Analýza: Ze slušného hocha Sobotky se stalo... tohle. Politici ČSSD nechodí mezi lidi, bojí se výsměchu. Lidé na vsi mají mozek. Kolegové Zemana, ničíte prezidenta. Co budete bez něj, co vaše manželky?

11.07.2017 4:40

ROZHOVOR Na změnu preferencí ČSSD je už pozdě. Jedině by socialisté přišli s něčím převratným. ParlamentnímListům.cz to řekla politická a mediální analytička Irena Ryšánková. Sobotka je prý nejvější zklamání za posledních deset let a pokud ČSSD chce nějaké voliče zpět, musí se zbavit lidí jako Radek Pokorný, Oto Novotný nebo Vladimír Špidla. Zeman je podle ní stále kandidátem dolních deseti milionů. Normální lidé mimo Prahu prý mediálním výmyslům o prezidentovi neuvěří a mediální útoky mu spíše pomohou.

Analýza: Ze slušného hocha Sobotky se stalo... tohle. Politici ČSSD nechodí mezi lidi, bojí se výsměchu. Lidé na vsi mají mozek. Kolegové Zemana, ničíte prezidenta. Co budete bez něj, co vaše manželky?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Začněme vyhlídkami na výsledek podzimních sněmovních voleb. Další průzkum v řadě potvrdil strmý pád ČSSD, která skončila opět na čtvrtém místě s deseti procenty. Do voleb zbývá něco přes tři a půl měsíce. Nakolik se může situace výrazně proměnit?

Trochu se bojím, že na to, aby se preference nějak výrazně změnily, už je pozdě. To by museli přijít s nějakou skutečně převratnou agendou. Zatím nejvýrazněji si vlastní agendu pěstuje Milan Chovanec, který pochopil roli ministra vnitra a soustředí se na otázky bezpečnosti. Mimochodem, otázky bezpečnosti, zejména v souvislosti s úpornou snahou Bruselu vnutit nám kvóty na migranty, jsou ty, které budou určovat „tón“ voleb.  A Chovanec zastává jednoznačné, pragmatické, i když pro sluníčkáře nestravitelné stanovisko. Kvitoval rozhodnutí Rakouska uzavřít hranice s Itálií a možná ho Brusel během prázdnin donutí, že ještě zvýrazní a přitvrdí rétoriku.

Anketa

Jakou koalici doporučujete Andreji Babišovi?

77%
hlasovalo: 6962 lidí

Upřímně řečeno, rozhovor s Robertem Žanonym, který „udělal“ výsledek Roberta Fica, ve mně nebudí moc velké naděje. To, co naservíroval serveru Aktuálně, jsou jen ploché marketingové řeči. Zaorálek se bude muset snažit ve své odborné agendě ministra zahraničí, aby získal věrohodnost. Šanci má, ale chce to nepodlehnout iluzi prázdnin. Uvědomme si, že sestupný trend ČSSD je střednědobý, trvá od května roku 2015, kdy v průzkumu CVVM dosáhla ČSSD vrcholného výsledku volebního modelu 29,5 %. Od té doby její obliba stále, i když různými přískoky, klesá.

Sociální demokracie je – plus minus šestnáct týdnů před volbami – v situaci, kdy ji opustil předseda Bohuslav Sobotka. Ten samojedinou kandidaturou a intrikařením docílil na sjezdu toho, že jako jediný kandidát zvítězil nad sebou samým v boji o předsedu, potom vykostil předsednictvo, aby tam měl jen své lidi. Diskuse na sjezdu nebyla. Mimochodem, nebyla ani na programové konferenci. Pak začal kosit domnělé vnitřní nepřátele, nejlépe ty silné, kteří by jej mohli ohrozit. Skoro by to mohlo vypadat, že kráčí se sebevědomým úsměvem nově bělostného chrupu k vítězství. A ono to bylo velké žbluňknutí. Místo toho, aby kompletně převzal odpovědnost, burcoval a snažil se dostat stranu zpět do sedla, hodil ručník do ringu a před volbami vycouval. Ne, to není mužné rozhodnutí, jak se to pokouší prezentovat Lubomír Zaorálek. To je opět ono gumové chování, které bylo v posledním roce na sociální demokracii vidět. Chceme sebrat voliče Pirátům. Ale neumíme být piráti… Chceme mladé městské liberální voliče. Ale ti přece ČSSD nikdy volit nebudou… Chceme být zelení. Ale po socansku.

