Ať Kalousek nenadává. Velezkušený úředník Outrata promlouvá ke klíčovému zákonu, který u nás prý udělá pořádek

27.06.2014 10:10 | Zprávy

Bývalý politik, někdejší místopředseda Senátu Edvard Outrata je velkým zastáncem služebního zákona, který by měl přispět k odpolitizování státní správy. „Ministři mají víc pravomocí, než mají mít,“ poukazuje odborník na státní správu na jeden z problémů, který vede k obrovským čistkám na ministerstvech po každých volbách.

Ať Kalousek nenadává. Velezkušený úředník Outrata promlouvá ke klíčovému zákonu, který u nás prý udělá pořádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Úřadu vlády ČR

Sám po svém návratu z emigrace, kde téměř dvacet let pracoval ve statistickém úřadu Kanady, Edvard Outrata zavedl jako předseda Českého statistického úřadu postupy, které jsou běžné ve vyspělých západních zemích. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poukazuje nejen na nutnost reformy státní správy, ale i na možná úskalí, které tento proces budou provázet.

Opozice se bojí, že služebním zákonem v podobě, v jaké ho vládní koalice navrhuje, chce vláda zabetonovat své lidi na klíčových pozicích ve státní správě a dostat ji tak pod absolutní kontrolu. Nehrozí toto riziko?

Ten problém vždycky je a od samého počátku se o něm diskutuje. To je zřejmý důvod, proč se postupovalo pomalu a proč se vymýšlely různé prodlužovací záminky, aby tohle nenastalo. Problém je, že při přechodu na nový systém se tomu nevyhnete. Samozřejmě by bylo nejlepší, kdybychom mohli udělat tabulu rasu, všechno staré smést a najmenovat správní systém znovu. Ale to je utopie, prostě se musí přejít v nějakém okamžiku od existujícího do pořádného systému, a tam bude vždycky tento problém. Současná opozice, nemyslím komunisty, ale pravicové strany, byla u moci dost dlouho a neustále odkládala zavedení toho systému. Já si sám myslím, že tento problém do jisté míry existuje, ale ten systém, který vznikne se služebním zákonem, pokud bude pořádně zaveden, bude mít v nějakém čase v sobě samoočistný mechanismus.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…