A já se ptám, kde je pan Jaceňuk. Mirek Kalousek, Josef Váňa... Hovoří Jaroslav Kubera

19.05.2016 4:49

ROZHOVOR Evropská unie potřebuje dostat klackem, aby se probudila, a pak teprve začne přemýšlet hlavou. Proto se modlím, aby Británie vystoupila z Evropské unie, tvrdí senátor a občanský demokrat Jaroslav Kubera. Prohlásil také, že s Miroslavem Kalouskem je to jako s Karlem IV. Když je toho moc, je toho příliš. Zároveň vyjádřil obdiv Andreji Babišovi, protože mu prochází, co by jiným neprošlo nikdy.

A já se ptám, kde je pan Jaceňuk. Mirek Kalousek, Josef Váňa... Hovoří Jaroslav Kubera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Anketa

Kvitujete fakt, že ministr Daniel Herman vystoupil na sněmu Sudetoněmeckého krajanského sdružení?

7%
93%
hlasovalo: 10850 lidí

Ministr kultury Daniel Herman vystoupil v neděli na sudetoněmeckém sjezdu v Norimberku. Na tomto setkání sousedy oslovil „drazí krajané“. Odsoudil kolektivní vinu a jeho vystoupení bylo ze strany Němců považováno za milník či historický okamžik. Vnímáte to podobně?

Milník to není, prostě pochopili, že s majetkovými nároky je to passé. Jak víme, němečtí novináři svého času jezdili do Čech a hledali spory mezi nimi a Němci, ale žádné nebyly a nejsou. Jen s Dederonama, kteří tam chodili za prostitutkami. Tyto problémy nejsou, mladší generace to ani nevnímají, protože je to sedmdesát jedna let, což je moc dlouho. Oni neznají ani události posledních deseti let a svět si nedokážou představit bez internetu a Googlu. Jiná situace je u lidí, kteří za války bojovali v Anglii, pro ně to bylo svým způsobem traumatizující. Je to normální a milník to není.

Měli by se nám Němci ještě vůbec omlouvat? A Češi Němcům?

Vždy říkám, a trošku mi lezou na nervy oslavy Karla IV., že čím více jsou oslavné, tím více se objevují negativní stránky jeho života jako negativní vztah k Židům a podobně. Dívat se na události dnešníma očima je jako dívat se na padesát let starou smlouvu. Dnes by se stejné věci udály jinak a ti, kteří to nezažili, stejně nepochopí. Pro mě je vždy zvláštní pravidelné setkání s letci z Anglie. Jaký mají kořínek přesto, co si vytrpěli za války nebo v koncentráku. Oproti nám pohodlným, my jsme mnohem méně odolní než oni, kteří zažili traumata. Vytvořili si zvláštní imunitu a jen tak něco je nedostane. Na výročí sestřelení letadel v Teplicích se ukázali jako borci, kteří v pětatřicetistupňovém vedru stojí v čepicích a uniformách, zatímco místní padají ústy na zem. Jsou zvyklí na teplo i zimu.

Hodnotit dnes něco takového je moc složité. Co funguje, je německé trauma, které zde stále existuje stejně jako u Židů, Romů. Co se tehdy stalo, nikdy nepochopíme a naše děti to nepochopí. Není jim jasný ani rok šedesát osm, natož čtyřicet osm, čtyřicet pět nebo třicet devět. Pro mladší generace je to jako studovat dějiny středověku. Pokud ještě žijí pamětníci, ti umějí korigovat pohled na historii, ale zase jde vždy o subjektivní pohled člověka.

Většina českých událostí se odehrávala na Václavském náměstí, přitom na vesnicích nevěděli třeba ještě další dva týdny, že se něco děje. A jak je svět veliký, tak nepravdy stoupají a lidé čtou jen zprostředkované informace na internetu. Když vy, ParlamentníListy.cz, napíšete, co se dělo v pořadu u Jílkové, snažíte se to popsat, ale stejně jde jen o výtah z události.

Turecký prezident Erdogan vyhodil premiéra, s nímž Evropa vyjednala dohodu s Tureckem. Vyhrožuje také otevřením bran uprchlíkům, snížením obrany hranic. Je bezvízový styk s Tureckem cenou, kterou budeme muset za ochranu zaplatit?

