí to pro všechny. Ti nejmenší jsou hodně slyšet, protože je jich hodně.

Jak vnímáte roli Bohuslava Sobotky v koalici? Často se do Andreje Babiše trefuje a Andrej Babiš zase do něj. Jaké jsou Sobotkovy šance do dalších voleb? Míří k úspěchu, kterým může Babišovi konkurovat?

Dívám se na to dvojím způsobem. Jsem si jist, že Sobotka je muž, který chorobně toužil po tom stát se premiérem. Paroubek to vzdal a z tohoto pohledu je Sobotka velmi rád. Druhý úhel pohledu je ten, že jak se blíží volby, s preferencemi ČSSD, které zatím má, mu to přestává vyhovovat. Myslím si, že to sociální demokracii velmi škodí. Do voleb je dlouhá doba, osm měsíců a půjde o to, jaký bude rozdíl mezi Babišem a Sobotkou. Možná na to ČSSD doplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…