A dost! Ivan Bartoš dodal informace k Babišovi. Peníze, minulost, nařčení

26.05.2021 13:00 | Rozhovor

Zelený Pirátostán, zavlečení migrantů, neschopnost investovat v Praze. Z toho premiér Andrej Babiš nařkl minulý čtvrtek Piráty, které označil za ohrožení Česka. ParlamentníListy.cz ještě ve čtvrtek požádaly o reakci předsedu Pirátů Ivana Bartoše. A ten nyní na premiérova nařčení reagoval. „Ohlášením termínu voleb a faktickým začátkem kampaně v lednu 2021 spustil premiér Babiš rétoriku, která se podobá extremistickým stranám,“ sdělil. A uvedl Babišovy výroky – ze svého pohledu – na pravou míru.

A dost! Ivan Bartoš dodal informace k Babišovi. Peníze, minulost, nařčení
Foto: archiv I. Bartoš
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Odvádí Hana Lipovská dobrou práci coby členka Rady ČT? (Ptáme se od 26. 5. 2021)

95%
hlasovalo: 19758 lidí
Piráti společně se STAN představili svůj program do voleb. Zaznamenal jsem v některých komentářích obavy, zda budou tyto záměry v těžké době postcovidové ufinancovatelné. Bude dostatek peněz na zrealizování vašeho programu? 

Program pro volby vychází z dlouhodobých programových postojů Pirátů a Starostů. Ty se opírají o efektivnější státní správu, transparentní hospodaření prostřednictvím rozklikávacích rozpočtů, otevřená výběrová řízení a další požadavky směřující k zeštíhlení státní byrokracie. Významnou úlohu v tomto zeštíhlení sehraje i digitalizace, na jejímž zavádění se významně podílíme prostřednictvím Výboru pro regionální správu a regionální rozvoj nebo Podvýboru pro e-government. 

Stojíme za přijatými návrhy zákonů na digitální ústavu, které garantují možnost on-line styku s úřady, kde není nezbytná fyzická přítomnost, nebo za zákonem na zavedení bankovní identity, který umožňuje přihlašování do systémů státní správy prostřednictvím chráněné bankovní identity.

Vedle toho chceme vrátit do daňového systému statisíce lidí s exekucemi, kde možné úspory odhadujeme na desítky miliard. Naše řešení exekucí však vláda opakovaně shazuje ze stolu. Vedle toho jsme pro zrušení nesmyslných daňových výjimek. Naší prioritou je nízké zdanění práce pracujících. Na tom jsme se rovněž podíleli zvýšením slevy na daňového poplatníka a valorizací této slevy v budoucnu, které se nám podařilo protlačit z opozice.

Klíčový úkol je přispět k modernizaci naší ekonomiky podporou vzdělání, vědy a výzkumu, investic a nasměrovat ji k výraznějšímu růstu. To povede i ke zvýšení příjmů státu.

Velké diskuse vyvolal údajný záměr Pirátů zvyšovat daně z nemovitých věcí k bydlení. Jak to s tím je?

V žádném případě nepočítáme se zvyšováním daní z nemovitostí určených k bydlení. Nikdy jsme to nenavrhli a dezinformace, které se o nás šíří, jsou fantasmagorické. Naopak jsme ve Sněmovně vždy prosazovali zákony a opatření, které vedou k dostupnějšímu bydlení pro občany, i úpravy, které vedou ke zjednodušení a zároveň zrychlení stavění, pokud se lidé rozhodnou si postavit vlastní domek.

Navrhli jsme úpravu, která umožní obcím, aby mohly pozvolněji regulovat výši nepovinného poplatku, který již dnes existuje. Ten dnes naprostá většina obcí drží v minimální výši, nicméně příjmy z kancelářských prostor, skladů, obchodních center a dalších staveb, které zatěžují infrastrukturu obcí, mohou zásadně přispět právě k vybudování občanské vybavenosti rezidentů. Vláda obcím odebrala značnou část financí na rozvoj, aby sanovala vlastní rozpočet. Některé obce bohužel nemají dost prostředků na výstavbu cest, školek a dalších zásadních prvků, čímž trpí v první řadě tamní občané.

V rozhovoru pro iDnes se do Pirátů velmi ostře navezl premiér Andrej Babiš. Označuje vás za českou stranu Zelenou, pirátští europoslanci prý navrhují taková zelená opatření, která zlikvidují náš průmysl. Co je na tom pravdy?

Ohlášením termínu voleb a faktickým začátkem kampaně v lednu 2021 spustil premiér Babiš rétoriku, která se podobá extremistickým stranám. Piráti pochopitelně navrhují řešení šetrná pro životní prostředí a mezi ně samozřejmě patří modernizace ekonomiky ve smyslu opuštění naší orientace na montovny. 

Vláda Andreje Babiše neustále ztrácí důvěru, občané vidí nezvládnutí pandemické krize, rekordně ztrátový rozpočet, rostoucí korupci, nedodržené sliby, jako zefektivnění stavebního řízení či zmenšení byrokracie a mnoho dalšího. Premiér Babiš se tak útoky na Piráty bohužel snaží zakrýt primárně neúspěchy své vlády.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Premiér tvrdí též, že v Praze – kde jsou Piráti ve vedení města – za tři roky nepostavili jedinou silnici, nejsou schopni investovat, přitom jim na účtě leží desítky miliard. Chtějí dle něj také navyšovat poplatky za parkování a zavést mýto za vjezd do centra. Jak toto okomentovat?