Erdogan nedělá nic jiného, než co je mu dovoleno. On tahá za delší konec lana a Evropa za ten krátký a neví si rady. To může být pro Merkelovou větší problém než uprchlíci. Moc se o tom nemluví, ale nálada v Německu je den ze dne horší a kritičtější právě vůči Merkelové. Pokud dojde k otevření hranic v Turecku, budou sílit extrémy. Voliči nemají čas ani chuť a je snadné je oslovit. Důsledky mohou být katastrofální a bude to nula oproti krizi, která se řítí. Už teď je to vidět na stavebnictví – stavebníci měli seminář na téma pokles stavební výroby, který je daný tím, že se města bojí zadávat veřejné zakázky. Všichni čekají na nový zákon a domnívají se, že bude lepší, ale samozřejmě bude horší. Nejsou zakázky, není práce. Cena ropy může stoupnout z padesáti dolarů na dvě stě padesát za barel. Krym byl jen černou labutí. A já se ptám, kde je pan Jaceňuk? Nikdo o tom nemluví, nikdo to neví, nikdo mi na to nemůže odpovědět. Tak kde je?

Předseda Bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička nad hroby v Terezíně naznačil, že migrační vlna je řízená. Co si o tom myslíte? Může to tak být?

Každopádně se nehodí při takové příležitosti o tom mluvit. To je tryzna vztahující se k jiným událostem a dělat při ní paralely se současností je hrozný problém. Zřejmě ho to trápilo, tak o tom mluvil. Samozřejmě migranti jsou obrovský problém. Je problém i tvrzení, že můžeme přijmout osmdesát tisíc uprchlíků na deset milionů obyvatel, ale každý to zná. Když se do paneláků nastěhuje jedna nepřizpůsobivá rodina – nezáleží z jaké komunity – zdevastuje celý vchod. Lidé, kteří umývali schody a kteří se chovali pořádně, se na to vykašlou, protože to nemá cenu. Takže i malé množství uprchlíků může zdevastovat celé čtvrti nebo města a může nastat chaos.

Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemamen v Čapím hnízdě. Co to znamená?

Já vůbec nevím, zda je to od Zemana podpora Babišovy dotace, to neumím vyhodnotit. Rozhodnutí ministerstva financí bylo šalamounské. Chytře řekl, ať počkáme na vyšetřování a ukáže se, jak to bylo. Z toho se nic zvláštního nestane, ale je zajímavé, co všechno mu prochází a co by jiným určitě neprošlo. Nikdo neregistruje, že Babiš je schopen říci jeden den názor A a druhý den opačný názor B. Nikdo to nevidí a každému jinému by to politici vrátili. Prohlásí, že peníze nedá, a pak si vlezl do transportéru a změnil názor. Teď tvrdí, že OKD zachraňovat nebude ani omylem, a před volbami udělá gesto a zachrání ji. To ani není kritika, ale obdiv k jeho schopnostem, to jen tak někomu neprojde.

Může spolupráci prezident využít v příštích volbách? Spekuluje se o jejich spolupráci. Někdo tvrdí, že by ANO nemuselo nasazovat kandidáta do prezidentských voleb a Andrej Babiš by měl prezidentovu podporu při jmenování premiéra…

Může, ale dělíme medvědy, které ještě nemáme. Do té doby se může stát tolik věcí, že prezidentská volba třeba nebude. Všichni si myslí, že Zeman bude kandidovat, ale nemusí. On v podstatě Babiše nepotřebuje, může vyhrát i bez jeho podpory. Otázka také je, koho ANO může postavit do prezidentských voleb. Leda tak Váňu, Harapese a jim podobné. Babiš to dělá mistrovsky, popularita je klíčová pro senátora, ale jaké má Harapes politické názory? Já to nevím. Ale hnutí nemají dlouhou perspektivu. ANO už se stejně trhá, koalice se rozpadla všude možně. Menší hnutí nemůže na jednom člověku dlouhodobě fungovat. Z potůčku jednotlivostí se stane proud a bude to složitější a složitější. ANO navíc není založené na programu, ale na vyzobávání populárních osobností a Babiš sám přiznává, že nemá kapacitu na obsazení krajských kandidátek a ještě do Poslanecké sněmovny. Do senátu to je celkem jednoduché, ale do krajských voleb potřebujete dostatek volitelných lidí. Fotka Babiš plus jeden na plakátu už nebude stačit. Nakonec se navíc ukázalo, že ten jeden s ním byl někdo úplně jiný.

TOP 09 ztrácí na popularitě, čím je to způsobeno? Je jim vytýkána také snaha na sebe upozornit různými akcemi a podobně.

Z části je to Mirkem Kalouskem, který je mediálně velmi zdatný, ale je to jako s tím Karlem IV. Když je toho moc, je toho příliš. Dalším důvodem je vztah TOP 09 k Evropské unii, zastává polokritické, někdy nekritické stanovisko. Dále přispívá ztráta popularity politických stran, ale ony se zase za rok nebo pět let vrátí zpět. Těžko odhadnout.

Popularita ODS neroste obzvlášť rychle. Vy sám jste občanský demokrat, jak vrátit důvěru lidí v tuto pravicovou politickou stranu? Je Petr Fiala dobrým vůdcem v dobách, kdy se ODS snaží dostat zpět mezi největší politické strany v zemi?