Že je to směšné, je vidět na úmyslném ucpávání hlavních dopravních tahů a budování cyklostezek v Praze. Je to stejně paradoxní, jako když všem těm nešťastným Sobotkovým krokům, včetně bizáru demise-nedemise, tleskali právě voliči a představitelé TOP 09. No bodejť by netleskali, taková krásná sebevražda politické konkurence v přímém přenosu. Tragédií byl pokus o vytunelování fakultních nemocnic jejich přeměnou na univerzitní, tragédií byl drakonický protikuřácký zákon, tlačený sociálními demokraty. Tragédií byl pokus o kariérní řád učitelů, umanutost Kateřiny Valachové a nestoudné chování jejího nástupce. Bohuslav Sobotka zkrátka je největším zklamáním posledních deseti let. Ze slušného hocha úřednického typu se stal… tímhle. Ten slušný chlapec pohřbil během jediného roku nejstarší existující politickou stranu v zemi.

Možná se to Lubomíru Zaorálkovi podaří. Otázka je, nakolik dokáže oslovit „normální“ lidi. Ty, kteří byli tradičními voliči ČSSD, jimiž Sobotka pohrdal. A oni odešli. Následky vidíme. ČSSD není už levicí, není ani levým středem. Nacpala se do středu, kde je plno. Její lídři nemají charisma Andreje Babiše. Nemají marketing. Nemají zavedenou firmu. Jsou většinou na politice závislí, a proto se bojí říci jiný názor. Raději mlčí a čekají. Stačí se podívat na jejich facebookové profily. Sociální demokraté si vykostili osobnosti (to tedy, pravda, zahájil už Jiří Paroubek), protože z nich měli strach. A tohle je důsledek.

Férové je říci, že změnu ve vedení sociální demokracie ještě tyto průzkumy nezohlednily, data byla sbíraná hlavně před tím. Nový lídr Zaorálek nicméně představil nové logo strany, chce měnit strategii kampaně. Jak si zatím podle vás stojí? Dokáže zajistit, aby strana vystoupala?

Ty průzkumy už byly částečně po změně. Nové logo strany spočívá v tom, že – jak běží krásná definice po Facebooku – dřív to byla hlávka zelí, a teď je to hlávka zelí v přepravce. Nechápu, proč ČSSD vrazila do loga 80 tisíc a dalších 8 milionů do vizuální změny a přetištění všech materiálů místo toho, aby těch osm mega projezdila na cestách za voliči. Chodí sociální demokraté vůbec za voliči? Zatím o ničem nevím. Většina sociálních demokratů se občanů dnes bojí. Bojí se negativních reakcí. Bojí se výsměchu. Bojí se polemiky. Pokud má strana vystoupat, musí si najít téma. Musí pokorně požádat své tradiční voliče, aby se vrátili, a musí něco jim nabídnout. A potom to splnit. A zbavit se lidí typu Radka Pokorného, Oty Novotného, Vladimíra Špidly a dalších, kteří ji dovedli k 10 %.

Milan Chovanec, ale i další sociální demokraté stále mluví o tom, že chtějí vyhrát. Jde jen o povinnou frázi, protože nemohou pochopitelně říkat, že prohrají, anebo tomu skutečně věří?

Těžko říci. Jim asi nezbývá nic jiného než tomu věřit. Představte si, že už přišli o kraje. Teď přijdou o polovinu až dvě třetiny poslanců. Spolu s nimi si budou novou existenci hledat jejich asistenti a další odborníci, které klub dnes používá. Přijdou tím pádem o velkou část příspěvků od státu. Pak přijdou o řadu zastupitelů. Budou mít na krku spoustu nezaměstnaných podržtašků a nebudou mít možnost je nějak zajistit. Tedy, ne že by se sociální demokracie o své lidi kdy nějak starala… ale personální genocida zlikvidovala i schopnost ODS se zvednout z bláta. A to nemluvím o Altnerově pohledávce.

Pokud jde o ČSSD, ještě jedna otázka. Těsně před prázdninami se opět zatřásla jihočeská kandidátka, kdy odstoupilo dalších pět lidí včetně hejtmanky Ivany Stráské. Všechno kvůli vyškrtnutí Jiřího Zimoly ze strany vedení. Jak tomu celému rozumíte? A proč k tomu vůbec došlo, kdo měl zájem Zimolu sestřelit?

Zimola byl jasný boj o moc uvnitř strany, ke kterému sociální demokraté zneužili ANO. A myslím si, že právě tohle jde plně na vrub nejen Bohuslavu Sobotkovi, ale i Zaorálkovi. Kdyby jej dokázal ještě z tribuny programové konference vrátit na kandidátku, byl by jihočeský výsledek ve volbách naprosto jinde, než bude nyní. V tomto se ale Sobotka neukázal jako formát a dal osobní zášti přednost před politikou. Selhal i nový triumvirát. Neodhadli Zimolův přínos ani jeho popularitu mezi sociálními demokraty v regionu. Myslím si, že dnes je už skoro ostuda na jihočeské kandidátce zůstat. Zimola byl zkrátka silný hráč. Nějaké příběhy s chatou jsou vcelku marginální. On taky nikdy nikdo nespočítal, jestli si Sobotka opravdu mohl z náhrad našetřit na byt, a za co teda jezdil do kraje. Skoro to zní, jako bych proti Sobotkovi byla zaujatá, ale spíš to až člověka mrzí, kam dospěl. Kdy se z něj postupně stal sobec, zaměřený jen na sebe.

Podívejme se nyní na prezidenta Miloše Zemana a situaci kolem něho. Poslední průzkum popularity mu sice přisoudil o sedm procent víc než před měsícem, ale předvolební průzkumy mu soudí prohru s Drahošem v druhém kole s tím, že pro většinu lidí je Zeman nepřijatelný. Dá se teď říci, co bude nakonec rozhodující?

Pro většinu lidí je Zeman nepřijatelný? Ale jděte. Stačí vyrazit z Prahy. Drahoš si svými názory, například na uprchlíky, nedělá moc dobrou kampaň. Příliš se snaží, aby se do politiky „nenamočil“. Výsledek? Nemastný, neslaný, kluzký intelektuál mluvící nesrozumitelným jazykem. Ale toto není volba do vědecké rady Akademie, ale přímá dvoukolová volba proti zkušenému politikovi. Myslím, že rozhodující bude nakonec zdravotní stav Miloše Zemana. Protože, upřímně řečeno, způsob, jakým jej do poslední kapky ždímají jeho lidé, je neúnosný. I pro mladého člověka. Je s podivem, že prezident doteď vůbec to tempo fyzicky vydržel. Pokud si pánové ve své ctižádosti chtějí zničit šéfa a svou další kariéru, pak je to plně v jejich rukou. Manželky ovšem jejich společenským pádem asi nebudou nadšeny.

Miloš Zeman má dlouhodobě stabilní názory, které říká tvrdě a umí je odůvodnit.  Je možné, že voliči podlehnou pozlátku, ale kníže byl přece kdysi taky mediálně jasný vítěz. Pokud elity a média do té pozice staví profesora Drahoše, je to jejich riziko.

Objevují se další noví kandidáti, před týdnem exšéf Škody Auto Vratislav Kulhánek. Spekuluje se o jménech jako Kubera, Pospíšil a další. Má opravdu Zeman zvolení tak jisté, jak jeho příznivci neochvějně věří? Jak by musel vypadat jeho soupeř, aby měl jasné šance současného prezidenta porazit?

Kulhánek s podporou zaniklé a nyní znovuobnovované pravicové pidistrany ODA? Nechcete si taky zakandidovat? Nějaká parta zoufalců se vždy najde pro každého, kdo řekne, že by chtěl… Rozdíl je mezi chtěním a schopností. Jak by měl vypadat soupeř Miloše Zemana? V podstatě by to měl být o dvacet let mladší Miloš Zeman, protože, řekněme si upřímně, pouze věk hraje proti němu. Zeman má stále ze všech politiků nejvyšší popularitu. U lidí, ne u médií. Konkurovat mu může pouze Andrej Babiš. A ten na prezidenta kandidovat nehodlá.

V posledních týdnech se média hemžila zprávami o prezidentově zdravotním stavu. Dokonce se objevily články citující údajné zdroje z Hradu, které tvrdily, že Zeman je na tom už velmi špatně, čím dál víc pije, skoro už nechodí atd. Jakou vypovídací hodnotu tyto zprávy podle vás mají?

Pomluvy se dají se začátkem kampaně čekat. Média mají k Miloši Zemanovi vyhrocený vztah a dost mne baví, když vidím americká média, jaký absurdně přehnaný vztah mají k Donaldu Trumpovi. Zdá se, že někteří lidé mají problém chápat demokracii, totiž, že to neznamená, že vyhraje ten, kterého chceme „my“, ale že zkouškou demokracie je právě, jak média a tak zvané elity přijmou toho, koho zvolil svou vůlí lid, ale ony z něj nejsou nadšeny. Čili si myslím, že článkům na toto téma, které se objevují po celou dobu Zemanova mandátu, už nikdo příliš velkou váhu nepřikládá. Demaskují pouze svoje autory. Tím neříkám, že mediálně viditelný zdravotní stav prezidenta byl v posledních měsících ideální. Byla na něm patrná únava. Ale jak znám za dlouhá léta Miloše Zemana, dokáže regenerovat se zázračnou silou. A nemusí přitom ani objímat stromy.

Klinický psycholog Bohumil Sláma přišel nedávno na Aktuálně.cz s poněkud ostře formulovanými tvrzeními, že se „Zemanovi nerozpadá jen osobnost, ale celá psychika“. Sláma tvrdí, že tím, jak se stářím zvýrazňují povahové rysy, se z prezidenta stává „zlý dědek“, kterému ochabuje mozková kůra. Co byste na to řekla?

Podala bych na pana doktora Slámu trestní oznámení pro pomluvu. Co je naprosto lékařsky pochybené, je nazývat takový blábol lékařskou diagnózou či lékařským posudkem... Zde selhala i média. Psychologie má s lékařstvím společného tolik, co astrologie s astronomií. Odborný profil doktora Slámy si stačí přečíst na Deníku Referendum, částečně placeném špidlovskou frakcí ze zdrojů sociální demokracie, kde své vývody prezentuje opakovaně. „Autor je absolventem brněnské filosofické fakulty, psycholog, polyhistor a spisovatel, autor knih Milostné koláže, Zapomenutý prorok Tomáš G. Masaryk a editor knih K.H.B. a T.G.M. o svobodném myšlení a Tomáš G. Masaryk, neomodernismus a Charta 2012.“ Polyhistor… To hlavně. Sláma je bloger na serveru Aktuálně. Po odborné stránce nic víc. 2200 amerických psychiatrů se podepsalo pod prohlášení „Občanští terapeuti proti trumpismu“, tvrdíce, že Donald Trump není zdráv pro výkon prezidentského úřadu, trpí těžkými poruchami osobnosti – narcismem, paranoií a velikášstvím. Ale jak poznamenal i ostře protitrumpovský NewYork Times, není fér používat „dálkové“ psychologizující diagnózy v politice. Trump je prezidentem. I přesto.

Nezačíná se ukazovat, že antizemanovský tábor nabývá na síle a svou mediální převahou zkrátka prezidenta Zemana převálcuje? Běžní lidé na vesnicích, kteří nemají možnost hlavu státu jen tak vidět, zůstanou odkázáni na mediální výstupy typu, které jsme probírali před chvilkou, a podle toho budou rozhodovat bez ohledu na realitu. Nebo ne?

Ale antizemanovský tábor byl přece silný i před první volbou. To bylo přece úplně jasné, že vyhraje Karel Schwarzenberg. Že? Všichni to říkali v televizi… V novinách to psali. Ono je to ale jinak.

V prvé řadě, internet poskytuje velkou šíři názorů, lidé si je nedělají podle toho, čemu se ještě setrvačně říká „mainstreamová média“. Lidé na vesnicích nejsou, ač by se to velkoměstským pseudoelitám líbilo, primitivové, co zapřáhli volka. Ačkoliv, obdělávat pole chce takovou míru znalostí a zákonitostí, že takovou možná dnešní hipsteři nikdy nezískají v žádném oboru. „Lidé na vesnici“ jsou fascinující termín. I lidé na vesnici mají mozek. A internet. A volební právo. Jen nejsou tolik slyšet. Musí totiž těžce pracovat.

Za druhé, funguje něco, co se nazývá bumerangový efekt podle vrhací zbraně australských domorodců, která se vrací ke svému majiteli. Češi mají vzácnou schopnost nadržovat slabším. A cítí-li někde nespravedlivý útok, reagují. Na rozdíl od dosavadních Zemanových konkurentů je Zeman stále kandidátem „dolních deseti milionů“. Což ti, co ho nevolí, stále nechápou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…