Mýtus o 80 miliardách korun na účtu Prahy šíří pan premiér. Část prostředků náleží městským částem, z části splácíme úvěry, dále jde o vázané fondy (například Fond rozvoje dostupného bydlení), běžící investice (např. rekonstrukci Václavského náměstí, areálu Výstaviště v Holešovicích apod.) nebo chystané velké infrastrukturní investice (např. výstavbu metra D nebo vnitřní městský okruh). Nejde tedy o žádnou zlatou žílu, kterou bychom mohli vytěžit dle libosti a jen tak projíst, jak je možná zvyklý premiér.

V Praze se nyní navzdory covidu a dalším finančním ztrátám ve skutečnosti investuje o poznání více než v uplynulých letech. Protože finanční kompenzace od státu dorazily až v srpnu, muselo dojít k přesunu některých investičních záměrů až do letošního roku a na podzim jsme se dočkali dalších škrtů kvůli daňovému balíčku.

Praha byla dlouhodobě poddimenzovaná i z hlediska klíčových dopravních staveb a rozvoje infrastruktury. Po nástupu do funkce pražská koalice postavila novou Trojskou lávku, zahájili jsme také stavbu metra D, Dvorecký most je těsně před vydáním stavebního povolení, v plánu je i lávka mezi Holešovicemi a Karlínem a další, které jsou těsně před vydáním stavebního rozhodnutí. Od našeho nástupu na magistrát jsme získali už třetí stavební povolení pro novou tramvajovou trať. To je přesně o tři více než za předchozí volební období. Tramvajovou síť doplníme o další 1,7 km dlouhý úsek z Modřan do Libuše a do konce 2022 bude hotový. Tramvajová síť v Praze se do zhruba šesti let rozroste o další 3,3 kilometru. 

Na vás osobně vytáhli političtí oponenti názory z roku 2009, které jsou jiné než dnes. V něčem i hodně jiné. Obecně je v pořádku hodnotit dnes člověka podle názorů, které zastával před deseti lety? 

Každý člověk prochází myšlenkovým a názorovým vývojem. Pozdější vývoj ukázal, že členství v EU přináší mnoho výhod, ať už v oblasti financí a výrazného zvýšení životní úrovně, tak i v silnějším diplomatickém zastoupení. Nezastupitelnou roli hraje Unie i v ochraně spotřebitele či v oblasti digitálního světa, zejména u nakládání s daty či v koordinaci řady společných aktivit v covid krizi v posledním roce. V neposlední řadě představuje EU silný diplomatický hlas ve světě.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger se dostal do potíží kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům a nakonec rezignoval. Co si myslíte o dění kolem něj? 

Pana ministra jsme několikrát vyzývali k předložení daňového přiznání a vyjasnění veškerých záležitostí na příslušném výboru Sněmovny. Celá situace vyeskalovala velmi rychle. Od začátku jsme říkali, že pokud své majetky a přiznání pan Arenberger nevysvětlí, měl by rezignovat.

Arenberger byl již čtvrtým ministrem zdravotnictví od počátku pandemie. Zvládá Andrej Babiš personální politiku tohoto resortu?

Vzhledem k dnešním okolnostem okolo jmenování již pátého ministra je třeba připomenout, že Adam Vojtěch ve funkci skončil kvůli chaotickým protiepidemickým opatřením, nezvládnutí nákupu hygienických pomůcek a vakcín a skandálu s předraženými nákupy. Dnes se nám vrací na post ministra jako by se nechumelilo. Je evidentní, že o spolupráci s premiérem již není žádný zájem, což je pochopitelné i vzhledem ke klesající důvěře lidí v tuto vládu. 

S teplejším počasím se v EU opět otevřel problém migrace, italský ostrov Lampedusa je opět přeplněn nově příchozími uprchlíky. Jde o nezvládnutí situace ze strany Frontexu, nebo problém leží jinde? 

V oblasti migrace chceme férová a hlavně efektivní opatření na celoevropské úrovni, která zajistí bezpečnost našich obyvatel a maximálně omezí nelegální migraci. Zároveň odmítáme povinné přerozdělovací kvóty jako nefunkční mechanismus.

Za zásadní považujeme předcházet důvodům, které k migraci vedou – více přispívat na boj proti suchu, boj s chudobou, zakázat nezodpovědné vyvážení zbraní do nestabilních regionů a bojovat za zvyšování vzdělání lidí žijících v postižených regionech.

Musíme i posílit ochranu evropských hranic pomocí agentury Frontex a zefektivnit společnou návratovou politiku.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

4:44 Česko jako přívěšek, F-35 jako výplané. USA jsou připraveny chránit jen některý vzdušný prostor. Rozborka profesora Krejčího

„Nelze pochybovat o tom, že když se ve Washingtonu rozhodnou rozmístit v Česku či Polsku jaderné nál…