To je složitá otázka. Bylo by vůči Fialovi neseriózní ho hodnotit. Šel do vedení ODS v době, kdy stranu nic dobrého nečekalo. My nyní vítáme nové členy, ale oni k nám nevstupují z důvodu politického postupu. Nárůst není o pět procent za měsíc, ale o půl procenta každý čtvrtrok. Postupně se vracejí voliči, kteří nás nevolili, ale je to obtížné, když se před každými volbami v tisku objeví kauzy dávno minulé. Důvěra se lehce ztrácí, ale těžko získává. Vždy může konkurence vytáhnout takové věci a v komunálních volbách ODS celostátní politika poškodila.

Ale v regionech měli občanští demokraté s korupcí a prospěchářstvím také své problémy. Nešlo jen o celostátní politiku…

Ano, jak říkám, kraje porodily kmotry. To byla největší chyba pro roce osmdesát devět. Bývalé okresy nám neskutečně scházejí a z bývalých okresních měst se staly okresní úřady bez peněz. Dostávají úkoly, ale nedostávají peníze. Pokud stát chce agendu, musí ji finančně zabezpečit. Nikdo je nedonutí agendy nevymýšlet. Musíme bojovat proti populismu, kdy se házejí desítky miliard a koalice na to také dojede. Babiš to ví, ale neubrání se. On sám je ve velkém volebním tlaku.

Budete kandidovat na prezidenta?

Tuto otázku neumím zodpovědět. Každý den se dočítám o nových kandidátech. Naposledy o panu Horáčkovi, který prohlásil, že nebude kandidovat, pokud tam budou Šimon Pánek nebo Vágnerová. To mně pobavilo. Takže zřejmě tam budou všichni tři. Horáček vlastní výhodu, protože má peníze a někteří mají dojem, že volby se dají koupit za peníze. Takže moje teorie je počkat, až se všichni naštosují, a podle toho se rozhodnout. Jiří Pospíšil se také hlásí do boje. Navíc přicházejí nápady na přímou volbu starostů a primátorů, to jsou nesmyslné úvahy. Vágnerová prosazuje referendum s volbami, takže se zase vymyslí nějaká kampaň, jako byly herny. Referendum by podle mě nikdy nemělo být s volbami, protože je to ovlivňuje. Lidé chodí k volbám z jiného důvodu a tam jim někdo vrazí něco do ruky a bez informací se rozhodují.

Dlouho varujete, že přijde třetí světová válka. Jak vnímáte umístění protiraketové obrany v Rumunsku ze strany USA v této souvislosti?

Neumím to vyhodnotit, ale nemyslím si, že třetí světová válka vznikne mezi USA a Ruskem, ty se do ní zapojí teprve následně. Válka vznikne z lokálního konfliktu a musí vzniknout z toho důvodu, že není opravdu žádný ekonomický způsob, jak zlikvidovat dluhy mocností a všech států. A všichni jsou na tom stejně, země mají dluhy a k tomu ještě dluhy občanů jsou stejného druhu, prakticky nesplatitelné. Bohužel věřitelé řeší dlužníky a válkou dluhy končí. Jak vznikly předchozí války? Předchůdci vzali do ruky kámen a zjistili, že se s ním dá rozbít hlava, a tak to pokračuje dosud.

Je taková obrana potřebná i v České republice, nebo bychom se tomu měli vyhýbat?

Žádnou obranu de facto nemáme, protože naše armáda je ze světového pohledu bezvýznamná a bohužel i Evropa. Stále jsme upozorňováni, že neplníme závazky výdajů na obranu, což nemůže jít do nekonečna. Co se týče obrany, jsme bezvýznamná země i z hlediska světových konfliktů. Já se modlím za Brexit, aby Británie odešla z Evropské unie. Evropská unie potřebuje dostat klackem, aby se probudila, a pak teprve začnou přemýšlet hlavou.

Už jste si koupil avizovaný generátor pro blackout, o kterém jsme mnohokrát mluvili?

Probíral jsem to s hasiči a už jsem ho skoro měl. Měl výkon dva tisíce dvě stě wattů, ale spotřeboval 0,8 litru na hodinu a nádrž měl na čtyři litry, takže tudy cesta nevede. Ale zjistil jsem, že existují generátory, které využívají ne elektřinu, ale plyn. Ten bude pravděpodobně k dispozici déle než elektřina, když přijde blackout, protože vypnout ho je větší problém. Musím to prozkoumat. Takže ten, který jsem chtěl, by sice vydržel na krátkodobé výpadky třeba osm hodin, aby se nerozmrazily ledničky, ale není na blackout.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…