Asistentka amerických prezidentů Hašková-Coolidge: Chyba Západu! Kdyby byl Rusku projevován respekt...

14.02.2015 11:01

ROZHOVOR Win - win. Tahle politika vždy platila a vždy platit bude. Ve všem musí být vyváženost. S prezidentem Vladimirem Putinem se je třeba domluvit, a proto velmi vítám iniciativu německé premiérky a francouzského prezidenta. Zvláštní asistentka pěti amerických prezidentů Eliška Hašková-Coolidge mluví jasně. Podle ní je etika a budování důvěry na prvním místě a z nich vychází všechno ostatní.

Asistentka amerických prezidentů Hašková-Coolidge: Chyba Západu! Kdyby byl Rusku projevován respekt...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Eliška Hašková Coolidge

Jaký je váš vztah k Rusku?

Tady neustále existuje hrůza z Ruska, což si nemyslím, že je správné. Jsem studentkou ruské historie. Na Georgetown University School of Foreign Service jsme měli úžasné kurzy této historie. Padl zlý režim, ale nepadlo Rusko. V tom je veliký rozdíl. Do budoucnosti se musíme dívat pozitivně. Důležitý na světě je život bez války a vzájemný respekt. Bez toho to nejde. V byznysu zrovna jako v lidských vztazích máme mnoho situací, které aby dobře dopadly, jsou nasměrovány na win – win. To samé platí v mezinárodních vztazích, v jednáních na nejvyšší úrovni, v geopolitice. Musí tam být pocit obou stran, že žádná neprohrála. Musí tam být respekt a vyváženost. To lze udělat jen dialogem a vlastní sebereflexí.

Ostatně vaše odpověď na DVTV Daniele Drtinové ve smyslu, že situaci na Ukrajině vyhrotil spíš Západ, vzbudila celkem poprask. Nevyčítala jste si to poté?

Nevyčítala. Jsem stále přesvědčena, že kdyby zde již dávno byl seriózní dialog, bylo by to jiné. Nejsem již napojena na žádné vládní zdroje a orientuji se jen podle toho, co si přečtu. Celý život jsem žila obklopena vysokými diplomatickými jednáními a tak jsem se z mých zkušeností mnoho naučila. Věřím, že kdyby zde existoval již od počátku kvalitní dialog s prezidentem Vladimirem Putinem a Rusku by byl projevován určitý respekt jako nukleární velmoci, tak by možná padesát tisíc lidí ještě žilo a milion uprchlíků neztratilo domovy. Neříkám, že je vina na jedné či druhé straně. Nic není černobílé. Podle mě je vina na obou stranách. Nicméně je to vina, která zahrnuje mnoho mrtvých lidí a ještě více uprchlíků. Jsem sama uprchlík. Navíc jsem uprchlík ze střední vrstvy, takže můj táta měl známé v Americe a měli jsme se o co opřít, i přesto to bylo náročné. Proto si dokáži představit ty statisíce běženců, kteří opustí své domovy kvůli válce a je mi jich líto. Soucítím s nimi. A to se všechno děje ve jménu lidských práv? Kde to jsme? Interpretujeme dobře pojem lidská práva, když dovolíme, aby se tohle stalo? Nevím. Jsem v tom v rozporu sama se sebou, ale snažím se ten problém vidět z obou stran. Podle mě je velmi důležité diplomatické řešení, které uspokojí obě strany. Chci, abychom žili i nadále v míru. Možná, jak řekl Alexandr Solženicyn na Harvardské univerzitě v roce 1978, bychom se měli méně soustředit na lidská práva a více na lidskou povinnost a zodpovědnost.

Premiérka Německa Angela Merkelová a prezident Francie Francois Hollande začali tvrdě vyjednávat. Myslíte si, že je to správná cesta?

Ano. Absolutně ano a díky jim.

Na druhou stranu v Evropě existují politici, kteří upírají Rusku vítězství v druhé světové válce. Polský ministr zahraničí prohlásil, že Osvětim osvobodili Ukrajinci, z Ukrajiny se ozývají hlasy, že SSSR napadlo Německo a Ukrajinu. Byl jsem loni v Rusku. Druhou světovou válku tam berou velmi osobně, aby ne, když každému druhému v ní zemřel někdo blízký. Jak tohle hodnotíte?

Zabýváme se příliš moc minulostí. Lépe by bylo využít vzácný současný čas a nasměrovat se na lepší budoucnost. Co se stalo dávno, již nezměníme. Hádat se o to, kdo osvobodil koho, je ztráta času. Podstatné je, že osvobození se uskutečnilo. Německo se spojilo a Rusové se z východního Německa museli vrátit domů. Rusko slovo v té době dodrželo. Podle mě je dobré tak pokračovat a slovo ve všem dodržet. Věřím, že tomu pomůže trpělivý a pozitivní dialog a umění vyjednávat.

Nemyslíte si, že je špatně, že má Česko několik zahraničních politik. Přinejmenším jde o politiku prezidenta, premiéra, ministra zahraničí a opozice...

Tyto rozpaky zde jsou ovlivněny čtyřiceti lety komunismu. Nicméně takto to není rozhádané jen u nás v Česku, podívejte se na Ameriku. Ta také nikdy nebyla tak rozhádaná, jako je dnes. Etický kodex jsme v Bílém domě, když jsem tam pracovala, měli na čtyři stránky. Nepotřebovali jsme etického poradce a dvě stovky advokátů, aby nám to vysvětlili. Svět se strašně moc změnil.

V čem?

Do jisté míry je to ztráta sebekázně, sebereflexe, ohleduplnosti, respektu a trpělivosti. Chybí důvěra a důvěra se musí budovat. Jako všechny změny je to proces. A ten proces začíná v rodině, posiluje se dobrým příkladem a následně se promítá do voleb lídrů společnosti a na světovou sféru. Je to jen na každém z nás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…