„Zloději jásají. Ti skuteční.” Platby v hotovosti: Vše je jinak

13.07.2023 8:52 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN Banky dřív platby kartou zvýhodňovaly a najednou je zdražují, komentuje současné nářky na platby v hotovosti bloger a moravský zemědělec Daniel Sterzik, zvaný Vidlák. Podezírá banky, že si platby kartou chtějí uzákonit. „Zase se nám jednou podařilo rozjet debatu, díky které všechny obviníme ze zlodějny, přičemž nejméně to bude vadit skutečným zlodějům," zdá se mu. ParlamentnímListům.cz nabídl i svérázný pohled na Ukrajince v Česku.

„Zloději jásají. Ti skuteční.” Platby v hotovosti: Vše je jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Rozjela se nám debata o tom, že je špatné, když majitelé stánků s jídlem a jiní obchodníci neberou kartu. Divíte se jim vlastně? Dělají to kvůli poplatkům pro banky, nebo proto, že nás chtějí šidit?

Pamatujete, když se zaváděla EET, jak nám média přinášela jeden srdcervoucí příběh za druhým, jak to bude konec hospod, jak se na svůj stánek ten či onen děda vykašle... a nakonec se nestalo nic hrozného. Ukázalo se, že EET pokladna umí v podstatě celé účetnictví, stačí to jen trochu učesat a bylo to. Všichni to museli mít koupené, všichni to koupené měli a ke spekulacím nebyl důvod.

Také si pamatuju, když banky zpoplatňovaly výběr hotovosti a platbu kartou zvýhodňovaly, protože „jim to šetří administrativu" a teď najednou za to zavádějí poměrně vysoké poplatky, které jsou tím větší, čím jsou tržby menší. Navíc se to snaží různými cestičkami prolobovat do zákonů, podobně jako třeba nedávno protahovaly poplatek za předčasné splacení hypotéky.

Jsme v Česku, tak si budu myslet, že je to všechno dohromady. Někdo chce hotovost, protože ho ruinují bankovní poplatky, někdo proto, aby to nemusel zdaňovat. Zase se nám jednou podařilo rozjet debatu, díky které všechny obviníme ze zlodějny, přičemž nejméně to bude vadit skutečným zlodějům.

Schillerová ve Sněmovně poznamenala, že nebýt zrušení EET, úniky by nebyly. On to EET ale nikdo moc nemiloval. Mělo se to vlastně rušit?

Když už to bylo zavedené, mělo se to udělat víc atraktivní. Třeba tím, že kdo je v EET, tak je zbytečné, aby za ním chodily kontroly z finančáku. Případně by třeba vůbec nemusel vést účetnictví, protože by ho EET vedlo za něj. Ale to bychom zase nesměli být u nás. Tady se kolem toho navymýšlela kupa byrokracie a z něčeho, co v Číně používají snad i žebráci, se tady udělal moloch.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Až na tu integraci ukrajinců....sakra proč ? Podpora tak 2 měsíce, než si najdou práci, a pak jen za své, aby pochopili, že i u nás má chleba kůrku., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 13.07.2023 13:26:08

|  12 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…