ANO, KSČM a SPD nechtějí Senát, aby mohly snadno změnit ústavu, varuje Herbert Pavera, nejlepší starosta a kandidát TOP 09

11.09.2018 13:10

ROZHOVOR „O vrácení majetku církvím je dávno rozhodnuto ve prospěch církví,“ říká starosta a učitel Herbert Pavera, který kandiduje do Senátu za TOP 09, STAN, ODS, Zelené a Stranu soukromníků v obvodu Opava. Bývalý poslanec za TOP 09, který získal ocenění veřejnosti jako Nejlepší starosta za volební období 2014–2018, chce v Senátu dokázat, že politika se dá dělat slušně a poctivě.

ANO, KSČM a SPD nechtějí Senát, aby mohly snadno změnit ústavu, varuje Herbert Pavera, nejlepší starosta a kandidát TOP 09
Foto: archiv
Popisek: Herbert Pavera

Jste jeden z mála kandidátů do Senátu, na kterém se dokázalo shodnout několik stran. Vedle TOP 09, jejímž jste členem, vaši senátní kandidaturu podporuje i ODS, STAN, Strana soukromníků a Zelení. Přitom jste byl poslancem, což je práce, kde si člověk udělá spíš nepřátele než přátele. Jak se vám podařilo získat podporu tolika politických stran?

Myslím si, že mi výrazně pomohlo to, že již dvacet let dělám starostu obce a společně s mými kolegyněmi a kolegy dosahujeme výborných výsledků při rozvoji obce. Úspěchy jsem měl i jako učitel a ředitel základní školy v Opavě-Kylešovicích. A další důvod pro moji širokou podporu vidím v mé vstřícnosti a umění komunikovat.

Léta jste byl starostou Bolatic, jak to vaši práci v politice ovlivnilo?

Díky každodennímu setkávání s občany vím, co je trápí, a snažím se jim pomáhat řešit jejich problémy. Mám tedy přehled o tom, jak skutečně lidé žijí, což se nedá říci o řadě dalších politiků.

Horní komora, do které kandidujete, je podle představitelů některých současných vládnoucích stran – ANO a KSČM – i podle další parlamentní strany – SPD – zbytečná a měla by se zrušit. Odpůrcem Senátu je i Václav Klaus a Miloš Zeman. Sdílíte jejich názor, nebo má podle vás Senát smysl?

Na rozdíl od všech vámi jmenovaných jsem přesvědčen, že Senát má smysl. Díky Senátu máme kvalitnější zákony, protože je po poslancích kontroluje. Jen to moc lidí neví. ANO, KSČM a SPD si Senát nepřejí, protože bez něj by mohly jednodušeji změnit Ústavu a mít větší moc. Tohle tu už jednou bylo.

Komunální politici se dostávají pod velký tlak, protože jsou často vyšetřováni kvůli svému rozhodování na úřadech. Jak se díváte na to, že policie kriminalizuje politická rozhodnutí? Nebo je dobře, když jsou zastupitelé a radní pod větší kontrolou?

Vždy je dobře, když jsou zastupitelé pod kontrolou veřejnosti. I proto nejsem pro přímou volbu starostů. Ale nic se nemá přehánět. Vždy jsem tvrdil, že drtivá většina starostů, zastupitelů jsou slušní a poctiví lidé. A pokud je někdo kriminalizuje neprávem, měl by za to nést odpovědnost.

TOP 09, jejímž jste členem, kritizuje, že současná politická garnitura hodlá zdanit církevní restituce. Ministr zemědělství Miroslav Toman dokonce nařídil audit majetku vydaného církvím. Co si o tom myslíte?

Myslím, že to bylo jen plácnutí do vody a úlitba třetímu koaličnímu partnerovi – komunistům. Pan ministr Toman ví sám, že o vrácení majetku církvím je dávno rozhodnuto ve prospěch církví.

Kritizoval jste i další kroky ministra zemědělství, například to, že chce omezit dovoz zahraničních potravin, omezit slevové akce v obchodních řetězcích a zavést jakési spravedlivé marže obchodníků. K čemu by to podle vás vedlo?

Ke zdražení. K velké nerovnováze na potravinovém trhu a určitě bychom pak mohli očekávat i odvety ze zahraničí. A je zajímavé, že mluví jen o supermarketech, do kterých dodávají převážně velcí výrobci potravin, a už ani slovo neřekl, jak chce chránit malé výrobce. Tam by se měl především zaměřit.

Velký odpor na vesnicích vyvolal také návrh novely vodního zákona, s kterým přišel ministr životního prostředí za hnutí ANO Richard Brabec, podle kterého by se lidé měli dělit o své studny a rybníky v případě sucha. Za odmítnutí jim měly hrozit statisícové pokuty. Jak se na takovou myšlenku díváte?

I pan ministr přišel na to, že přestřelil. Soused sousedovi pomáhá již dnes, na to se nepotřebují přijímat žádné zákony. Ale říkat někomu, že mu zabaví studnu, kterou tvrdě zaplatil, je špatný krok.

Co považujete v současné politice za největší problém?

Neschopnost politiků spolu komunikovat a myslet dopředu na více let než na dva či čtyři roky.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Čemu byste se chtěl v Senátu věnovat? Co byste chtěl především změnit?

V Senátu bych předložil novelu zákona o chovu psů a ochraně zvířat. Zasadím se o to, aby byly hrazeny ze zdravotního pojištění i moderní způsoby léčby, které přinášejí až neskutečně dobré výsledky. Rád bych i v Senátu dokázal, že politika se dá dělat slušně a poctivě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …