Asi si myslel, že se mu to nemůže stát... Drsná slova o Klausovi mladším z vedení ODS

14.04.2019 12:00

„Do konfliktů s vedením a kolegy z klubu šel cíleně a záměrně. Věděl, co dělá a co jeho kontroverzní kroky a výroky vyvolají, takže si buď přál být vyloučen, anebo je tak sebestředný, že si myslel, že se to někomu, kdo se jmenuje Klaus, nemůže stát,“ říká k vyloučení Václava Klause mladšího místopředsedkyně občanských demokratů Alexandra Udženija. Jak se její bývalý kolega postaví k vybudování nové strany od základů, to se prý uvidí. V rozhovoru pro ParlamentniListy.cz zároveň zdůraznila, že to byli poslanci hnutí ANO, kdo udrželi Václava Klause mladšího v čele školského výboru.

Asi si myslel, že se mu to nemůže stát... Drsná slova o Klausovi mladším z vedení ODS
Foto: Jan Štěpán
Popisek: První místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija

Premiér Andrej Babiš chystá změny ve vládě. Jako první se ukázal ministr dopravy Daniel Ťok, který prohlásil, že už nechce zůstat v politice. Konec ve funkci poslance zatím neohlásil. Jde ale i o další ministry. S jakými pocity tyto události sledujete z opozičních lavic?

Babišovy rošády na oko mě v žádném případě nedojímají. Žádná výměna nepřebije fakt, že vede nejméně kompetentní vládu, která tu kdy byla. A ani silná slova ministra Ťoka o odchodu z politiky nepřebijí fakt, že jeho působení na Ministerstvu dopravy bylo obrovské fiasko. Stačí se projet po českých dálnicích.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Slovenské volby vyhrála Zuzana Čaputová. V čele státu stojí tedy žena. Mluví se o vítězství slušnosti a porážce populistů. Vnímáte to stejně? A byla by na Hradě potřeba žena, jak mi například řekl Martin Komárek s tím, že si ji tam přál už Václav Havel?

Úspěch Zuzany Čaputové je nesporný, přeju jí ho. Vnímám ale i to, že si řada lidí u nás současnou slovenskou politiku idealizuje. Navíc nemám ráda, když se z angažmá žen v politice dělá bůhvíjaké téma. Důležité jsou hodnoty, které hlava státu reprezentuje. A o těch u Zuzany Čaputové zatím příliš mnoho nevíme. Počkejme pár měsíců, pak hodnoťme, jak šťastnou ruku Slovensko mělo. 

Ani ODS se nevyhnou vnitrostranické problémy. Jak vnímáte vyloučení Václava Klause mladšího z řad občanských demokratů? Na jakou stranu se klaníte v jeho případě – neshodují se jeho postoje s postoji strany natolik, že bylo vyloučení pochopitelné? Byl jeho výrok v Poslanecké sněmovně poslední kapkou?

Není to pro mne snadné hodnotit. Václava Klause mladšího jsem znala už dávno předtím, než jsme oba vůbec vstoupili do ODS. To, co mě na tom mrzí, je fakt, že do konfliktů s vedením a kolegy z klubu šel cíleně a záměrně. Věděl, co dělá a co jeho kontroverzní kroky a výroky vyvolají, takže si buď přál být vyloučen, anebo je tak sebestředný, že si myslel, že se to někomu, kdo se jmenuje Klaus, nemůže stát.

Nakolik jeho odchod uškodí, či pomůže ODS? Může být Václav Klaus mladší s nějakou stranou konkurentem ODS?

To se brzy ukáže, troufám si odhadnout, že spíše ne. Je velkou otázkou, zda počet hlasů, které získal pro pražskou kandidátku ODS, neodpovídá stejnému počtu voličů, které jsme na druhou stranu kvůli němu ztratili. Nebojím se ani nějakého nového politického projektu, i když ho zaštítí zvučné jméno Václava Klaus mladšího. Jedna věc je sázet na sociální sítě jeden bonmot za druhým a druhá zorganizovat a od píky vybudovat novou politickou stranu.

Další z událostí kolem Václava Klause mladšího byl neúspěšný pokus o jeho odvolání z čela školského výboru. Měl by v jeho čele podle vás zůstat?

Václav Klaus zůstal ve vedení školského výboru jen díky hlasům poslanců za hnutí ANO. Ti se rozhodli, že poruší slovo a v čele výboru ho podrží. Chápu, že se teď hnutí ANO taková kauza hodí. Jaké dohody a závazky za tím jsou, netuším. 

Anketa

Chcete, aby Václav Klaus ml. šel do sněmovních voleb s vlastní politickou stranou?

92%
8%
hlasovalo: 15851 lidí

Předseda ODS Petr Fiala po vyloučení Václava Klause mladšího pořádně šlápl na plyn. Řekl, že Klausové nemají s demokratickou pravicí nic společného, kritizoval jejich údajně proruské postoje a vzkázal, že se od nich nenechá poučovat. Co vy na to?

Petr Fiala si nenechá okopávat kotníky, ani kibicovat do vedení ODS. Razance jeho reakce byla na místě. Mrzí mě, že se ODS s jejím bývalým předsedou a prezidentem Klausem nedaří udržet alespoň křehkou toleranci. Problém ale nevidím na straně ODS, která se od svých základních principů a hodnot vyjádřených ve čtyřech poděbradských artikulech neposunula ani o píď.

Premiér Andrej Babiš má za sebou návštěvu Bílého domu na pozvání americkým prezidentem Donaldem Trumpem. Navštívil i CIA a sešel se s mnoha vlivnými lidmi. Přinesla jeho zahraniční cesta něco České republice? Jaký pro nás má význam? 

Každá návštěva na úrovni premiéra nebo prezidenta posouvá vzájemné vztahy se Spojenými státy na vyšší úroveň. Setkání premiéra Babiše s prezidentem Trumpem je jistě velký úspěch české diplomacie. Jestli bude mít i nějaké konkrétní, hmatatelné výsledky pro Českou republiku, to teprve uvidíme.

Roste napětí v Severoatlantické alianci? Měli bychom více spoléhat na sebe a méně na ostatní, jak někdy zaznívá? Nebo být aktivnější v organizacích, jichž jsme součástí?

Každá organizace je silná tak, jak je silný její nejslabší článek. A pro Severoatlantickou alianci to platí dvojnásob. Proto považuju za správné, že ODS tlačí na posilování našeho obranného rozpočtu. Je to důležité pro akceschopnost naší armády i pro posílení našich vazeb v transatlantických strukturách.

Jak vnímáte kritiku, která se na vás snesla po vaší účasti na narozeninách Jaromíra Soukupa? Žijeme v době, kdy účast na něčí oslavě určuje náš názor? Nebo si berete k srdci slova, že šlo o politickou chybu, jak jsem také slyšela od vašich spolupracovníků?

Po pravdě řečeno, nebylo to nic příjemného. Já rozumím tomu, že politik naštve občany a své voliče, pokud udělá politické rozhodnutí, které jim zhorší životní podmínky, nebo kterým popře program, kvůli kterému byl zvolen. Ale to, co se strhlo poté, co jsem šla popřát někomu, koho znám dlouhá léta k významnému jubileu, bych nazvala honem na čarodějnice. Asi je pravdou, že moje následná reakce mohla někoho naštvat, protože se někomu mohla zdát jako arogantní, ale za to jsem se omluvila a jasně deklarovala, že to tak v žádném případě nebylo míněno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…