9 Kč nákup, 29 prodej. Jak vám vnutí předražené jídlo: Sečteno

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
09.11.2023 12:24 | Rozhovor

Vepřové 32 až 35 procent, drůbeží zhruba 60 procent, zelenina a ovoce 25 až 30 procent. Tak popisuje naši potravinovou soběstačnost exprezident Agrární komory ČR, jeden z nejvýznamnějších podnikatelů v potravinářství a člen Klubu 2019, Zdeněk Jandejsek. Vysvětlil, proč dávat přednost českým potravinám a čeho se obává v případě dovozu potravin z Jižní a Severní Ameriky. Zmínil například antibiotika. Rozebral také, jak je to v ČR s cenami potravin u „výrobců“ a pak v maloobchodech. Nevynechal ani obilí a kuřecí maso z Ukrajiny a v té souvislosti se vyjádřil k hospodářské politice naší vlády. Na závěr má vzkaz pro současné vedení Agrární komory ČR: „Plané obecné řečnění zemědělcům nepomůže.“

9 Kč nákup, 29 prodej. Jak vám vnutí předražené jídlo: Sečteno
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Jandejsek – Expert na zemědělství a potravinovou bezpečnost

Za vysoké ceny potravin mohou supermarkety. Za vysoké ceny mohou potravináři… zemědělci. Spor, který tady trvá už pěkně dlouho. Pane inženýre, jak to tedy je?

Odpověď je velmi jednoduchá. Pokud by nebyla vláda hospodářské demolice, seznámila by se s došlými fakturami do maloobchodů, od kterých by odečetla bonusy za prodej podle položek a výslednou cenu porovnala s prodejem konkrétní položky v regálu.

Dospěla by ke dvěma závěrům.

a) např. brambory nákup cca 9 Kč/kg – prodej 27–32 Kč/kg
jablka nákup cca 13 Kč/kg – prodej 38–42 Kč/kg
Spočítat procenta marže je zvládnutelné na prvním stupni základní školy.

b) u několika výrobků je to obráceně, jedná se o marketingovou podporu prodeje. Nakoupí se maloobchodem za cenu, která je pod výrobními náklady, např. kuře za 52,50 Kč/kg (60,38 Kč s DPH) a pak se prodává za 54,90 Kč s DPH. Za to, že zákazník přijde koupit předražené např. jablka, brambory, sušenky, sýry atd., dostane levně kuře, kde stát přijde za rok o mld. Kč, protože z rozdílu 5,48 Kč/kg (60,38–54,90 Kč) nezaplatí státu DPH.
Stát se nestará o nic, ani o příjmy do státního rozpočtu.

Můžete porovnat, kolik stojí třeba jedno vajíčko u „výrobce“ a za kolik ho pak koupíme v maloobchodě?

Vajíčko u výrobce se vyrábí v současné době, kdy klesly ceny směsí (září), za 2,30 Kč/ks ve voliérových chovech. Z farmy odcházejí zabalené a označené za 2,50 Kč/ks. Prodává se různě podle akce či nedostatku za 5,30–6,30 Kč/ks včetně DPH. Výrobci zůstává z jednoho vejce 0,10–0,15 Kč/ks a musí zainvestovat stavbu a technologii, odchovat kuřičku, zajistit odchov nosnic, vytřídit vajíčka, zabalit a odvézt. Prodejce inkasuje z vajíčka po odečtení DPH cca 2,50 Kč/ks, za to, že je vystaví v regále a dnes už jen z poloviny namarkuje na pokladně.
To je ale vyvážená dělba práce a současně téměř vysává spotřebitele.

A mohl byste i pro „laiky“ vysvětlit, jak je to s dotacemi pro české zemědělce?

Nemám moc rád slovo dotace, protože v zemědělství a potravinářském průmyslu řeší úplně něco jiného než v regionech, infrastruktuře či průmyslu.

Ve výrobě potravin řeší podpory dvě základní věci:

– ceny potravin, které musejí být přístupné všem skupinám obyvatelstva. Ve starých zemích jsou podpory jednotlivých druhů potravin 50–60 %, pokud by podpory nebyly, o tolik by se zvýšily ceny. U nás jsou všechny podpory cca 25–35 %.
– konkurenceschopnost starých a nových zemí. Podpory jsou u nás unijní na průměru, tj. dnes 230 EUR na ha, ale Belgie a Holandsko mají téměř 400 EUR/ha a přírodní podmínky podstatně lepší. Národní dotace máme na 20–25 % ve srovnání se starými zeměmi EU.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jen další kvalifikované potvrzení , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVonRupp , 09.11.2023 12:50:15
že máme antičeskou, asociální, bezcharakterní, prolhanou, diletantskou, nemorální vládu, která je příčinou zoufalého úpadku nadějné země.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…